Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ - Υπάρχει κάτι τρομερά λάθος με την (διατροφική και ξεκάθαρα παιδοφιλική) κινηματογραφική ταινία «Poor Things»

 Το Χόλλυγουντ, το πιστό σκυλάκι της ελίτ παρουσιάζει και πάλι στην μεγάλη οθόνη την διαστροφική ατζέντα της, αυτήν την φορά με σκοπό την ομαλοποίηση και απενοχοποίηση της παιδεραστίας, σεξουαλικής ασυδοσίας, ομοφυλοφιλίας και τρανσέξουαλ




Το "Poor Things" κέρδισε πολλά Όσκαρ και επαινέθηκε παγκοσμίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι κριτικοί αγνοούν σκόπιμα το γεγονός ότι η ταινία απεικονίζει ένα παιδί στο σώμα μιας γυναίκας να κάνει σεξ με μεγαλύτερους άνδρες. Και χειροτερεύει. Εδώ είναι μια ματιά σε αυτή την παράξενη ταινία και τα υποκείμενα μηνύματά της.

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγάπησαν τα φτωχά πράγματα. Σχεδόν κάθε ειδησεογραφικό άρθρο ξεχείλισε πάνω του, ενώ οι τελετές απονομής των βραβείων έριξαν όλα τα τρόπαιά τους σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων πολλών Όσκαρ.

Ναι, θέλουν πραγματικά να παρακολουθήσουμε και να αγαπήσουμε την ταινία. Το πιο σημαντικό, θέλουν να «απορροφήσουμε» τα μηνύματά του και την υποκείμενη φιλοσοφία του. Φυσικά, υπάρχει ένας λόγος για αυτό: Το Poor Things μεταφέρει, με έναν ομολογουμένως δημιουργικό τρόπο, τη διεστραμμένη κοσμοθεωρία που η ελίτ θέλει να υιοθετήσουμε. Και αυτό περιλαμβάνει τη σεξουαλικοποίηση των παιδιών.

Σε επιφανειακό επίπεδο, το Poor Things φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σπουδαίας ταινίας. Η γκαρνταρόμπα, τα σκηνικά και οι παραστάσεις είναι όλα κορυφαία. Ωστόσο, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, κάτι είναι "off" σε αυτή την ταινία. Προκαλεί σε πολλούς ένα ένστικτο αίσθηση ότι παρακολουθούν κάτι ... λάθος.

Κατά κάποιο τρόπο, η ταινία θέλει να νιώθουμε έτσι. Η μουσική είναι έντονη, ατονική και παράφωνη, δημιουργώντας μια ανησυχητική ατμόσφαιρα. Ορισμένες σκηνές φαίνονται ειδικά κατασκευασμένες για να είναι προκλητικές στην παρακολούθηση και δύσκολες στο στομάχι.

(φωτό: (φωτό: Η Bella (η οποία έχει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο ενός παιδιού) παίζει με το πέος ενός νεκρού άνδρα για να τον μαχαιρώσει επανειλημμένα στα μάτια χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι. Αυτό είναι μόνο ... λάθος.)

Ενώ η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alasdair Gray του 1992, τα περισσότερα από τα πολιτικά σχόλια και τις λογοτεχνικές αποχρώσεις του βιβλίου εκκενώθηκαν για να επικεντρωθούν κυρίως σε ένα μόνο πράγμα: την Emma Stone να ενεργεί σαν παιδί και να κάνει σεξ με μεγαλύτερους άνδρες.

Από πολλές απόψεις, η ερμηνεία της Emma Stone θυμίζει την ερμηνεία της Ana de Armas στο Blonde. Όπως εξήγησα στο άρθρο μου σχετικά με αυτή τη βάναυση ταινία, πολλές σκηνές φαίνεται να γράφτηκαν ειδικά για να τοποθετήσουν την Ana de Armas σε καταστάσεις όπου είναι γυμνή και σεξουαλικά υποβαθμισμένη. Ενώ η ταινία ήταν για τη Μέριλιν Μονρόε, ήταν επίσης για την ίδια την Άνα ντε Άρμας που συμμετείχε σε εξευτελιστικές, σχεδόν πορνογραφικές σκηνές ως κάποια χολιγουντιανή «ιεροτελεστία». Και, παρά το γεγονός ότι οι θεατές πανηγύρισαν το Blonde, ο de Armas ανταμείφθηκε με υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού.

Όπως θα δούμε σύντομα, η Emma Stone υποβλήθηκε σε παρόμοια διαδικασία στο Poor Things. Είναι συχνά εντελώς γυμνή και εμπλέκεται σε σχεδόν πορνογραφικές σκηνές (συχνά εξευτελιστικές) που περιλαμβάνουν πολλούς άνδρες. Ανταμείφθηκε επίσης κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού το 2024.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ταινία λέγεται ότι είναι «φεμινιστική», αν και γράφτηκε από έναν άνδρα, σκηνοθετήθηκε από έναν άνδρα και βασίστηκε σε ένα βιβλίο γραμμένο από έναν άνδρα. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί, μέσω του συμβολισμού, το βασικό μήνυμα πηγαίνει πολύ βαθύτερα από τον φεμινισμό. Πρόκειται για τη διαστρέβλωση κάθε τι που είναι αγνό, καλό και φυσικό. Εδώ είναι μια ματιά στο Poor Things.

Ασεβής δημιουργία

Η ταινία ξεκινά με την πιο αστεία φάρσα, κάτι που είναι εντελώς ακούσιο.



Η ταινία ξεκινά με μια αυστηρή προειδοποίηση για τις «απεικονίσεις καπνού».

Ωχ όχι! Όχι απεικονίσεις καπνού! Λαμβάνοντας υπόψη τις τρομακτικές σκηνές που πρόκειται να παρακολουθήσουμε, κάποιος τύπος που καπνίζει μια παλιά πίπα είναι το λιγώτερο από τις ανησυχίες μας. Αυτή η «προειδοποίηση» εύστοχα αντιπροσωπεύει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκουν πάντα τρόπους να ανησυχούν για τα λάθος πράγματα, αγνοώντας εντελώς το κραυγαλέο κακό που μας κοιτάζει κατάματα.

Αμέσως μετά από αυτή την προειδοποίηση σχετικά με τις απεικονίσεις καπνού, βλέπουμε μια γυναίκα να αυτοκτονεί. Δεν αστειεύομαι.

(φωτό: Αυτή η γυναίκα πέφτει από μια γέφυρα και πεθαίνει. Τουλάχιστον δεν υπήρχαν «απεικονίσεις καπνού» στη σκηνή.)

Η γυναίκα ήταν έγκυος και το σώμα της ανακτήθηκε από έναν παράξενο άνδρα που όλοι αποκαλούν God (θεό).

(φωτό: Ο Godwin, γνωστός και ως God, είναι σημαδεμένος και παραμορφωμένος λόγω πειραμάτων που πραγματοποίησε ο πατέρας του πάνω του. Είναι επίσης ευνούχος, καθιστώντας τον ασέξουαλ.

Αυτός ο χαρακτήρας που ονομάζεται God (Θεός) είναι μια μάλλον αδέξια αναφορά στο γεγονός ότι είναι ο «δημιουργός» φρίκης τύπου Φρανκενστάϊν που του αρέσει επίσης να διεξάγει πειράματα σε ανθρώπους, όπως και ο Josef Mengele.

Ενώ όλοι τον αποκαλούν God, ένας λεπτός διάλογος στην αρχή της ταινίας υπαινίσσεται τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. 

Συζητώντας με τον μαθητή του Μαξ, ο God ρωτά:

– Είσαι θρησκευόμενος άνθρωπος;

– Πιστεύω στον Θεό.

– Εννοείς σε εμένα ή στην θεότητα;

Τότε μια γυναίκα διασχίζει το δρόμο τους και, αφού κοιτάξει το παραμορφωμένο πρόσωπο του Θεού, λέει:

«Το ίδιο το έργο του διαβόλου».

Ο Godwin δεν είναι Θεός. Παίζει τον Θεό και, ως εκ τούτου, είναι στην πραγματικότητα σε αντίθεση με τον πραγματικό Θεό. Όπως θα δούμε, ολόκληρο το έργο του έχει να κάνει με τη διαφθορά της φυσικής τάξης των πραγμάτων και τη δημιουργία βδελυγμάτων για την «επιστήμη».


Γύρω από το συγκρότημα του God υπάρχουν πολυάριθμα υβριδικά πλάσματα που πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πείραμα του God είναι η Bella Baxter.


Θυμάστε την έγγυο γυναίκα που αυτοκτόνησε; Ο God τοποθέτησε τον μικροσκοπικό εγκέφαλο του αγέννητου μωρού της μέσα στο κεφάλι της και την ξαναζωντάνεψε.


Το αποτέλεσμα του πειράματος είναι η Bella, κυριολεκτικά ένα μωρό μέσα στο σώμα μιας γυναίκας.


Άρα γε, ένα παραθυράκι παιδεραστίας;

Στην αρχή της ταινίας, η Bella μετά βίας μπορεί να μιλήσει ή να περπατήσει, και σε ένα σημείο, ουρεί επάνω της. Έχει τη διανοητική ηλικία ενός νηπίου. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους άνδρες να την ποθούν.


Παρ' όλο που η Bella περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της σαν παιδί, ο Max λέει ότι είναι «μία πολύ όμορφη καθυστερημένη». Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το υπόλοιπο Χόλλυγουντ, καλά δε λέω;! Εντάξει, θα σταματήσω.

Εκείνη τη στιγμή, η ταινία επικεντρώνεται πεισματικά στη σεξουαλικότητα της Bella, συμπεριλαμβανομένων σκηνών του αυνανισμού της.

(φωτό: Σε μια σκηνή, η Bella φαίνεται πολύ παιδική και αθώα ενώ φυσάει φυσαλίδες.)

(φωτό: στην συνέχεια, ένας άντρας που ονομάζεται Duncan έρχεται, κάθεται δίπλα της και αγγίζει τα ιδιωτικά σημεία του σώματός της.)

Εντάξει. Ας σταματήσουμε για ένα δευτερόλεπτο και ας αναρωτηθούμε: Είναι παιδεραστία; Βρήκε η ταινία ένα παραθυράκι για να απεικονίσει την παιδική σεξουαλικότητα σε μια mainstream ταινία, βάζοντας μια ενήλικη γυναίκα να το υποδυθεί; Ναι, η Bella έχει γυναικείο σώμα, αλλά διανοητικά είναι μωρό. Δεν είναι η παιδεραστία ηθικά κατακριτέα επειδή τα παιδιά είναι αθώα και δεν μπορούν να επεξεργαστούν αυτές τις σκέψεις; Πριν μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα, ο Duncan παίρνει την Bella σε μια «περιπέτεια» στη Λισσαβώνα, όπου τους βλέπουμε να κάνουν σεξ σε κάθε είδους στάση.

(φωτό: Στη Λισσαβώνα, η Emma Stone παίζει το ρόλο ενός παιδιού που κάνει σεξ. Μπορείτε να το εκλογικεύσετε όσο θέλετε, αλλά αυτό συμβαίνει. Και μάλιστα, κέρδισε ένα Όσκαρ.)

(φωτό: Οι σκηνές σεξ διασταυρώνονται με την Bella να εξερευνά τη Λισσαβώνα ενώ μοιάζει με παιδί. Περπατά αδέξια και άχαρα, υποδεικνύοντας έντονα ότι ο εγκέφαλός της απέχει πολύ από το να είναι ενήλικας.)

Σε αυτές τις σκηνές, η Bella είναι λίγο πιο συνεκτική. Έχει τη διανοητική ηλικία ίσως ενός 8χρονου και αποκαλεί το σεξ «έξαλλο άλμα». Ενώ οι κριτικοί των μέσων ενημέρωσης βρήκαν αυτόν τον όρο «αξιαγάπητο», δείχνοντας κυρίως ότι ένα παιδί κάνει σεξ με τον 56χρονο ηθοποιό Mark Ruffalo.


(φωτό: Η Bella στέλνει καρτ ποστάλ στον δημιουργό της, τον God, στις οποίες το ανώριμο μυαλό της απεικονίζει τι έχει κάνει. Ναι, στην καρτ ποστάλ απεικονίζεται ότι κάνει στοματικό έρωτα σε ένα τραίνο.)

Ενώ ο Duncan διασκέδαζε στην αρχή, τα πράγματα επιδεινώθηκαν γρήγορα. Το ανώριμο μυαλό και η ασύδοτη διάθεση της Bella την οδήγησαν να είναι οικεία με έναν άλλο άνδρα. Αυτό έκανε τον Duncan να πικραθεί, να ζηλέψει και να την ελέγξει. Εν τω μεταξύ, η Bella δεν καταλαβαίνει καν τι συμβαίνει, αλλά ξέρει ότι χάνει την έλξη για αυτόν.

(φωτό: Η Bella δεν καταλαβαίνει γιατί κλαίει ο Duncan. Δεν αντιλαμβάνεται συναισθήματα ή ηθική. Παρατηρεί τον κόσμο μέσα από τα ίδια ψυχρά μάτια του δημιουργού της του God (θεού).

(φωτό: Πίσω στην πατρίδα, ο God και ο Maj (που υποτίθεται έπρεπε να παντρευτεί την Bella) είναι επίσης λυπημένοι και τσακισμένη.

Κατά κάποιο τρόπο, η Bella κερατώνει τους άνδρες που αναπτύσσουν συναισθήματα γι' αυτήν και θέλουν να την δέσουν. Σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιούμε ότι αναδύεται μια φεμινιστική αφήγηση και η ανάπτυξη της Bella μπορεί να ερμηνευτεί ως η ενηλικίωση μιας σύγχρονης γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, το όραμα της ελίτ για το τι πρέπει να είναι μια σύγχρονη γυναίκα.

Μια πόρνη και ένας σοσιαλιστής

Για να ελέγξει καλύτερα την Bella, ο Duncan την πηγαίνει σε μια κρουαζιέρα όπου οι κινήσεις της περιορίζονται αναγκαστικά μέσα σε ένα πλοίο. Ωστόσο, δεν μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις της. Καθώς το μυαλό της Bella ωριμάζει, συχνά την βλέπουμε να διαβάζει ένα βιβλίο - ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει τη δίψα της να γνωρίσει τον κόσμο. Της αρέσει επίσης να συμμετέχει σε φιλοσοφικές συζητήσεις με ανθρώπους που συναντά. Στον Duncan δεν αρέσει αυτό.

(φωτό: Η Bella λέει στον Duncan να μετακινηθεί γιατί μπλοκάρει τον ήλιο της.)

Καθώς η ταινία εξελίσσεται, ο Duncan καταλήγει να αντιπροσωπεύει την «πατριαρχία» που εμποδίζει τις γυναίκες να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους.

Οι νέοι φίλοι της Bella της δείχνουν επίσης μια πλευρά του κόσμου που δεν έχει ξαναδεί.

(φωτό: Ενώ κάνουν στάση στην Αλεξάνδρεια, η Bella μαθαίνει τα δεινά των φτωχών ανθρώπων.)

Η παραπάνω σκηνή των «φτωχών ανθρώπων» είναι μάλλον περίεργη. Είναι βασικά ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος του Χόλλυγουντ που είναι αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα θα φανταζόταν τους «φτωχούς ανθρώπους». Σε αυτό το πλάνο του ταμπλώ που φαίνεται από πολύ ψηλά, οι φτωχοί άνθρωποι της Αλεξάνδρειας είναι ξαπλωμένοι ενώ ένα άτομο στοιβάζει ένα σωρό νεκρά μωρά το ένα πάνω στο άλλο. Αυτή η ταινία δεν συμπαθεί τα παιδιά.

Έτσι, αυτή η δυστυχία κάνει την Bella λυπημένη και τώρα θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Όπως θα δούμε σύντομα, η απάντηση στην αναζήτησή της θα είναι... σοσιαλισμός. Φυσικά, παρακολουθούμε μια ταινία του Χόλλυγουντ.

Εν τω μεταξύ, η Bella και ο Duncan είναι απένταροι στο Παρίσι. Ωστόσο, η Bella βρίσκει γρήγορα δουλειά: σε οίκο ανοχής.

Η μαντάμ του οίκου ανοχής είχε το τέλειο επιχείρημα για να πείσει την Bella να δουλέψει γι' αυτήν:

«Αν χρειάζεσαι χρήματα, είναι ο συντομότερος δρόμος για να το κάνεις».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έννοιες της πίστης ή της ηθικής δεν αφορούν την Bella, αυτό το λογικό επιχείρημα έχει απόλυτο νόημα γι' αυτήν. Ο Duncan διαφωνεί.

(φωτό: Ο Duncan λέει στην Bella ότι το να είσαι πόρνη είναι το «χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες».)

Από την άλλη, η μαντάμ του οίκου ανοχής λέει ότι η Bella είναι «μια γυναίκα που σχεδιάζει την πορεία της προς την ελευθερία».

Στο φεμινιστικό πλαίσιο της ταινίας, το να γίνει η Bella πόρνη απεικονίζεται ως μια ενδυναμωτική κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τον πατριαρχικό έλεγχο του Duncan. Είναι επίσης ένας τρόπος για την Bella να ανακαλύψει τον εαυτό της και τον κόσμο.

(φωτό: Ο οίκος ανοχής είναι φυσικά συνδεδεμένος με την εκκλησία δίπλα του. Προσπαθεί η ταινία να μας πει κάτι για τον Χριστιανισμό;)

Η μαντάμ του οίκου ανοχής πείθει επίσης την Bella ότι τα ταπεινωτικά πράγματα που πρέπει να κάνει για τους πελάτες της είναι μέρος της «εμπειρίας».

«Πρέπει να εργαστούμε. Πρέπει να βγάλουμε χρήματα. Αλλά περισσότερο από αυτό, πρέπει να βιώσουμε τα πάντα. Όχι μόνο το καλό, αλλά την υποβάθμιση, τον τρόμο και την θλίψη. Αυτό μας κάνει ολοκληρωμένους, Bella. Μας κάνει ανθρώπους ουσίας, όχι ονειροπαρμένα, ανέγγιχτα παιδιά. Όταν γνωρίζουμε τον κόσμο, ο κόσμος είναι δικός μας. Λοιπόν, τώρα, πήγαινε να @αμηθείς με κάποιον».

Αυτό το απόσπασμα συνοψίζει το βασικό μήνυμα της ταινίας και υπάρχουν πολλά να αναλύσετε. Πρώτον, τι πρόβλημα έχουν με τα «ανέγγιχτα παιδιά»; Έτσι θα πρέπει να είναι τα παιδιά: ανέγγιχτα. Αυτή η ταινία σίγουρα ΔΕΝ συμπαθεί τα παιδιά.

Δεύτερον, αυτό το απόσπασμα αντικατοπτρίζει τη δυαδική κοσμοθεωρία της αποκρυφιστικής ελίτ, όπου πιστεύεται ότι το κακό, το κακό και το τρομακτικό έχουν ίση αξία με το αγνό, το καλό και το θεϊκό. Είναι με την ένωση των δύο που ένα άτομο γίνεται «φωτισμένο».

Τέλος, η κυρία μάλλον δεν πιστεύει σε αυτά που λέει. Θέλει η Bella να κάνει τα ταπεινωτικά πράγματα που ζητούν οι πελάτες της, ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν – με τον ίδιο τρόπο που η ελίτ θέλει να πιστέψουμε στην κατήχησή τους, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από εμάς.

Η ταινία φροντίζει να δούμε την Bella να υποβαθμίζεται με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης, περιέργως, παρακολουθούμε επίσης την ηθοποιό Emma Stone να υποβαθμίζεται επίσης

Η επιμονή της ταινίας στην απεικόνιση σεξουαλικών σκηνών που αφορούν την ηθοποιό παίρνει μια τελετουργική διάσταση όπου μυείται μέσω της ταπείνωσης.

(φωτό: Ένας από τους πελάτες της είναι ένας ηλικιωμένος, μάλλον χονδροειδής, σιχαμερός κρεοπώλης που μυρίζει απαίσια. Στη συνέχεια, η Bella λέει ότι το σεξ ήταν «βάναυσο με έναν παράξενα όχι δυσάρεστο τρόπο».)

(φωτό: Η Bella (και η Emma Stone) κάνει σεξ με αυτόν τον τύπο, ενώ το κοινό αντιμετωπίζει μία πλήρη γυμνή σκηνή. Ιδού τι πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε ένα Όσκαρ σήμερα.)

(φωτό: Σε μια άλλη σκηνή, ένας πατέρας κάνει σεξ με την Bella μπροστά στα παιδιά του για «εκπαίδευση». Ενώ το κάνει, η Bella δίνει συμβουλές σεξ στα αγόρια που κάθονται εκεί και παρακολουθούν. Περισσότερη σεξουαλικοποίηση των παιδιών.)

(φωτό: Επίσης, η Bella προφανώς ανακαλύπτει ότι είναι αμφιφυλόφιλη.)

Η φίλη της Bella είναι επίσης σοσιαλίστρια. Λέει στην Bella ότι σοσιαλιστής είναι «κάποιος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο». Στην οποία η Bella απαντά αμέσως:

«Τότε είμαι κι εγώ».

Η απροκάλυπτη προώθηση ενός συγκεκριμένου πολιτικού ρεύματος από την ταινία είναι περίεργη, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτή η ταινία θέλει να κατηχήσει

Ακριβώς, η ελίτ προσπαθεί να δημιουργήσει μια σοσιαλιστική παγκόσμια κυβέρνηση.

Αν η ταινία προωθούσε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ρεύμα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν στην ελίτ δεν θα την είχαν επαινέσει.

Έτσι, η Bella αντικατοπτρίζει αυτό που η ελίτ θέλει να είναι οι γυναίκες. Και οι πράξεις της κάνουν τον Duncan να χάσει εντελώς το μυαλό του.

Ο Duncan καταλήγει στο τρελλάδικο.

Ενώ η Bella είναι δημιούργημα ενός άντρα που ονομάζεται Θεός (God), ο Duncan τη βλέπει ακριβώς το αντίθετο:

«Έχει στείλει έναν δαίμονα στον κόσμο. Ο διάβολος τυλιγμένος σε ένα σαγηνευτικό σώμα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και ένα μυαλό που κεντά τους ανθρώπους βελονιά-βελονιά σαν μία ματωμένη και καμένη πάνινη κούκλα που βγαίνει από τον κώλο ενός ελέφαντα».

Ενώ ο «δαίμονας» είναι ελεύθερος, ο δημιουργός της πεθαίνει.

Ο God (θεός) είναι νεκρός

Όταν η Bella μαθαίνει ότι ο God πεθαίνει από καρκίνο, φεύγει από το Παρίσι και ταξιδεύει πίσω στο Λονδίνο. Το γεγονός ότι ο God (θεός) πεθαίνει στην ταινία είναι συμβολικό καθώς, στη φιλοσοφία της ελίτ, οι άνθρωποι είναι θεοί.

Στο Λονδίνο, η Bella επανασυνδέεται με τον Max, με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένη προτού φύγει.

(φωτό: Η Bella ρωτά τον Max αν «η πόρνη αμφισβητεί την επιθυμία για ιδιοκτησία που έχουν οι άντρες».)

Και πάλι, το γεγονός είναι ότι πλαισιώνεται ως κάποια φεμινιστική κίνηση εξουσίας που έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία των ανδρών να κατέχουν γυναίκες. Ο Max λέει ότι είναι εντάξει να είναι πόρνη επειδή είναι «το σώμα της». (σσ. θυμηθείτε το μότο κατά της ζωής και υπέρ των αμβλώσεων "my body, my choice")

(φωτό: Αν και παντρεύονται σε μια εκκλησία, το ασπρόμαυρο μοτίβο στο εσωτερικό της δείχνει ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δυαδική «θρησκεία» της απόκρυφης ελίτ.)

Μετά το θάνατο του God, η Bella αναλαμβάνει ως τρελλή επιστήμονας. Στην τελευταία σκηνή, όλα τελειώνουν τέλεια σύμφωνα με το όραμα της ελίτ για την ανθρωπότητα.

(φωτό: Η Bella ζει με την σοσιαλίστρια λεσβία ερωμένη της.)

(φωτό: Η Bella τοποθέτησε τον εγκέφαλο μιας κατσίκας στο κεφάλι του συζύγου της μητέρας της. Αυτός ο άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας της Bella. Αλλά όχι πια. Τώρα είναι κατσίκα.)

Η ταινία τελειώνει με ένα πλάνο, το οποίο δείχνει την Bella να διαβάζει ένα βιβλίο.

Τώρα είναι μια επιτυχημένη σοσιαλίστρια αμφιφυλόφιλη κυρία.

Κάθε άντρας που προσπάθησε να την ελέγξει είναι είτε νεκρός είτε εντελώς τσακισμένος. 

Ή είναι κατσίκα.

Τέλος.


Εν κατακλείδι
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι γευσιγνώστες των μέσων μαζικής ενημέρωσης γιορτάζουν το "Poor Things": Αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και τη νοοτροπία που η ελίτ προσπαθεί να επιβάλει στις μάζες. 

Είναι αντιπροσωπευτικό μιας κοινωνίας που απομακρύνεται σταθερά από κάθε τι αγνό και φυσικό για να αγκαλιάσει τους νοσηρούς, τους διεστραμμένους και, ναι, τους ασεβείς. 

Από το παραμορφωμένο πρόσωπο του Θεού (God) μέχρι τα τερατουργήματα των υβριδικών ζώων που τρέχουν τριγύρω και την Bella που περπατά αδέξια με τον εγκέφαλο ενός βρέφους – όλα όσα βλέπουμε είναι σε πλήρη αντίθεση με τη φυσική τάξη των πραγμάτων.

Αλλά αυτή η διαστρέβλωση δεν είναι απλώς αισθητική. Η ταινία έχει επίσης εμμονή με διεστραμμένες έννοιες όπως η σεξουαλικοποίηση των παιδιών και η γυναικεία «ενδυνάμωση» μέσω της σεξουαλικής υποβάθμισης (πορνεία, βασανισμός, σεξουαλικός εξευτελισμός). 

Σε αυτή την ταινία, ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο δεν παίζει στη φύση. Παίζει με το πέος ενός νεκρού ενώ τον μαχαιρώνει στα μάτια

Φυσικά, δεν χρειάζεται όλες οι ταινίες να απεικονίζουν χαρούμενα, όμορφα πράγματα. Αλλά το "Poor Things" βασικά λέει ότι αυτά τα ενοχλητικά πράγματα είναι καλά και επιθυμητά σε μια "πεφωτισμένη" κοινωνία.

Τουλάχιστον η ταινία έκανε κάτι σωστό: Μας προειδοποίησε για τις «απεικονίσεις καπνού» και κατά του καπνίσματος.


ΠΗΓΗ: There’s Something Terribly Wrong With “Poor Things” - The Vigilant Citizen


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

4 σχόλια:

  1. Τα έργα του σατανά αντιμετωπίζονται με το Φως του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

    Συλλογή ωφέλιμων Κηρυγμάτων Κυριακών, Ἑορτῶν καὶ Ἁγίων.

    Επιλέγετε την κατάλληλη μέρα.

    https://kirigmata.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ. ΕΤΣΙ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΝΘΙΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΗ-ΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.
    Μ Η Δ Ε Ν !
    ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ!
    (ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΑΥΚΕΥΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ & ΤΥΠΟΥ "ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ", ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (φωτό: Η Bella λέει στον Duncan να μετακινηθεί γιατί μπλοκάρει τον ήλιο της.)
    Μου θύμισε το Διογένη που λέει στον Μέγα Αλέξανδρο αποσκοτισον με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!