Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ





   

Να εγγυηθεί τον τερματισμό της κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών και ελευθεριών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ποιμνίου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) και να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τις δραστηριότητές της.



Αυτές είναι οι κύριες εκκλήσεις προς την Πρεσβεία της Ουκρανίας στη Βουλγαρία από τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο για την υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, εκπρόσωποι διαφόρων Εκκλησιών και μη κρατικών οργανώσεων συνέταξαν επίσημο κατάλογο αιτημάτων και τον παρέδωσαν στην ουκρανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BNR, στις 26 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Σόφια Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ανάσχεση της επίθεσης κατά της Εκκλησίας – Προστασία της Ορθοδοξίας», το οποίο συγκέντρωσε εκπροσώπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, αναλυτές και θεολόγους για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την προστασία της Ορθοδοξίας και των θρησκευτικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) μπροστά στις συνεχιζόμενες διώξεις και τα κατασταλτικά μέτρα των ουκρανικών αρχών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας και των Ιεροσολύμων, καθώς και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες: εκπρόσωποι του Διεθνούς Φόρουμ Ορθόδοξων Γυναικών και του Κέντρου Γεωστρατηγικών Μελετών της Σερβίας. Οι συμμετέχοντες τάχθηκαν κατά του νόμου που απαγορεύει τη δραστηριότητα της UOC. Εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών και κάλεσαν τις ουκρανικές αρχές να καταργήσουν αυτόν τον νόμο.

Τα κύρια αιτήματα που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

  • Την ακύρωση του νόμου που απαγορεύει την UOC: Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι ο νόμος παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας και επιτρέπει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας.

  • Τον τερματισμό των βίαιων καταλήψεων των εκκλησιών της UOC από υποστηρικτές της PCU, εθνικιστές και τοπικές αρχές.

  • Την απελευθέρωση των συλληφθέντων κληρικών και τερματισμό των συλλήψεων με σκοπό την ανταλλαγή: Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο καταδίκασαν την πρακτικές σύλληψης ιερέων της UOC και της μετέπειτα ανταλλαγής τους με αιχμαλώτους πολέμου και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

  • Την καταδίκη της εκστρατείας δυσφήμισης της UOC: Οι σύνεδροι διαμαρτυρήθηκαν για την δυσφήμιση της UOC στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και ζήτησαν να σταματήσουν οι ενέργειες αυτές.

  • Τον τερματισμό των βομβαρδισμών ορθόδοξων εκκλησιών και της καταστροφής εκκλησιαστικών σκευών και εικόνων που συνδέονται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν επίσης την πολιτική και πολιτειακή υποστήριξη της PCU από τις ουκρανικές αρχές, θεωρώντας ότι αυτή αποσκοπεί στην υπονόμευση της κανονικής UOC. Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να επιληφθεί αυτών των ζητημάτων και να παράσχει ενεργό υποστήριξη στην υπόθεση της προστασίας των θρησκευτικών δικαιωμάτων και της σταθερότητας της ορθόδοξης κοινότητας στην Ουκρανία.

Το κείμενο με τα συμπεράσματα του φόρουμ παραδόθηκε στην ουκρανική πρεσβεία στη Βουλγαρία. Σε αυτό οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα τους για ταχεία επίλυση αυτών των οξυμένων προβλημάτων και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των πιστών της UOC.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

gorthodox.com

8/30/2024


ΠΗΓΗ: Στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο για την προστασία της Ορθοδοξίας / Ορθοδοξία (pravoslavie.ru)




ΣΧΕΤΙΚΑ:








1 σχόλιο:

  1. Μά, τά βοθροκάναλά μας δέν τό έμαθαν;

    Ή δέν θεώρησαν ότι αξίζει μετάδοσης;

    Ή ότι δέν πουλάει η είδηση ;

    Ή ότι μέ τό γεγονός αυτό, δέν εξυπηρετείται η 'ατζέντα' ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!