Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Σαρδηνία: Δ ι α μ α ρ τ υ ρ ί ε ς καί ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ κ α τ ά των ανεμογεννητριών!!!!



Οι διαδηλωτές είναι της άποψης ότι πίσω από την πράσινη βιτρίνα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται η οικονομική κερδοσκοπία που καταστρέφει το περιβάλλον.

Εδώ και μήνες, υπάρχουν διαμαρτυρίες στη Σαρδηνία κατά των ανεμογεννητριών που πρόκειται να ανεγερθούν σε γεωργικές περιοχές. «Πίσω από την πράσινη βιτρίνα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν οικονομικές εικασίες που καταστρέφουν το περιβάλλον», λένε οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την Corriere dell'italianità.

Τον Ιούλιο, η περιφέρεια της Σαρδηνίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει την κατασκευή μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ειδικά αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, για τους επόμενους 18 μήνες. 

Παρ' όλα αυτά, εξαρτήματα ανεμογεννητριών μεταφέρθηκαν πρόσφατα από το λιμάνι του Οριστάνο σε μια γεωργική περιοχή στο Monte Linas, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρίες. 

Ο νομάρχης περιέγραψε τα εξαρτήματα ως εξαρτήματα για εγκεκριμένη συντήρηση, αλλά οι διαδηλωτές το βλέπουν ως την αρχή ενός νέου κατασκευαστικού έργου, παρά τον ισχύοντα νόμο.

Πρόσφατα, οι διαδηλωτές δεν αρκούνται στα λόγια, αλλά αναλαμβάνουν δράση. Στις 26 Αυγούστου, για παράδειγμα, μια ανεμογεννήτρια στην επαρχία Nuoro έγινε στόχος βανδαλισμού, όπως αναφέρει το L'Indipendente

Άγνωστοι είχαν χαλαρώσει τα μπουλόνια που προσάρμοζαν την ανεμογεννήτρια στη βάση.😂 Αυτό προκάλεσε πανικό και φόβους ότι η ανεμογεννήτρια θα μπορούσε τώρα να ανατραπεί λόγω του ισχυρού ανέμου.

Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, τη νύχτα της 29ης προς 30ή Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε επίθεση σε αιολικό πάρκο που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή στη νότια Σαρδηνία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά σε προστατευτικούς μουσαμάδες που κάλυπταν τρεις ανεμογεννήτριες, πιθανώς με τη βοήθεια πλαστικών μπουκαλιών γεμάτων με εύφλεκτο υγρό. Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τους μουσαμάδες και άφησε τις ανεμογεννήτριες μαυρισμένες. Η L'Indipendente εξηγεί:

«Αυτά τα δύο περιστατικά φαίνεται να σχετίζονται με την αυξανόμενη αντίσταση του πληθυσμού σε νέα μεγάλης κλίμακας έργα αιολικής ενέργειας στη Σαρδηνία. Στην περιοχή έχουν υποβληθεί προς έγκριση 860 έργα για νέα αιολικά πάρκα, τα οποία προβλέπουν ανεμογεννήτριες ύψους 240 μέτρων σε τσιμεντένια θεμέλια μεγαλύτερα από μισό γήπεδο ποδοσφαίρου. (...) Τον Ιούλιο, μια μόνιμη διαμαρτυρία ξεκίνησε στο λιμάνι του Οριστάνο, αλλά σύντομα διαλύθηκε από τις αρχές. Επιπλέον, η λεγόμενη «Rivolta degli Ulivi» [Εξέγερση των Ελαιόδεντρων» προέκυψε στο εσωτερικό κοντά στο Κάλιαρι, στην οποία οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την αναγκαστική απαλλοτρίωση γης στην οποία πρόκειται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα φυτεύοντας ελαιόδεντρα και άλλα φυτικά είδη.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με την L'Indipendente, έχει ξεκινήσει μια συλλογή υπογραφών για να σταματήσουν τα έργα αιολικών και ηλιακών πάρκων στη Σαρδηνία, εφόσον δεν υπάρχει επαρκές περιφερειακό ενεργειακό σχέδιο. Μέσα σε λίγες ημέρες, είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

ΑΠΟ:








ΠΗΓΗ: Sardinien: Proteste und Vandalismus gegen Windkraftanlagen - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!