Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Περιεχόμενα του Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον: Μετανάστευση, Υγεία και Γυναίκες ως Ειρηνοποιοί



Η Annalena Baerbock, ο Olaf Scholz και η Steffi Lemke παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Biden στη γενική συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Φωτογραφία: Michael Kappeler/dpa



Το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον εγκρίθηκε στη Νέα Υόρκη.

Πολλά έχουν προγραμματιστεί, οι στόχοι έχουν τεθεί ψηλά.

Και μεταξύ των γραμμών, ανανεώθηκαν ορισμένες παλαιότερες συμφωνίες.


Από τον Alexander Wallasch 



Στα τέλη του 2018, η Γερμανία συζητούσε έντονα τη συνεχιζόμενη μαζική μετανάστευση, όταν η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πέταξε στο Μαρόκο για να υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση στο Μαρακές.

Η τελετή συνοδεύτηκε από την αγανάκτηση ορισμένων κρατών μελών, τα οποία αρνήθηκαν να υπογράψουν το σύμφωνο. Το ίδιο συνέβη και με τον γείτονα της Αυστρίας υπό τον καγκελάριο Sebastian Kurz ο οποίος φοβόταν την απώλεια κυριαρχίας στη μεταναστευτική πολιτική και τη σύγχυση των διαφορών μεταξύ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αρνήθηκαν επίσης να υπογράψουν.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή, η καγκελάριος είχε δηλώσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer: «Τα εθνικά κράτη θα πρέπει να είναι έτοιμα να παραιτηθούν από την κυριαρχία σήμερα». Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια ομαλή διαδικασία, για την οποία ένα κοινοβούλιο είναι απαραίτητο, δήλωσε τότε η Μέρκελ.

Εκείνη την εποχή, το ζήτημα του μεριδίου της γερμανικής πατρότητας στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο από τα μέσα ενημέρωσης.




Ένα σύμφωνο, ένας καγκελάριος, ένας υπουργός Εξωτερικών

Έξι χρόνια μετά την πτήση της Μέρκελ στο Μαρακές, ο Olaf Scholz και η Annalena Baerbock ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη για να υιοθετήσουν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μέλλον με άλλα 192 έθνη στο πλαίσιο μιας διήμερης συνόδου κορυφής για το μέλλον.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είχε προετοιμάσει το λεγόμενο Σύμφωνο του Μέλλοντος μαζί με τη Ναμίμπια ως διαπραγματευτή τα τελευταία δύο χρόνια.

Το σύμφωνο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, στην επιτάχυνση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030 και στη μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, σε σημείο που θα συζητηθεί εκ νέου το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γερμανίδα πρέσβειρα του ΟΗΕ Antje Leendertse είναι ένας από τους δύο λεγόμενους «διαμεσολαβητές», που σημαίνει κάτι σαν διαμεσολαβητής, διαμεσολαβητής και συντονιστής στην προσωπική ένωση.

Η κα Leendertse ήρθε στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Πράσινο Υπουργό Εξωτερικών Joschka Fischer και έγινε Υφυπουργός υπό τον Heiko Maas (SPD). Ο πρεσβευτής είναι μέλος των International Gender Champions, οι οποίοι αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. 

Από αυτή την άποψη, επίσης, η υπογραφή της είναι αναγνωρίσιμη στο Σύμφωνο των Hνωμένων Εθνών για το Μέλλον, για παράδειγμα όπου το έγγραφο των 60 σελίδων ασχολείται επανειλημμένα με την πολιτική συμμετοχή των γυναικών.



Κάνοντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος

Το ίδιο το Σύμφωνο του ΟΗΕ για το μέλλον χωρίζεται σε πέντε τμήματα, συν ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο στο παράρτημα και ένα κοινό προοίμιο των υπογραφόντων.

Τα πρώτα πέντε κεφάλαια περιλαμβάνουν μια συλλογή 56 μέτρων (δράση 1–5). Από την αρχή, λέει ότι η φιλοδοξία των υπογραφόντων είναι να κάνουν τον κόσμο «ασφαλέστερο, πιο ειρηνικό, πιο δίκαιο, πιο ίσο, πιο περιεκτικό, πιο βιώσιμο και πιο ευημερούντα» μέσω αυτών των μέτρων.

Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και αποσκοπούν να αντικατοπτρίζουν το πνεύμα του ΟΗΕ. Εν είδει εισαγωγής, διαβεβαιώνουν ο ένας τον άλλον για τα ευγενή καθήκοντα που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν θέσει στον εαυτό τους στα μέσα της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για παράδειγμα, λέει:

«Η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλη την ανθρωπότητα».

«Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη οικοδόμησης ειρηνικών, δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών».

«Αποφασίζουμε να πραγματοποιήσουμε έναν κόσμο στον οποίο η ανθρωπότητα ζει σε αρμονία με τη φύση».




Πολυμερής προσέγγιση

Η δέσμευση για διεθνή συνεργασία «δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα». Το σύμφωνο για το μέλλον υπόσχεται «μια νέα αρχή στην πολυμέρεια» και επιβεβαιώνει την επιθυμία να ολοκληρωθεί η Ατζέντα του 2030.

Ο δανεισμός από το Σύμφωνο Προσφύγων και Μετανάστευσης του 2018 είναι επίσης αναγνωρίσιμος. Τα κράτη που δεν υπέγραψαν το σύμφωνο το 2018 έχουν πλέον υιοθετήσει μέρη του έξι χρόνια αργότερα, όταν το σύμφωνο του ΟΗΕ για το μέλλον αναφέρει, για παράδειγμα:

«Είμαστε αποφασισμένοι να μεγιστοποιήσουμε τη θετική συμβολή των μεταναστών στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, διέλευσης, προορισμού και υποδοχής και να ενισχύσουμε τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις και την παγκόσμια συνεργασία για ασφαλή, ομαλή και νόμιμη μετανάστευση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς».

Το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον ανανεώνει επίσης ορισμένες άλλες παλαιότερες συμφωνίες, όπως η Ατζέντα του 2030, το σχέδιο δράσης της Αντίς Αμπέμπα ή η συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του κλίματος μέσω δέσμευσης:

«Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας βάσει της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και της Συμφωνίας του Παρισιού». («Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας βάσει της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και της συμφωνίας του Παρισιού»).

Ή αλλού: «Επιβεβαιώνουμε ότι η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ο πρωταρχικός μας οδικός χάρτης».



Βιώσιμες πόλεις στις αναπτυσσόμενες χώρες

Σύμφωνα με το μέτρο 5, τα κράτη δεσμεύονται «σε ένα βασισμένο σε κανόνες, χωρίς διακρίσεις, ανοιχτό, δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο και διαφανές πολυμερές εμπορικό σύστημα, ο πυρήνας του οποίου είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ)».

Το μέτρο 6 αποφασίζει, μεταξύ άλλων, να «προωθήσει την καθολική κάλυψη υγείας» και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους. 

Επιπλέον, το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δίκαιων, ασφαλών, υγιών, προσβάσιμων, ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων.

Η δράση 8 είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή εκφράσεων προθέσεων για την ισότητα των φύλων και τη «χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών». Θέλουν να είναι θαρραλέες και φιλόδοξες.

Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι ανησυχούν βαθύτατα «για τον τρέχοντα αργό ρυθμό προόδου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ανησυχούμε εξίσου βαθιά για τη συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Για το σκοπό αυτό, τα μέρη καλούνται να συμβάλουν σε μια ολόκληρη σειρά παγκόσμιων προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.



Προειδοποίηση για όλο τον κόσμο

Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πρόκειται να δημιουργηθεί για όλους τους ανθρώπους στη γη έως το 2027, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία ή την προειδοποίηση για πολλούς κινδύνους ταυτόχρονα.

Η πρωτοβουλία «Έγκαιρες προειδοποιήσεις για όλους» πρόκειται να επιταχυνθεί.

Η δράση 15 υιοθετεί – και πάλι βάσει του Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση – «βιώσιμες λύσεις για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, τους πρόσφυγες και τους απάτριδες, μεταξύ άλλων μέσω δίκαιης διεθνούς κατανομής των βαρών και της κατανομής των ευθυνών και της στήριξης των κοινοτήτων υποδοχής, και με πλήρη σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης των προσφύγων».

Στο πλαίσιο του μέτρου 18, αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί η ειρήνη με την καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και του περιεχομένου που υποκινεί βλάβη» που διαδίδονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε εθνικό επίπεδο.

Στη δράση 19, σημείο 40, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στην ειρήνη:

«Αναγνωρίζουμε τον ρόλο των γυναικών ως ειρηνοποιών. Η πλήρης, δίκαιη, ασφαλής και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και επίλυσης συγκρούσεων, της διαμεσολάβησης και των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.»



Ο ισλαμισμός καταργήθηκε;

Με τη Δράση 23, το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον επιβεβαιώνει ότι η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός που ενθαρρύνει την τρομοκρατία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνδέονται με μια θρησκεία, πολιτισμό ή εθνοτική ομάδα.

Επανειλημμένα τονίζεται η επιθυμία να δούμε μια πιο δομημένη, ουσιαστική και ενοποιητική συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι χρηματοδοτικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα είναι επίσης επιθυμητές και αναγκαίες:

«Καλούμε τον ιδιωτικό τομέα και τους φιλανθρωπικούς φορείς να εξετάσουν οικονομικές δεσμεύσεις για την υποστήριξη της εφαρμογής αυτού του συμφώνου».

Το μέτρο 34 επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας περιλαμβάνουν επίσης εμβολιασμούς.

Σε αρκετά μέρη, αναφέρεται μια επισφαλής κατάσταση αφροεθνοτικών πληθυσμιακών ομάδων. Το μέτρο 39 αποσκοπεί στην «επανόρθωση της ιστορικής αδικίας εις βάρος της Αφρικής ως προτεραιότητα και στην αντιμετώπιση της Αφρικής ως ειδικής περίπτωσης».

Η δράση 42 επανέρχεται στην ισότητα των γυναικών και ζητά από τους υπογράφοντες να λάβουν υπόψη το ατυχές γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ γυναίκα Γενική Γραμματέας.



Έκκληση προς όλα τα εθνικά κοινοβούλια

Το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον αποφασίζει να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και των εθνικών κοινοβουλίων. Οι βουλευτές πρέπει να πεισθούν να υποστηρίξουν ενεργά τις συμφωνίες και τα ψηφίσματα.

Το σύμφωνο καταλήγει σε ένα προοίμιο που επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση, εάν στοχεύει στη «βελτίωση και διαφοροποίηση της διαθεσιμότητας και της ευελιξίας των οδών νόμιμης μετανάστευσης» και στην «αναγνώριση της θετικής συμβολής των μεταναστών στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η επιθυμία των συντακτών του συμφώνου να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πρέπει πάντα να συλλαμβάνεται από μια ομαλή κατασκευή του συμφώνου. Η δυσκολία εδώ είναι να χαρτογραφηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Η γλώσσα στην οποία συντάχθηκε αυτό το σύμφωνο καθορίζεται από το πνεύμα και τα καθήκοντα των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα σε αυτόν τον κορσέ, στον οποίο και τα 193 κράτη μέλη θέλουν να βρεθούν, τα πραγματικά σχετικά σημεία του Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν. Πρέπει κανείς να διαβάσει εδώ με ιδιαίτερη συγκέντρωση αν θέλει να κατανοήσει το εύρος των μεμονωμένων αποσπασμάτων.

Το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον έχει ως στόχο να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών εν μέσω μιας περιόδου αναταραχής. Καθησυχάζουν ο ένας τον άλλον. Και ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο οποίος ήρθε στο Φόρεϊν Όφις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των Πρασίνων Joschka Fischer, έχει αφήσει ένα σαφές αποτύπωμα της πολιτικής ατζέντας της γερμανικής κυβέρνησης.







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΜΙΑ ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Ο Π.Ο.Υ. και οι αναπτυξιακές τράπεζες εγκαινιάζουν μια πλατφόρμα 1,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τη «χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης» σε 15 χώρες
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., αυτό έχει ως στόχο να δώσει προτεραιότητα στις «επενδυτικές ευκαιρίες» που «ανταποκρίνονται στις εθνικές ανάγκες υγείας». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Σενεγάλης, η συμμετοχή του Π.Ο.Υ., των αναπτυξιακών τραπεζών και των χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την «οικοδόμηση τοπικών ικανοτήτων για την παραγωγή εμβολίων».



Η von der Leyen και η ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης
Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Atlantic Council, η νέα θητεία της προέδρου της Επιτροπής ανοίγει καλές ευκαιρίες για την «πρωτοποριακή ψηφιακή πολιτική» της. Οι επικριτές αναμένουν από τον διορισμένο Επίτροπο Ψηφιακής Πολιτικής της Ε.Ε. Virkkunen να εντείνει τις προσπάθειες λογοκρισίας.



Η Ιταλία οδεύει να γίνει αστυνομικό κράτος;
Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει αυστηρότερες ποινές για διάφορα αδικήματα και εισάγει νέες ποινές. Για παράδειγμα, η παθητική αντίσταση μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών. Οι επικριτές θεωρούν ότι ο νόμος είναι μια ποινικοποίηση της διαφωνίας.



Ηνωμένο Βασίλειο: "Αφήστε τις παμπ μας ήσυχες"
Οι νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τη «δημόσια υγεία» χάνουν το στόχο, σύμφωνα με το «The Critic». " σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου οινοπνεύματος είναι παράλογη και η πρόθεση συγκαταβατική.





ΗΠΑ: Εκτελεστικό διάταγμα 13848 και προεδρικός νόμος έκτακτης ανάγκης

























Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγουν εκλογές στις ΗΠΑ;
Κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι κρυμμένοι στις επίσημες βάσεις δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων του Κρατικού Γραφείου Εκλογών φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για μυστικούς αδίστακτους πράκτορες για να διευκολύνουν τη δόλια ψηφοφορία των επιστολικών ψηφοδελτίων



Ο Milei στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ: «Το lockdown ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ριζοσπαστική κριτική της ιδεολογικής πορείας του ΟΗΕ και του «συμφώνου για το μέλλον» Ατζέντα 2030 από τον Javier Milei. Ο ΟΗΕ έχει διολισθήσει σε θανατηφόρα ιδεολογία, τα lockdown ήταν ένα παράδειγμα αυτού.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!