Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Δείτε τήν στιγμή, που ο σκύλος - 'ΡΟΜΠΟΤ' ονόματι 'Rover', πέφτει από σκάλα καί ....τ σ α κ ί ζ ε τ α ι! [ Βίντεο ]

 


Αυτή είναι η στιγμή, που ένας σκύλος 'ρομπότ' αξίας 60.000 λιρών (!), πέφτει καταστροφικά από μια σκάλα και σπάει κατά τήν διάρκεια μιας αποτυχημένης επίδειξης...

Το MailOnline κατέγραψε το δραματικό γεγονός στην κάμερα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Lyons Park, τήν μονάδα δοκιμών μπαταρίας της Jaguar Land Rover στο Κόβεντρι.



Μικρά εξαρτήματα σκορπίζονται στο πάτωμα και σπινθήρες πετούν καθώς το βιομηχανικό βοηθητικό ρομπότ – που πωλείται από την αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics – αγωνίζεται να ξανασηκωθεί.

Ο Gonzalo Ejarque-Rinaldini, τεχνικός διευθυντής έργου στην JLR, είπε στη MailOnline ότι το δυστυχισμενο ρομπότ σκυλάκι…θα χρειαζόταν ανταλλακτικά πριν μπορέσει να περπατήσει ξανά.

«Η εμπιστοσύνη μου στη Boston Dynamics είναι τόσο υψηλή όσο πάντα – αυτά τα μηχανήματα είναι κορυφαίας κατηγορίας», είπε στο MailOnline. «Το σύστημα αντίληψης είναι αρκετά προηγμένο – έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό. Τα μηχανήματα πέφτουν και είναι σημαντικό να έχουμε την ικανότητα ανάκτησης».

Ο ρομποτικός σκύλος της Boston Dynamics και τα χαρακτηριστικά του
Δημιουργός : Boston Dynamics

Τιμή : 75.000 $ (περίπου 60.000 £)

Μήκος : 43,3 ίντσες (100 cm)

Μέγιστη ταχύτητα : 1,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο

Θερμοκρασία λειτουργίας : -4°F έως 113°F (-20°C έως 45°C)

Χωρητικότητα μπαταρίας : 605 Wh

Τυπικός χρόνος εκτέλεσης : 90 λεπτά

Κάμερες : 5 (μπροστινή αριστερή, μπροστινή δεξιά, αριστερή, δεξιά, πίσω)

Στο Lyons Park, επιστήμονες και μηχανικοί της JLR δοκιμάζουν πρωτότυπες ηλεκτρικές μπαταρίες σε διάφορες πιέσεις και θερμοκρασίες προτού εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε από τα δοκιμαστικά της οχήματα.

Το ρομπότ «Spot» (το οποίο η JLR έχει ξαναβαφτίσει «Rover»έχει την αποστολή να περιπολεί τον ιστότοπο για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, για τα οποία μπορεί να ειδοποιήσει το προσωπικό.

Για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνεύσει ένα κομμάτι μηχανήματος που ζεσταίνεται πολύ χάρη στην κάμερα θερμικής απεικόνισης – η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τις μικρότερες διαρροές αερίου που θα ήταν μη ανιχνεύσιμες στον άνθρωπο με τους ενσωματωμένους αισθητήρες του ή να πλησιάσει μέρη της εγκατάστασης που διαφορετικά θα ήταν επικίνδυνα μετά από ατύχημα.

Τελικά, το Rover ανέβηκε μια μικρή ομάδα σκαλοπατιών και τοποθετήθηκε προσεκτικά για το ταξίδι της επιστροφής πριν κάνει το πρώτο της βήμα προς τα κάτω.

Δυστυχώς, τα βήματα που χρησιμοποίησε η JLR για την επίδειξη είχαν ένα κενό στη μέση – το οποίο είχε κρίσιμη επίδραση στη βάση της. Το Rover έβαλε το αριστερό μπροστινό του πόδι στο κενό και αμέσως γλίστρησε και έπεσε.

Χτυπώντας βαριά στο σκληρό δάπεδο, το Rover εξάρθρωσε ένα άκρο καθώς ήταν διάσπαρτα μικρά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαστικού καπακιού και μιας μινιατούρας βίδας.

Το MailOnline είδε ακόμη και μια μικρή σπίθα πριν υποχωρήσει ελαφρώς. Ο σκύλος προσπάθησε να σηκωθεί και τελικά απενεργοποιήθηκε για να μπορέσουν οι μηχανικοί να δουν πιο προσεκτικά τη ζημιά.

Δεν είναι σαφές γιατί το Rover δεν εντόπισε το κενό, ή αν το έκανε γιατί δεν το κατέγραψε ως κίνδυνο. 

Το MailOnline περιμένει σχόλιο από τη Boston Dynamics.

Πραγματικά, η MailOnline θεώρησε ότι αυτό ήταν ένα λυπηρό ατύχημα – αν και προσφέρει ένα ειλικρινές μάθημα σχετικά με το πού βρίσκεται αυτό το είδος τεχνολογίας αυτή τη στιγμή.

Ενώ εννέα φορές στις 10 το Rover μπορεί να έχει πλοηγηθεί με επιτυχία στις σκάλες, είναι πραγματικά ατυχές που απέτυχε κατά τη μεγάλη στιγμή της στο προσκήνιο.

Η JLR είναι ένας από τους πολλούς πελάτες που χρησιμοποιούν τον σκύλο της Boston Dynamics, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού στρατού , του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας και του SpaceX του Έλον Μασκ .

Το Rover χρησιμοποιείται για περίπου έξι μήνες στις εγκαταστάσεις της JLR στο Coventry, μαζί με μια δεύτερη μονάδα σε άλλη τοποθεσία της JLR στο Shannon της Ιρλανδίας.

Η JLR σχεδιάζει να αυξήσει τον στόλο της εταιρείας σε περίπου 10 σκύλους που θα κάνουν το δρόμο τους αυτόνομα γύρω από το κτίριο, όπως κάθε μέλος του προσωπικού.

Ο Ejarque-Rinaldini είπε στη MailOnline: «Αρχικά, όταν οι άνθρωποι βλέπουν το Rover, η αντίδραση είναι σαν, “Ω, είναι φανταστικό που πρέπει να βγάλω μια φωτογραφία!”

«Αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν εξοικειωθούν, είναι όπως κάθε άλλο εργαλείο ή εξοπλισμός».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: freepik

https://www.el.gr/scie-tech/deite-ti-stigmi-poy-o-skylos-rompot-rover-pe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!