Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Π Α Ν Α Γ Ι Α : Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ και της Εκκλησίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΝΑΓΙΑ

Σήμερα 2α Ιουλίου, αγαπητοί αδελφοί η Εκκλησία μας εορτάζει την κατάθεση της Εσθήτος - ή συχνότερα του Μαφορίου - της Θεοτόκου στον ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως, το 473, επί αυτοκράτορος Λέοντος του Α'. Ο ναός αυτός, κτισμένος ήδη λίγο νωρίτερα απο την βασίλισσα Πουλχερία, υπήρξε απο τους λαμπροτέρους ιερούς τόπους της Πόλεως και θέατρο σημαντικών Ιστορικών γεγονότων, με δεύτερον την Παναγία των Χαλκοπρατείων, όπου φυλασσόταν η αγία Ζώνη.
Αποτέλεσμα εικόνας για η τιμια εσθητα

Η Εσθήτα της Παναγίας μας, υφαντή από λεπτό μαλλί μονόχρωμο και μονοκόμματο, την οποία ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος, δύο χριστιανοί αδελφοί αριστοκράτες, μετέφεραν απο την Γαλιλαία, αργότερα τοποθετήθηκε περιτυλιγμένη σε βασιλική αλουργίδα (πορφυρούν ύφασμα) μέσα σε ασημόχρυσο κιβώτιο, στολισμένο με πολύτιμους λίθους, που ονομάσθηκε αγία Σωρός.

Αποτέλεσμα εικόνας για η τιμια εσθητα

Με αφορμή όλα τούτα τα γεγονότα, επιλέγει η Εκκλησία και το συγκεκριμένο απόσπασμα απο την πρός Εβραίους επιστολή όπου και αναφέρονται παλαιοδιαθηκικές προτυπώσεις για τό πανάγιο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού.

----------------------------------------------------------------------------------------

Η Παναγία είναι η Μητέρα του Χριστού. Η Εκκλησία είναι το σώμα του Υιού της, άρα είναι η Παναγία και Μητέρα της Εκκλησίας. Για τους Ορθοδόξους, άν δεν υπάρχει η Θεοτόκος, ΔΕΝ χωράει κανείς μέσα στην Εκκλησία, διότι είναι η Πύλη για την όντως ζωή και την περίσσεια της ζωής, η θύρα της Χώρας των Ζώντων που είναι ο Χριστός και η Εκκλησία Του.

Δι' αυτής και μέσα από αυτή ο Χριστός, ήλθε και μας συνάντησε, "κλίμαξ δι' ής κατέβη ο Θεός" και δι' αυτής εμείς εορτάσαμε την άνοδο και άφιξή μας στον Θεό, "γέφυρα μετάγουσα τους εκ γής πρός ουρανόν"!

[Από το Κυριακάτικο φυλλάδιο 'Φωνή του Κυρίου' της 2ας Ιουλίου 2017, αρ.φ. 27 (3344), του αρχιμ. Ε.Τ.]

"Π Α Π Α Φ Λ Ε Σ Σ Α Σ"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!