Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ! ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ, ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΣΗΣ !
(ΤΑ "ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ!)
Ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες στα τοιχώματα του τεμένους Μουράτ στην Προύσσα της Τουρκίας, έφεραν στο φως οι Τούρκοι συντηρητές, που πραγματοποιούν εργασίες αποκαταστάσεως στο ιστορικό μνημείο.

Πρόκειται για δύο χιαστί Ελληνικές σημαίες (πεζικού και ναυτικού) έχοντας στη μέση τους βασιλικό στέμμα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για σχέδιο που χρονολογείται την περίοδο της ελληνικής προελάσεως στην περιοχή (1920-1922), πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η πόλη της Προύσσης τελούσε για δύο χρόνια υπό ελληνική διοίκηση και την περίοδο αυτή το τέμενος του Μουράτ, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη οπλισμού από τον ελληνικό στρατό.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), οι Τούρκοι ασβέστωσαν τους τοίχους του τεμένους, σβήνοντας τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ σύμβολα, που ήρθαν και πάλι στο φως προκαλώντας – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - ΜΕΓΑΛΗ αμηχανία στους Τούρκους συντηρητές...Οι απόψεις για το μέλλον των δύο ελληνικών σημαιών διΐστανται. Άλλοι τάσσονται υπέρ της διατηρήσεώς τους, ως κομμάτι της νεοτέρας ιστορίας της πόλεως, και άλλοι κατά, ήτοι της αφαιρέσεώς τους από τον τοίχο του ιστορικού τεμένους...

Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα σ τ α μ ά τ η σ α ν, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, για την τύχη των ελληνικών συμβόλων...Οι εργασίες αποκαταστάσεως ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Μάϊο και έχουν φέρει στο φως και παλαιόετρα οθωμανικά διακοσμητικά μοτίβα.

Το τέμενος κατασκευάστηκε το 1426 από τον Σουλτάνο Μουράτ Β’. Η Προύσα έως την πτώση της Ανδριανουπόλεως (1365) και της Κωνσταντινουπόλεως (1453) στην συνέχεια αποτελούσε πρωτεύουσα των Οθωμανών.

&

Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμοὺς ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!