Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Ιστορική Μ Ν Η Μ Η. Το πραξικόπημα της 'C.I.A.' στην Λ ε υ κ ω σ ί α, πριν 43 χρόνια...Σχετική εικόνα
O TOTE ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΙΞΟΝ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΞ ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ
 ΔΙΑΡΚΩΣ "ΚΑΠΕΛΩΝΕ" ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΦΑΝΕΙ ΕΥΡΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ....
ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΞΟΝ, ΕΙΧΕ ΑΡΝΗΘΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΩΝ ΗΠΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ... ΑΛΛΑ "ΦΥΤΡΩΣΕ" (...) ΤΟ
ΔΙΑΒΟΗΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 'ΓΟΥΩΤΕΡΓΚΕΗΤ' ΑΠΟ 2 (ΔΙΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟΥΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΟΠΟΤΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΠΗΓΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ'...

Η αντίστροφη μέτρηση για το ιουδαϊκό/νατοϊκό πραξικόπημα του προδότη/πράκτορα Ιωαννίδη στην Κύπρο , άρχισε την 6η Οκτωβρίου 1973, με την αιφνιδιαστική επίθεση των Αράβων στο Σινά και το Γκολάν. Με τον πόλεμο του 'Γιομ Κιπούρ'. 

Ο ιουδαίος Κίσσινγκερ , με την διπλή ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του επικεφαλής του 'Στέητ Ντηπάρτμεντ', διαχειρίστηκε προσωπικά και σκηνοθέτησε από το παρασκήνιο την Κυπριακή Προδοσία, αφού ο τότε πρόεδρος Νίξον κλυδωνιζόταν λόγω του σκανδάλου 'Γουότεργκέητ'. 

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Ο μέγας Έλλην δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος σε μια συνέντευξή του στην «Ηerald» αποκάλυψε, ότι οι αποφάσεις του Κίσσινγκερ, είχαν ληφθεί σε μια κλειστή σύσκεψη των μυστικών υπηρεσιών, τέσσερις μήνες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο. 
Το σχέδιο Κίσσινγκερ προέβλεπε την παραπλάνηση του Μακαρίου, με βάση τα «παλιά σχέδια «Νίκη» και «Aπόλλων» που είχαν περιέλθει στα χέρια των Μακαριακών από το καλοκαίρι του 1973 και τα οποία προέβλεπαν την έξοδο αρμάτων από τα στρατόπεδα, τα οποία θα οδηγούσαν μυημένοι εις την E.O.K.A. εθνοφρουροί. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπροσ δεν ξεχνω 1974

Τον Μάρτιο του 1974, η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών ανακάλυψε έγγραφα της ΕΟΚΑ Β', τα οποία κατέγραφαν πλάνα για διενέργεια πραξικοπήματος υποβοηθούμενο απο την Χούντα των Αθηνών και στην συνέχεια ο κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον και στενός συνεργάτης του Μακαρίου Νίκος Δημητρίου, επισκέφθηκε τον αρμόδιο υφυπουργό Ρότζερ Ντέϊβις και τον υπεύθυνο του κυπριακού Γραφείου στο 'Στέϊτ Ντιπάρτμεντ' κ. Τομ Μπόγιατ και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανατροπής του Αρχιεπισκόπου από την χούντα των Αθηνών. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπροσ δεν ξεχνω 1974

Αυτές οι πληροφορίες αποτέλεσαν την βάση της παραπλάνησης του Μακαρίου. Σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας προς τον Χένρι Κίσσιγκερ, στις 8 Απριλίου 1974, ο Μακάριος κατονόμασε τον Ανδρέα Ποταμιάνο, ως χρηματοδότη της «τρομοκρατικής» ΕΟΚΑ Β. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπροσ δεν ξεχνω 1974

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημέρωναν τους Μακαριακούς για το παραπλανητικό πρόγραμμα αποστολής όπλων και χρημάτων προς τους ανθρώπους της «αμερικανικής συνομωσίας». Χρηματοδότης από την Αθήνα, εμφανιζόταν ο εφοπλιστής Ποταμιάνος και ως συντονιστής στην Κύπρο , εμφανιζόταν ένας χαφιές του Ιωαννίδη, ο Κοσμάς Μαστροκόλιας, που είχε «ρουφιανέψει» και τον Αλέκο Παναγούλη .

Σχετική εικόνα
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΩΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ...) ΜΑΚΑΡΙΟΣ,
ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗ.

Οι αμερικανοί, όλο αυτό το διάστημα , μέχρι και τις 15 Ιουλίου, (μαζί με τους Έλληνες πράκτορες Αβέρωφ κλπ), ενημέρωναν την μακαριακή πλευρά, και τους Τούρκους, ότι το πραξικόπημα θα το έκανε η 'ΕΟΚΑ Β', με τον «δανεισμό», ανδρών και όπλων από την Εθνοφρουρά. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπροσ δεν ξεχνω 1974
Ο ΗΡΩΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ 'ΕΟΚΑ'.
ΤΙ ΒΟΛΙΚΟ Ε; ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ, ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ
ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ. ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΧΕ
"ΠΡΟΒΛΗΜΑ" Ο ΚΑΦΕΣ ΤΟΥ...


Για τον λόγο αυτό, όπως αφηγήθηκε ο κ. Πάτροκλος Σταύρου, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, «υποθέσαμε ότι επρόκειτο για επίθεση της 'ΕΟΚΑ Β', στην οποίαν «εδάνεισε» οπλισμό η Εθνική Φρουρά, ακόμη και τανκς, γιατί είδαμε ένα άρμα μάχης να προχωρεί προς την είσοδο του Προεδρικού». 
Επομένως όλες οι αμερικανικές πληροφορίες περί ΕΟΚΑ ήσαν πλάστες και παραπλανητικές και καλλιεργούσαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Μακαριακούς και αντιμακαριακούς. 

Σχετική εικόνα

Άλλωστε αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα το γεγονός, ότι μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος, έσπευσαν προς υποστήριξη του, αντιμακαριακές δυνάμεις και τα υπολείμματα της ΕΟΚΑ Β’ και αφού αρκετά από τα αντιμακαριακά στοιχεία απελευθερώθηκαν από τις φυλακές όπου κρατούντο. 
Ο Μακάριος πάντως, όταν δραπέτευσε από το Προεδρικό, είχε την εντύπωση ότι το πραξικόπημα το έκανε η E.O.K.A. και ότι θα επανήρχετο σε διάστημα δύο ή τριών ωρών, αφού θα είχαν εξουδετερωθεί οι κινηματίες από το Eφεδρικό. 

Σχετική εικόνα

Την έκταση και την σοβαρότητα του πραξικοπήματος την αντελήφθη το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου στη μονή Kύκκου, όταν έμαθε ότι η Εθνική Φρουρά, έκανε το κίνημα. 

Οι επαφές του Ιωαννίδη, που ήταν έμπιστος και προστατευόμενος της 'CIA', και είχε μακρά συνωμοτική ιστορία, με τους αμερικανούς πράκτορες γινόντουσαν στην κλινική «Κυανούς Σταυρός», έναντι της αμερικανικής πρεσβείας, που ήταν ιδιοκτησίας του Εβραίου συζύγου της αδελφής του Ιωαννίδη, Ζακ Αλαζράκη. 
Συνομιλητής του ήταν ο υποσταθμάρχης της 'CIA' στην Αθήνα κ. Ρον Εστες που μιλούσε Ελληνικά και μετατέθηκε τον Ιούλιο του 1973 από τη Λευκωσία. 

Ο Ρον Εστες ήταν άριστος γνώστης των ελληνικών πραγμάτων και της γλώσσας και είχε ήδη υπηρετήσει δύο φορές στην Κύπρο, την τελευταία φορά υπό τον Ρίτσαρντ Γουέλς. 
Ο άλλος συνομιλητής ήταν το δεξί χέρι του Έστες, ο ελληνοαμερικανικός Γκας Λάσκαρης Αβρακώτου και ο προηγούμενος χειριστής του Ιωαννίδη, ο Πήτερ Κορομηλάς, που είχε μεν μετατεθεί στο Κάϊρο αλλά «πεταγόταν» στην Αθήνα. 

Στην κατάθεση του στην Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την αντικατασκοπία, ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Χένρι Τάσκα, είπε πως, «ο σταθμάρχη της 'CIA' του είχε πει, πως ο Ιωαννίδης, θα συνεχίσει να ακούει μόνο την 'CIA' και όχι τις προειδοποιήσεις του 'Στέητ Ντηπάρτμεντ'». 

Στις 7 Ιουνίου η 'CIA', έστειλε στην Ουάσιγκτον δύο ξεχωριστές εκθέσεις σχετικά με την Κύπρο. Η πρώτη ήταν από την Κύπρο και ήταν ένα δελτίο ενημέρωσης (National Intelligence Bulletin), το οποίο προειδοποιούσε τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Νίξον, ότι «ο Μακάριος σχεδιάζει να πιέσει για την απομάκρυνση της ελληνικής Εθνοφρουράς από την Κύπρο». 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννιδης δημητρης
Ο ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΔΗΜ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,
ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ...

Την ίδια όμως ημέρα κυκλοφόρησε μία ακόμη απόρρητη έκθεση, των Έστες και Αβράκωτου, από την Αθήνα, που ήταν βασισμένη σε μια συνομιλία του Ιωαννίδη με τους δύο του κλιμακίου των Αθηνών και ανέφερε: «Ο Ιωαννίδης εξετάζει σοβαρά την ανατροπή του Μακαρίου... 
Ο Ιωαννίδης ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει τον Μακάριο μέσα σε 24 ώρες. 
Οι Τούρκοι θα συμφωνήσουν σιωπηλά στην απομάκρυνσή του... Ο Ιωαννίδης πρόσθεσε πως μπορεί να εξουδετερώσει τον Μακάριο μια και καλή, ώστε να λύσει το Κυπριακό η Ελλάδα απευθείας με την Τουρκία». 

Σχετική εικόνα

Όπως γνώριζε η 'Cia' από τις 7 Ιουνίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε την 1η Ιουλίου 1974, την μείωση της στρατιωτικής θητείας της Εθνικής Φρουράς σε 14 μήνες και τον περιορισμό του αριθμού των ελλαδιτών αξιωματικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννιδης δημητρης

Την επομένη, 2α Ιουλίου, ο Μακάριος με απόρρητη επιστολή του προς τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη που την παρέδωσε ο Κύπριος πρέσβης στην Αθήνα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου. 

Την ίδια ημέρα, σε σύσκεψη στο γραφείο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μπονάνου, με την συμμετοχή του Ιωαννίδη, αποφασίστηκε ότι το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θα γινόταν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μπονάνος ανέθεσε την αρχηγία του πραξικοπήματος στον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση, με υπαρχηγό τον καταδρομέα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη. 
Στις 11 Ιουλίου συνήλθε στην Αθήνα το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την επιστολή Μακαρίου και αποφασίστηκε να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη το Σάββατο 13 Ιουλίου, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από την επαπειλούμενη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
 ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο υπάλληλος της 'Cia' “πρωθυπουργός” Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπονάνος και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Γεώργιος Ντενίσης . 

Στις 08:15 της 15ης Ιουλίου βγήκαν από τα στρατόπεδα «Κοκκινοτριμυθιάς» και «Παλλουριώτισσα» τα «τεθωρακισμένα», η 31η, η 32η και η 33η μοίρα καταδρομών*, 2 τάγματα πεζικού από την Κερύνεια και 2 λόχοι της ΕΛΔΥΚ. Στις 11:00 ο ταξίαρχος Γεωργίτσης ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, ότι η επιχείρηση τελείωσε με επιτυχία. 
Στις 13:00 μεταδόθηκε το διάγγελμα του Μακάριου από την Πάφο.

Σχετική εικόνα

Στις 15:00 οι πραξικοπηματίες παρακάμπτοντας το νόμιμο διάδοχο του προέδρου, που ήταν ο τότε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, όρκισαν το δημοσιογράφο και βουλευτή Νικόλαο Σαμψών, που κήρυξε το στρατιωτικό νόμο, χωρίς όμως να προβεί σε διάλυση της Βουλής. Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο καθαιρεθείς πριν ένα χρόνο, επίσκοπος Γεννάδιος , (πρώην Πάφου), ο οποίος και ορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. 
Το ίδιο απόγευμα φαινόταν ότι το αμερικανικό πραξικόπημα είχε τελικά επικρατήσει με απολογισμό την πρώτη ημέρα 91 νεκρούς και 250 τραυματίες. 

*Από το βιβλίο του Στρατηγού Ελευθ. Σταμάτη. 
Η 31η Μοίρα Καταδρομών, απώλεσε σε μία ημέρα τον Διοικητή της (τραυματίας), τον Υποδιοικητή της (νεκρός) και το 15% της δύναμής της. 
Η 32α Μοίρα καταδρομών, απώλεσε τον Υποδιοικητή της (τραυματίας) και δύο Διοικητές Λόχων (ο ένας νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ο άλλος τραυματίας), καθώς και 33 καταδρομείς (νεκρούς και τραυματίες).

[Πηγή: http://deltio11.blogspot.gr/2017/07/cia-43.html]

Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμοὺς ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!