Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

" Φεύγε καί σώζου από τό Φρενοκομείο"! "Αφανείς ΑΓΙΟΙ, θά τρέξουν στίς ΔΥΣΚΟΛΕΣ στιγμές, που θά ζήσει η Αθήνα καί οι άλλες μεγαλουπόλεις".....



Ήταν 1995, μου λέει απρόσμενα και εκτός θέματος:
" παιδί μου να σώσουμε το μυαλό μας"!
Και του απαντώ:
- την ψυχή μας πρώτα Γέροντα!

" όχι το μυαλό μας πρώτα, γιατί αν δεν έχουμε ισορροπία νου δεν μπορούμε να σώσουμε την ψυχή μας"!

" η πολλή αμαρτία θα δώσει τέτοια δικαιώματα στον πονηρό που θα αδειάσει το μυαλό των ανθρώπων και ουσιαστικά θα γίνουν αλλοπροσαλοι".

" έρχονται χρόνια που δεν θα μπορείς να συνεννοηθείς με κανένα και αυτό είναι δαιμονισμός".

" νηστεία, ταπείνωση, καθαρή μετάνοια εξομολόγηση, ΘΕΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ θα σώσουν όσους το επιθυμούν " " θα σώσουν και την λογική μας".

" Φεύγε και σώζου από το Φρενοκομείο "!

Τον άκουγα τον παππουλη και έλεγα τότε πριν χρόνια, άρα γε θα γίνει τέτοιο φρενοκομείο;

Ο αείμνηστος Γέροντας Χρυσόστομος Αγγέλου τις προηγούμενες δεκαετίες στους λόγους του, πρωτότυπουσε από τα συνηθισμένα και εν ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ μας μετέφερε σε αυτό που ζούμε.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε κάθε εποχή ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ έχει τους ανθρώπους του για να μας λένε καθαρές κουβέντες, απλώς εμείς τους παρερχομαστε γιατί θίγουν το μέσα μας , ενώ θα έπρεπε όσα μας λένε να μας εξωραισουν .

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Για τον αείμνηστο αυτό Γέροντα είχαμε αρθρογραφήσει σε ανύποπτο χρόνο και σε σχέση με όσα ζούμε
βλ "Αφανείς ΑΓΙΟΙ θα τρέξουν στις δύσκολες στιγμές που θα ζήσει η Αθήνα και οι άλλες μεγαλουπόλεις"
Δεκαετία του ΄90, όταν όλα πήγαιναν 'τραλαλά' ένας ταπεινός λευΐτης μας έλεγε:

Έρχονται χρόνια που οι μεγαλουπόλεις της Ελλάδος θα βιώσουν φρικτές καταστάσεις. Θα τρέχουν οι ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ να γλυτώσουν τους Έλληνες.

Ούτε καν μπορείς να φανταστείς τι έρχεται;

Μακάρι να μην τα δούμε
Ο Γέροντας Χρυσόστομος Αγγέλου δεν πρόλαβε να δει αυτά που μας προανέφερε.

 Τις ημέρες που μας ετοίμαζαν τα μνημόνια και τα υπόλοιπα θηρία, ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ τον κάλεσε στα Ουράνια σκηνώματα.


Ο Γέροντας γεννήθηκε στην πλατεία Κουμουνδούρου την δεκαετία του ΄30 , έζησε πέριξ αυτής και αναχώρησε από αυτήν.

Οι ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ της πλατείας αυτής και τα συσσίτια των πονεμένων των Αθηνών τον γνωρίζουν πολύ καλά.


Ήταν 15 ΙΟΥΛΙΟΥ του 2009 όταν κοιμήθηκε αίφνης ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αγγέλου που σε απόσταση λίγων μέτρων από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν λειτουργούσε στην εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ του Αμαλείου Ορφανοτροφείου , άνοιγε τα μεγάφωνα και φώναζε :

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στους κλέφτες.»

Όποιοι ακούσανε κηρύγματα του την δεκαετία του ΄90, ήδη βίωναν αυτά που ζούμε σήμερα.

ΜΕΤΑΝΟΙΑ φώναζε για να γλυτώσουμε από τα δεινά, αλλά μόνο τον άκουγαν τα αυτιά και τίποτε άλλο.

Αυτός ο Λεβεντόπαπας που ιερουργούσε στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών που γειτνίαζε με το μέγαρο Μαξίμου, σχεδόν απόσταση 100 μέτρων, ανάμεσα σε αριστοκρατικές πολυκατοικίες και στους χρόνους της παραζάλης του χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών έργων δεν σταματούσε να φωνάζει ¨η Ελλάδα δεν ανήκει στους κλέφτες¨.


Ο αείμνηστος πατέρας Χρυσόστομος Αγγέλου, γνήσιος Αθηναίος τήν καταγωγή που τα έπαιζε όλα κορώνα - γράμματα για την γνήσια αγάπη του προς την ΠΙΣΤΗ και την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Τα κηρύγματα του καταπέλτης για τους νεοποχίτες της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, που τον είχαν μέσα στα πόδια τους και δεν μπορούσαν να του κλείσουν το στόμα, αλλά ούτε και τα μεγάφωνα, γιατί ήτανε τόσο ομολογιακός ο παπά Χρυσόστομος, που το εκκλησίασμα του παρόλο που λειτουργούσε στην περιοχή των Ανακτόρων αποτελείτο από όλα τα κοινωνικά στρώματα των Αθηνών.

« Γέροντα νομίζω ότι είσαι στην πρώτη γραμμή μάχης» του έλεγα και αυτός χαμογελούσε ταπεινά λέγοντας μου:

« έχω υποχρέωση απέναντι στον ΑΓΙΟ ΘΕΟ και τους συμπατριώτες μου να ελέγχω τις αμαρτίες και τις άνομες πολιτικές ενέργειες.»


Τι του στοίχισαν όλα αυτά;

μα φυσικά την θέση της Αρχιεροσύνης  λόγω των υψηλών πνευματικών προσόντων του.

Ήταν δυνατόν να γίνει ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ στους χρόνους του ¨εκσυγχρονισμού¨ της χώρας  και αυτός να περικυκλώνει με Λιτανείες το  μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό και να απαιτεί να εισέλθει μέσα σε αυτά κρατώντας τον ΖΩΟΠΟΙΟ ΣΤΑΥΡΟ για να καθαγιάσει τους χώρους και τους ανθρώπους ;


Συγκλονιστικές στιγμές αντίστασης από ταπεινούς Λευΐτες που ομολογούσαν ΧΡΙΣΤΟ και ΠΑΤΡΙΔΑ την στιγμή που όλοι μετρούσαν την συμμετοχή τους στα πλούσια πακέτα της ΕΕ. 

Στα χρόνια που μεσουρανούσε η διαπλοκή μας έλεγε…

« Αν τα χρήματα που κλέβουνε ήτανε δικά μας , τέλος πάντως πάει στο καλό !! αν και είναι ατιμία, όμως οι κλέφτες καταχρώνται χρήμα δανεικό και αυτό είναι το εγκληματικό, γιατί είναι πλέον σίγουρο, ότι οι τοκογλύφοι δεν θα τους χαρισθούν και θα περικυκλώσουν κάποια μέρα  το Μαξίμου  απαιτώντας  τα χρήματα τους και τότε ποιος θα τα πληρώσει;» « 

Να είσαι σίγουρος ότι οι κατ εξοχή υπεύθυνοι θα σφυρίζουν αδιάφορα».

« όμως αυτή η αδιαφορία των Εξουσιών που θα κατασκανδαλίσει τα επόμενα χρόνια τον λαό θα θεωρείται πνευματικά συνυπευθυνότητα στην Προδοσία, έστω και αν θέλουν να την εξωραΐσουν", γιατί παιδί μου « οι Ποιμένες οδηγούν το Ποίμνιο και όχι το Ποίμνιο τους Ποιμένες»!

« όμως ο καλός ΘΕΟΣ θα δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που θα βρεθούμε εξ αιτίας αυτής της λεηλασίας που σήμερα την χρυσώνουν με βιτρίνες έργων και θα βάλει τον Τούρκο που με την Προδοσία της Κύπρου μας έφερε την Μεταπολίτευση των Παθών  του λαού μας, να μας την πάρει πίσω, δηλ. αυτήν την άσχημη κατάσταση, με τον δικό του τρόπο!! Κατά τις Άγνωστες Βουλές του ΘΕΟΥ»

« Πάντα ο Τούρκος ήταν το μαστίγιο του ΘΕΟΥ για τις δικές μας εκτροπές και τώρα θα είναι η τελευταία φορά που θα μας μαστιγώσει»



Αυτά τα γράφαμε τον Μάϊο του 2013 και σήμερα επιβεβαιώνονται.

Αυτός ο Γέροντας γνώρισε όλους τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης αλλά δεν τους χρησιμοποίησε, αλλά τους νουθετούσε ασχέτως του αποτελέσματος.

Ποιος ήταν αυτός ο αφανής κήρυκας της μετάνοιας;

Από τα δεκάδες έκτακτα σημεία που μπορούν να διηγηθούν εκατοντάδες Αθηναίοι που τον γνώρισαν τις προηγούμενες δεκαετίες θα μείνουμε σε δυο χαρακτηριστικά.

Όταν ήταν να τον βαπτίσουν στα δύσκολα χρόνια της στέρησης και της ορφάνιας δεκαετία του ΄30 παρακάλεσαν μια ανώτερη δικαστικό να βαπτίσει το πτωχό παιδάκι.

Αυτή αρνήθηκε λέγοντας ότι βαπτίζει μόνο κορίτσια. 

Σε λίγες μέρες η δικαστικός επέστρεψε με μια επιστολή που έλαβε από την μητέρα της που ζούσε στα Τρίκαλα της Κορινθίας.

Μέσα σε αυτήν την επιστολή η μάνα της δικαστίνας έλεγε στην κόρη της, ότι πρέπει να βαπτίσει αυτό το πτωχό αγοράκι γιατί της παρουσιάστηκε ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ στην βρύση του χωριού και της είπε:

« αυτό το παιδί να το βαπτίσει η κόρη σου στην Αθήνα γιατί θα γίνει κληρικός και θα βοηθήσει πολύ κόσμο σε δύσκολες εποχές που θα δοκιμάζεται η πίστη μας»

Να γιατί ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ είχε δίκαιο

« Φιλομαθέστατος ων, έλαβε πτυχία Θεολογικής, Φιλοσοφικής και Αρχαιολογίας.

Υπηρέτησε την στρατιωτικήν του θητείαν ως έφεδρος Αξιωματικός Αεροπορίας, δηλώσας μάλιστα και ανακατάταξιν ενός έτους, εξυπηρετών τις θρησκευτικές ανάγκες των στρατευμένων.

Υπηρέτησεν εν συνεχεία ως Καθηγητής στο Λεόντειον Λύκειον Πατησίων, επί 35 έτη. Δίδαξε στην Σχολήν Κατηχητών της Απ.Διακονίας, επί δεκαετίαν.

Εργάσθηκε προς φρονηματισμόν και πνευματικήν ανόρθωσιν της νεότητος με κατάλληλες Ομιλίες επί δεκαετίαν στις Φυλακές Ανηλίκων Αθηνών.

Εις ώριμον ηλικίαν 45 ετών ανέλαβε και το ιερατικόν χάρισμα, χειροτονηθείς, με την ευλογίαν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, από τον πολιόν Μητροπολίτην Άρτης Ιγνάτιον, τον Τσίγκρην, και έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και την ιδιότητα του Πνευματικού.

Ως κληρικός διηκόνησεν επί 25 έτη εις το Αμαλίειον Ορφανοτροφείον και εν συνεχεία επί 6 έτη εις το Μερόπειον Ίδρυμα, παρά την Ακρόπολιν.

Επίσης υπήρξεν επί δεκαετίαν παραγωγός Εκπομπής εις τον Ραδιοσταθμόν της Συνόδου, παρουσιάζων πνευματικά θέματα με ομάδα Επιστημόνων, πνευματικών τέκνων του.

Διατηρούσε με το πλήθος αυτό των πνευματικών τέκνων του Κύκλον Μελέτης Αγίας Γραφής κάθε Τρίτην εις τον Ναόν Αγ.Αναργύρων πλατ.Κουμουνδούρου, ως επίσης ίδρυσε και συνετήρει από το 1981 μέχρι σήμερα Οικοτροφείον Φοιτητών στα Σεπόλια υπό την επωνυμίαν ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ.

Πολύ τακτικά ταξίδευε με ομάδες προσκυνητών και πνευματικών του παιδιών στους Αγ.Τόπους και το Σινά και σκιρτούσε η καρδιά του από θεία χαρά κάθε φορά που ιερουργούσε στον Πανάγιο Τάφο, στην Βηθλεέμ, στον Τάφο της Παναγίας στην Γεθσημανή, και ακόμη ψηλά επάνω στο Όρος Σινά που ανέβαινε μέχρι το τέλος της ζωής του με πόθο ιερό και ιδιαίτερα νεανικό σφρίγος.

Το έτος 1999 ίδρυσε και Ησυχαστήριον, κατόπιν ευλογίας του επιχωρίου Μητροπολίτου –και είτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών- κ.κ.Ιερωνύμου (Λιάπη) επ’ονόματι του ΟΣΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στο Αμπελοχώρι Θηβών.

Εξομολογούσε δε κάθε Τετάρτην ανελλιπώς εις την Μονήν Πετράκην.»

http://www.monipetraki.gr/newitems2.html

http://synodikimoni.blogspot.com/2012/07/blog-post_16.html


Στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη με το Μυστήριο της ΘΕΙΑΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ τον έμαθαν και άλλοι Αθηναίοι, αλλά λόγω του ότι ο Γέροντας κοιμήθηκε μεσοκαλόκαιρο στις 15 Ιουλίου του 2009 δεν πρόλαβαν να τον μάθουν όλοι αυτοί.


Έτσι ένα σχεδόν μήνα μετά την κοίμηση του Γέροντα, ένα ζευγάρι από αυτούς τους γνωστούς του έφεραν στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ πρόσφορο για να προσκομιστεί .


Εκεί στα μαρμαρένια σκαλοπάτια της Ιεράς Μονής συνάντησαν τον πατέρα Χρυσόστομο Αγγέλου που είχε ήδη κοιμηθεί.


Αφού πήραν την ευχή του και συζήτησαν προσωπικά θέματα τα οποία είχαν παλαιότερα αναφέρει στον Γέροντα, πέρασε η ώρα.


Τότε το ζευγάρι αυτό ζήτησε το τηλέφωνο του πατρός Χρυσοστόμου για να μπορούν να τον βρίσκουν ευκολότερα .


Όταν τους έδωσε το τηλέφωνο , ζήτησε από αυτούς το πρόσφορο για να το πάει ο ίδιος μέσα στον Καθολικό της Ιεράς Μονής.


Αφού χαιρετηθήκανε, χωρίσανε.


Το ζευγάρι αυτό όμως κάτι ξέχασε να πει στον πατέρα Χρυσόστομο και την επόμενη τον αναζήτησε στο τηλέφωνο που τους έδωσε.


Τότε έμαθαν κατάπληκτοι ότι ο γνωστός τους Γέροντας με τον οποίο συνομίλησαν με εγκαρδιότητα την προηγούμενη, είχε κοιμηθεί περίπου ένα μήνα πριν.


https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/


ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!