Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Σύντομα θά γίνουν ακόμη πιό ΣΠΑΝΙΑ : Η παροχή ΜΑΓΝΗΤΩΝ σπάνιων γαιών γιά αιολική ενέργεια καί ηλεκτρικά (...) οχήματα, ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ κατά 246.000 τόννους μέχρι το 2040 !

 


Η ώθηση για εναλλακτική ενέργεια αναμένεται να προκαλέσει δραματική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ορισμένα ορυκτά σπάνιων γαιών και μια νέα έκθεση προειδοποιεί ότι η προσφορά θα μειωθεί δραματικά (https://www.mining.com/supply-of-rare-earth-magnets-wont-keep-with-demand-by-2040-report/) τα επόμενα χρόνια.


Σύμφωνα με την Adamas Intelligence, η παγκόσμια ζήτηση για μαγνήτες NdFeB αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7,5%. 

Αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διψήφια ανάπτυξη στους τομείς της αιολικής ενέργειας και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για τις σπάνιες γαίες που συνδέονται με αυτούς τους μαγνήτες - τέρβιο, διδύμιο και δυσπρόσιο - αναμένεται επίσης να αυξηθεί σημαντικά.

Οι σπάνιες γαίες είναι εκείνες που ανήκουν σε μια ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων που διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στη σύγχρονη τεχνολογία. 

Αντί να είναι σπάνια με την αυστηρότερη έννοια της λέξης, είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν από τη γη, καθώς συχνά αναμιγνύονται με άλλα ορυκτά. 

Η επεξεργασία τους μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Η υψηλή μαγνήτιση πολλών σπάνιων γαιών τις καθιστά κατάλληλες για την κατασκευή ηλεκτρονικών.

Η πρόβλεψη της Adamas Intelligence αναπτύχθηκε με βάση τις τρέχουσες τάσεις. 

Η παγκόσμια κατανάλωση αυτών των μαγνητών αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το 2022 στον απόηχο των περιφερειακών προκλήσεων της πανδημίας και των παγκόσμιων οικονομικών δυσκολιών.

H Adamas προβλέπει ετήσια υποπροσφορά μαγνητών NdFeB 60.000 τόννων έως το 2030 και 246.000 τόννων έως το 2040. 

Εν τω μεταξύ, το οξείδιο του NdPr αναμένεται να σημειώσει ανεπαρκή προσφορά 90.000 τόννων έως το 2040 ως αποτέλεσμα ανεπαρκών πηγών εφοδιασμού.

Η έκθεση ανέφερε: «Η Adamas Intelligence προβλέπει ότι η αξία της παγκόσμιας κατανάλωσης οξειδίων σπάνιων γαιών θα πενταπλασιαστεί μέχρι το 2040, από περίπου 10,8 δισεκατομμύρια δολλάρια φέτος σε 56,7 δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ έως το 2040».

Ηλεκτρικά οχήματα και εναλλακτική ενέργεια που οδηγούν σε υψηλή ζήτηση ορυκτών

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και καιρό για αυτό το σενάριο. 

Εξ άλλου, το τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται έξι φορές την ποσότητα ορυκτών εισροών του συμβατικού ομολόγου του, ενώ οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες απαιτούν εννέα φορές περισσότερες εισροές ορυκτών από μια τυπική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Αυτό είναι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος εκτιμά ότι εάν ο κόσμος καταφέρει να κατασκευάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η ζήτηση για ορυκτά θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή ακόμη και να τετραπλασιαστεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. 

Το λίθιο θα χρειαστεί για τις μπαταρίες, ο ψευδάργυρος θα χρειαστεί για τις ανεμογεννήτριες, το πυρίτιο θα χρειαστεί για τους ηλιακούς συλλέκτες και ο χαλκός θα χρειαστεί για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα είναι το γεγονός ότι η Κίνα κυριαρχεί στην επεξεργασία των κρίσιμων ορυκτών του πλανήτη μας, αντιπροσωπεύοντας το 80% των σπάνιων γαιών που επεξεργάζονται, μαζί με το 60% του κοβαλτίου και το 50% του λιθίου

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις εισαγωγές για περίπου το ήμισυ των ορυκτών που καταναλώνουν.

Η Κίνα έχει περιορίσει μερικές φορές τις εξαγωγές, προκαλώντας άνοδο των τιμών και οδηγώντας σε ελλείψεις. 

Επιπλέον, η χρήση σπάνιων γαιών σε στρατιωτικό εξοπλισμό θέτει ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις χώρες που προμηθεύονται από την Κίνα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης και επεξεργασίας (https://markets.businessinsider.com/news/stocks/rare-earth-elements-what-they-are-and-why-they-matter-1032148341) σπάνιων γαιών. Αν και οι υποστηρικτές της εναλλακτικής ενέργειας την παρουσιάζουν ως μια φιλική προς το περιβάλλον πορεία προς τα εμπρός, η εξόρυξη και η επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των ενεργειών προκαλεί ραδιενεργά απόβλητα, ρύπανση των υδάτων και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο Elon Musk ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Tesla, η οποία χρησιμοποιεί νεοδύμιο και πρασεοδύμιο για την παραγωγή των κινητήρων της, σχεδιάζει να εξαλείψει τη χρήση μαγνητών σπάνιων γαιών από την επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους κατά τη διάρκεια της εξόρυξης (https://environ.news/) καθώς και των ανησυχιών για τον εφοδιασμό.

Οι πηγές για αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν:

Mining.com

Markets.BusinessInsider.com

WashingtonPost.com

TheAustralian.com.au

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.newstarget.com/2023-05-11-rare-earth-magnet-supply-fall-dramatically-short.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!