Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΘΑΝΑΤΟΙ πουλιών: Η Ολλανδία ΣΤΑ-ΜΑ-ΤΑ τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ! ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΑ απειλούνται μέ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ !!!!!!

 


Κατά τη διάρκεια της πολυσυζητημένης ενεργειακής μετάβασης, η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ άλλων, πρόκειται να επιταχυνθεί μαζικά στο μέλλον. 


Μία από τις μεγαλύτερες και ταυτόχρονα ίσως πιο υποτιμημένες παράπλευρες απώλειες (https://reitschuster.de/post/die-haessliche-fratze-der-energiewende-tropenholz-fuer-deutsche-windraeder/) είναι το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες συχνά γίνονται ανυπέρβλητο εμπόδιο, ειδικά για τα μεταναστευτικά πουλιά – με θανατηφόρες συνέπειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση στη Χάγη αντέδρασε τώρα και διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων - ως η πρώτη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με δήλωση.

Τα πουλιά επιστρέφουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, από τις χώρες όπου κατέφυγαν τον χειμώνα, και ο εναέριος χώρος πάνω από τις παράκτιες περιοχές είναι επί του παρόντος πολύ απασχολημένος. Το περασμένο Σάββατο, τα δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα Borssele και Egmond aan Zee έκλεισαν εντελώς για τέσσερεις ώρες το καθένα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επρόκειτο για «διεθνή πρεμιέρα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

 

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΕΦΕ ΣΗΜΑΤΟΣ

Ο λόγος για το μέτρο ήταν η πρόβλεψη μιας «μαζικής μετανάστευσης πουλιών», όπως αναφέρει το dpa. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια νέα τεχνολογία που δοκιμάζεται επί του παρόντος στο πλαίσιο πιλοτικού έργου και αναπτύχθηκε από διδακτορικό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στα τέλη του 2022. Το μοντέλλο θα πρέπει να καθιστά δυνατή την πρόβλεψη του τύπου και της έκτασης της μετανάστευσης των πτηνών έως και δύο ημέρες νωρίτερα βάσει συγκεκριμένων μετεωρολογικών δεδομένων.

Το αντίστοιχο μήνυμα αποστέλλεται στον διαχειριστή του δικτύου Tennet, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να μειώσει την ταχύτητα περιστροφής των ανεμογεννητριών ή να τις απενεργοποιήσει εντελώς. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των μεταναστευτικών πτηνών την άνοιξη και το τέλος του έτους, θεωρείται χρήσιμη μια μέγιστη ταχύτητα δύο στροφών ανά λεπτό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Κάτω Χώρες στέλνουν ένα πολύ αξιοσημείωτο μήνυμα. Ο ορνιθολόγος Tim van Oijen μιλά για «εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά» που μεταναστεύουν στη Βόρεια Θάλασσα κάποιες νύχτες. Με την αυξανόμενη επέκταση των αιολικών πάρκων εκεί, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να έχει «ελάχιστες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Βόρειας Θάλασσας». Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Χάγης επισημαίνει επίσης την εξισορρόπηση συμφερόντων μεταξύ των αναγκών της ενεργειακής μετάβασης, αφενός, και της διατήρησης της φύσης, αφετέρου (https://reitschuster.de/post/warum-die-energiewende-nicht-moeglich-ist/).

 

Η κατάσταση στη Γερμανία

Όπως είναι γνωστό, η Ολλανδία δεν είναι νησί, επομένως οι ανεμογεννήτριες είναι από τους μεγαλύτερους ανθρωπογενείς εχθρούς των μεταναστευτικών πτηνών - καθώς και άλλων πτηνών και ζώων (https://reitschuster.de/post/wie-die-gruenen-von-der-umweltschutz-zur-umweltzerstoerungspartei-wurden/) , τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Στη Γερμανία, επίσης, η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με τους βιολόγους, αυτή η «προγραμματισμένη ισχυρή επέκταση» στα ανοικτά των ακτών αποτελεί «αυξανόμενο κίνδυνο για τα μεταναστευτικά πουλιά», σύμφωνα με την έκθεση.

Μέχρι σήμερα, λειτουργούν 22 αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και τρία στη Βαλτική Θάλασσα, συνολικής ισχύος 8,1 γιγαβάτ. Μέχρι το 2030, 30 γιγαβάτ θα παράγονται με αυτόν τον τρόπο, και μέχρι το 2045, ο λεγόμενος «νόμος για την αιολική ενέργεια στη θάλασσα» προβλέπει παραγωγή τουλάχιστον 70 γιγαβάτ.

Το αν αυτό είναι ρεαλιστικό μένει να το δούμε, αλλά οι προοπτικές για τα μεταναστευτικά πτηνά πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα παραμένουν ούτως ή άλλως δυσοίωνες.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://reitschuster.de/post/todesfalle-windrad-niederlande-verbessern-schutz-von-zugvoegeln/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!