Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΚΟΡΥΦΑΙΟ - Η επανάσταση είναι εφικτή, κύριε Γείτονα....

 


Πουθενά αλλού δεν μπορείς να κάνεις τόση ζημιά ατιμώρητα όσο στην πολιτική

Υπάρχει μόνο μία θεραπεία για αυτό: ο πολίτης πρέπει να αναλάβει δράση ο ίδιος.

MIŁOSZ MATUSCHEK

(εικ. Πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, ακόμη και στο νομισματικό σύστημα, βλ. Bitcoin (στιγμιότυπο οθόνης: εύρημα στο διαδίκτυο)


Η δημοκρατία μπορεί να πεθάνει με πολλούς θανάτους. Για πολύ καιρό θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε ίσως να διαλυθεί στην οξύτητα της αυθαιρεσίας ή ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί από έναν ξαφνικό καρδιακό θάνατο μέσα στην κοινωνία διασκέδασης. Κοιτάζοντας τι συμβαίνει γύρω μας αυτή τη στιγμή, προκύπτει όλο και περισσότερο η υποψία ότι είναι πιο πιθανό να δολοφονηθεί από ψεύτικους φίλους, με άπειρο αριθμό μικρών μαχαιριών. Τελικά, κανείς δεν ξέρει ποιος προκάλεσε το θανατηφόρο μαχαίρωμα, όπως στη δολοφονία του Καίσαρα. Το μεγάλο ερώτημα που ο πολίτης πρέπει να απαντήσει για τον εαυτό του αυτή τη στιγμή είναι: Πώς σώζεις μια δημοκρατία που πεθαίνει;

Αυτό το εύρημα μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για την Ελβετία, όπου για πολλούς ο κόσμος φαίνεται να είναι ακόμα σε τάξη. Αλλά ακόμη και μια ματιά στη γειτονική Γερμανία δείχνει πώς λαμβάνει χώρα η διάβρωση της δημοκρατίας: στενοί χώροι συζήτησης, ιδεολογικοποίηση του πολιτικού λόγου, αποκλεισμός των διαφωνούντων, διάλυση της διάκρισης των εξουσιών, του κράτους δικαίου και της «αρχής της ευθύνης» στην πολιτική. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στο επίπεδο της ΕΕ. Το «μεγάλο ειρηνευτικό σχέδιο» μετατρέπεται σε μαζορέτα του πολέμου. Η δημοκρατία, η οποία έχει ήδη μόνο σκιαγραφηθεί, μετατρέπεται σε γραφειοκρατικό αυταρχισμό. Κάνει γιγαντιαία βήματα προς όλο και περισσότερη επιτήρηση, ετερονομία και συγκεντρωτικό έλεγχο, πλαισιωμένη από λόμπυ, νεποτισμό και άρνηση των δυτικών αξιών.

 

(βίντεο: Φάκελλος 'Pfizer' - Act von der Leyen, https://youtu.be/bFIocqkQRUk, διάρκεια 21:17', γλώσσα: γερμανικά, Μυστικά γραπτά μηνύματα, 35 δισεκατομμύρια για πέταμα, το αθλιότερο συμβόλαιο στον κόσμο - και τώρα ερευνά και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen («μητέρα έξι ή επτά παιδιών») είχε σίγουρα φανταστεί αυτήν την Ημέρα της Μητέρας ωραιότερη...)

 

Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που καταφέρνουν να ενσαρκώσουν τη διάλυση των σύγχρονων επιτευγμάτων τόσο ξεδιάντροπα όσο η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κορυφαία γραφειοκράτης μιας υπερεθνικής σκιώδους κυβέρνησης. Όσο περισσότερες παραβάσεις συσσωρεύει, τόσο πιο απότομη εξελίσσεται η καριέρα της, η οποία, όπως θα ταίριαζε, ξεκίνησε ως κόρη ενός πολιτικού που ποτέ δεν κέρδισε άμεσα κοινοβουλευτική εντολή. Ενεπλάκη σε γερμανικά υπουργικά αξιώματα μέσω μιας κομματικής καριέρας, πιο πρόσφατα διακρίθηκε στο Υπουργείο Άμυνας με συμβουλευτικές υποθέσεις, λανθασμένη ανάθεση συμβάσεων και νεποτισμό. Όταν τα πράγματα για εκείνη άρχισαν να δυσκολεύουν εκεί, είχε την τύχη να προσκληθεί στη διάσκεψη της Λέσχης Bilderberg το 2017 και λίγο αργότερα έγινε πρόεδρος της Επιτροπής εντελώς απροσδόκητα. Εν τω μεταξύ, αρκετές αγωγές εκκρεμούν εναντίον της (https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/pfizer-deals-erste-klage-gegen-ursula-von-der-leyen-li.340127), συμπεριλαμβανομένων των New York Times. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τους ερευνά επίσης μετά την παραγγελία 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου από την Pfizer για 35 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω SMS (οι οποίες έχουν διαγραφεί αλλά φυσικά δεν είναι εκτός κόσμου). Είναι η μεγαλύτερη ενιαία φαρμακευτική συμφωνία στην ιστορία. Χάρη σε αυτό το μείγμα ανικανότητας και διαφθοράς, δεν παρενοχλείται με απαιτήσεις για παραίτησή της, αντιθέτως προορίζεται είτε για μια επόμενη θητεία είτε ως μελλοντική Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τίποτα από αυτά δεν αποτελεί μείζον σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης επί του παρόντος: οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πρόσφατα περισσότερο για το πόνυ της, το οποίο ξεσχίστηκε από έναν λύκο, παρά για τον λύκο με τα ρούχα προβάτου στις Βρυξέλλες.

Πολλοί αναρωτιούνται: Πόσο από αυτό είναι ανικανότητα, πόσο είναι διαφθορά; Μόνο λίγοι ρωτούν: Πόσο από αυτό είναι ηθελημένο;

Οι πολιτικοί με μια τέτοια καριέρα ανάρμοστης συμπεριφοράς είναι εύκολη λεία για συμφέροντα κάθε είδους, είτε από το φαρμακευτικό λόμπυ, το οποίο επισκιάζει όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας όσον αφορά την επιρροή, είτε από ισχυρούς παίκτες σε ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης και παγκοσμιοποιημένες ενώσεις.

 

(εικ.: Kορυφαίες βιομηχανίες λόμπυ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, με βάση τις συνολικές δαπάνες λόμπι (σε ​​εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σε τι αντιτίθεται ο πολίτης σε αυτό; (Στιγμιότυπο οθόνης: Δαπάνες άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ)

 

Υπάρχει πάντα κάποια ατζέντα για την οποία μπορείτε να παίξετε τον ρόλο του αναβολέα. Ο πολιτικός σε μια διαχειριζόμενη δημοκρατία δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα ορισμένο ένστικτο επιβίωσης και μια κατανόηση του συστήματος κινήτρων που τον περιβάλλει. Στη συνέχεια, η ατζέντα της δημοκρατίας απλώς πέφτει από τον γκρεμό παρεμπιπτόντως. Η Ursula von der Leyen έχει αξιοποιήσει στο έπακρο το ταλέντο της στην αναπαραγωγή ενοτήτων κειμένου από το σφυρηλάτηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προωθώντας τα με ορθάνοιχτα μάτια και χειρονομώντας, σαν να ήταν η Καινή Διαθήκη. Η von der Leyen είναι για τη δημοκρατία ό,τι είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό τα «εμβόλια Covid» που διαδίδει: αναποτελεσματικά στην καλύτερη περίπτωση, επιβλαβή στη χειρότερη.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με διελκυστίνδα. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ισχυρά ιδιωτικά και θεσμικά συμφέροντα, από την άλλη πλευρά, η δημόσια υπόθεση, η «res publica», η οποία εξαπατάται όλο και περισσότερο. Τα εγωιστικά συμφέροντα έχουν πάντα ισχυρότερη έλξη από τα αλτρουιστικά συμφέροντα, αυτό δεν είναι κάποιο μεγάλο μυστικό. Λόγω αυτής της ασυμμετρίας στη δομή των κινήτρων, η πραγματοποίηση του γνήσιου δημοκρατικού πνεύματος είναι πάντα ένας αγώνας ενάντια στη βαρύτητα, η νίκη της οποίας είναι απίθανη και γι' αυτό ακριβώς είναι τόσο πολύτιμη από την άποψη των ιδεών. Πώς μπορούμε λοιπόν να κερδίσουμε αυτή τη διελκυστίνδα; Πώς σώζεις μια ετοιμοθάνατη δημοκρατία;

Υπάρχει ένας σιδερούς νόμος αλλαγής και αυτός είναι: «Πρέπει να κάνεις τα πάντα μόνος σου». Σε περιόδους κρίσης, η ανάθεση ευθυνών ισοδυναμεί με προδοσία. «Δεν υπάρχει τίποτα καλό αν δεν το κάνεις», έλεγε ο Erich Kästner. Οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι μόνο ιδανικά αντιπροσωπευτικά όργανα της δημοκρατικής αρχής, στην πραγματικότητα θα γίνουν τελικά σταθμοί διαλογής ευθύνης. Με μια ευρύτερη έννοια, αυτό περιλαμβάνει επίσης τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα μέσα ενημέρωσης.

Στο τέλος, μόνο τόσα απομένουν από μια δημοκρατία όσα οι πολίτες είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν γι' αυτήν. Εδώ είναι που χτυπά η ώρα του κυρίαρχου. Τα χρόνια της πανδημίας έχουν ήδη θέσει τα πράγματα σε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλοί πολίτες άρχισαν να κάνουν τη δική τους έρευνα και να αμφισβητούν τις αφηγήσεις και έτσι προέκυψαν αμέτρητα επικριτικά ιστολόγια. Οι πολίτες έγιναν δημοσιογράφοι παρά τη θέλησή τους, επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι πραγματικοί. Και συχνά έκαναν καλύτερη δουλειά από αυτούς. Στην πολιτική, αν θέλουμε να σωθεί η δημοκρατία, θα καταλήξει να είναι μια καταιγίδα για τους θεσμούς. Ο πολίτης έχει πάντα την ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές και να ανταγωνιστεί τους επαγγελματίες αντιπροσώπους. Ο καλύτερος τρόπος για να σώσετε ιδρύματα που πεθαίνουν είναι να τους δώσετε ζωή μόνοι σας, μέσω της δέσμευσης. Η οργή πρέπει να μετατραπεί σε περιφρόνηση à la: «Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από εσάς».

Τον 19ο αιώνα, οι εργάτες συνειδητοποίησαν ότι είχαν το πάνω χέρι από τους ιδιοκτήτες εργοστασίων. Ο επαναστάτης Γερμανός ποιητής Herwegh το έθεσε με λίγα λόγια:

«Άνθρωπε του μόχθου, ξύπνησε! Και αναγνώρισε τη δύναμή σου! Όλοι οι τροχοί ακινητοποιούνται όταν το θελήσει το δυνατό σου χέρι».

Σήμερα, η ίδια αρχή μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς άλλους τομείς, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, το νομισματικό σύστημα, την πολιτική, την αυτάρκεια ή τα μέσα ενημέρωσης. Απέναντι στην ανευθυνότητα των λίγων, η ευθύνη των πολλών είναι το καλύτερο και ίσως το μοναδικό αντίδοτο.

Εκείνοι που αναθέτουν την υπεράσπιση της ελευθερίας σε άλλους, ούτε έχουν κατανοήσει την ελευθερία αλλά ούτε και την αξίζουν.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Revolution ist machbar, Herr Nachbar - by Milosz Matuschek (freischwebende-intelligenz.org)

https://www.freischwebende-intelligenz.org/p/revolution-ist-machbar-herr-nachbar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!