Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Ἡ Lufthansa κατακτᾷ τόν ἰταλικό ἐναέριο χῶρο! Ἡ κυβέρνησις Μελόνι (πατριώτισσα ἡ Μελόνι;) ἐπιταχύνει τήν ἐξαγορά τῆς ITA Airways ἀπό τήν γερμανική ἀεροπορική ἑταιρεία. Βίοι παράλληλοι μέ κάποια ἑλληνική ἀεροπορική ἑταιρεία;

 


Του Michele Crudelini, «Byoblu»

Ένα άλλο κεφάλαιο, που συνδέεται με τον εθνικό αερομεταφορέα της Ιταλίας, ITA Airways, πρόκειται να κλείσει: 

η Lufthansa αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας μέχρι τα τέλη Μαΐου

(Σημείωση του συντάκτη: Η Lufthansa είχε ήδη αναλάβει τη Swissair (νυν Swiss) το 2005).


Αυτό είναι το 40% των μετοχών, οι οποίες πρόκειται να πωληθούν για 250 έως 300 εκατομμύρια ευρώ. Η προθεσμία για τον αποκλειστικό διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι 100% ο σημερινός ιδιοκτήτης της πρώην Alitalia, και του γερμανικού αεροπορικού γίγαντα έληξε στις 24 Απριλίου.

Και οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων αρχών επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δήλωσε:

«Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Lufthansa έχουν προχωρήσει πολύ. Σίγουρα, είναι μια σύνθετη διαπραγμάτευση με πολλές μεταβλητές, αλλά νομίζω ότι μπορώ να πω ότι σε λίγες ημέρες θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που ελπίζω να είναι θετικό».

Χαρούμενες δηλώσεις που συμπίπτουν με εκείνες του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της αεροπορικής εταιρείας, Antonino Turicchi:

«Η εταιρεία ορίζεται στη δομή της και το γεγονός ότι κάποιος θέλει να την αλλάξει είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Το μονοπάτι έχει χαρτογραφηθεί».

 

Η αργή καταστροφή της Alitalia

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της πορείας καταστροφής ενός θεμελιώδους δημόσιου αγαθού της χώρας, δηλαδή της κύριας εθνικής αεροπορικής εταιρείας

Μια πορεία που ξεκίνησε με την εκκαθάριση του Ιταλικού Κυβερνητικού Ινστιτούτου Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης (IRI), πλειοψηφικού μετόχου της Alitalia, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία ξεκίνησε μια καταστροφική διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Έτσι, Ιταλοί επιχειρηματίες και ξένες εταιρείες ακολούθησαν ο ένας τον άλλον στο διοικητικό συμβούλιο της Alitalia, ακολουθώντας μια ενιαία στρατηγική: να αυξήσουν τους μισθούς των ανώτερων στελεχών, εγκαταλείποντας παράλληλα κάθε είδους στρατηγική επένδυση.

Μια προσέγγιση που οδήγησε σε μία μόνο κατεύθυνση: την χρεωκοπία. Αυτό μας φέρνει στο προτελευταίο στάδιο της διαδικασίας καταστροφής, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση Ντράγκι. 

Πράγματι, ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs είχε διατάξει την ακύρωση του παλιού, παγκοσμίου φήμης εμπορικού σήματος και το αντικατέστησε με τη νέα πραγματικότητα ITA, με στόλο σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με την Alitalia και μικρότερο αριθμό προορισμών.

Με αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη εταιρεία με διεθνή δρομολόγια μετατράπηκε σε μια μικρή επαρχιακή εταιρεία έτοιμη να ξεκινήσει στην αγορά. Και έτσι συνέβη.

 

Το αυτο-'σαμποτάζ' της κυβέρνησης

Το ενδιαφέρον της Lufthansa για την ITA ήταν εμφανές μετά τη γέννηση της νέας μάρκας, σαν να είχε ήδη προγραμματιστεί. Αλλά στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις φάνηκε να έχουν σταματήσει με την εγκατάσταση της κυβέρνησης Μελόνι.

Όσον αφορά την τύχη της ΙΤΑ, η σημερινή πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «οι μελλοντικοί κυβερνήτες θα φροντίσουν για την αναβίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα». 

Δυστυχώς, όμως, η νέα κυβέρνηση σκέφτηκε παρόμοια με την προηγούμενη και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με τη Lufthansa με μεγάλη πεποίθηση. 

Και τώρα η Τζώρτζια Μελόνι έχει ήδη αλλάξει γνώμη. Μοιράστηκε:

«Η ITA έχει γυρίσει σελίδα. Τώρα η Lufthansa πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της και να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο βιομηχανικό σχέδιο που εξυπηρετεί τις εμπορικές και τουριστικές οδούς».

Αυτό που είναι εκπληκτικό στην όλη υπόθεση, είναι οι δουλοπρεπείς τόνοι των πρωταγωνιστών, οι οποίοι από την αρχή προσποιήθηκαν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πουλήσουν την εταιρεία σε μια ανταγωνιστική χώρα. 

Πρόκειται, επομένως, για μια διαδικασία αυτο-σαμποτάζ που έχει πραγματοποιήσει η πολιτική μας τάξη.

***

Πηγή:

Byoblu: E alla fine ita sarà tedesca: Il governo Meloni velocizza l'ingresso di Lufthansa (https://www.byoblu.com/2023/04/24/e-alla-fine-ita-sara-tedesca-il-governo-meloni-velocizza-lingresso-di-lufthansa/)- 24 Απριλίου 2023

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://transition-news.org/lufthansa-erobert-den-italienischen-luftraum

1 σχόλιο:

  1. ό,τι ακριβώς συνέβη και με την Ολυμπιακή, και την πρώην Swissair και ενδεχομένως και με άλλες αεροπορικές. κι όπως συμβαίνει με κάθε εθνικό περιουσιακό στοιχείο.

    νομίζω, ότι όσο πατριώτης, όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, όταν ανέβει στην εξουσία δεν έχει πολλές επιλογές παρά να υποταχθεί σε αυτούς που κινούν τα νήματα παγκοσμίως, ειδάλλως δεν θα επιβιώσει.
    όσοι επιχείρησαν να αντισταθούν, τους έβγαλαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη μέση.

    πιστεύω ότι το χειρότερο και το πιο κυνικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο μας λένε ότι η υπόθεση μας ως λαός θα είναι πάντοτε χαμένη. κι αυτό είναι αποκαρδιωτικό γιατί ο απλός και καλοπροαίρετος πολίτης θέλει το καλό κι ελπίζει ότι αυτό κάποια μέρα θα έρθει. μόνο που ποτέ δεν έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!