Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

ΕΚΘΕΣΗ: ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ και ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ (!!!!) ζώων εντοπίστηκαν σε 10 κορυφαία δημοφιλή fast food.


(TotallyBlond/Shutterstock)
Δύο τύποι αντιβιοτικών και ένα αντισυλληπτικό που χορηγούνται σε ζώα ανιχνεύθηκαν σε δείγματα τροφίμων των 10 πιο δημοφιλών αλυσίδων ταχυφαγείων της Αμερικής.

Από την Marina Zhang
11/10/2023
Ενημέρωση: 12/10/2023

Δύο τύποι αντιβιοτικών και ένα αντισυλληπτικό που χορηγείται σε ζώα ανιχνεύθηκαν σε δείγματα τροφίμων των 10 πιο δημοφιλών αλυσίδων ταχυφαγείων της Αμερικής, σύμφωνα με εργαστηριακή έκθεση.

Τον Σεπτέμβριο, η οργάνωση Moms Across America (MAA) υπέβαλε δείγματα τροφίμων από 10 δημοφιλείς αμερικανικές αλυσίδες τροφίμων στο Health Research Institute (https://www.qsrmagazine.com/uncategorized/qsr50-2021-top-50-chart/), ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο με έδρα την Αϊόβα που ελέγχει τα τρόφιμα για θρεπτική αξία, βιολειτουργικότητα και μολυσματικούς παράγοντες και τοξίνες, ζητώντας από το εργαστήριο να ελέγξει τα δείγματα για πάνω από 100 κοινά κτηνιατρικά φάρμακα και ορμόνες. Η MAA είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα ακτιβισμού που δημιουργήθηκε από μητέρες που σκοπεύουν να ευαισθητοποιήσουν τον καταναλωτή σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και φυτοφάρμακα.

Ο μοριακός και επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας, John Fagan, επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριό του εξέτασε τα δείγματα τροφίμων.

8 στις 10 δημοφιλείς αλυσίδες ταχυφαγείων βρέθηκαν θετικές

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα ελήφθησαν από τις 10 πιο δημοφιλείς αλυσίδες τροφίμων της Αμερικής. Οι εθελοντές για το MAA πήγαν στα τοπικά καταστήματα McDonald's, Starbucks, Subway, Chick-fil-A, Burger King, Taco Bell, Chipotle, Dunkin's, Wendy's ή Domino's και παρήγγειλαν το ίδιο γεύμα αρκετές φορές.

Φυλασσόμενο στη συσκευασία του, κάθε γεύμα σφραγιζόταν, καταψύχθηκε και ταχυδρομήθηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας.

Στο εργαστήριο, τα τρόφιμα αλέθονταν και στη συνέχεια ελέγχονταν για κτηνιατρικά φάρμακα και ορμόνες.

Με εξαίρεση το Chipotle και το Subway, όλα τα δείγματα τροφίμων βρέθηκαν θετικά για κτηνιατρικά φάρμακα (https://www.momsacrossamerica.com/harmful_antibiotics_and_a_contraceptive_found_in_top_ten_fast_food_samples.

Monensin, Narasin και Nicarbazin
Οι συγκεντρώσεις φαρμάκων σε όλα τα δείγματα τροφίμων ήταν κάτω από 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο κ. Fagan τόνισε ότι τα αποδεκτά επίπεδα πρόσληψης του FDA είναι σημαντικά για τον έλεγχο της οξείας δηλητηρίασης. Ωστόσο, στην περίπτωση του γρήγορου φαγητού (fast food), το οποίο μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά, υπάρχει ανησυχία για χρόνια δηλητηρίαση λόγω συσσώρευσης τοξινών.

Monensin
Λιγότερο από 0,5 μικρογραμμάριο ανά κιλό του αντιβιοτικού μονενσίνη ανιχνεύθηκε στα Taco Bell, Dunkin', Wendy's, Domino's, Burger King και McDonald's.
Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη μονενσίνης είναι 12,5 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Το αντιβιοτικό Monensin ανιχνεύθηκε στα Taco Bell, Dunkin', Wendy's, Domino's, Burger King και McDonald's.

Το Monensin είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο κτηνιατρικό αντιβιοτικό με μικρό περιθώριο ασφαλείας. Οι παρενέργειες της μονενσίνης στα ζώα περιλαμβάνουν ανορεξία, διάρροια, αδυναμία και κινητικά προβλήματα. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή ακόμα και θάνατο ενός ζώου.

Η δηλητηρίαση από μονενσίνη είναι σπάνια στους ανθρώπους (https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0748233720974128#:~:text=Overdose%20of%20monensin%20can%20cause,detoxification%20protocol%20in%20clinical%20treatment.) και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που να χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική.

Μία περίπτωση συνέβη σε έναν άνδρα που κατάπιε 300 χιλιοστόγραμμα μονενσίνης, οδηγώντας σε σοβαρή ραβδομυόλυση ή διάσπαση του μυϊκού ιστού (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5570726/#:~:text=Monensin%20intoxication%20can%20lead%20to,validated%20targeted%20treatment%20or%20antidote.). Αυτή η ιατρική κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της καρδιάς και των νεφρών.

Η δόση που κατανάλωσε ο άνθρωπος, ωστόσο, είναι ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερη από τις δόσεις μικρογραμμαρίων που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα τροφίμων.

Narasin
Λιγότερο από 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό ναρασίνης ανιχνεύθηκαν σε ένα cheeseburger της Wendy's. Βρέθηκε επίσης σε ίχνη σε ένα γεύμα από Dunkin', Domino's και ένα σάντουιτς Starbucks.

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για τη ναρασίνη είναι 5 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Το Narasin είναι ένα αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό πρόσθετο ζωοτροφών που βοηθά στον έλεγχο παρασιτικών λοιμώξεων σε κοτόπουλα. Προστίθεται επίσης συχνά στις ζωοτροφές, καθώς αυξάνει την πρόσληψη ξηράς ουσίας. Τόσο η ναρασίνη όσο και η μονενσίνη είναι ιονοφόρα, που σημαίνει ότι μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ιόντων στα κύτταρα και χρησιμοποιούνται συχνά σε ζώα για τον έλεγχο βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων.

Οι παρενέργειες της ναρασίνης στα ζώα περιλαμβάνουν ανορεξία, διάρροια και εκφυλισμό της καρδιάς και των σκελετικών μυών.
Αυτά τα αντιβιοτικά ιονοφόρα δεν χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο λόγω ανησυχιών τοξικότητας, αν και υπάρχουν λίγες περιπτώσεις τεκμηριωμένης τοξικότητας από αυτά τα φάρμακα.

Nicarbazin
Η νικαρβαζίνη, ένα ζωικό αντιπαρασιτικό και αντισυλληπτικό, ανιχνεύθηκε στο δείγμα σάντουιτς κοτόπουλου Chick-fil-A. Ανιχνεύθηκε λιγότερο από 0,5 μικρογραμμάριο ανά χιλιόγραμμο νικαρβαζίνης.

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για τη νικαρβαζίνη είναι 200 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιπαρασιτικό φάρμακο σε παχυνθέντα κοτόπουλα και γαλοπούλες, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πληθυσμού των χήνων και των περιστεριών.

Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα γεωργικά έμβρυα και μειώνει την ωοτοκία και την εκκόλαψη μεταξύ των αναπτυγμένων πληθυσμών πουλερικών, πολλοί αγρότες έχουν ζητήσει περισσότερους κανονισμούς για την προστασία των ζώων τους από τέτοιες εκθέσεις.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί αναφορές ότι η νικαρβαζίνη προκαλεί τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο, αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της είναι άγνωστες. Μια ερευνητική έκθεση υπέθεσε ότι η νικαρβαζίνη θα ήταν ασφαλής για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι περισσότερες γαλοπούλες που τρέφονται με το φάρμακο θα λειτουργούσαν ως φίλτρο, διασπώντας το φάρμακο πριν φτάσει στην αγορά (https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2018.5214).

«Ο αντίκτυπος σε εκατομμύρια Αμερικανούς, ειδικά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, που καταναλώνουν καθημερινά ένα γνωστό αντισυλληπτικό για ζώα είναι ανησυχητικός», δήλωσε η Zen Honeycutt, εκτελεστική διευθύτρια της MAA. «Με τα προβλήματα υπογονιμότητας να αυξάνονται, η αναπαραγωγική υγεία αυτής της γενιάς είναι μπροστά και στο κέντρο για εμάς, υπό το φως αυτών των αποτελεσμάτων».

Ελάχιστες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις των κτηνιατρικών φαρμάκων στον άνθρωπο.

«Αυτό είναι το πρόβλημα», δήλωσε η κ. Honeycutt στους Epoch Times. «Πρόκειται για κτηνιατρικά φάρμακα και ορμόνες... έτσι οι μόνες μελέτες που έχω βρει και που θα βρείτε θα είναι για τα ζώα. [Δεν είναι] εγκεκριμένα για ανθρώπους, και όμως τους επιτρέπεται [να μπουν στην προμήθεια τροφίμων].

«Μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το φαγητό κάθε μέρα, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσο συσσωρεύονται στο σώμα τους», πρόσθεσε η κ. Honeycutt.


Επηρεάζονται όλα τα καταστήματα αλυσίδων ταχυφαγείων;
Δεδομένου ότι κάθε δείγμα τροφίμων αγοράστηκε από ένα μόνο κατάστημα ανά αλυσίδα γρήγορου φαγητού, η κα Honeycutt είπε ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερες δοκιμές για να μάθουν αν όλες οι άλλες αλυσίδες σερβίρουν τρόφιμα που περιέχουν παρόμοια κτηνιατρικά φάρμακα.
Ωστόσο, ήταν καχύποπτη ότι μπορεί να επηρεάζονται και άλλες αλυσίδες.

«Η αντίληψή μου είναι ότι αλέθουν το κρέας εκατοντάδων πουλιών για να φτιάξουν αυτά τα επεξεργασμένα μπιφτέκια. Έτσι, όταν κάτι είναι μολυσμένο, πιθανότατα μολύνει πιθανώς εκατοντάδες άλλα δείγματα ... Εάν κάποιο από τα πουλιά  προσβληθεί από αυτή τη συγκεκριμένη ασθένεια, τότε ο αγρότης πιθανότατα θα θεραπεύσει καθένα από τα πουλιά σε μια εγκατάσταση», δήλωσε η κ. Honeycutt.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανή μόλυνση των συσκευασιών, ο κ. Fagan από το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας είπε ότι τα πακέτα προέρχονταν από διαφορετικές πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ενώ ένα πακέτο μπορεί να είναι μολυσμένο, θα ήταν δύσκολο για όλα αυτά να μολυνθούν.

Το MAA δοκίμασε επίσης προηγουμένως 43 σχολικά γεύματα που παρείχαν οι συμμετέχοντες (https://www.momsacrossamerica.com/national_school_lunch_testing). Εργαστηριακές δοκιμές διαπίστωσαν ότι το 95% των γευμάτων είχαν γλυφοσάτη και το 74% περιείχε τουλάχιστον ένα επιβλαβές φυτοφάρμακο.

Η γλυφοσάτη είναι ζιζανιοκτόνο και η έκθεση της παιδικής ηλικίας στην γλυφοσάτη έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου (https://publichealth.berkeley.edu/news-media/research-highlights/childhood-exposure-to-common-herbicide-may-increase-the-risk-of-disease-in-young-adulthood/#:~:text=New%20research%20from%20the%20UC,cardiovascular%20disease%20later%20in%20life.), συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος μη-Hodgkin (https://www.patientpower.info/non-hodgkin-lymphoma/roundup-non-hodgkin-lymphoma).

Η θειαβενδαζόλη, ένα ανοσοκατασταλτικό, ανιχνεύθηκε σε περίπου 30% των δειγμάτων και μια αναπτυξιακή τοξίνη βρέθηκε σε πάνω από το 40% αυτών.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με τις αλυσίδες των ταχυφαγείων που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο για σχόλια.

Ενημέρωση: Το άρθρο έχει ενημερωθεί για τις συγκεντρώσεις φαρμάκων.


Η Marina Zhang είναι συγγραφέας υγείας για τους Epoch Times, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Καλύπτει κυρίως ιστορίες σχετικά με τον COVID-19 και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έχει πτυχίο στη βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Επικοινωνήστε μαζί της στο marina.zhang@epochtimes.com.



ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/health/animal-contraceptive-and-antibiotics-detected-in-top-10-popular-fast-foods-report-5507683?utm_source=morningbriefnoe-health&src_src=morningbriefnoe-health&utm_campaign=mb-2023-10-13&src_cmp=mb-2023-10-13&utm_medium=email&cta_utm_source=morningbriefnoecta-health&est=wdW4eiRI2Ibl0L9Kz%2BB0b2KaCNLOLZSJQJK3CQml5NAp4S47yaKwGUBM0w8%3D


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα



ΕΠΙΣΗΣ:

Υπολείμματα Φαρμάκων στο Πόσιμο Νερό και τα Υδάτινα Σώματα, Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης
file:///C:/Users/g-fre/Downloads/TAB-Arbeitsbericht-ab183%20(2).pdf


Φάρμακα στο πόσιμο νερό: Ο αόρατος κίνδυνος για τον άνθρωπο και τη φύση
Η φαρμακευτική αγωγή στο πόσιμο νερό δεν είναι ασυνήθιστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του περιβάλλοντος, τα φαρμακευτικά κατάλοιπα αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει κάθε πολίτη.
Φάρμακα στο πόσιμο νερό Υπολείμματα φαρμάκων - ένα πρόβλημα σε υψηλές δόσεις
https://www.test-wasser.de/medikamente-im-trinkwasser



Μικρορυπαντές
Μόλυνση πόσιμου νερού και υδάτινων πόρων από φάρμακα
https://www.oekotoxzentrum.ch/media/111639/2015_seminararbeit_stefan_widmer_web.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!