Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ή μία οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα) ΓΙΑΤΙ 300.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ;


Η κριτική του Friedrich Merz για τους χρόνους αναμονής για τα ραντεβού στον γιατρό καταφέρνει να ξύσει μόνο την επιφάνεια της καταστροφής στον τομέα της υγείας (https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/heftige-kritik-an-merz-asylbewerber-wuerden-deutschen-arzttermine-wegnehmen-19205962.html). Ωστόσο, και προς τιμήν του, άνοιξε τουλάχιστον το ζήτημα: οι συνήθεις ύποπτοι μεταξύ των «ελεγκτών γεγονότων» όρμησαν επάνω του και προσπάθησαν μάταια να τον αποκηρύξουν – σαν αυτό που είχε πει να μην ήταν αλήθεια, ή ακόμα και υποτιμημένο. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ακολούθησαν οι πραγματικές «ιδέες» από την πρακτική του εκτεταμένου κράτους πρόνοιας: Μεταξύ αυτών ήταν ο περιφερειακός διοικητής του Tübingen Joachim Walter, ο οποίος έδωσε μερικές διαφωτιστικές προσωπικότητες στο «Südwestrundfunk» (SWR) (https://www.swr.de/swr1/swr1leute/joachim-walter-fluechtlinge-baden-wuerttemberg-100.html#:~:text=Joachim%20Walter%3A%20%C3%9Cberfordert%20die%20Zahl%20der%20Fl%C3%BCchtlinge%20Baden%2DW%C3%BCrttemberg%3F&text=178.000%20Fl%C3%BCchtlinge%20hat%20Baden%2DW%C3%BCrttemberg,Alle%20Kosten%20m%C3%BCssen%20%C3%BCbernommen%20werden.).

Το ήμισυ μιας τετραμελούς οικογένειας, για παράδειγμα, κερδίζει το πολύ 3.300 ευρώ καθαρά το μήνα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ της Γερμανίας είναι 48%, πίσω από το Βέλγιο. Αυτό είναι διπλάσιο από ό, τι στην Ελβετία. Αν και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις εισφορές στο 43%, παραδέχεται ότι ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται. Οι υψηλοί φόροι δεν είναι τυχαίοι, γιατί πρέπει να χρηματοδοτηθεί το κράτος πρόνοιας για όλους.


Ένα πολύχρωμο μπουκέτο προνομίων και ειδικών υπηρεσιών
Από το 2024, μια αναγνωρισμένη τετραμελής ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ οικογένεια θα πρέπει να πληρώνεται, καθώς ο περιφερειακός διαχειριστής υπολογίζει, ως εξής: 

Αρχηγός νοικοκυριού: 563 ευρώ, σύζυγος (κανονικός συντελεστής): 506 ευρώ, παιδί (14 ετών) 471 ευρώ, παιδί (12 ετών) 390 ευρώ

Αυτό μας κάνει 1.930 ευρώ προς το παρόν. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες: ενοίκιο (90 τετραγωνικά μέτρα) 959 ευρώ, κόστος θέρμανσης 129,60 ευρώ και λειτουργικά έξοδα 195,30 ευρώ. 
Αυτό μας κάνει άλλα 1.283,90 ευρώ. Συνολικά, αυτό ανέρχεται σε 3214 ευρώ (κι οι μ@λ@κ@ς πληρώνουν)

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα ατομικά οφέλη, για παράδειγμα από το λεγόμενο «Πακέτο Εκπαίδευσης και Συμμετοχής», την εξαίρεση GEZ (https://familienportal.de/familienportal/familienleistungen/bildung-und-teilhabe), τις χαμηλότερες τιμές εισόδου σε πολιτιστικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις – και, πάνω απ' όλα, την υγειονομική περίθαλψη για την οποία μίλησε ο Merz.

"Μια συγκρίσιμη γερμανική οικογένεια θα έπρεπε να φέρει στο σπίτι 3.200 έως 3.500 ευρώ καθαρά", λέει ο περιφερειακός διαχειριστής Walter. Τι εννοεί: Με άλλα λόγια, από την δουλειά της

Υπολογίζεται κατά τη διάρκεια του έτους, η εργαζόμενη γερμανική οικογένεια πρέπει να κερδίσει περίπου 62.500 ευρώ μικτά για όσα λαμβάνει η οικογένεια προσφύγων του ίδιου μεγέθους από το κράτος στη χώρα μας. Αν αφήσουμε την τοπική οικογένεια να κερδίσει 500 ευρώ περισσότερα και διαιρέσουμε αυτό με 167 ώρες χρόνου εργασίας το μήνα, τότε αυτή η εργασία «αξίζει» με τρία ολόκληρα ευρώ την ώρα. Και αυτό εξακολουθεί να προεκτείνεται.


Δεν υπάρχει έτσι κίνητρο για εργασία
«Φυσικά, έτσι, δεν υπάρχει κίνητρο για να πάει κανείς στη δουλειά», λέει ο Walter. «Οδηγούμε τους ανθρώπους σε λάθος κατεύθυνση». Ο δήμαρχος του Schwäbisch-Gmünd, Richard Arnold (CDU), λέει επίσης: «Θα πάρετε χρήματα είτε έτσι είτε αλλιώς. Έχει γίνει πολύ ελκυστικό». Όταν η Πολωνία μείωσε τις κοινωνικές παροχές της για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, πολλοί μετακόμισαν στο Schwäbisch-Gmünd, λέει. Από τους 1.289 Ουκρανούς πρόσφυγες στην πόλη του, οι 740 είναι σε ηλικία εργασίας – αλλά λιγότεροι από 100 από αυτούς εργάζονται. (μ@λ@κ@ς είναι;;;;)

Ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη (Ampelkoalition) είχε προωθήσει το υψηλό επίπεδο υποστήριξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, κυρίως με την υποκίνηση του καγκελαρίου Scholz, του υπουργού Εσωτερικών Faeser και, φυσικά, των Πρασίνων – φυσικά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους δήμους. Από τον Ιανουάριο, έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο χάος από το Βερολίνο, το οποίο πρέπει να πληρώσουν επί τόπου - και μάταια, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο "Tichy's Einblick" (https://www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/massenzuwanderung-brandbrief-kretschmann/).

Ουκρανοί: Άνευ όρων άμεση αναγνώριση
Κάτι άλλο είναι αξιοσημείωτο: οι Ουκρανοί τα λαμβάνουν όλα αυτά αμέσως και χωρίς εξέταση: δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αλλά θεωρούνται αυτόματα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο, από την άλλη πλευρά, περνούν από τη συνήθη διαδικασία, αλλά λαμβάνουν επίσης οφέλη από το κράτος πρόνοιας κατά την εξέταση της αίτησής τους: Ένας μόνο αιτών άσυλο στη χώρα μας, ο οποίος φιλοξενείται σε ένα σπίτι προσφύγων (δηλαδή δεν έχει έξοδα διατροφής και στέγασης), λαμβάνει επιπλέον 182 ευρώ χαρτζιλίκι το μήνα.

Για λόγους σύγκρισης, ακολουθούν ορισμένα στοιχεία από άλλες χώρες της ΕΕ (στρογγυλοποιημένα): Ισπανία και Δανία: 220 ευρώ, Γαλλία 204 ευρώ, Αυστρία 40 ευρώ. Η Ιταλία δεν πληρώνει καθόλου επιπλέον στους αιτούντες άσυλο που ζουν σε σπίτια και σιτίζονται. Η Σουηδία πληρώνει έναν αιτούντα άσυλο 185 ευρώ – αλλά με μια τεράστια διαφορά από τη Γερμανία: Στη Σκανδιναβία, το κράτος συνεισφέρει στο κόστος στέγασης μόνο εάν ο αιτών άσυλο εργάζεται. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πληρώνει μόνο 150 ευρώ και καμμία επιδότηση στέγασης. Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν πληρώνουν τίποτα στους πρόσφυγες (ανεξάρτητα από το πού ζουν) κατά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους.

Η Γερμανία πρωτοστατεί όσον αφορά την πλήρη κάλυψη
Τα παραπάνω παραδείγματα έχουν δείξει τι λαμβάνουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία των οποίων η αίτηση ασύλου έχει εγκριθεί. Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, είμαστε σαφώς στην κορυφή της λίστας. Και πάλι, η σύγκριση: Δανία 800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος στέγασης), Ισπανία 726 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος στέγασης), Γαλλία 570 ευρώ (πιστώνεται το επίδομα στέγασης), Αυστρία 425 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος στέγασης), Σουηδία 300 ευρώ (συν ατομικό επίδομα στέγασης), Ελλάδα 200 ευρώ (συν 70 ευρώ επίδομα στέγασης), Πολωνία 160 ευρώ (μόνο εάν ο πρόσφυγας δεν ζει στο σπίτι). Στην Ουγγαρία, οι αναγνωρισμένοι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν διαφορετικά επίπεδα κοινωνικών παροχών από τον δήμο στον οποίο ζουν. Κατ' αρχήν, η Ιταλία πληρώνει μόνο για τη διαμονή στα σπίτια των αιτούντων άσυλο.

Στη Γερμανία, οι αιτήσεις ασύλου αναγνωρίζονται επίσης πολύ πιο εύκολα από ό, τι αλλού. Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, το ποσοστό απόρριψης είναι πολύ υψηλό. Ακόμη και η φιλελεύθερη Δανία απορρίπτει αναλογικά πολύ περισσότερες αιτήσεις ασύλου από εμάς. Εν τω μεταξύ, η Κοπεγχάγη στέλνει και πάλι αιτούντες άσυλο πίσω από τη Συρία. Αυτό συμβαίνει με εκείνους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί: έχουμε μια σχεδόν υπερβολική πρακτική της λεγόμενης ανοχής: η Γερμανία επιτρέπει σε έναν εξωπραγματικά μεγάλο αριθμό απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, οι οποίοι βάσει νόμου θα έπρεπε να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, να παραμείνουν εδώ ούτως ή άλλως. Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι θα πρέπει σήμερα να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα. Και μετά από ενάμιση χρόνο, τους παρέχεται κοινωνική βοήθεια μέσω των λεγόμενων «αναλογικών παροχών» – ακόμη και αν η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί με τελεσίδικη απόφαση. Αυτό είναι μοναδικό στην Ευρώπη.

Τέλος στους «επαναπατρισμούς»
Αυτό πληρώνουν οι άλλες χώρες στους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο: Αυστρία 425 ευρώ (σε περιπτώσεις κακουχιών), Σουηδία 300 ευρώ (μόνο σε λίγες περιπτώσεις κακουχιών, μόνο για μικρό χρονικό διάστημα), Ισπανία 220 ευρώ (μόνο σε λίγες περιπτώσεις κακουχιών, μόνο για μικρό χρονικό διάστημα), Δανία σίτιση και διαμονή σε σπίτι (μόνο μέχρι την αναχώρηση) χωρίς παροχές σε χρήμα, Γαλλία καθόλου παροχές («η ανοχή» είναι άγνωστη εδώ), Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα επίσης δεν καταβάλλουν πλέον παροχές. Όλα αυτά αναφέρονται από τον περιφερειακό διαχειριστή στο SWR.

Είναι, άρα γε, να απορεί κανείς που οι ...κοσμογυρισμένοι αισθάνονται τόσο άνετα στη Γερμανία, και ειδικότερα, που δύσκολα θέλουν να επιστρέψουν σε άλλη χώρα; Στο Βερολίνο, επινοούνται κάθε είδους λόγοι κατά του επαναπατρισμού όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως μια «χειμερινή στάση απελάσεων» (!) (https://fluechtlingsrat-berlin.de/news_termine/10-01-2023-fachinfo-zu-winterabschiebestopp-aufnahmeprogramm-syrienirak/), η οποία πρόκειται να παραταθεί ακόμη και για έξι μήνες αυτόν τον χειμώνα και πρόκειται επίσης να ισχύσει και για την ζεστή Αφρική. (https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2023/09/berlin-winterabschiebestopp-wegner-gewarnt-von-spd.html

Ωστόσο, η "απέλαση" δεν αρμόζει εδώ, διότι οι ενδιαφερόμενοι επαναπατρίζονται πιο άνετα από ό,τι έφτασαν. Η "κλιματική καταστροφή" ανήκει στο παρελθόν – τώρα κάνει προφανώς πολύ κρύο ακόμη και στο νότο για επαναπατρισμό;!; (https://www.aerotelegraph.com/wie-sich-hitze-auf-den-flugbetrieb-auswirkt)

Οι πτήσεις επιστροφής το καλοκαίρι χρειάζονται περισσότερη κηροζίνη από ό, τι το χειμώνα - κάτι που οι Πράσινοι και οι όμοιοί τους είτε δεν γνωρίζουν είτε απλά δεν ενδιαφέρονται. 

Όπως και να έχει, οι ίδιοι οι παράνομοι αισθάνονται πιο άνετα στο χειμωνιάτικο αλλά καλοδιατηρημένο τρελλοκομείο μας παρά στις θερμότερες πατρίδες τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!