Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η απρόσμενη επανένωση για μια ιστορία αγάπης γραμμένη στα αστέρια: Γυναίκα επανενώνει άγρια άλογα που χωρίστηκαν τραγικά




Από την Louise Chambers
27/9/2023
Ενημερώθηκε: 28/9/2023


Δύο  άγρια mustang, δεμένα με έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, από το κοπάδι στο Onaqui Mountain της Γιούτα χωρίστηκαν τραγικά και στάλθηκαν σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις κράτησης μετά από κυνήγι. Ευτυχώς, η ιστορία τους δεν είχε τελειώσει. Μια γυναίκα και ο σύζυγός της έκαναν αποστολή τους να επανενώσουν το πρώην αχώριστο ζευγάρι και να τους προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για το υπόλοιπο των ημερών τους.

Η φωτογράφος άγριων αλόγων και αναπληρώτρια διευθύντρια της American Wild Horse Campaign (AWHC), Melissa Tritinger, είχε ένα πόνι άγριας καταγωγής mustang ως παιδί, γεγονός που πυροδότησε την αγάπη της για τη φυλή. Χρόνια αργότερα, εντόπισε τον Stargazer για πρώτη φορά στην πρώτη της αποστολή στα βουνά Onaqui φωτογραφίζοντας άγρια άλογα.

«Εντυπωσιάστηκα από τα σημάδια του, πώς ξεχώριζε στο κοπάδι ... Πάντα έδινε μια παράσταση. Πάντα τον αναζητούσα στα ταξείδια μου. Πολλοί τον αγαπούσαν και μαζί αυτό που αντιπροσώπευε: την ελευθερία με τους δικούς του όρους», δήλωσε η κ. Tritinger στην εφημερίδα The Epoch Times.

Ο Stargazer (Σ.τ.Μ. εκείνος που ατενίζει τ' άστρα) είχε μία σύντροφο, μια μικρή, σκούρα γκρίζα φοράδα που ονομαζόταν Northstar, ή αλλιώς "Nora" για συντομία, την οποίο είχε γνωρίσει την άνοιξη του 2020 αφού η φοράδα εγκαταλείφθηκε από άλλα άλογα λόγω τραυματισμού που την επιβράδυνε. Ο Stargazer έγινε ο προστάτης της, δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό της.

Ο Stargazer (αριστερά) και η Nora, άγρια και ελεύθερα στην περιοχή Onaqui. (Ευγενική προσφορά της Darlene Smith)
«Κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στην άγρια φύση, ο Stargazer συχνά συμμετείχε σε συγκρούσεις με άλλα αρσενικά, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει τη Nora», δήλωσε η Tritinger. «Εναλλάσσονταν στην ξεκούραση για να προσέχουν ο ένας τον άλλον και συχνά ενωνόταν με το κύριο κοπάδι για επισκέψεις στην γούρνα ποτίσματος».

Αιχμαλωσία & Χωρισμός

Ο Stargazer και η Nora περιπλανιώνταν ελεύθεροι σε πάνω από 200.000 στρέμματα δημόσιας γης που διαχειρίζεται το Γραφείο Διαχείρισης Γης, περιτριγυρισμένοι από δέντρα αρκεύθου, ορεινές κοιλάδες διάσπαρτες με φασκόμηλο και «καλά πατημένα μονοπάτια που οδηγούν σε πηγές νερού», μέχρι την ημέρα που ήρθαν ελικόπτερα και τα χώρισαν.

Η Νόρα αιχμαλωτίστηκε πρώτη σε μια συγκέντρωση αλόγων στις 16 Ιουλίου 2021. Η φοράδα βρέθηκε «κυνηγημένη και οδηγημένη σε μια τεχνητή μεταλλική παγίδα από ένα ελικόπτερο που αιωρούταν από πάνω της», ενώ ο Stargazer έμεινε πίσω.

«Εκείνη την μέρα, ο Stargazer ήξερε ότι την είχε χάσει μέσα στο χάος», είπε η κυρία Tritinger. «Βίντεο και εικόνες τον απεικονίζουν να τρέχει μανιωδώς, σαν να την αναζητά. Κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη, παραμένοντας άγριος για άλλη μια νύχτα. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, όταν το ελικόπτερο επέστρεψε, αιχμαλωτίστηκε και αυτός».

Όταν η κυρία Tritinger και ο σύζυγός της έμαθαν τι είχε συμβεί στον Stargazer και τη Nora, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Είπε ότι κάτι έπρεπε να γίνει ώστε η ιστορία του Stargazer και της Nora, η οποία «φαινόταν να είναι γραμμένη στα αστέρια», να μπορέσει να συνεχιστεί.

Η περικύκλωση του κοπαδιού για αιχμαλωσία το 2021. (Ευγενική προσφορά του Tandin Chapman)

 Ο Stargazer αναζητά τη Νόρα. (Ευγενική προσφορά του Tandin Chapman)
Ο Stargazer ξεφεύγει από την αιχμαλωσία. (Ευγενική προσφορά του Tandin Chapman)

«Για μένα, ενσάρκωναν όλα όσα συμβόλιζαν το αγνό, ελεύθερο και άγριο και δεν μπορούσα να αφήσω την ιστορία τους να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο», είπε η κυρία Tritinger.

«Τα άλογα που δεν βρίσκουν σπίτι, και αυτά που δεν γλιστρούν μέσα από τις ρωγμές, τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας κράτησης, όλα εις βάρος του φορολογούμενου. ... Ο χώρος στα κατάλληλα διαχειριζόμενα καταφύγια είναι περιορισμένος και ο αριθμός των αλόγων που έχουν ανάγκη είναι συντριπτικός».

Προκειμένου να επανενωθούν τα αιχμάλωτα mustang, το ζεύγος Tritinger έπρεπε να βεβαιωθεί ότι θα υπέβαλαν τη νικήτρια προσφορά και για τα δύο άλογα κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας διαδικτυακής δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Γης. Μετά από «πολλές καθυστερήσεις στην έναρξη της δημοπρασίας, μαζί με πολύ άγχος και ανησυχία», το ζευγάρι κέρδισε και τις δύο προσφορές και έκλαψε με δάκρυα ανακούφισης.

Η πρώτη μέρα του Stargazer και της Nora εκτός εκμετάλλευσης. (Ευγενική παραχώρηση της Melissa Tritinger)


Επανένωση 

Στις 10 Ιανουαρίου 2022, έξι μήνες μετά τον ξαφνικό χωρισμό τους, ο Stargazer και η Nora συλλέχθηκαν από τα μαντριά τους και φορτώθηκαν στο ίδιο τρέηλερ για να οδηγηθούν στη φάρμα των Tritinger. Η κυρία Tritinger ταξίδεψε στη Γιούτα για να παρακολουθήσει την επανένωσή τους.

«Ήταν ένας ανεμοστρόβιλος συναισθημάτων», είπε. «Είχαν τοποθετηθεί μαζί σε ένα ειδικό στάβλο το προηγούμενο βράδυ και φαινόταν σαν να συνέχισαν από εκεί που είχαν σταματήσει. Στέκονταν κοντά, συχνά αγγίζοντας ο ένας τον άλλον. Ο Stargazer τοποθετήθηκε πίσω από τις μπάρες με τη Nora. ... Όπως θα ταίριαζε στην περίσταση, ταξιδεύοντας κάτω από τον έναστρο ουρανό το τρέηλερ έφτασε στον ασφαλή χώρο τους».

Το επόμενο πρωινό, το ζευγάρι είδε για πρώτη φορά τους νέους ενοίκους του.


Τρώγοντας μαζί τις πρώτες μπουκιές σανού . (Ευγενική παραχώρηση της Melissa Tritinger)

«Ήταν και οι δύο τόσο βρώμικοι», είπε η κυρία Tritinger. «Τα μάτια τους ήταν κουρασμένα και κινούνταν αργά σαν να κουβαλούσαν το βάρος των τελευταίων έξι μηνών αιχμαλωσίας στην πλάτη τους. ... Η συσσώρευση κοπριάς και βρωμιάς από την παραμονή τους στην εγκατάσταση κράτησης είχε σχηματίσει αποξηραμένες συστάδες στο τρίχωμα και την χαίτη τους, σε όλο τους το σώμα, δημιουργώντας έναν ήχο καθώς κινούνταν».

Η «πρώτη προτεραιότητα» του ζευγαριού ήταν να εξετάσει τη Νόρα για να δει αν ήταν έγκυος, αλλά η εξαντλημένη φοράδα τους πρόλαβε. Με τον Stargazer να βρίσκεται στο πλευρό της, μπήκε σε τοκετό γεννώντας ένα θνησιγενές λευκόγκριζο αρσενικό πουλάρι pinto. Οι Tritinger τον ονόμασαν "Lil' Dipper", αφού το North Star, από το οποίο πήρε το όνομά της η Nora, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.

Η κ. Tritinger είπε: «Το πρώτο και μοναδικό πουλάρι τους συνελήφθη όταν εκείνα βρίσκονταν άγρια και ελεύθερα στην φύση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο "Lil' Dipper" καλπάζει τώρα άγριος και ελεύθερος στον μεγάλο έναστρο ουρανό. ... Παρ' όλο που η Nora και ο Stargazer δεν μπορούν πλέον να αποκαλούν το Onaqui σπίτι, ο μικρός τους "Lil' Dipper" θα είναι πάντα πάνω, τώρα με μια επιπλέον μικρή λάμψη.


Η κυρία Tritinger με τα άλογα. (Courtesy of Melissa Tritinger)
Επιτέλους σπίτι

Παρά την απώλειά τους, ο Stargazer και η Nora «φαίνονται να αναγνωρίζουν ότι δεν κινδυνεύουν πλέον». Οι Tritinger εύχονται να μπορούσαν τα δύο καθαρόαιμα να μπορούσαν να επιστρέψουν στην άγρια φύση, κάτι που απαγορεύεται από το Γραφείο Διαχείρισης Γης, αλλά πήραν ελπίδα βλέποντας τα δύο mustang να δέχονται σιγά-σιγά τους νέους φροντιστές τους. Ο στεγνός, άνετος στάβλος τους, η θρεπτική τροφή και το καθαρό νερό, τα απαλά αγγίγματα και ο εκτομίας Ruby, όλα βοήθησαν στη διευκόλυνση της μετάβασής τους.

«Θεωρούμε προνόμιο και τιμή να είμαστε το παντοτινό τους σπίτι», δήλωσε η κ. Tritinger. «Κάθε μέρα, αυτά τα δύο εκπληκτικά mustang εκφράζονται με περιέργεια, είναι ανοιχτά και γεμάτα εμπιστοσύνη, αν και μερικές μέρες περισσότερο από άλλες. Ακούν προσεκτικά με τα αυτιά τους γυρισμένα προς τα εμπρός και το σκούρο, τρυφερό βλέμμα τους ακολουθεί κάθε κίνηση που κάνουμε.

«Τα αγαπάμε τόσο πολύ και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε να κάνουν περαιτέρω βήματα και με τον δικό τους ρυθμό να εξοικειωθούν στον νέο τους κόσμο ως άλογα φάρμας».


(βίντεο: εντός του συνδέσμου)
(Ευγενική παραχώρηση της Melissa Tritinger)


Ενώ η ιστορία του Stargazer και της Nora είχε αίσιο τέλος,  είναι η εξαίρεση. Χιλιάδες άγρια mustang και burros δεν έχουν την ίδια ευτυχή έκβαση, δήλωσε η κ. Tritinger, η οποία πιστεύει ότι η διάδοση της ευαισθητοποίησης είναι «ένα ουσιαστικό στοιχείο για να βοηθήσουμε όλα τα άγρια άλογα στο διαλυμένο κυβερνητικό σύστημα».

Μπορείτε να ακολουθήσετε το συνεχιζόμενο ταξείδι και τη νέα ζωή του Stargazer και της Nora στη φάρμα στο Instagram.


Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.com και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter



Πηγή: https://www.theepochtimes.com/bright/wild-love-story-written-in-the-stars-woman-reunites-bonded-wild-horses-tragically-separated-in-roundup-5483984?utm_source=goodeveningnoe&src_src=goodeveningnoe&utm_campaign=gv-2023-09-29&src_cmp=gv-2023-09-29&utm_medium=email&est=v5Mjn1upl%2FDEiBYXN67IHHE9R9IXB1xMWdlcft69HcSGJ9wiMIa4jF6aLh4%3D


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!