Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Γαρίδες και κρέας με εμβολιασμό mRNA: Μια υποτιμημένη απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων;

Φρέσκες γαρίδες σε αγορά του Ισραήλ.

Από την Megan Redshaw
30 Σεπτεμβρίου 2023
Όλο και περισσότερα τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων, του χοιρινού κρέατος και του βοείου κρέατος - υποβάλλονται σε επεξεργασία με γενετική τεχνολογία mRNA. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και οι κίνδυνοι είναι άγνωστοι. (*)

Οι γαρίδες είναι η τελευταία προσθήκη στον αυξανόμενο κατάλογο των τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με τεχνολογία γονιδιακής θεραπείας mRNA. Μια ισραηλινή εταιρεία έχει λάβει 8,25 εκατομμύρια δολλάρια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων για την προώθηση και τη βελτίωση της υγείας των θαλάσσιων ζώων μέσω της πλατφόρμας σωματιδίων RNA που χορηγείται από το στόμα.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ViAqua έχει αναπτύξει ένα προϊόν εμβολίου με βάση το RNA που βασίζεται σε παρεμβολή με ριβονουκλεϊκό οξύ (RNAi) που χειρίζεται τις αλληλουχίες γονιδίων στις γαρίδες. Το RNAi είναι μια βιολογική διαδικασία στην οποία τα μόρια RNA χρησιμοποιούνται για την αναστολή της γονιδιακής έκφρασης ή μετάφρασης.

Το εμβόλιο θα προσφέρεται με τη μορφή πρόσθετης ύλης ζωοτροφών που έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την αντίσταση στον ιό του συνδρόμου λευκών κηλίδων (WSSV) - μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί περίπου 3 δισεκατομμύρια δολλάρια σε ετήσιες απώλειες. Λόγω του ιού, υπάρχει μείωση κατά 15% στην παγκόσμια παραγωγή γαρίδας κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το ViAqua, τα μόρια RNA μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη γονιδίων που προκαλούν ασθένειες με κάθε γεύμα που περιέχει το αντίστοιχο παρασκεύασμα.

«Η στοματική χορήγηση είναι ο δεδηλωμένος στόχος της ανάπτυξης της υγείας στην υδατοκαλλιέργεια». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αδύνατο να εμβολιαστούν μεμονωμένες γαρίδες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να «μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του ελέγχου των ασθενειών και να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Shai Ufaz, Διευθύνων Σύμβουλος της ViAqua, σε δελτίο τύπου. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή στην Ινδία το 2024.

Σύμφωνα με μια μελέτη απόδειξης ιδέας του 2022, το νανοεμβόλιο ήταν περίπου 80% αποτελεσματικό σε ένα μοντέλο δοκιμής WSSV και είχε καλό προφίλ ασφάλειας in vivo. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι αλλαγής γονιδιακής έκφρασης στις γαρίδες και οι επιπτώσεις της κατανάλωσης εμβολιασμένων γαρίδων είναι άγνωστοι.

Εμβόλια mRNA χρησιμοποιούνται ήδη σε χοίρους

Ωστόσο, ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας δεν είναι η μόνη αγορά. Η νεοφυής εταιρεία Genvax Technologies έλαβε 2022,6 εκατομμύρια δολάρια το 5 για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για αυτοαναπαραγόμενα εμβόλια mRNA (saRNA). Η πλατφόρμα προορίζεται να επιτρέψει εξατομικευμένα εμβόλια για αγέλες ζώων ή ορνιθώνες που είναι ακριβώς προσαρμοσμένα στις τρέχουσες παραλλαγές της νόσου.

Η τεχνολογία του Genvax περιλαμβάνει την εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων στην πλατφόρμα για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση χωρίς να χρειάζεται να προσαρμοστεί ολόκληρο το παθογόνο. Η Genvax εργάζεται σε ένα εμβόλιο saRNA κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Για αυτό, η νεοσύστατη επιχείρηση έλαβε επιχορήγηση 145,000 $ από το Ίδρυμα Έρευνας Τροφίμων και Γεωργίας τον Απρίλιο του 2022. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 100% στους χοίρους.

Η Genvax δεν είναι η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA σε χοίρους. Το 2018, η Merck παρουσίασε την πλατφόρμα SEQUIVITY, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία σωματιδίων RNA για την ανάπτυξη εξατομικευμένων εμβολίων κατά διαφόρων παθογόνων σε χοίρους – συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης Α, του κυκλοϊού των χοίρων (PCV) και του ροταϊού.

Σύμφωνα με τη Merck, η τεχνολογία συμμετοχής RNA επιτρέπει την ανάπτυξη ενός «ασφαλούς και ευέλικτου» εμβολίου κατά της γρίπης των χοίρων σε μόλις οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες. Η ανάπτυξη συμβατικών εμβολίων διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που έχουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος εμβολιασμένων χοίρων στο ανθρώπινο σώμα.

Ανησυχίες σχετικά με τη χρήση εμβολίων mRNA στα βοοειδή

Σύμφωνα με την ομάδα λόμπυ των ΗΠΑ National Cattlemen's Beef Association, κανένα εμβόλιο mRNA δεν έχει επί του παρόντος άδεια στις ΗΠΑ για χρήση σε βοοειδή. Αν και τα εμβόλια αναπτύσσονται για την πρόληψη ασθενειών στα βοοειδή, το κρέας τους καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή.

Το Νομικό Ταμείο Δράσης Κτηνοτρόφων-Βοοειδών United Stockgrowers of America (R-CALF USA) έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση εμβολίων mRNA στα βοοειδή. Ο εθνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει πάνω από 5.000 μέλη που δεσμεύονται για την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας βοοειδών των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2023, η R-CALF USA πραγματοποίησε συνεντεύξεις με επαγγελματίες υγείας και μοριακό βιολόγο. Ο οργανισμός ήθελε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ενέσεων mRNA στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πρωτεϊνών. Ο κτηνίατρος Max Thornsberry ανέφερε ότι ορισμένοι ερευνητές είχαν βρει τα εξής: το mRNA και ο ιός που κωδικοποιείται σε αυτό θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε άτομα που έχουν καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα ή προϊόντα κρέατος από εμβολιασμένα ζώα.

Εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον πλήρη αντίκτυπο και τις άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επιπλέον, ο κτηνίατρος ζήτησε περαιτέρω εξετάσεις. Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει εμβόλια mRNA για βοοειδή, εισάγουν όλο και περισσότερο βόειο κρέας από χώρες όπου τα βοοειδή είτε εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA είτε σχεδιάζουν να εμβολιαστούν.

Η R-CALF USA τόνισε την ανάγκη υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης των προϊόντων. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν βόειο κρέας από μια χώρα που αντιμετωπίζει βοοειδή με αμφιλεγόμενα εμβόλια mRNA. Σε δήλωση του R-CALF USA, ο εκτελεστικός διευθυντής Bill Bullard δήλωσε ότι η οργάνωση είχε δεχθεί επίθεση για τη θέση της. Σύμφωνα με την έκθεση, οι φαρμακευτικές εκδόσεις τους κατηγόρησαν για «κινδυνολογία και παραπληροφόρηση».

Ωστόσο, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένου του Τεννεσσύ, του Αϊντάχο, της Αριζόνατου Τέξας και του Μιζούρι - έχουν ήδη υποβάλει νομοσχέδια ή προτάσεις. Αυτά απαιτούν την επισήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα στα οποία έχουν χορηγηθεί εμβόλια mRNA.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο theepochtimes.com με τον τίτλο: "Το κρέας από ζώα εμβολιασμένα με εμβόλια mRNA μπορεί σύντομα να φτάσει στην προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ"

Πηγή: https://www.epochtimes.de/gesundheit/garnelen-und-fleisch-mit-mrna-impfung-eine-unterschaetzte-bedrohung-fuer-die-lebensmittelsicherheit-a4423745.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-10-01&src_cmp=nl-morning_2023-10-01&utm_medium=email&est=P7n2JGfLRJdZgsEBYvT8dNKx0p59JWd7XSadBsVRABEsNQcPVdZsBwsmCa8%3D&utm_term=news6&utm_content=6


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα


(*) 
Γέροντας Σίμων Αρβανίτης: «Ό,τι πίνουμε ή τρώμε πρώτα να το σταυρώνουμε… Ό,τι σταυρώνουμε, αγιάζεται»
https://simeiakairwn.wordpress.com/2020/09/06/%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/


Σταύρωμα στα φαγητά. Ο Γέροντας έλεγε, ό,τι πίνουμε ή τρώμε να το κάνουμε πρώτα «στριφτό», εννοώντας να το σταυρώνουμε, γιατί την εποχή μας όλα τα τρόφιμα είναι γεμάτα ορμόνες και φυτοφάρμακα. Έτσι, με το «στριφτό», δεν θα έχουμε πρόβλημα. (Δ-38)

Ραδιενεργά τρόφιμα. Την εποχή που είχε προκύψει το πρόβλημα με τη ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ, οι βερικοκιές στο περιβόλι του Μοναστηριού του Γέροντα ήταν φορτωμένες βερίκοκα, αλλά κανένας δεν ζύγωνε να τα κόψει, από το φόβο της ραδιενέργειας. Όταν ο Γέροντας το έμαθε αυτό από τον πατέρα Ζωσιμά, που τον επισκέφθηκε άρρωστο στο σπίτι του ανιψιού του, αναστέναξε και είπε:

«Πήγαινε, παιδί μου, στο μοναστήρι, πάρε ένα καλάθι από εδώ, γέμισέ το βερίκοκα, σταύρωσέ τα και με την εντολή μου φάε όσα θέλεις, και δεν παθαίνεις τίποτα. Φέρε κάτω να φάω και εγώ. Αυτή είναι η δύναμη του Σταυρού! Ότι σταυρώνουμε, αγιάζεται. Εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει να έχουμε φόβο σ’ αυτά τα πράγματα. Ο Χριστός μας άφησε ισχυρά όπλα. Εάν προσέξουμε και τα κάνουμε καλή χρήση, το σημείο του σταυρού αγιάζει και καθαρίζει και φεύγει ο κίνδυνος. Εκείνος που πιστεύει, δεν πρέπει να φοβάται, ό,τιδήποτε και να είναι…» (Γ-39)…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!