Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ.

Ολική επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα: Όχι μια μακρινή δυστοπία, αλλά ήδη πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις (συμβολική εικόνα: Imago)


Από τον Volker Fuchs
21 Οκτωβρίου 2023


Στην εποχή του Διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων και των smartphones, ο κίνδυνος ψηφιακής παρακολούθησης αυξάνεται συνεχώς. Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν ένα smartphone σήμερα. Δεν χρησιμοποιείται πλέον μόνο για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά οι εφαρμογές βοηθούν τους χρήστες σε όλες τις καταστάσεις της ζωής - είτε πρόκειται για πλοήγηση, διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, συνομιλίες, YouTube, φωτογραφίες, βίντεο και πολλά άλλα. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου όρια στις δυνατότητες. Αλλά πολλοί δεν ξέρουν τι άλλο μπορεί να κάνει αυτή η έξυπνη συσκευή.

Κάθε κινητό τηλέφωνο μπορεί πάντα να παρακολουθείται μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας - αλλά μόνο εάν ενεργοποιείται κάποια κλήση ή τουλάχιστον είναι ενεργοποιημένο. 

Ωστόσο, στην περίπτωση των smartphones, αυτό προχωρά πολύ περισσότερο: κάθε κίνηση καταγράφεται από τη συσκευή, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται κάθε κίνηση του χρήστη smartphone. Ακόμα κι αν είναι εντελώς απενεργοποιημένο.


Ο ρόλος της Google & Co.
Αλλά η Google, η Amazon, το Facebook & Co. συλλέγουν επίσης επιμελώς όλα τα δεδομένα που τους αποκαλύπτουμε. Η Google παρακολουθεί όλα όσα αναζητούνται στο Google. Σε συνδυασμό με το YouTube, η Google έχει προσθέσει ένα τεράστιο ποσό στη συλλογή δεδομένων. Μοιραζόμαστε επίσης πολλές πληροφορίες σχετικά με την Amazon - τραπεζικά στοιχεία, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομική διεύθυνση ή άλλη διεύθυνση παράδοσης. Το Facebook, το WhatsApp, το Telegram και άλλα κοινωνικά δίκτυα συλλέγουν όχι μόνο τα δικά σας στοιχεία επικοινωνίας αλλά και όλες τις επαφές που είναι αποθηκευμένες στο smartphone σας.

Οι δημοφιλείς εφαρμογές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ συλλέγουν επίσης όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αγοραστική και καταναλωτική συμπεριφορά - λ ε π τ ο μ ε ρ ώ ς. Για αρκετό καιρό, οι πελάτες στα ταμεία αναγκάστηκαν κυριολεκτικά να υποβληθούν σε ερωτήσεις αν είχαν ήδη την εφαρμογή. Σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα (ανεφοδιασμός, ταξείδια κ.λπ.), μπορούν να δημιουργηθούν ακριβή προφίλ. Τα μεγάλα δεδομένα είναι «μεγαλύτερα» από ποτέ.

Ένα νέο αυτοκίνητο είναι ένας ιχνηλάτης δεδομένων
Ακόμη και τα οχήματα μπορούν να μεταδώσουν τη θέση του οδηγού τους. 

Τον Απρίλιο του 2019, η ΕΕ αποφάσισε ότι τα δεδομένα των οχημάτων πρέπει να διαβιβάζονται μέσω GPS στον κατασκευαστή καθώς και στις αρχές των κρατών μελών καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να επιβληθούν πρόστιμα στους οδηγούς κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας επειδή βρίσκονταν στο δρόμο με τα οχήματά τους - και χωρίς έλεγχο κυκλοφορίας). 

Μπορούν να μεταδοθούν τα ακόλουθα δεδομένα: δεδομένα κατάστασης/τεχνικά δεδομένα, δεδομένα κίνησης/τοποθεσία, δεδομένα ρύθμισης χρήστη (κλείδωμα και ξεκλείδωμα, θέση καθίσματος, στυλ οδήγησης, προορισμοί στο σύστημα πλοήγησης και στοιχεία επικοινωνίας).

Όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών πρέπει επίσης να διαβιβάζουν δεδομένα: για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται μια «αίθουσα δεδομένων κινητικότητας», η οποία θα τροφοδοτεί όλα τα δεδομένα – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για οδικά, σιδηροδρομικά, πλωτά ή αεροπορικά. 

Και όλα αυτά χωρίς καμμία έννοια προστασίας δεδομένων.

Παρακολούθηση στο σπίτι μέσω έξυπνου μετρητή
Με την εισαγωγή των νέων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (έξυπνοι μετρητές), το τελευταίο εμπόδιο για το κράτος σύντομα θα πέσει. 

Εκτός από έναν ψηφιακό μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται επίσης για έναν μικρό υπολογιστή που μεταδίδει την αντίστοιχη ένδειξη μετρητή στον χειριστή του σημείου μέτρησης. 

Αυτές οι έξυπνες συσκευές μπορούν να το κάνουν αυτό κάθε 15 λεπτά μέσω μιας πύλης. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο προφίλ, καθώς είναι δυνατόν να δούν πότε και πού καταναλώθηκε ηλεκτρική ενέργεια.

Και αν ο έξυπνος μετρητής είναι επίσης συνδεδεμένος στο οικιακό δίκτυο, μπορείτε να δείτε ποια συσκευή είναι ενεργοποιημένη και για πόσο καιρό. Ναι, ένα πραγματικό προφίλ κίνησης μπορεί να δημιουργηθεί στους δικούς σας τέσσερεις τοίχους - είτε παράνομα από χάκερ είτε επίσημα από τον χειριστή του σημείου μέτρησης. 

Μόλις οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιηθούν ευρέως, η θερμαντική συμπεριφορά των πολιτών θα καταστεί επίσης διαφανής.

Ψηφιακό νόμισμα
Και μόλις εμφανιστεί το ηλεκτρονικό χρήμα, είμαστε πλήρως ελεγχόμενοι. Πολλοί μιλούν για την «κατάργηση των μετρητών». Αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση; Το ψηφιακό νόμισμα βρίσκεται ήδη στα στάδια σχεδιασμού. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ορίζει τα εικονικά νομίσματα ως «έναν συγκεκριμένο τύπο μη ρυθμιζόμενου, ψηφιακού χρήματος που δεν εκδίδεται ούτε εξασφαλίζεται από κεντρική τράπεζα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής». 

Ένας ενδιαφέρων ορισμός... που εγείρει το ερώτημα ποιος παρέχει και διαχειρίζεται το εικονικό νόμισμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εργάζεται ήδη για το ψηφιακό ευρώ. Η σχετική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σύντομα. 

Η αναμενόμενη εκτόξευση του ψηφιακού ευρώ έχει προγραμματιστεί για το 2026. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα μετρητά. 

Ειρήσθω εν παρόδω, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι χρηματικές ροές πρέπει να παρακολουθούνται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για ένα κοινό ψηφιακό νόμισμα - το λεγόμενο ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC). 

Με ένα γενικά διαθέσιμο CBDC, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα εκδίδουν πλέον μόνο καθαρά φυσικό χρήμα στον πληθυσμό και θα διατηρούν ηλεκτρονικά αποθεματικά για εμπορικές τράπεζες, αλλά θα καθιερώσουν ένα καθαρά ψηφιακό μέσο πληρωμής ως πρόσθετο πρότυπο. 

Εν ολίγοις, τα μετρητά θα καταργηθούν αργά, ή γρήγορα, εάν οι άνθρωποι εμπλακούν με αυτό το CBDC.

Ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς αποτελεί δομικό στοιχείο του διαφανούς ανθρώπινου όντος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, κάθε άτομο με νόμιμη ασφάλιση υγείας μπορεί να λάβει τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς (ePA) από τον ασφαλιστικό του φορέα. Η ePA περιέχει ιατρικά ευρήματα, προηγούμενες εξετάσεις και ευρήματα. 

Τον Μάρτιο του 2023, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach παρουσίασε μια ολοκληρωμένη «Στρατηγική ψηφιοποίησης για την υγειονομική περίθαλψη και την περίθαλψη».

Αυτό αποσκοπεί στη σημαντική απλοποίηση της απελευθέρωσης δεδομένων από το EHR: Στο μέλλον, τα ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα EHR θα είναι αυτόματα διαθέσιμα για ερευνητικούς σκοπούς μέσω του Κέντρου Ερευνητικών Δεδομένων (RDC).

Ψηφιακή άδεια οδήγησης από το 2025
Από το 2025, η ψηφιακή άδεια οδήγησης θα είναι επίσης υποχρεωτική για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος μια οδηγία που θα εισαγάγει αυτή την ψηφιακή άδεια οδήγησης για όλους τους πολίτες της ΕΕ, η οποία στο εξής θα ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. 

Προβλέπεται να ισχύει για 15 χρόνια και για 5 για πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω. 

Μετά από αυτό, είναι υποχρεωτική η επίσκεψη στον υπεύθυνο δημόσιας υγείας και η εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτήν την ψηφιακή άδεια οδήγησης: 

Όλες οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να επιθεωρήσουν τα δεδομένα μέσω του διεθνούς δικτύου αδειών οδήγησης RESPER και σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία μέσω του ZEVIS.

Όπως μπορεί να διαβαστεί από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών (KBA), οι ακόλουθες αρχές μπορούν να λάβουν πληροφορίες μέσω της ψηφιακής άδειας οδήγησης: αστυνομία, εισαγγελία, υπηρεσίες επιβολής ή επιβολής, υπηρεσίες για τη δίωξη διοικητικών παραβάσεων, για την εκτέλεση διοικητικών προστίμων (στην οδική κυκλοφορία), όλες τις δημόσιες αρχές για κάθε διοικητική πράξη που αφορά την άδεια οδήγησης, Αρχές για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και των συνόρων και τους καθ' οδόν ελέγχους. 

Το μόνο ερώτημα θα είναι: Πόσο αυθαίρετα θα αντιμετωπίσουν οι αρχές την ψηφιακή άδεια οδήγησης με το πάτημα ενός κουμπιού στο μέλλον;

Τα πνεύματα που κάλεσα...
Με βάση όλα τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω, μπορούμε να δούμε πόσο έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση. 

Κατ' αρχήν, η πλήρης παρακολούθηση κάθε ατόμου είναι ήδη πραγματικότητα. 

Ωστόσο, τα δεδομένα εξακολουθούν να αποθηκεύονται σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Τι θα γινόταν όμως αν αποθηκεύονταν κεντρικά; 

Και τι γίνεται αν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΕΕ και η κυβέρνησή μας δεν είναι τόσο αυστηρές όσον αφορά την προστασία των δεδομένων; Η ePA εξακολουθεί να είναι ψευδωνυμοποιημένη· ωστόσο, στην περίπτωση του «χώρου δεδομένων κινητικότητας», όλα πρέπει να αποθηκεύονται χωρίς έννοια προστασίας δεδομένων. 

Και ποιος αποθηκεύει και ελέγχει στη συνέχεια τα δεδομένα για το CBDC; Και τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη σε όλη τη διαχείριση, αξιολόγηση και ανάλυση αυτών των δεδομένων;

«Δεν μπορώ να απαλλαγώ από τα πνεύματα που κάλεσα...»: Πρέπει να προειδοποιηθούμε τώρα και να μην πούμε ναι και αμήν σε όλα. Ας θυμηθούμε: 

Η αλλαγή ώρας εισήχθη πριν από 40 χρόνια – και κάθε χρόνο τίθεται το ερώτημα πότε θα καταργηθεί. Και έτσι θα είναι με όλα τα μέτρα, νέες εισαγωγές, ψηφιοποίηση. Αυτό που υπάρχει στον κόσμο θα παραμείνει. 

Μόνο που η ψηφιακή επιτήρηση είναι απόλυτη επιτήρηση και ολοκληρωτικός έλεγχος.


ΠΗΓΗ: https://ansage.org/was-man-zum-thema-digitalisierung-und-digitale-ueberwachung-wissen-sollte/

Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλου

2 σχόλια:

  1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ _ ΚΑΡΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗ - 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΛ.ΚΙ.Σ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 (Ν.Η) ΣΤΙΣ 3μ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟΝ ΕΧΩΝ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ, ΩΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!