Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ WESTMINSTER: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ Μ Ε Γ Ι Σ Τ Η ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Το τέλος της ελευθερίας του λόγου και της γνώμης (Συμβολική εικόνα: Shutterstock)


Από τον Jochen Sommer
20 Οκτωβρίου 2023


Η βαρβαρότητα με την οποία οι πολιτικοί και οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της «αλήθειας» σφίγγουν τον ασφυκτικό κλοιό της λογοκρισίας τους στο λαό έχει οδηγήσει τώρα σε μια παθιασμένη έκκληση για ελευθερία έκφρασης από ορισμένους κορυφαίους διανοούμενους όλων των πολιτικών πεποιθήσεων. Στη λεγόμενη «Διακήρυξη του Westminster», δηλώνουν ότι (https://reitschuster.de/post/wir-sind-zutiefst-besorgt-ueber-die-zunehmende-zensur/): «Σε όλο τον κόσμο, κρατικοί φορείς, εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάζονται όλο και περισσότερο για να παρακολουθούν τους πολίτες τους και να τους στερούν τη φωνή τους».

Η λογοκρισία στο όνομα της «προστασίας της δημοκρατίας» ανατρέπει το σύστημα αντιπροσώπευσης, το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα σύστημα από κάτω προς τα πάνω, και το μετατρέπει σε ένα σύστημα ιδεολογικού ελέγχου από πάνω προς τα κάτω. Αυτή η λογοκρισία είναι τελικά αντιπαραγωγική, διότι σπέρνει δυσπιστία, προωθεί τη ριζοσπαστικοποίηση και απονομιμοποιεί τη δημοκρατική διαδικασία.


Η επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης είναι επίθεση σε όλες τις πολιτικές ελευθερίες
Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, ανέφερε η δήλωση, οι επιθέσεις στην ελευθερία της έκφρασης ήταν πάντα πρόδρομος των επιθέσεων σε όλες τις άλλες ελευθερίες. Τα καθεστώτα που υπονόμευαν την ελευθερία της έκφρασης πάντα αναπόφευκτα αποδυνάμωναν και έβλαπταν άλλες βασικές δημοκρατικές δομές. Με τον ίδιο τρόπο, οι ελίτ που πιέζουν για λογοκρισία σήμερα θα υπονόμευαν επίσης τη δημοκρατία. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι «η έκταση και τα τεχνικά μέσα» με τα οποία μπορεί να ασκηθεί η λογοκρισία σήμερα. Οι συγγραφείς εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τις προσπάθειες υποτίμησης της ελευθερίας του λόγου ως "παραπληροφόρησης" και άλλων α σ α φ ώ ς καθορισμένων όρων».

Οι συγγραφείς αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR) του 1948, η οποία κάποτε γράφτηκε ως απάντηση στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το άρθρο 19 ορίζει: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης και έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία ανεμπόδιστης έκφρασης γνώμης και την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών με οποιοδήποτε μέσο και αδιακρίτως συνόρων.» Μπορεί να είναι απαραίτητο για τις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν ορισμένες πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι περιορισμοί ηλικίας. Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί δεν πρέπει «ποτέ να παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης».

Σε όλο το πολιτικό φάσμα
Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι εταιρείες τεχνολογίας ενθαρρύνονται να συμμορφωθούν με αυτό το άρθρο. Η έκκληση απευθύνεται στο «ευρύ κοινό» να ενωθεί με τους συγγραφείς «στον αγώνα για τη διατήρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού». Οι αλλαγές στη νομοθεσία δεν θα ήταν αρκετές. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί «από το μηδέν μια ατμόσφαιρα ελευθερίας της έκφρασης, απορρίπτοντας το κλίμα μισαλλοδοξίας που ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία και προκαλεί περιττά προσωπικά προβλήματα σε πολλούς. Αντί του φόβου και του δογματισμού, πρέπει να επιτρέψουμε ερωτήσεις και συζητήσεις», καταλήγει η δήλωση, η οποία μπορεί πράγματι να αναφέρεται σε περισσότερους από εκατό υπογράφοντες, μερικοί από αυτούς υψηλού επιπέδου.

Ανάμεσά τους ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Oliver Stone, το πρώην μέλος των Monty Python John Cleese, ο ιδρυτής του «Wikileaks» Julian Assange, ο Edward Snowden, οι δημοσιογράφοι Bari Weiss, Glenn Greenwald, Michael Shellenberger και Matt Taibbi, ο ψυχολόγος Jordan Peterson, ο ιστορικός Niall Ferguson και η σύζυγός του, η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ayaan Hirsi Ali και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης. Από τη Γερμανία, μεταξύ άλλων, εκπροσωπούνται η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών Ulrike Guerot και ο σκηνοθέτης Dietrich Brüggemann. Έτσι, δεν υπάρχουν τίποτε "παράξενοι" και "παλαβοί" εδώ, αλλά απεικονίζεται ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Η κατηγορία που μοιάζει με μάντρα ότι είναι ένα «δεξιό» φυλλάδιο είναι επομένως εντελώς αναποτελεσματική. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτή η έκκληση θα έχει αποτέλεσμα και θα αποτελέσει μέρος ενός διευρυνόμενου κινήματος για την προστασία της ελευθερίας του λόγου, η οποία βρίσκεται πραγματικά σε υπαρξιακό κίνδυνο.




ΠΗΓΗ: https://ansage.org/westminster-erklaerung-die-pressefreiheit-ist-weltweit-maximal-bedroht/

Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

3 σχόλια:


  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ .ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ,.. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΙ , ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ``COINTELPRO`` ΤΟΥ FBI , ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ( ΕΠΙΣΗΜΑ ) ΜΕΤΑΞΥ 1956 ΚΑΙ 1971. ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΤΑΞΟΥΝ ( ΜΕ ΣΠΙΛΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ,ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ) ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ``ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ `` ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ , ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ ΣΚΟΠΙΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ, ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ( ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο και πάντα γόνιμο και πλούσιο σε πληροφορίες σχολιασμό σας.

      Είναι τιμή μας που μας διαβάζετε.

      Διαγραφή
    2. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!