Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Μελέτες: Η μακροχρόνια χρήση στατινών συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.

Μια νέα ανασκόπηση εμπειρογνωμόνων δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση στατινών μπορεί ακούσια να βοηθά τον εχθρό επιταχύνοντας την ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας.

(Joel Bubble Ben/Shutterstock)

Από Vance Voetberg
12/14/2023         Ενημέρωση: 12/21/2023

Για δεκαετίες, οι στατίνες έχουν αναγγελθεί ως αξιόπιστοι ήρωες στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων, της κύριας αιτίας θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Ωστόσο, μια νέα ανασκόπηση εμπειρογνωμόνων δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση στατινών μπορεί να βοηθά τον εχθρό επιταχύνοντας την ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας αντί να παρέχει προστασία.

Οι στατίνες καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Pharmacology, υποδηλώνει ότι οι στατίνες μπορεί να δρουν ως «μιτοχονδριακές τοξίνες», βλάπτοντας τη λειτουργία των μυών στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία εξαντλώντας το συνένζυμο Q10 (CoQ10), ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για ανάπτυξη και συντήρηση. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι στατίνες αναστέλλουν τη σύνθεση CoQ10, οδηγώντας πολλούς ασθενείς σε συμπλήρωμα.

Το CoQ10 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ATP, του θεμελιώδους φορέα ενέργειας του κυττάρου. Το ανεπαρκές CoQ10 αναστέλλει την παραγωγή ATP, με αποτέλεσμα ένα ενεργειακό έλλειμμα που οι συγγραφείς της ανασκόπησης λένε ότι "θα μπορούσε να είναι μια σημαντική αιτία για βλάβη του καρδιακού μυός και της στεφανιαίας αρτηρίας.

«Πιστεύουμε ότι πολλά χρόνια φαρμακευτικής θεραπείας με στατίνες έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευση βλάβης του μιτοχονδριακού DNA», έγραψαν οι συγγραφείς.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Biophysical Journal συνέδεσε το μειωμένο ATP με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο BioFactors επιβεβαιώνει τη σύνδεση στατίνης-CoQ10. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 50 ασθενείς με στατίνες για παρενέργειες όπως κόπωση και μυϊκό πόνο. Όλοι στη συνέχεια σταμάτησαν τις στατίνες και συμπλήρωσαν το CoQ10 για 22 μήνες κατά μέσο όρο.

Η καρδιακή λειτουργία βελτιώθηκε ή παρέμεινε σταθερή για την πλειοψηφία των ασθενών. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες των στατινών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιομυοπάθειας στατίνης, «είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι δημοσιεύθηκε προηγουμένως και είναι αναστρέψιμες με το συνδυασμό διακοπής στατίνης και συμπληρωματικού CoQ10».

Οι στατίνες καταστρέφουν τη βιταμίνη Κ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασβεστοποίησης της καρδιάς

Οι στατίνες βλάπτουν την παραγωγή βιταμίνης Κ, μιας απαραίτητης βιταμίνης στη διαχείριση της ασβεστοποίησης, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Η βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης πλάκας από αθηροσκλήρωση - πάχυνση ή σκλήρυνση των αρτηριών - και διατηρεί τον κίνδυνο ασβεστοποίησης χαμηλό.

Η στεφανιαία ασβεστοποίηση συμβαίνει όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, τα οποία παρέχουν οξυγόνο στην καρδιά. Αυτή η συσσώρευση πλάκας είναι ένα σημάδι πρώιμης στεφανιαίας νόσου, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Kaohsiung Journal of Medical Sciences βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης στατίνης, της ασβεστοποίησης στεφανιαίας αρτηρίας και της ανεπάρκειας βιταμίνης Κ2. Τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στο πώς οι στατίνες μπορούν να ωθήσουν την αρτηριακή συσσώρευση ασβεστίου αναστέλλοντας τη βιταμίνη Κ. Τα ευρήματα της μελέτης ήταν «σε συμφωνία με τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τη θετική συσχέτιση μεταξύ στατινών και αγγειακής ασβεστοποίησης», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Οι στατίνες βλάπτουν επίσης τις σεληνοπρωτεΐνες, φορείς του μεταλλικού σεληνίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς.

Οι στατίνες συνδέθηκαν επίσης με αυξημένη ασβεστοποίηση σε μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Ωστόσο, οι συγγραφείς πρότειναν ότι οι στατίνες μπορούν να ενθαρρύνουν την ασβεστοποίηση αυξάνοντας τη φλεγμονή και όχι μέσω ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών.

Ειδικοί: Οι γιατροί παραβλέπουν τις στατίνες ως οδηγό της καρδιακής ανεπάρκειας

Με βάση τα αναδυόμενα στοιχεία για τα πιθανά καρδιακά μειονεκτήματα των στατινών, οι συντάκτες της νέας ανασκόπησης προειδοποίησαν ότι «οι γιατροί γενικά δεν γνωρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια και σαφώς δεν το αναγνωρίζουν». Αν και οι γιατροί διαγιγνώσκουν εύκολα την καρδιακή ανεπάρκεια στους χρήστες στατινών, συνήθως την αποδίδουν σε παράγοντες όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η αρτηριακή νόσος.

Οι γιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα για τη χοληστερόλη «δεν μπορούν να αγνοήσουν την ηθική ευθύνη της "ενημερωμένης συναίνεσης"», έγραψαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς αξίζουν πλήρη αποκάλυψη παρενεργειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ετήσιες νοσηλείες καρδιακής ανεπάρκειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση αναφέρεται συχνά ως επιδημία - και, σύμφωνα με την ανασκόπηση, μπορεί να είναι ότι «η φαρμακευτική θεραπεία με στατίνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει».


ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/_next/image?url=https%3A%2F%2Fimg.theepochtimes.com%2Fassets%2Fuploads%2F2023%2F12%2F13%2Fid5546417-shutterstock_1713705757.jpg&w=1200&q=75


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Στατίνες: Το πιο συνταγογραφούμενο φάρμακο με υπερβολικά οφέλη και υποβαθμισμένες παρενέργειες
10/24/2023
https://www.theepochtimes.com/health/statins-most-used-drug-with-hyped-benefits-and-downplayed-side-effects-5497798?ea_src=author_manual&ea_med=related_stories




Re: "ΣΤΑΤΙΝΕΣ: Οι λιγότερο γνωστοί κίνδυνοι, και μία καλύτερη εναλλακτική"  του Vance Voetberg, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση 23-29 Αυγούστου
https://www.theepochtimes.com/article/re-statins-the-lesser-known-dangers-and-a-good-alternative-by-vance-voetberg-published-in-the-aug-23-29-edition-5525993?ea_src=author_manual&ea_med=related_stories

Re: "ΣΤΑΤΙΝΕΣ: Οι λιγότερο γνωστοί κίνδυνοι, και μία καλύτερη εναλλακτική"  του Vance Voetberg, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση 23-29 Αυγούστου
https://www.theepochtimes.com/article/re-statins-the-lesser-known-dangers-and-a-good-alternative-by-vance-voetberg-published-in-the-aug-23-29-edition-5525993?ea_src=author_manual&ea_med=related_stories

Γράφω για να συσχετίσω τις δικές μου φρικτές εμπειρίες με την ατορβαστατίνη.

Το έπαιρνα για αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξα νευροπάθεια των ποδιών. Φυσικά, κάποιοι θα μπορούσαν να το αποδώσουν στον διαβήτη τύπου 2, αλλά είναι επίσης μια γνωστή παρενέργεια των στατινών.

Κάποια στιγμή, πριν από περίπου τρία χρόνια, ανέπτυξα εξουθενωτικό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς μου. Επιδεινώθηκε σε σημείο που σχεδόν δεν μπορούσα να σηκωθώ από καθιστή θέση. Χρειαζόμουν κάθε ίχνος θέλησης για να γίνει αυτό.

Στην αρχή, το απέδωσα στο ότι πιθανώς ήμουν εκτός φόρμας. Έτσι, έκανα ένα ταξείδι στο Key West, όπου έκανα ένα τεράστιο περπάτημα. Αλλά στο τέλος κάθε ημέρας, ήμουν τόσο σωματικά ανίκανη που μετά βίας μπορούσα να κινηθώ. Τότε κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν φυσιολογικό.

Ερεύνησα την ατορβαστατίνη και διαπίστωσα ότι πράγματι, ο σωματικός πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς που αντιμετώπιζα θα μπορούσε να είναι παρενέργεια του φαρμάκου. Το σταμάτησα και συμβουλεύτηκα έναν ρευματολόγο. Συνταγογράφησε μια θεραπεία που περιελάμβανε πρεδνιζόνη, μεθοτρεξάτη και φολικό οξύ.

Πολύ σύντομα μετά, ένοιωσα τεράστια ανακούφιση. Σήμερα, αισθάνομαι πολύ καλά, χωρίς καθόλου πόνο. Είμαι βέβαιη ότι αυτές οι παρενέργειες πρέπει να είναι πιο διαδεδομένες από ό, τι η Big Pharma θα σας έκανε να πιστέψετε, αφού μίλησα με τον αδελφό μου, ο οποίος βίωσε πανομοιότυπα συμπτώματα. Του είπαν να «προσπαθήσει ξανά» με στατίνες, κάτι που έκανε δύο φορές, και βίωσε τις ίδιες παρενέργειες. Στη συνέχεια το έκοψε εντελώς, όπως και εγώ. Παίρνω τώρα το φάρμακο Ezetimibe και επί του παρόντος δεν έχω παρενέργειες. Τα σχόλιά μου στο Facebook τράβηξαν επίσης μεγάλη προσοχή, στις προσπάθειές μου να ενημερώσω τους ανθρώπους για τις φρικτές παρενέργειες.
Η συμβουλή μου: Οι άνθρωποι πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά τις πιθανές παρενέργειες οποιουδήποτε φαρμάκου συνταγογραφείται για αυτούς. Να είστε προληπτικοί με την υγεία σας.

Amy Lamborn
Τέξας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!