Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η Βενεζουέλα διώχνει την Exxon-Mobil!


6 Δεκεμβρίου 2023
Διάρκεια ανάγνωσης: 3,6 λεπτά
από Thomas Oysmüller

Μετά από ένα δημοψήφισμα, ο Νικολάς Μαδούρο δημιουργεί γεγονότα και δηλώνει ότι ένα μεγάλο μέρος της Γουϊάνας - γείτονος χώρας της Βενεζουέλας - είναι το νέο ομοσπονδιακό κράτος της χώρας. Οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 3 μηνών.

Ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 2013, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού κράτους, της Γουϊάνας Esequibo. Η περιοχή αποτελεί μέρος της γειτονικής πολιτείας της Γουϊάνας από το 1899 - που καθορίζεται από διαιτητικό δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει τα σύνορα. Ειδικά όχι από το 2015. Από τότε, η Exxon-Mobil μαίνεται στην αραιοκατοικημένη περιοχή της ζούγκλας – έχει βρεθεί πετρέλαιο.


Ανακοίνωση κατά των αμερικανικών εταιρειών

Τώρα το καθεστώς στο Καράκας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι κάτοικοι της περιοχής θα λάβουν υπηκοότητα της Βενεζουέλας, θα αναπτυχθούν κοινωνικά προγράμματα για τον τοπικό πληθυσμό και η περιοχή θα κηρυχθεί επαρχία της Βενεζουέλας από το νόμο. Και η Exxon-Mobil; Ο Μαδούρο δίνει στην εταιρεία (και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες) τρεις μήνες για να εγκαταλείψει την περιοχή.

Ο Μαδούρο διέταξε επίσης την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εκδώσει «αμέσως» άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Esequibo. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη εκεί - συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Exxon Mobil - θα έχουν τρεις μήνες για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο πρόεδρος της Γουϊάνας Irfaan Ali έκανε λόγο για «άμεση απειλή» προς τη χώρα του.

Αυτό ακολουθεί ένα δημοψήφισμα για το ζήτημα της επικράτειας, στο οποίο ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε συντριπτικά υπέρ των σχεδίων. (Περισσότερα για αυτό στο America21) Η αξίωση του Μαδούρο για κυριαρχία στη χώρα βασίζεται στο δημοψήφισμα. Νομικά, η υπόθεση βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου - αλλά η Βενεζουέλα δεν την αναγνωρίζει.


Οι 125.000 κάτοικοι του Esequibo (η Γουϊάνα έχει 800.000 κατοίκους) δεν έχουν ακόμη ερωτηθεί. Τα κοιτάσματα πετρελαίου ανακαλύφθηκαν επίσης κυρίως στα ανοικτά των ακτών.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μαδούρο είπε επίσης:

«Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες και ο (υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Brian Nichols έδωσαν σήμερα εντολή στη Βενεζουέλα.

Πρώτον, ότι το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο και δεν είναι δεσμευτικό, λένε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεύτερον, ότι η Βενεζουέλα πρέπει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο και να συμμορφωθεί με αυτά που λέει το δικαστήριο και να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του.

Είναι έτοιμη η Βενεζουέλα να λάβει εντολές από τον Βορρά;

Ρωτώ τους Βενεζουελάνους, αυτούς που μας ακούν μέσω των μέσων ενημέρωσης, μέσω των δικτύων, στο ραδιόφωνο: Πρέπει η Βενεζουέλα να ακολουθήσει τις αυτοκρατορικές εντολές του δόγματος Μονρόε της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

Επιπλέον, το πρώτο ερώτημα, για το οποίο ψήφισε σχεδόν το 97% των Βενεζουελάνων, έχει καθιερώσει ως ιστορική εθνική θέση για τώρα και για πάντα ότι η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει σε καμία περίπτωση τη δικαιοδοσία ή την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου για το ζήτημα της Essequiba-Γουιάνας. Όχι σήμερα, όχι αύριο, ποτέ.

(Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Spox) Matthew Miller, άκουσέ με, Matthew Miller, (Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Brian Nichols, στο Βορρά,

Η Βενεζουέλα μίλησε με καθαρή, ισχυρή και ξεχωριστή φωνή. Με τη δική της φωνή, και ξέρετε ότι η φωνή του λαού είναι η φωνή του Θεού, είναι μια άγια φωνή, είναι μια ιερή απόφαση.

Και όπως λέει το άρθρο 70, όταν αναφέρεται σε συμβουλευτικά δημοψηφίσματα, τα πέντε ερωτήματα, αλλά κυρίως, ο κ. Miller, ο κ. Brian Nichols, το τρίτο ερώτημα σχετικά με το Διεθνές Δικαστήριο, είναι μια υποχρεωτική και δεσμευτική εντολή του λαού για όλες τις κυβερνήσεις που θα έρθουν στη Βενεζουέλα τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Υποχρεωτικό και δεσμευτικό.

Η Exxon-Mobil πρέπει να το ακούσει, η Γουϊάνα πρέπει να το ακούσει, ο κόσμος πρέπει να το ακούσει».

Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ; Νωρίτερα φέτος, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ διεξήγαγε κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ένοπλες δυνάμεις της Γουϊάνας. Ωστόσο, ο στρατός της Γουϊάνας αποτελείται μόνο από περίπου 3.000 εθελοντές στρατιώτες. Η Γουϊάνα αρχικά προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη θέση του Georgentown και μια αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκε την έδρα της Γουϊάνας μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχουν φωνές που μιλούν για μια «παγίδα» που έστησε η Ουάσιγκτον για το καθεστώς στο Καράκας. Ο Μαδούρο έχει πλέον πέσει μέσα σε αυτή.


Εικόνα "Αρχείο: Ο Nicolás Maduro σε συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani στο παλάτι Saadabad.jpg" από τον Hossein Zohrevand έχει άδεια CC BY 4.0.




ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2023/12/06/venezuela-vertreibt-exxon-mobil/



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!