Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Καταχθόνιες τοποθεσίες: Quinta da Regaleira - ένα απόκρυφο παλάτι που χτίστηκε για μασονικές τελετουργίες.

Ένα υπόγειο τεκτονικό «πηγάδι μύησης»· Ένα παράξενο σύστημα σηράγγων και σπηλιών. Ένα παρεκκλήσι γεμάτο με απόκρυφα σύμβολα: Εδώ είναι μια ματιά στο Quinta da Regaleira, ένα από τα πιο καταχθόνια μασονικά παλάτια στη γη.



Πηγή εικόνας: https://adventureoclock.com/quinta-da-regaleira-sintra-portugal/


Η περιοχή της Sintra της Πορτογαλίας ήταν πάντα περιτριγυρισμένη από μια μυστικιστική αύρα. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, οι άνθρωποι της περιοχής έχτισαν ένα ναό αφιερωμένο στην Cinthia, τη θεά του φεγγαριού. Τελικά, ολόκληρη η περιοχή βαφτίστηκε με ένα παράγωγο αυτού του ονόματος: Sintra.

«Από την αρχή του καταγεγραμμένου χρόνου, η Sintra θεωρείται ως ένας τόπος καλυμμένος με μυστικισμό. Διαπερνά τις απότομες πλαγιές του, ακόμα και τον αέρα του. Είναι σύνηθες να περιβάλλεται από nevoeiro (ομίχλη) τη μια στιγμή και την επόμενη, να λούζεται στο φως του ήλιου. Μπορείτε να αισθανθείτε μια μεγαλύτερη, πιο ξένη δύναμη να εργάζεται σε αυτούς τους λόφους. Οι θρύλοι του έχουν περάσει προφορικά από γενιά σε γενιά και έχουν επιβιώσει από την εποχή των Μαυριτανών - και ίσως ακόμη και πριν από τότε.
- Άτλας Λισσαβόνα, μύθοι, θρύλοι και παραφυσική δραστηριότητα της Sintra


Παλάτι Pena στη Sintra.

Η Sintra και τα περίχωρά της έχουν γίνει ο τόπος πολλών παράξενων ιστοριών, ανέκδοτων και θρύλων.

Το 1930, ο Aleister Crowley - ο πιο διάσημος αποκρυφιστής στη σύγχρονη ιστορία - προσποιήθηκε το θάνατό του κοντά στη Sintra. Πράγματι, άφησε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι αυτοκτόνησε στο Boca do Inferno (Στόμα της Κόλασης), μια μοναδική παραθαλάσσια σπηλιά στην οποία τα κύματα συντρίβονται με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο. Το ψεύτικο σημείωμα αυτοκτονίας του Crowley ανέφερε:

«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα. Το άλλο στόμα της κόλασης που θα με πιάσει δεν θα είναι τόσο ζεστό όσο το δικό σου».

Μια άλλη ιστορία περιλαμβάνει βράχους που υλοποιούνται από τον αέρα.

Μια νύχτα του Οκτωβρίου του 1984, οι κάτοικοι της Quinta da Penha Verde κάλεσαν για βοήθεια μέσω του ασυρμάτου της αστυνομίας. Προφανώς, οι κάτοικοι του αγροκτήματος δέχτηκαν επίθεση από ιπτάμενους βράχους. Η αστυνομία και οι πυροσβέστες του GNR έσπευσαν στο σημείο, με προβολείς φωτός. Διαπίστωσαν ότι βράχοι εμφανίζονταν από το πουθενά και χτυπούσαν τους 10 κατοίκους και ο,τιδήποτε βρισκόταν στο δρόμο τους. Η αστυνομία πυροβόλησε στο γύρω δάσος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ένας από τους πυροσβέστες δήλωσε με τόλμη σε όλους ότι δεν πίστευε στη μαγεία και ήταν πεπεισμένος ότι αυτό ήταν μόνο μια ψευδαίσθηση. Μια πέτρα στο μέγεθος μιας γροθιάς τον χτύπησε αμέσως και, αν δεν έκανε πίσω, θα είχε χτυπήσει στο πρόσωπό του. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση των ίδιων των λίθων, παρατήρησε ότι ήταν πραγματικά ζεστές στην αφή.

Το φαινόμενο φαινόταν να επικεντρώνεται γύρω από τη γυναίκα φύλακα του σπιτιού, Elvira da Conceição Teodoro, η οποία στοχοποιήθηκε αδυσώπητα από τις πέτρες ανεξάρτητα από το πού είχε κρυφτεί. Η αστυνομία και οι πυροσβέστες παρατήρησαν ότι όταν οι πέτρες χτυπούσαν τους ανθρώπους δεν θα τους έβλαπταν άσχημα, αλλά όταν χτυπούσαν αντικείμενα όπως πόρτες και αυτοκίνητα άφηναν ένα βαθύ βαθούλωμα. Ο λιθοβολισμός σταμάτησε μόνο όταν η φύλακας και η οικογένειά της έφυγαν από το αγρόκτημα, βρίσκοντας παρηγοριά στο Queluz.

Ο δημοσιογράφος που παρακολούθησε αυτή την ιστορία έσκαψε βαθύτερα και εντόπισε την Ερμιλία για μια συνέντευξη. Αν και έπασχε από επιληψία, ορκίστηκε στη ζωή της ότι η ιστορία ήταν αληθινή και, επιπλέον, ότι την ακολουθούσαν αυτά τα παράξενα γεγονότα όλη της τη ζωή.

Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγήσει τι συνέβη εκείνη τη νύχτα.
–Αυτόθι.

Ένα μέρος της ταινίας The Ninth Gate (με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp) γυρίστηκε σε ένα παλάτι που βρίσκεται στη Sintra. Σε παραγωγή του Roman Polanski (Rosemary's Baby), η ταινία αφορά ένα βιβλίο του 17ου αιώνα που περιέχει ένα μαγικό μυστικό για να καλέσει τον Διάβολο. Είναι ενδιαφέρον ότι το εσωτερικό αυτού του παλατιού σχεδιάστηκε από τον Luigi Manini - τον ίδιο αρχιτέκτονα που δημιούργησε το Quinta da Regaleira - ένα πραγματικό απόκρυφο παλάτι.

Quinta da Regaleira, ένα απόκρυφο παλάτι



H πρόσοψη της Quinta da Regaleira.

Με την πλούσια βλάστηση και την όμορφη αρχιτεκτονική της, η Quinta da Regaleira προκαλεί στους επισκέπτες της να βιώσουν ένα κομμάτι του παραδείσου. Ωστόσο, καθώς κατεβαίνουν τους ιλιγγιώδεις «ανεστραμμένους πύργους» του και περπατούν μέσα από τις σκοτεινές σήραγγες του, αυτοί οι ίδιοι επισκέπτες καταλήγουν να βιώνουν ένα κομμάτι κόλασης.

Η δυαδικότητα του παραδείσου και της κόλασης της Quinta da Regaleira δεν είναι τυχαία, είναι σχεδιασμένη. Κάθε λεπτομέρεια σε αυτό το κτήμα είναι μια φυσική αναπαράσταση των αποκρυφιστικών αρχών - από τον αριθμό των σκαλοπατιών που οδηγούν κάτω από το έδαφος μέχρι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στους «θρησκευτικούς» πίνακες. Ενώ οι διακοσμήσεις μπορεί να φαίνονται «όμορφες» στον περιστασιακό επισκέπτη, παίρνουν ένα απίστευτα βαθύ νόημα για όσους γνωρίζουν την αλχημεία, τον Ροδοσταυρισμό, τον Ελευθεροτεκτονισμό και τους Ναΐτες Ιππότες.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτόν τον απόκρυφο ναό είναι ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος που ονομάζεται António Augusto Carvalho Monteiro, ο οποίος αγόρασε το κτήμα σε δημόσιο πλειστηριασμό το 1892.


Ο António Augusto Carvalho Monteiro μετέτρεψε την Quinta da Regaleira σε απόκρυφο παλάτι.

Ο Monteiro ήταν Βραζιλιάνος-Πορτογάλος επιχειρηματίας, συλλέκτης, βιβλιόφιλος και εντομολόγος. Ήταν επίσης εξέχων Ελευθεροτέκτονας και έδωσε στον εαυτό του την αποστολή να δημιουργήσει ένα από τα πιο μασονικά κτήματα στην ιστορία.


Μέσα στο καταπράσινο και απόκοσμο περιβάλλον, η Πηγή της Αφθονίας διαθέτει μαρμάρινη πρόσοψη και είναι διακοσμημένη με κοχύλια και πλάσματα που μοιάζουν με φίδια. Ολοκληρώνεται από δύο οβελίσκους που αντιπροσωπεύουν τον Ιωακείμ και τον Βοόζ – τους δύο πυλώνες του Τεκτονισμού.

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μια συλλογή γλυπτών που απεικονίζουν θεούς όπως ο Ερμής - ο μυθολογικός ιδρυτής του Ερμητισμού, η βάση του δυτικού αποκρυφισμού.

Ενώ το εξωτερικό του παλατιού έχει μια ουράνια ποιότητα, ορισμένες φιγούρες μας υπενθυμίζουν διακριτικά ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στο παιχνίδι.

Ο θεός Πάνας κοιτάζει με ένα μάλλον κακόβουλο βλέμμα στο πρόσωπό του.

Ο Πάνας ήταν εξέχουσα θεότητα στην Ελλάδα. Συχνά απεικονίζεται με κέρατα και το κάτω μέρος του σώματος μιας κατσίκας, ο Πάνας είναι μια φαλλική θεότητα της οποίας τα ζωώδη χαρακτηριστικά αντιπροσωπεύουν τις σαρκικές και αναπαραγωγικές παρορμήσεις των ανθρώπων.


Γλυπτό του Πάνα να κάνει σεξ με μια κατσίκα από τη Βίλα των Παπύρων στο Herculaneum.

Οι επισκέπτες με έντονο μάτι θα ανακαλύψουν ότι πολλά κεφάλια κατσίκας αμπεικονίζονται στις εγκαταστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός ο ναός είναι γεμάτος συμβολισμούς που σχετίζονται με τους Ναΐτες Ιππότες, αυτά τα κεφάλια αιγών δεν υπάρχουν μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς. Είναι πιθανότατα μια αναπαράσταση της Κατσίκας του Mendes και του Baphomet - του θεού των Ναϊτών Ιπποτών.


Ένα χαρακτικό από το "Mystères de la Franc-Maçonnerie" του Léo Taxil που απεικονίζει τον Baphomet να σηκώνεται πομπικά κατά τη διάρκεια μιας τελετουργίας μύησης.

Μιλώντας για μυήσεις, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της Quinta da Regaleira είναι τα τεράστια «πηγάδια μύησης» όπου οι μασονικές μυήσεις έλαβαν χώρα στο πιο συμβολικό περιβάλλον.

Πηγάδια μύησης


Αυτό το «πηγάδι μύησης» πηγαίνει 95 πόδια κάτω από το έδαφος.

Ενώ η Quinta da Regaleira λέγεται ότι διαθέτει δύο πηγάδια, κανένα από αυτά δεν χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή νερού. Αντ 'αυτού, ήταν τεράστιες υποδομές που χτίστηκαν αποκλειστικά για τελετουργικούς σκοπούς. Το πηγάδι που απεικονίζεται παραπάνω περιέχει εννέα πλατφόρμες που πιστεύεται ότι είναι μια αναφορά στους εννέα κύκλους της Κόλασης στη Θεία Κωμωδία του Δάντη από τον Δάντη. Αντίθετα, μπορεί να αναφέρεται και στους εννέα ουρανούς που αποτελούν τον Παράδεισο, ανάλογα με την οπτική γωνία του επισκέπτη.


Στο κάτω μέρος του πηγαδιού ένα αστέρι 8 ακτίνων, γνωστό και ως το αστέρι της Ιστάρ.

Το αστέρι της Ιστάρ βρίσκεται συχνά πάντα σε «μαγικά» μέρη όπως η Felicity, το Βατικανό και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λος Άντζελες.


Τα δύο υπόγεια πηγάδια συνδέονται με ένα περίπλοκο σύστημα σπηλαίων και σηράγγων.

Όλα αυτά χτίστηκαν για να μιμηθούν αρχαίες τελετουργίες όπου οι μυημένοι μεταφέρονταν συμβολικά από το σκοτάδι στο φως για να βιώσουν συμβολικά το θάνατο και την αναγέννηση.

Η θέα από το κάτω μέρος του πηγαδιού μύησης.

Το δεύτερο πηγάδι - που συχνά αναφέρεται ως "ατελές πηγάδι" - φαίνεται πολύ πιο τραχύ από το κύριο. Σύμφωνα με προηγούμενους επισκέπτες, η περιπέτεια κάτω από αυτό το πράγμα είναι μια περίεργη και εντελώς ανατριχιαστική εμπειρία.

Το σύστημα των σηράγγων οδηγεί επίσης σε διάφορες περίεργες περιοχές στο κτήμα.

Σπηλιά της Λήδας


Ένα σπήλαιο διαθέτει ένα γλυπτό της Λήδας και του Κύκνου κάτω από ένα εξάγραμμο.

Η Λήδα και ο κύκνος είναι μια ιστορία από την ελληνική μυθολογία όπου ο Δίας παίρνει τη μορφή κύκνου και αποπλανεί/βιάζει τη Λήδα, μια Σπαρτιάτισσα βασίλισσα. Για αιώνες, αυτή η ιστορία ενέπνευσε πολλά έργα τέχνης όπου η σεξουαλική επαφή συχνά απεικονίζεται ως βίαιη και κτηνώδης. Ενώ άλλες ερμηνείες της ιστορίας είναι μάλλον ήπιες, είναι ωστόσο εμποτισμένες με ερωτισμό.

Ενώ αυτό κάνει κάποιον να αναρωτιέται γιατί το συγκεκριμένο γλυπτό τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σπήλαιο, το άλλο χαρακτηριστικό αυτού του τόπου – ένα τεράστιο κρεμαστό εξάγραμμο – προσθέτει ένα άλλο στρώμα μυστηρίου.


Ένα κρεμαστό εξάγραμμο μέσα στη σπηλιά της Λήδας.

Το εξάγραμμο δίνει αμέσως σε αυτό το σπήλαιο έναν «μαγικό» σκοπό. Είναι γνωστή στους αποκρυφιστικούς κύκλους ως η ερμητική σφραγίδα του Σολομώντα.


Η ερμητική σφραγίδα του Salomon απεικονίζει οπτικά την έννοια του "Όπως πάνω, έτσι κάτω". Αντιπροσωπεύει αντίθετες ενέργειες που αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη για να επιτύχουν τέλεια ισορροπία, η οποία οδηγεί στη μαγεία.

Τα τρία σώματα του ανθρώπου συμβολίζονται από ένα όρθιο τρίγωνο. Η τριπλή πνευματική του φύση από ένα ανεστραμμένο τρίγωνο. Αυτά τα δύο τρίγωνα, όταν ενώθηκαν με τη μορφή ενός εξάκτινου αστέρα, ονομάστηκαν από τους Ιουδαίους «το αστέρι του Δαβίδ», «το σήμα του Σολομώντα» και είναι ευρύτερα γνωστά σήμερα ως «το αστέρι της Σιών». Αυτά τα τρίγωνα συμβολίζουν τα πνευματικά και υλικά σύμπαντα που συνδέονται μεταξύ τους στη σύσταση του ανθρώπινου πλάσματος, το οποίο μετέχει τόσο της Φύσης όσο και της Θεότητας. Η ζωώδης φύση του ανθρώπου μετέχει στη γη. Η θεϊκή του φύση των ουρανών. την ανθρώπινη φύση του διαμεσολαβητή.
– Manly P. Hall, Οι μυστικές διδασκαλίες όλων των ηλικιών

Εν ολίγοις, αυτό το σπήλαιο διαθέτει ένα εξάγραμμο, το οποίο αντιπροσωπεύει την ένωση αντίθετων δυνάμεων. Η γλυπτική της Λήδας είναι επίσης η ένωση μεταξύ ανδρικής και γυναικείας ενέργειας. Αυτό οδηγεί κάποιον να αναρωτηθεί: Ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του σπηλαίου; Πραγματοποιήθηκαν τελετουργικές σεξουαλικές συναντήσεις (μερικές φορές γνωστές ως «σεξουαλική μαγεία») σε αυτό το σπήλαιο;

Το Παρεκκλήσι

Με την πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται να είναι ένα τυπικό καθολικό παρεκκλήσι. Ωστόσο, όπως και το υπόλοιπο κτήμα, είναι γεμάτο με απόκρυφα μυστικά.

Το παρεκκλήσι αποτελείται από τρία επίπεδα (υπόγειο, επίπεδο εδάφους και πάνω από το έδαφος) που προορίζεται να αντιπροσωπεύει τα τρία επίπεδα του Axis Mundi (τον κάτω κόσμο, τη γη και τον ουρανό). Στην κορυφή του παρεκκλησίου υπάρχει ένα γλυπτό που μοιάζει με πύργο που αντιπροσωπεύει έναν «αλχημικό κλίβανο», γνωστό και ως athanor.

Μια αρχαία χαρακτική ενός αθανόρου.

Μέσα στο παρεκκλήσι, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ένα περίπλοκο μείγμα καθολικών και αποκρυφιστικών εικόνων.


Στο κέντρο του ορόφου υπάρχει ένας σταυρός των Ναϊτών που περιβάλλεται από πεντάγραμμα και τροχούς, δίνοντας στο παρεκκλήσι μια «μαγική» διάσταση.

Το κεντρικό στοιχείο του παρεκκλησίου είναι ένας πίνακας του Ιησού Χριστού που στεφανώνει την Παναγία. Κρύβει ένα εσωτερικό νόημα.

Τα χρώματα που φορούσε η Μαρία αντιπροσωπεύουν το καθένα ένα στάδιο του αλχημικού Μεγάλου Έργου (γνωστό και ως Magnum Opus). Ο σκούρος μπλε μανδύας της αντιπροσωπεύει τον Nigredo (μαύρισμα). Το λευκό ύφασμα της κεφαλής της αντιπροσωπεύει το Albedo (λεύκανση), το χρυσό σάβανό της αντιπροσωπεύει το Citrinitas (κιτρίνισμα) και το κόκκινο φόρεμά της αντιπροσωπεύει το Rubedo (κοκκίνισμα). Ο πίνακας στο σύνολό του αναπαριστά τη Μαρία να «στεφανώνεται» με πνευματική μεταστοιχείωση μετά την ολοκλήρωση του αλχημικού Μεγάλου Έργου.


Στην οροφή υπάρχει ένα μάτι που βλέπει τα πάντα μέσα σε ένα τρίγωνο που περιβάλλεται από ακτίνες φωτός. Αντιπροσωπεύει τον Τεκτονικό Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος.

Μια σκάλα οδηγεί στην υπόγεια κρύπτη όπου τα πράγματα γίνονται πολύ κατάφωρα απόκρυφα.



Όσοι εισέρχονται στην κρύπτη πρέπει να περάσουν από μια πύλη στολισμένη με πεντάγραμμο, υπονοώντας τη μαγική διάσταση του τόπου.

Μέσα στην κρύπτη υπάρχει ένας βωμός και ένα μασονικό δάπεδο μοτίβο σκακιέρας στο οποίο λαμβάνουν χώρα τελετουργίες.

Ο χάρτης του κτήματος δείχνει ότι υπάρχει μια σήραγγα που εκτείνεται από την κρύπτη στο παλάτι. Ο Θεός ξέρει μόνο τι συνέβη σε αυτές τις εγκαταστάσεις ενώ ο Monteiro ήταν ζωντανός.

Εν κατακλείδι

Ενώ ένα ολόκληρο βιβλίο θα μπορούσε να γραφτεί για την Quinta da Regaleira, μπορεί επίσης να συνοψιστεί σε μία λέξη: Αποκρυφισμός. Ολόκληρο το κτήμα κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από έναν εκκεντρικό εκατομμυριούχο που πραγματοποίησε τις εσωτερικές φαντασιώσεις του στο μέγιστο βαθμό, χωρίς προσπάθειες συμβιβασμού ή απόκρυψης του πραγματικού σκοπού του τόπου.

Χτισμένο σε μια περιοχή που ήταν ήδη γνωστή για τη μυστικιστική αύρα της, η Quinta da Regaleira σχεδιάστηκε σχολαστικά για να φιλοξενήσει αποκρυφιστικές τελετουργίες που μετατράπηκαν σε έντονες, ενοχλητικές εμπειρίες όπου οι υποψήφιοι βιώνουν τις δυαδικότητες μεταξύ φωτός και σκότους, ζωής και θανάτου, καλού και κακού.

Εν ολίγοις, η Quinta da Regaleira είναι φυσική απόδειξη ότι ο όρος «απόκρυφη ελίτ» δεν είναι ένας ασαφής, αναπόδεικτος αστικός μύθος. Είναι ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.








ΠΗΓΗ: https://vigilantcitizen.com/sinistersites/sinister-sites-quinta-da-regaleira-the-occult-palace-built-for-masonic-rituals/



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!