Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η Πολωνία είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «φρούριο Ευρώπη» της Γερμανίας


Η Πολωνία συνεργάζεται τώρα στενά με τη Γερμανία για να ενισχύσει την τροχιά της υπερδύναμης της τελευταίας και ιδιαίτερα τη στρατιωτική συνιστώσα της, η οποία αναδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή γεωπολιτική και ως εκ τούτου αποτελεί εξέλιξη παγκόσμιας σημασίας.
Andrew Κοrybko
19 Μαρτίου 2024

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ανακοίνωσε τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Boris Pistorius ότι «ενεργοποιούνται ως συν-ηγέτες... ένας συνασπισμός θωρακισμένων δυνατοτήτων για την υποστήριξη της Ουκρανίας», παράλληλα με τη συγκρότηση μιας κοινής ομάδας μάχης ταχείας αντίδρασης 5.000 συνολικά στρατιωτών. Αυτό συνέπεσε με την πρόταση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Radek Sikorski την ίδια ημέρα μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες να διατεθούν οι τόκοι από τα κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Παρατηρήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι «η οικονομική υποταγή της Πολωνίας στη Γερμανία ακολουθεί την πολιτική και στρατιωτική υποταγή της» και στη συνέχεια, ένα μήνα αργότερα, «η υποταγή της Πολωνίας στη Γερμανία περιλαμβάνει τώρα εκπαιδευτικές, δικαστικές και διπλωματικές διαστάσεις». Οι προηγούμενες αναλύσεις περιγράφουν λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους η Πολωνία έχει υποταχθεί πλήρως στη Γερμανία μετά την επιστροφή στην εξουσία του υποστηριζόμενου από το Βερολίνο Donald Tusk ως πρωθυπουργού, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες θα πρέπει να εξετάσουν για να μάθουν περισσότερα.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων και των δύο τελευταίων είναι ότι τοποθετούν την Πολωνία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «Φρούριο Ευρώπη» της Γερμανίας, το οποίο αναφέρεται στο σχέδιό της να ηγηθεί της ανάσχεσης της Ρωσσίας από την ΕΕ μετά το τέλος του δι' αντιπροσώπων πολέμου στην Ουκρανία. 
Αυτό θα απελευθερώσει τις αμερικανικές δυνάμεις εκεί για να «στραφούν (πίσω) στην Ασία», προκειμένου να περιορίσουν πιο δυναμικά την Κίνα, καθώς αυτή η διάσταση του Νέου Ψυχρού Πολέμου προβλέψιμα θερμαίνεται προβλέψιμα στον απόηχο του ευρωπαϊκού που αναπόφευκτα ψύχεται με το χρόνο.

Η «στρατιωτική Σένγκεν» στην οποία συμφώνησε η Πολωνία τον περασμένο μήνα διευκολύνει την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στα σύνορα της Ρωσσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Από εκεί, μπορούν στη συνέχεια να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Καλίνινγκραντ, να προετοιμάσουν διασυνοριακές τρομοκρατικές επιδρομές τύπου Μπέλγκοροντ εναντίον της Λευκορωσίας, όπως προειδοποίησε το Μινσκ πέρυσι, και ενδεχομένως να ξεκινήσουν μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία μαζί με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη «στρατιωτική Σένγκεν».

Ο γερμανο-πολωνικός συνασπισμός αρμάτων μάχης μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να διαμορφωθεί, αλλά ο σκοπός του είναι να στηρίξει την «Ευρώπη-φρούριο» με τα προαναφερθέντα μέσα, τα οποία η Βαρσοβία θέλει να χρηματοδοτήσει εν μέρει διαθέτοντας τους τόκους από τα κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος στους δικούς της φορολογούμενους. Όπως μπορεί να φανεί, η Πολωνία είναι απαραίτητη για την επιτυχία αυτών των σχεδίων, αν και λίγοι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τη σημασία της και να αναγνωρίσουν πόσο δραστικά έχει αλλάξει ο ρόλος της από την επιστροφή του Tusk στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, η προηγούμενη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας προσπάθησε να θέσει τη χώρα τους σε τροχιά αποκατάστασης του χαμένου καθεστώτος της Μεγάλης Δύναμης, το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με τη Γερμανία και τη Ρωσσία. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσπάθειές τους επειδή ήθελαν να εκμεταλλευτούν την Πολωνία ως γεωπολιτική σφήνα για να διαταράξουν τις γερμανο-ρωσικές σχέσεις και στη συνέχεια να προστατευτούν από οποιαδήποτε πιθανή προσέγγιση μετά την κατάρρευσή τους πριν από δύο χρόνια.

Η επιστροφή του Tusk στην εξουσία μετατόπισε τους αμερικανικούς στρατηγικούς υπολογισμούς, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν τότε να επιταχύνουν την επανάληψη της τροχιάς της υπερδύναμης της Γερμανίας που κατέστη δυνατή αφού υπέταξε συνολικά την Πολωνία σε αυτήν. Για να παραφράσουμε αυτό που έγραψε περίφημα ο Μπρεζίνσκι για τη Ρωσσία και την Ουκρανία: «Χωρίς την Πολωνία, η Γερμανία δεν μπορεί ποτέ να γίνει υπερδύναμη, αλλά με την Πολωνία δωροδοκημένη και στη συνέχεια υποταγμένη, η Γερμανία γίνεται αυτόματα υπερδύναμη».

Από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, είναι καλύτερο να υποστηρίξουμε την άνοδο μιας περιφερειακής υπερδύναμης που βρίσκεται υπό την επιρροή της και μπορεί στη συνέχεια να περιορίσει πιο αποτελεσματικά τη Ρωσσία για λογαριασμό της, παρά να βασιστούμε σε μια Μεγάλη Δύναμη (Γερμανία) και έναν αντίπαλο που φιλοδοξεί (Πολωνία) για το σκοπό αυτό. Η αναβίωση του Τριγώνου της Βαϊμάρης από την Πολωνία λίγο μετά τη συμφωνία για τη «στρατιωτική Σένγκεν» επέτρεψε στη συνέχεια στη Γαλλία να συμμετάσχει στο σχέδιο «Ευρώπη-Φρούριο» και να ωθήσει τη Γερμανία να εμπλέξει πιο άμεσα τις στρατιωτικές της δυνάμεις στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσσίας.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία προσπαθεί να βγει από τη δική της «σφαίρα επιρροής» στα Βαλκάνια μέσω της Ρουμανίας-Μολδαβίας μετά τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην πρώτη πριν από δύο χρόνια και την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία ασφαλείας με τη δεύτερη, η οποία χρησιμεύει ως «πίσω πόρτα» στην Ουκρανία εάν η Πολωνία κρυώσει. Αυτές οι εξελίξεις κατά μήκος του ευρύτερου Ελληνικού-ουκρανικού διαδρόμου, ειδικά του «μολδαβικού αυτοκινητόδρομου» της Ρουμανίας που κατασκευάζεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπληρώνουν αλλά και ανταγωνίζονται την «Ευρώπη-Φρούριο».

Από τη μία πλευρά, μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία να διατηρήσει τη στρατηγική της αυτονομία καθώς η Γερμανία συνεχίζει την τροχιά της υπερδύναμης και να διευκολύνει τον κοινό στόχο του περιορισμού της Ρωσσίας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στη Γαλλία να υπονομεύσει και τελικά να αντικαταστήσει τη γερμανική επιρροή εάν το Βερολίνο κάνει μια κακή κίνηση που θα εκμεταλλευτεί το Παρίσι. Αξίζει να παρακολουθήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ της «σφαίρας επιρροής» της Γαλλίας στα Βαλκάνια και της Γερμανίας στην Πολωνία (και πιθανώς σύντομα στις χώρες της Βαλτικής) για να δούμε πώς αυτή η δυναμική αναδιαμορφώνει την «Ευρώπη-Φρούριο».

Ο γερμανο-πολωνικός συνασπισμός αρμάτων μάχης, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την κατανομή των τόκων από τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσσίας, θα βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει μέρος των τεθωρακισμένων που έχασε κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης του περασμένου καλοκαιριού. Εν τω μεταξύ, η ομάδα μάχης ταχείας αντίδρασης που υποτίθεται ότι θα συγκροτηθεί μέχρι τον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, μπορεί να λειτουργήσει ως η αιχμή του δόρατος σε οποιαδήποτε συμβατική επέμβαση. Συνολικά, ενισχύουν τη στρατιωτική ικανότητα της Γερμανίας στην Πολωνία, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος σύγχρονος υποτελής της.

Η Γαλλία μπορεί ακόμα να νικήσει τη Γερμανία όταν πρόκειται για μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τα στρατεύματά της βρίσκονται ήδη στη Ρουμανία και το Βουκουρέστι μόλις ενέκρινε τη φιλοξενία μιας δύναμης ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό εξακολουθεί να μην αφαιρεί από όλα όσα κάνει η Γερμανία στην Πολωνία. Η αναδυόμενη «σφαίρα επιρροής» της Γαλλίας στα Βαλκάνια δεν μπορεί ρεαλιστικά να γίνει ηπειρωτική, αλλά η «σφαίρα επιρροής» της Γερμανίας στην Πολωνία θα μπορούσε εύκολα όσο το Βερολίνο δεν την μπερδεύει.

Είναι για αυτούς τους λόγους για τους οποίους η συνολική υποταγή της Πολωνίας στη Γερμανία αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι, ενώ η μερική υποταγή της Ρουμανίας στη Γαλλία, όσο σημαντική και αν είναι, δεν είναι συγκρίσιμη με τη μεγάλη στρατηγική έννοια. Η Πολωνία συνεργάζεται τώρα στενά με τη Γερμανία για να ενισχύσει την τροχιά της υπερδύναμης της τελευταίας και ιδιαίτερα τη στρατιωτική συνιστώσα της, η οποία αναδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή γεωπολιτική και ως εκ τούτου αποτελεί εξέλιξη παγκόσμιας σημασίας.


ΠΗΓΗ: Poland Is Poised To Play An Indispensable Role In Germany’s “Fortress Europe” (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!