Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η ουσία των ελβετικών ειρηνευτικών συνομιλιών εξαρτάται από το αν η Ρωσσία θα επιτύχει μια σημαντική πρόοδο



Εάν το συμβατικό σενάριο παρέμβασης ξεδιπλωθεί πριν από τις συνομιλίες αυτού του καλοκαιριού και δεν ακολουθήσει πυρηνική αποκάλυψη, τότε η ουσία σίγουρα θα μετατοπιστεί από την ικανοποίηση των παραληρηματικών απαιτήσεων του Zelensky στην επένδυση του χρόνου στη σοβαρή συζήτηση μιας βιώσιμης ειρήνης μέσω μιας σειράς αμοιβαίων συμβιβασμών.

Andrew Korybko
20 Μαρτίου 2024

Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με την πρόταση της Ελβετίας να φιλοξενήσει ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες, αφού η Βέρνη ανακοίνωσε την πρόθεσή της στα τέλη του περασμένου μήνα να το πράξει κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα της δεν θα συμμετάσχει εάν η συνάντηση στοχεύει απλώς στην προώθηση του τελεσιγράφου 10 σημείων του Ζελένσκι, παρά τις αναφορές ότι η Κίνα θέλει να συμμετάσχει. Στη συνέχεια, το Politico ισχυρίστηκε ότι η Κίνα μπορεί να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες εάν η Ρωσσία δεν εμφανιστεί.

Στις αρχές του μήνα εκτιμήθηκε ότι «η διπλωματία της Κίνας θα προωθήσει το ειρηνευτικό της σχέδιο, αλλά είναι απίθανο να τερματίσει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων», δεδομένου ότι το Πεκίνο δεν έχει την απαιτούμενη επιρροή. Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία αν η Κίνα συμμετέχει στις μη προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες της Ελβετίας, εάν επικεντρώνονται μόνο στην προώθηση της ατζέντας της Ουκρανίας, δεδομένου ότι συμμετείχε ήδη σε παρόμοιες στην Τζέντα πέρυσι. Αυτή η ανάλυση εδώ δείχνει ότι η Κίνα πιθανότατα εξουδετέρωσε την αντιρωσική προπαγάνδα εκεί προωθώντας ρεαλιστικές προτάσεις.

Αυτός ο σκοπός δεν είναι πλέον σχετικός, δεδομένου ότι δεν είχε καμμία επίδραση στην αναμόρφωση των αντιλήψεων των δυτικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τη σύγκρουση και το πιθανό φινάλε της, οπότε η επένδυση περισσότερου χρόνου και προσπάθειας στην προώθηση των ίδιων ρεαλιστικών προτάσεων που δεν ακούστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων συναντήσεων δεν θα κάνει τη διαφορά. Ως εκ τούτου, δεν έχει σημασία εάν η Κίνα συμμετάσχει ή όχι στις επερχόμενες συνομιλίες αυτού του καλοκαιριού, εάν πρόκειται απλώς να είναι μια επανάληψη των περσινών.

Η ουσία τους θα μπορούσε να αλλάξει απότομα εάν η Ρωσσία επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη πέρα από τη γραμμή επαφής, ωστόσο, ακριβώς όπως προειδοποίησε η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας θα μπορούσε να συμβεί στα τέλη του περασμένου μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, και ειδικά αν αυτό ωθήσει έναν «συνασπισμό των προθύμων» (πιθανότατα αποτελούμενο από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και ενδεχομένως τη Γερμανία) να παρέμβει συμβατικά, τότε αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να μετατραπούν στις πιο σημαντικές από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ασύμμετρη διχοτόμηση της Ουκρανίας και η προτεινόμενη από τον πρόεδρο Πούτιν «ζώνη υγειονομικής / ασφάλειας» σε αυτή την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία θα μπορούσαν να κατέχουν εξέχουσα θέση στις συζητήσεις τους με στόχο τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αλλά μόνο εάν όλα δεν ξεφύγουν από τον έλεγχο πριν πραγματοποιηθούν αυτές οι συνομιλίες. Εξάλλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα πυροδοτηθεί από λάθος υπολογισμό, ειδικά εάν το ΝΑΤΟ και οι ρωσικές δυνάμεις συγκρουστούν εντός της Ουκρανίας ή η μία πλευρά βομβαρδίσει τα ένστολα στρατεύματα της άλλης εκεί.

Εάν το συμβατικό σενάριο παρέμβασης ξεδιπλωθεί πριν από τις συνομιλίες αυτού του καλοκαιριού και δεν ακολουθήσει πυρηνική αποκάλυψη, τότε η ουσία σίγουρα θα μετατοπιστεί από την ικανοποίηση των παραληρηματικών απαιτήσεων του Zelensky στην επένδυση του χρόνου στη σοβαρή συζήτηση μιας βιώσιμης ειρήνης μέσω μιας σειράς αμοιβαίων συμβιβασμών. 

Δεδομένου ότι αυτή η αλληλουχία γεγονότων δεν μπορεί να αποκλειστεί, τότε είναι καλύτερο για όλους να προετοιμαστούν ανάλογα για παν ενδεχόμενο, κάτι που ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Κίνας πιθανότατα κάνει παρασκηνιακά κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξειδιού του.


ΠΗΓΗ: The Substance Of The Swiss Peace Talks Depends On Whether Russia Achieves A Breakthrough (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!