Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Έκθεση: Η ιδέα ότι η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αποβλήτων είναι ΨΕΜΜΑ!!!


Η έκθεση έχει τίτλο «Η απάτη ανακύκλωσης πλαστικών: Πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και η βιομηχανία πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό για δεκαετίες και προκάλεσαν την κρίση των πλαστικών αποβλήτων».

Πρόσφατα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι για πάνω από 50 χρόνια, τα ορυκτά καύσιμα, οι εταιρείες καυσίμων και η βιομηχανία πλαστικών έχουν προωθήσει τον μύθο της βιώσιμης ανακύκλωσης πλαστικών, παρ' όλο που παραδέχτηκαν κρυφά ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι ανακύκλωσης ήταν ανεπαρκείς.

Αυτό είναι σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Κέντρο για την Κλιματική Ακεραιότητα, «Η απάτη της ανακύκλωσης πλαστικών: Πώς η Big Oil και η βιομηχανία πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό για δεκαετίες και προκάλεσαν την κρίση των πλαστικών αποβλήτων».

«Η έκθεση έρχεται σε μια εποχή που η παγκόσμια κρίση πλαστικών αποβλήτων βαθαίνει και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν όλο και περισσότερο να κατηγορηθούν οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών για πλαστική ρύπανση», γράφει ο Defender. Εξάλλου, η ρύπανση του πλανήτη με πλαστικά απόβλητα αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη και παγκόσμια υγεία.

Η νέα έκθεση αναφέρει:

«Αν και γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η ανακύκλωση πλαστικών δεν είναι ούτε τεχνικά ούτε οικονομικά εφικτή, οι εταιρείες πετροχημικών – ανεξάρτητα και μέσω των βιομηχανικών τους ενώσεων και οργανώσεων-βιτρίνα – έχουν πραγματοποιήσει δόλιες εκστρατείες μάρκετινγκ και εκπαίδευσης για να παραπλανήσουν το κοινό σχετικά με τη σκοπιμότητα της ανακύκλωσης πλαστικών».

Η έκθεση, σύμφωνα με το The Defender, περιγράφει πώς η βιομηχανία έχει εφαρμόσει μια οικεία στρατηγική έννοια για να καταπολεμήσει την απειλή της ρύθμισης, διαδίδοντας μια παραπλανητική αφήγηση και ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα πλαστικά και την ανακύκλωση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι γνώριζαν από την αρχή ότι η ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών ήταν περισσότερο ένα μήνυμα δημοσίων σχέσεων παρά μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Πρόεδρος του CCI Richard Wiles φέρεται να είπε:

«Όταν οι εταιρείες και οι εμπορικοί όμιλοι γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και στη συνέχεια λένε ψέμματα στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής γι' αυτό, πρέπει να λογοδοτήσουν. Λογοδοσία σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν να λένε ψέμματα, να πούνε την αλήθεια και να πληρώσουν για το κακό που προκαλούν».

Τα πλαστικά προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η ExxonMobil, η Shell και η Occidental Petroleum, έχουν χημικά τμήματα που παράγουν πλαστικά και πλαστικά εξαρτήματα.

Η εκτόξευση της παραγωγής πλαστικών έχει οδηγήσει σε μαζική κρίση αποβλήτων, ειδικά πλαστικών μίας χρήσης, σύμφωνα με το The Defender. Και οι συμβατικές μέθοδοι ανακύκλωσης που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στην επίλυση του προβλήματος.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά ανακύκλωσης πλαστικών στις ΗΠΑ είναι μόνο 5 έως 6%, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα περισσότερα πλαστικά δεν έχουν σχεδιαστεί για αποτελεσματική ανακύκλωση. Ο Defender αναφέρει:

«Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τύποι πλαστικών, καθένας από τους οποίους περιέχει χιλιάδες χημικά πρόσθετα, οπότε η διαλογή και ο καθαρισμός των αποβλήτων είναι σε μεγάλο βαθμό ανέφικτη. Η διαδικασία παραγωγής ανακυκλωμένου πλαστικού είναι δαπανηρή και το προϊόν είναι χαμηλότερης ποιότητας, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω την κερδοφορία της ανακύκλωσης πλαστικού.

Οι βιομηχανίες πλαστικών και πετροχημικών γνώριζαν ότι η ανακύκλωση παρουσίαζε ανυπέρβλητες προκλήσεις, όπως δείχνει η νέα έκθεση.

Η έκθεση αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πώς εκπρόσωποι εταιρειών και εμπορικών ενώσεων αναγνώρισαν κρυφά τις ελλείψεις της ανακύκλωσης πλαστικών πριν από δεκαετίες. Έγγραφα από την Πρώτη Εθνική Διάσκεψη για τα Απορρίμματα Συσκευασίας το 1969, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η βιομηχανία είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απόρριψης των πλαστικών συσκευασιών.

Και διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες ποσότητες διαφορετικών μιγμάτων πολυμερών και προσθέτων που περιέχονται στα πλαστικά καθιστούσαν τα υλικά «πρακτικά μη ανακυκλώσιμα» μετά τη χρήση. 

Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει δεκτό ότι η ανακύκλωση των απορριμμάτων συσκευασίας είναι «πρακτικά αδύνατη».


**********************


ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!