Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τι γνώριζαν οι ΗΠΑ για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης;


Πριν από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσσία προειδοποίησε για μια τέτοια επίθεση. Τι γνώριζαν οι ΗΠΑ για την προετοιμασία της επίθεσης;
από Anti-Spiegel
22 Μαρτίου 2024 10: 40 μ.μ.


Υπήρξε μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα την Παρασκευή, στην οποία τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Αρκετοί άνδρες με ρούχα παραλλαγής εισέβαλαν σε ένα εκθεσιακό κέντρο και πυροβόλησαν αδιακρίτως από πολυβόλα εναντίον ανθρώπων που είχαν έρθει σε μια συναυλία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσσία είχε προηγουμένως εκδώσει προειδοποίηση προς τους πολίτες των ΗΠΑ, η οποία είχε ως εξής:

«Η πρεσβεία παρακολουθεί αναφορές ότι οι εξτρεμιστές έχουν άμεσα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και συνιστάται στους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες».

Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτή η προειδοποίηση εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε σε δύο αντιδράσεις στη Ρωσσία. 

Πρώτον, υπήρχαν υποψίες ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ ήθελε να προκαλέσει αναταραχή και αβεβαιότητα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Δεύτερον, επισημάνθηκε ότι εάν μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση επρόκειτο να συμβεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθούν συνεργοί, δεδομένου ότι προφανώς γνώριζαν για τις προετοιμασίες και ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ τα ΕΥΡΗΜΑΤΑ τους με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Τώρα αυτό ακριβώς συνέβη, επειδή υπήρξε μια τρομοκρατική επίθεση για την οποία προειδοποίησε ακριβώς η πρεσβεία των ΗΠΑ. Αυτήν την παρατήρηση έκανε επίσης ο Σέρβος πρόεδρος Vucic, ο οποίος δήλωσε στη σερβική τηλεόραση μετά την επίθεση:

«Στις 7 Μαρτίου, η αμερικανική πρεσβεία ζήτησε από τους πολίτες της να μην επισκέπτονται εμπορικά κέντρα. Μετά από αυτό, οι Βρετανοί και άλλοι έκαναν το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους άκουγαν ορισμένες συνομιλίες και λάμβαναν πληροφορίες και γνώριζαν ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει αντιφατικές δηλώσεις

Οι αρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν αναμφισβήτητα αντιφατικές και ύποπτες. Λιγώτερο από δύο ώρες μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby ανακοίνωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπήρχε καμμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί είχαν οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Και πάλι περίπου δύο ώρες αργότερα, ο Kirby σχολίασε την προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Fox News ως εξής:

«Δεν γνωρίζουμε τώρα σε ποιο βαθμό αυτή η προειδοποίηση (από την πρεσβεία των ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου) και αυτή η επίθεση σχετίζονται. Αλλά είχαμε κάποιες ανησυχίες νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης μέσα και γύρω από τη Μόσχα».

Ο Kirby πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη για να «βάλουμε το παζλ μαζί».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Kirby αντέκρουσε τη δική του δήλωση από τη συνέντευξη Τύπου δύο ώρες νωρίτερα, στην οποία ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση.

Στο παρελθόν, οι ρωσικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αντάλλασσαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στις χώρες του άλλου και έτσι ήταν σε θέση να αποτρέψουν ορισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Δεδομένου ότι ο Kirby παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες σχετικά με πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα στις αρχές Μαρτίου, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν αναφέρεται ότι ενημέρωσαν τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τα ευρήματά τους.

Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε η Ρωσσία έχει κάθε λόγο να θεωρεί τις ΗΠΑ συνεργούς σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση.



ΠΗΓΗ: Was wussten die USA über die Vorbereitung des Terroranschlages? – Anti-Spiegel


ΜΤΦΡ.: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!