Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Θα περάσει ο μεταναστευτικός νόμος της Γαλλίας το τεστ του ιμάμη;


του Donald Forbes
29 Φεβρουαρίου 2024

Ο νέος μεταναστευτικός νόμος της Γαλλίας δοκιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες απέλασης στην πατρίδα του, την Τυνησία, ενός ιμάμη που δήλωσε ότι η γαλλική σημαία ήταν σατανική και «δεν είχε καμμία αξία για τον Αλλάχ».

Ο Mahjoub Mahjoubi μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής του με ταχύτητα φωτός – στην πραγματικότητα σε 12 ώρες – αφού τέθηκε υπό κράτηση υπό τις οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών Gérard Darmanin, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την επιτυχία ενός πραξικοπήματος δημοσίων σχέσεων που αιφνιδίασε τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απέλαση ήταν το εύκολο κομμάτι, αφού ο Mahjoubi έχει ορκιστεί να επιστρέψει στη Γαλλία, όπου ζούσε από το 1986, και θα υπάρξει μια δύσκολη νομική μάχη. Αλλά ο Darmanin έχει εκφράσει την άποψή του.

Το κοινοβούλιο θέσπισε τον νόμο τον περασμένο μήνα παρά την αντίθεση της αριστεράς και του bien pensant centre, το οποίο δήλωσε ότι υποθάλπει το λαϊκιστικό Rassemblement National πρώην Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen. Αποδυναμώθηκε αμέσως από το Συνταγματικό Συμβούλιο, εν μέρει με την παρότρυνση του προέδρου Μακρόν, ο οποίος αρέσκεται να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τους δύο τρόπους όσον αφορά τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησής του.

Ο Mahjoubi σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Darmanin μέσω των γαλλικών δικαστηρίων και απειλεί να παραπέμψει την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν επικυρωθεί η απέλασή του.

Ο αγώνας είναι μέρος του συνεχούς αγώνα μεταξύ της κυβέρνησης και των ακτιβιστών των ανοιχτών συνόρων για το ποιος αποφασίζει ποιος έχει το δικαίωμα να ζήσει, σε έναν κόσμο διάτρητων εθνικών συνόρων όπου η έννοια του ασύλου – καταφύγιο από διώξεις – έχει επεκταθεί σε όποιον θέλει απλώς να μετακινηθεί από τη χώρα.

Ο μεταναστευτικός νόμος του Darmanin είχε ως στόχο να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά τον τελευταίο λόγο, όπως έχει συχνά ανακαλύψει η βρετανική κυβέρνηση, ανήκει στους δικαστές που καθοδηγούνται από τους κανόνες και το προηγούμενο της ΕΣΔΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να πιστεύει ότι ο νέος νόμος καθιστά την απόφασή του απρόσβλητη, αν και ο Mahjoubi, ο οποίος είναι 52 ετών, έχει πέντε παιδιά που είναι Γάλλοι υπήκοοι και οι δικηγόροι του θα επικαλεστούν το δικαίωμά του στην οικογενειακή ζωή. Ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει γαλλική υπηκοότητα, αλλά είχε άδεια παραμονής, η οποία τώρα ακυρώθηκε.

Στην περίπτωση του Mahjoubi, η οποία έχει μια διάσταση ελευθερίας του λόγου, υπάρχει ένα ζήτημα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μεταναστών μόλις γίνουν δεκτοί. Το να αποκαλείς τη γαλλική σημαία σατανική δεν απειλεί a priori τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Σε μια υπόθεση του 2022, οι δικαστές επικύρωσαν μια εντολή απέλασης εναντίον του Hassan Iquioussen, ιμάμη στη βόρεια Γαλλία, για προώθηση μίσους και βίας. Ταυτόχρονα, αποφάνθηκαν ότι ο ισχυρισμός του ότι ο ισλαμικός νόμος υπερισχύει του γαλλικού νόμου δεν ήταν από μόνος του λόγος απέλασης, επειδή αφορούσε την ελευθερία της έκφρασης. Ο Iquioussen κατέφυγε στο Βέλγιο, το οποίο αργότερα τον απέλασε στο Μαρόκο επειδή αποκάλεσε τους νέους οικοδεσπότες του φασίστες.

Ο Mahjoubi τέθηκε υπό κράτηση μετά από σχόλια σε ένα βίντεο που έγινε viral. Δεν είναι σαφές εάν ήταν ήδη υπό την παρακολούθηση των αρχών, οι οποίες παρακολουθούν στενά το εξτρεμιστικό κήρυγμα στα αραβικά σε τζαμιά μετά τις πρόσφατες δολοφονίες από ισλαμιστές των δασκάλων Samuel Paty και Dominique Bernard.

Ο Mahjoubi ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει ένα ολίσθημα της γλώσσας λόγω της ατελούς γνώσης της γαλλικής γλώσσας μετά από 38 χρόνια διαμονής. Αλλά η εντολή απέλασης ανέφερε τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό και μισογυνισμό του και περιέγραψε το κήρυγμά του ως προώθηση μιας «οπισθοδρομικής, μισαλλόδοξης και βίαιης εικόνας του Ισλάμ που ήταν πιθανό να ενθαρρύνει συμπεριφορά αντίθετη με τις αξίες της Δημοκρατίας».

Παρ' όλα αυτά, ομάδες που παρακολουθούν τι κηρύττεται σε τζαμιά γνωστά για τις σαλαφιστικές τους τάσεις δήλωσαν ότι τα κηρύγματα του Mahjoubi δεν ήταν ιδιαίτερα ακραία.

Μετά τη δολοφονία του Dominique Bernard πέρυσι από έναν πρώην μαθητή που κατάγεται από τη ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας, προέκυψε ότι είχαν γίνει προσπάθειες απέλασης του Mahjoubi και της οικογένειάς του, αλλά ματαιώθηκαν από διαμαρτυρίες από ομάδες υπέρ των μεταναστών. Ο πατέρας του είχε απελαθεί μόνος του νωρίτερα και ο αδελφός του εκτίει ποινή φυλάκισης για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα, ο Darmanin κατέστησε αυστηρότερο τον μεταναστευτικό του νόμο. Το αν θα πετύχει εξαρτάται από την έκβαση των εφέσεων του Mahjoubi. Ο υπουργός θέλει επίσης να δημιουργήσει ένα επίσημο καταστατικό για τους ιμάμηδες για να νομιμοποιήσει τα διαπιστευτήρια θρησκευτικής εκπαίδευσής τους και να εξαλείψει τους δημαγωγούς από τη Βόρεια Αφρική που κηρύττουν ένα πολιτικοποιημένο Ισλάμ.

Η Γαλλία απέλασε 15.000 ανθρώπους πέρυσι. Μια επίσημη οδηγία για να εγκαταλείψουν τη Γαλλία μπορεί να εκδοθεί σε αλλοδαπούς, συνήθως όταν τους αρνούνται έγγραφα παραμονής, αλλά πολλοί παραμένουν στη χώρα παράνομα. Το σύστημα βασίζεται στην αυτοαπέλασή τους.

Όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, στη Γαλλία έχουν εισέλθει εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι και άνεργοι νέοι μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι δεν ενσωματώνονται και συχνά στρέφονται στο έγκλημα ως τρόπο ζωής. Ο νόμος του Darmanin είναι μια προσπάθεια περιορισμού της εισροής, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία των δικαστών και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των δυσαρεστημένων μουσουλμάνων νέων που γεννιούνται στη Γαλλία και προστατεύονται ως πολίτες.



ΠΗΓΗ: Will France’s immigration law pass the imam test? - The Conservative Woman


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσιογράφος στο MSNBC επιτίθεται σε όσους πιστεύουν ότι τα δικαιώματα προέρχονται από τον Θεό ως «χριστιανούς εθνικιστές»
Η Heidi Przybyla του Politico επικρίθηκε επειδή αντιτάχθηκε σε μια βασική αρχή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας: ότι τα ανθρώπινα όντα είναι προικισμένα με δικαιώματα από τον Δημιουργό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!