Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Πορτογαλία - Ένα πατριωτικό κόμμα προκαλεί πολιτική ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ! ( Μία ψύχραιμη θεώρηση ).


«Στροφή προς τα δεξιά» στην Πορτογαλία»; Ένα νεαρό αντιμεταναστευτικό κόμμα ταρακουνά την πολιτική Πορτογαλία. Το Chega – το AfD της Πορτογαλίας – διευθύνεται από έναν πρώην αθλητικό παρουσιαστή.

1 Μαρτίου 2024
Χρόνος ανάγνωσης: 2,4 λεπτά
από Thomas Oysmüller


Το καθιερωμένο δίδυμο των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι ηγούνται πολιτικά των περισσότερων κρατών της ΕΕ εδώ και δεκαετίες, κλονίζεται σε άλλη χώρα της ΕΕ. 

Την Κυριακή, έπληξε την Πορτογαλία, όπου το συντηρητικό κόμμα "Chega" γιόρτασε μια σαρωτική νίκη. Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2019 από τον αθλητικό παρουσιαστή André Ventura, κατάφερε να αυξηθεί από επτά σε περισσότερο από 18%.

Τρίτη Δύναμη

Οι Σοσιαλιστές έχουν πέσει κατακόρυφα από πάνω από 41% σε 28%. 

Μια μεγάλη πολιτική ήττα για τους Πορτογάλους Σοσιαλιστές, οι οποίοι για χρόνια ήταν το ισχυρότερο κόμμα στη χώρα. Τώρα το Πορτογαλικό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση, αν και με εξαιρετικά μικρή διαφορά.



Το αδελφό κόμμα του AfD, το FPÖ και η Le Pen, θα μπορούσαν έτσι να ανατινάξουν το «προπύργιο κατά της δεξιάς». Έτσι ονομαζόταν η Πορτογαλία μέσα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. 

Η παράταξη Chega επικεντρώνεται στη μετανάστευση, θέλει να «καθαρίσει την Πορτογαλία», στην κριτική της «διεφθαρμένης ολιγαρχίας» και στα πολιτιστικά ζητήματα. 

Ένα λαϊκιστικό πρόγραμμα που κερδίζει έδαφος σχεδόν παντού στην Ευρώπη. 

Είναι κατά του Ισλάμ στην Ευρώπη, κατά των γάμων των ομοφυλοφίλων, κατά της χρηματοδότησης της LGBTQ κουλτούρας και άνευ όρων στο πλευρό του Ισραήλ (!;;).

Ωστόσο, το αν το «Chega» μπορεί να χαρακτηριστεί ως «εθνικιστικό» είναι αρκετά θέμα συζήτησης: Στην πολιτική προπαγάνδα, οι άνθρωποι αρέσκονται να είναι κοντά στο πορτογαλικό συντεχνιακό κράτος, τον φασισμό του Salazar (1930 έως 1970), ωστόσο, το Chega δεν απορρίπτει ούτε το ευρώ, ούτε την ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ. 

Οι «εθνικιστές» θα έπρεπε πιθανώς να απορρίψουν τέτοιες υπερεθνικές κατασκευές. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ευρωβουλευτών του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ότι το κόμμα είναι ένα «κόμμα ενός ατόμου χωρίς πραγματικό πρόγραμμα, το οποίο αναστατώνει τις μειονότητες». 

Συνεπώς, δεν θεωρείται «εθνικιστικό», αλλά ένα κόμμα «χωρίς πρόγραμμα». 

Έτσι λοιπόν, δεν είναι πολύ σίγουροι - ούτε καν το κατεστημένο.

Το κόμμα Chega δεν ήταν επίσης σε θεμελιώδη αντίθεση με τον Covid, παρ' όλο που η Πορτογαλία είχε πραγματοποιήσει ίσως την πιο έντονη - στρατιωτικά οργανωμένη - εκστρατεία εμβολιασμού στον κόσμο υπό τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές. 


Προς το παρόν, ωστόσο, η νέα πολιτική δύναμη στην Πορτογαλία έχει απομείνει στην αντιπολίτευση. Σοσιαλιστές και συντηρητικοί είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με το Chega πριν από τις εκλογές – ένα «τείχος προστασίας κατά της δεξιάς», όπως στη Γερμανία και την Αυστρία. 

Αλλά με την απότομη πτώση των Σοσιαλιστών, είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση. 

Ένας «μεγάλος συνασπισμός» θεωρείται εκτός συζήτησης στην Πορτογαλία, και ακόμη και με μικρότερα κόμματα, κανένα από τα κρατικά κόμματα δεν θα βρει πλειοψηφία. 
Αρκετοί παρατηρητές αναμένουν ότι σύντομα θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Το οποίο θα γίνει μια νέα δοκιμή για το "τείχος προστασίας".
Εικόνα Agência LusaAndré Ventura discursa na noite eleitoral das Legislativas 2022 (Agência Lusa – 'Maioria absoluta, Governo PS desgastado'), CC BY 3.0

ΠΗΓΗ: „Portugal-AfD“ löst politischen Erdrutsch aus (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!