Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Η Ρουμανία εκπλήσσει με ένα τεράστιο κτίριο - η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από άποψη έκτασης χτίζεται εδώ


Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu παρατάσσονται κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Andreea Alexandru / AP

Το έργο δισεκατομμυρίων ευρώ υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Η Μόσχα απαντά με απειλές προς το Βουκουρέστι.

Η ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα, κατά προτίμηση από Αμερικανούς, αποτελεί προτεραιότητα για οποιαδήποτε ρουμανική κυβέρνηση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Βουκουρέστι είχε την εντύπωση ότι η συμμαχία επικεντρωνόταν υπερβολικά στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αποτροπή κατά της Ρωσσίας, παραμελώντας την πλευρά στα νοτιοανατολικά.

Το αργότερο με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την αρχική κατάσταση. Τον Μάρτιο του 2022, η συμμαχία αποφάσισε να σταθμεύσει τις λεγόμενες μονάδες μάχης, πολυεθνικές μονάδες μάχης, και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Στην Ρουμανία, αυτό γίνεται στη βάση Cincu στην Τρανσυλβανία. Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης επιπλέον στρατεύματα στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu κοντά στην Κωνστάντζα, όπου μαζί με άλλους συμμάχους βοηθούν τη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία σε πτήσεις περιπολίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν η ώθηση

Τώρα η Ρουμανία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα. Όπως ανέφερε η ρουμανική υπηρεσία του Euronews την περασμένη εβδομάδα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για μια μαζική επέκταση του Mihail Kogalniceanu. 

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται οδοί πρόσβασης και δημιουργούνται οι απαιτήσεις υποδομής για το ηλεκτρικό δίκτυο. 

Λόγω της κλίμακας του έργου, γίνεται λόγος στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης για την κατασκευή μιας νέας πόλης.


Αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu κοντά στην Κωνστάντζα


Η βάση, που πήρε το όνομά της από έναν φιλελεύθερο πολιτικό του 19ου αιώνα, θα καλύψει έκταση 2.800 εκταρίων και θα φιλοξενήσει 10.000 στρατιώτες από τη Ρουμανία και τις συμμαχικές χώρες και τις οικογένειές τους

Όσον αφορά την έκταση, αυτή θα γίνει η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σχεδόν διπλάσια από το μέγεθος της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Ramstein στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Το Ramstein είναι μέρος της Στρατιωτικής Κοινότητας του Kaiserslautern, της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εκτός των ΗΠΑ με περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.


Μια δορυφορική εικόνα από τον Φεβρουάριο δείχνει το υπάρχον αεροδρόμιο και στο δεξί μισό της εικόνας έναν νέο δρόμο που κατασκευάστηκε το φθινόπωρο και το χειμώνα. Νέοι διάδρομοι προσγείωσης και εγκαταστάσεις πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή μεταξύ του δρόμου και του αεροδρομίου.
Πρόγραμμα Setinel του προγράμματος Copernicus της ΕΕ

Το προϋπολογισμένο κόστος της επέκτασης του Mihail Kogalniceanu είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα βαρύνει τη ρουμανική κυβέρνηση. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι το 2040. Το έργο εγκρίθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, αλλά χρονολογείται από τις ρωσικές επεκτατικές προσπάθειες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η ώθηση για τον σχεδιασμό ήταν η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Το δυτικότερο άκρο της κατεχόμενης χερσονήσου απέχει μόλις 230 χιλιόμετρα από τις ρουμανικές ακτές. Η Κωνστάντζα, το σημαντικότερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της χώρας, απέχει 400 χιλιόμετρα. Ο σύντομος ρωσο-γεωργιανός πόλεμος το 2009 είχε ήδη σημάνει συναγερμό στο Βουκουρέστι.

Στάθμευση χερσαίων δυνάμεων

"Η επέκταση του Mihail Kogalniceanu αυξάνει την ασφάλεια σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο διοικητής της βάσης, Nicolae Cretu, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας, χερσαίες δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις πρόκειται να σταθμεύσουν στη βάση στο μέλλον. Ο στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε κάθε είδους στρατιωτικές απειλές.

Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη μελλοντική ενσωμάτωση της βάσης στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ή το προβλεπόμενο μερίδιο των διεθνών στρατιωτών στη συνολική δύναμη των στρατευμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το μέγα έργο ενισχύει τον ρόλο της Ρουμανίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ και υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Η ικανότητα της στρατιωτικής συμμαχίας να δείξει μεγαλύτερη παρουσία στη θάλασσα είναι σοβαρά περιορισμένη στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση από τα τουρκικά στενά, μόνο τα πολεμικά πλοία των παράκτιων κρατών επιτρέπεται να παραμείνουν μόνιμα στη Μαύρη Θάλασσα. Σε περίπτωση πολέμου, όπως συμβαίνει σήμερα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, απαγορεύεται ακόμη και η διέλευση πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών. Αυτό καθιστά τις βάσεις στη γη ακόμη πιο σημαντικές.


Απειλές από τη Μόσχα

Η Ρουμανία είναι επίσης μια σημαντική χώρα διέλευσης για τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Το ηλεκτρονικό περιοδικό "The War Zone" αναφέρει την πιθανότητα τα αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη που σταθμεύουν σήμερα στην Ουγγαρία να μεταφερθούν στη Ρουμανία.

Σε αντίθεση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν, η πολιτική ηγεσία στο Βουκουρέστι δεν αμφισβήτησε ποτέ τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ένα κέντρο εκπαίδευσης πιλότων F-16 του ΝΑΤΟ λειτουργεί στο Fetesti, στα νότια της Βλαχίας. Στο εγγύς μέλλον, Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν επίσης εκεί.

Η Μόσχα απάντησε με απειλές στην είδηση της έναρξης της κατασκευής κοντά στην Κωνστάντζα. 
Ο Αντρέϊ Κλίμωφ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε το έργο επικίνδυνο για τη Ρουμανία. 
Όσο μεγαλύτερη και πιο κοντινή είναι μια τέτοια βάση στα σύνορα με τη Ρωσσία, τόσο πιο πιθανό είναι να στοχοποιηθεί σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θέλει να γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Η ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών στο Mihail Kogalniceanu έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Σε σύγκριση με το φαβορί για το αξίωμα, τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte, το υπόβαθρο του Iohannis μιλάει κυρίως για την καταγωγή του.

Η έκκληση για έναν Ανατολικοευρωπαίο επικεφαλής της συμμαχίας είναι δικαιολογημένη, ακόμη περισσότερο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στα κράτη μέλη της Ανατολικής-Κεντρικής Ευρώπης, υπήρχε πάντα μια συνειδητοποίηση του κινδύνου που θέτουν οι ηγεμονικές επιθυμίες της Μόσχας. Η εθνική άμυνα αποτελεί παραδοσιακά υψηλή προτεραιότητα.

Στην εκστρατεία του, ο Iohannis αναφέρεται επίσης έμμεσα στο γεγονός ότι η Ρουμανία, σε αντίθεση με την Ολλανδία, έχει προϋπολογίσει το 2% της οικονομικής της παραγωγής για τον αμυντικό προϋπολογισμό εδώ και χρόνια. Τα δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν στη νέα βάση ταιριάζουν στην εικόνα.



ΠΗΓΗ: Abwehr gegen Russland: Rumänien baut grösste Nato-Basis Europas (nzz.ch)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



βλ.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα μία χώρα του πρώην ανατολικού 'μπλόκ', που προσκύνησε πολύ δουλικά τούς δυτικούς πάτρωνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!