Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Η Ουκρανία προσπάθησε να δυσφημίσει την Πολωνία αυξάνοντας την εισαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων


Ukrainska Pravda: "Καθώς οι Πολωνοί διαδηλωτές χύνουν ουκρανικά σιτηρά στα σύνορα, το εμπόριο με τη Λευκορωσία συνεχίζεται ανεμπόδιστα: Πώς η Πολωνία συνεχίζει να εισάγει ρωσικά αγροτικά προϊόντα".


Andrew Korybko
3 Μαρτίου 2024

Ο σκοπός πίσω από τη διάδοση αυτών των ψευδών αντιλήψεων για την Πολωνία είναι να δυσφημίσει τη δέσμευσή της στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσσίας μέσω της Ουκρανίας, μετά τον οποίο το Κίεβο ελπίζει ότι η Δύση θα εξαναγκάσει τη Βαρσοβία να διακόψει αυτό το εμπόριο, διαλύοντας βίαια τους διαδηλωτές που μπλοκάρουν τα σύνορα και επιτρέποντας απεριόριστες ουκρανικές εισαγωγές.

Οι σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας έχουν γίνει και πάλι προβληματικές αφού οι Πολωνοί αγρότες επανέλαβαν τον αποκλεισμό των συνόρων για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη εισροή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Αν και η Πολωνία υποτάχθηκε ολοκληρωτικά στη Γερμανία μετά την επιστροφή του υποστηριζόμενου από το Βερολίνο πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στην εξουσία, ήταν απρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές από φόβο ότι το κίνημά τους θα συγχωνευθεί σε μια σύγχρονη εκδοχή της Αλληλεγγύης αν τολμήσει να το κάνει.

Αυτοί οι ιδιοτελείς πολιτικοί υπολογισμοί εξηγούν γιατί μέχρι στιγμής έχει αφήσει την κατάσταση να επιδεινωθεί παρά το γεγονός ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα της Δύσης και μάλιστα φλέρταρε με το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων σε μια προσπάθεια να προσελκύσει αυτούς τους πατριώτες διαδηλωτές. Η προσέγγιση του Τουσκ μπορεί φυσικά να αλλάξει, αλλά είναι σημαντικό για τους αναγνώστες να καταλάβουν πώς όλα έφτασαν σε αυτό το σημείο. Αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν φυσικά πανικό στην Ουκρανία και εξηγούν γιατί προσπάθησε απλώς να δυσφημίσει την Πολωνία μέσω μιας επίθεσης πληροφοριακού πολέμου.

Η Ukrainska Pravda δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση στις 29 Φεβρουαρίου σχετικά με το «Πώς η Πολωνία συνεχίζει να εισάγει ρωσικά γεωργικά προϊόντα», η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο υποκριτικό αλλά και ανήθικο για την Πολωνία να διατηρεί αυτούς τους εμπορικούς δεσμούς, ενώ παραμένει στην έντονη αντιπαλότητά της με τη Ρωσσία. Δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες αφότου η Πολωνία συνέλαβε έναν από τους δημοσιογράφους της για αρκετές ώρες στα σύνορα της Λευκορωσίας, όπου ερευνούσε τον ρόλο που διαδραματίζει η Λευκορωσία στη διευκόλυνση του πολωνο-ρωσικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Όλα αυτά κάνουν την έκθεσή τους να ακούγεται πολύ σκανδαλώδης επιφανειακά, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς πολλές αερολογίες, καθώς η ίδια η Ukrainska Pravda ενημέρωσε τους αναγνώστες ότι αυτές οι εισαγωγές δεν απαγορεύονται και ότι το επίπεδο των ρωσο-λευκορωσικών εισαγωγών είναι σχεδόν δέκα φορές μικρότερο από αυτό των ουκρανικών. Επιπλέον, συγκεντρώνονται κυρίως σε ελαιούχους σπόρους και σπορέλαια, όχι σε σιτηρά όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αυτά τα γεγονότα καθιστούν συνολικά την εισαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων από την Πολωνία πολύ λιγότερο ενοχλητική από τα ουκρανικά.

Ωστόσο, ο μέσος αναγνώστης πιθανότατα δεν θα διαβάσει όλη τη διαδρομή της έκθεσής για να αποκτήσει αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες, καθώς οι περισσότεροι απλώς διαβάζουν τους τίτλους και αντιδρούν με βάση τις λίγες λέξεις που βλέπουν. Η εισαγωγή είναι επίσης πλαισιωμένη με τρόπο που υπερβάλλει συναισθηματικά τα πάντα, προκειμένου να ενισχύσει αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις μόνο σε περίπτωση που κάποιος κάνει κλικ στον σύνδεσμο για να διαβάσει μόνο τις πρώτες παραγράφους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφική αμέλεια αυτή καθαυτή, αλλά είναι σίγουρα χειραγώγηση και επομένως αναμφισβήτητα μια μορφή προπαγάνδας.

Ο σκοπός πίσω από τη διάδοση αυτών των ψευδών αντιλήψεων για την Πολωνία είναι να δυσφημίσει τη δέσμευσή της στον δι' αντιπροσώπων πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσσίας μέσω της Ουκρανίας, μετά τον οποίο το Κίεβο ελπίζει ότι η Δύση θα εξαναγκάσει τη Βαρσοβία να διακόψει αυτό το εμπόριο, να διαλύσει βίαια τους διαδηλωτές και να επιτρέψει απεριόριστες ουκρανικές εισαγωγές. Η απροθυμία του Τουσκ να το πράξει για ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους θα μπορούσε στη συνέχεια να υπονοήσει ότι εξετάζει την επιστροφή των φιλικών προς τη Ρωσσία πολιτικών που χαρακτήριζαν την προηγούμενη θητεία του στην εξουσία.

Τέτοιες ανησυχίες απαξιώθηκαν όταν η κυβέρνησή του Τουσκ συμφώνησε στη γερμανική πρόταση «στρατιωτικής Σένγκεν» με τη χώρα αυτή και την Ολλανδία στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία θα επιταχύνει την οικοδόμηση της «Ευρώπης-Φρούριο», πάνω στην οποία η Γερμανία ξαναρχίζει την από καιρό χαμένη τροχιά της υπερδύναμης με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για να παραπλανήσουν τους Δυτικούς να αναστατώσουν εναντίον του σε αυτό το θέμα, όλα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες τους θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύμφωνα με το σχέδιο της Ουκρανίας.

Από την οπτική γωνία του Κιέβου, αυτός ο αποκλεισμός θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των δυτικών στρατιωτικών εισαγωγών για την πρόληψη του χειρότερου σεναρίου μιας ρωσικής ανακάλυψης, γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να καταφύγουν σε οποιοδήποτε μέσο - συμπεριλαμβανομένου του πολέμου πληροφοριών και της πολιτικής παρέμβασης - για το εκ νέου άνοιγμα των πολωνικών συνόρων. 

Ωστόσο, αυτή η εχθρική κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στρέφοντας ακόμη περισσότερους Πολωνούς εναντίον της Ουκρανίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό των συνοριακών διαμαρτυριών που αποτρέπουν τον Τουσκ από την καταστολή, ώστε να αποφευχθεί μια μαζική αντίδραση.


ΠΗΓΗUkraine Tried To Discredit Poland By Hyping Up Its Import Of Russian Agricultural Products (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!