Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Αφρικανική εξέγερση κατά του ΠΟΥ


Τα lockdown είναι «αποικιοκρατικά» και «δυτικός ιμπεριαλισμός από την πίσω πόρτα»: 
Αφρικανοί επιστήμονες κατηγορούν τον ΠΟΥ γι' αυτό και αντιτίθενται στη συνθήκη για την πανδημία και τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ.


8 Μαρτίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ένας συνασπισμός Αφρικανών επιστημόνων προειδοποιεί ενάντια σε έναν ενισχυμένο με εξουσίες ΠΟΥ. Η συνθήκη για την πανδημία και η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυθαίρετο εξαναγκασμό της Αφρικής σε lockdown. Η «αποικιοκρατία» κρύβεται πίσω από τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, λέει η ομάδα.

Ο ιμπεριαλισμός των lockdown

Η «Παναφρικανική Ομάδα Εργασίας για τις Επιδημίες και τις Πανδημίες» έχει λόγο. Και η ομάδα υποστηρίζει ότι τα lockdown είναι ένα «αντιεπιστημονικό εργαλείο» που προκαλεί «σημαντική ζημιά» ιδίως σε χώρες με ασθενέστερες οικονομίες. Οι οικονομικά αδύναμες τάξεις θα πληγούν σκληρά από ένα lockdown. Ειδικά για την Αφρική με τις άτυπες δομές της, ο αποκλεισμός δεν είναι σε καμμία περίπτωση χρήσιμο εργαλείο.

Ωστόσο, ένας ενισχυμένος με εξουσίες ΠΟΥ θα μπορούσε να οδηγήσει ο ΠΟΥ να κηρύξει μια ασθένεια ως διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία ή πανδημία και στη συνέχεια να επιβάλει lockdown. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό το σημείο πρέπει να αφαιρεθεί από τη Συνθήκη με κάθε κόστος.


Η «αποικιοκρατική προσέγγιση» που ελέγχει την ατζέντα του ΠΟΥ πρόκειται να αντικατασταθεί από μια «αφρικανικά ευαίσθητη προσέγγιση». Ο καθηγητής Wellington Oyibo, ιατρικός παρασιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάγος και συμβουλευτικός διευθυντής της ομάδας στον τομέα της υγείας, εξηγεί ότι η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ για την Αφρική μπορεί να περιγραφεί ως θανάτωση ενός μυρμηγκιού με βαριοπούλα. Ως αποτέλεσμα, η Αφρική χάνει την ευκαιρία να αναπτύξει μοναδικές λύσεις στις ιδιαίτερες προκλήσεις της στον τομέα της υγείας και να ενισχύσει το δικό της σύστημα υγείας:

«Δεν χρειαζόμαστε μια σφαιρική άποψη για να χειριστούμε ορισμένες τοπικές ασθένειες ή τοπικά προβλήματα υγείας. Στην Αφρική, για παράδειγμα, η χολέρα εξακολουθεί να αποδεκατίζει ζωές. Έχουμε επίσης ζωονοσογόνες ασθένειες όπως ο Έμπολα. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πηγαίνουν στα δάση για να τραφούν και να έρθουν σε επαφή με νυχτερίδες επειδή θέλουν να ζήσουν. Εάν τεθούν σε ισχύ αυτοί οι κανονισμοί [της μεταρρύθμισης του ΠΟΥ], ο λαός θα τιμωρηθεί, το ίδιο και οι κυβερνήσεις».

Ο Reginald Oduor, Λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι της Κένυας, πρόσθεσε στη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ:

«Αυτή είναι μια συνέχεια του κλασσικού δυτικού ιμπεριαλισμού από την πίσω πόρτα. Είναι ιμπεριαλισμός της υγείας να καταπιέζει την γνώση από άλλα μέρη του κόσμου και να πιστεύει ότι οι ιατρικές καινοτομίες και οι γνώσεις σχετικά με τον Covid ή άλλες πανδημίες πρέπει να προέρχονται από τη Γενεύη ή τις ανεπτυγμένες χώρες. Γι' αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε πολλαπλά κέντρα γνώσης... Κάθε κοινωνία έχει δικαίωμα στις δικές της καινοτομίες».

Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου η ομάδα παρουσίασε τη θέση της σχετικά με το τρέχον σχέδιο συνθήκης, ο Oduor συνέχισε λέγοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ΠΟΥ, ο οποίος ήταν πιο συμβουλευτικός, έχει λάβει πολιτική θέση με αυτά τα δύο μέσα - τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Συνθήκη: "Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η αύξηση του συγκεντρωτισμού και η δικαιολογία ότι προστατεύετε τους πάντες. Η ελευθερία των αφρικανικών χωρών να λαμβάνουν αποφάσεις δεν γίνεται σεβαστή επειδή τους λένε να κάνουν ό,τι λέει ο ΠΟΥ».

Η βρετανική Daily Mail ανέφερε επίσης την κριτική των επιστημόνων την Πέμπτη.

Η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ εισέρχεται σε αποφασιστική φάση. Σε δύο μήνες θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη συνθήκη για την πανδημία και την τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.


Εικόνα "COVID19 πινακίδα N1 στον αυτοκινητόδρομο Western Cape" από τον Brandon Gregory έχει άδεια CC BY-SA 4.0.



ΠΗΓΗ:
 Afrikanischer Aufstand gegen WHO (tkp.at)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τέλος, ακρόαση για τα εμβόλια με καλούς μάρτυρες, 21 Μαρτίου


Οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρηματοδοτούν την έρευνα για βρώσιμα εμβόλια mRNA κάτω από το νομοσχέδιο δαπανών 460 δισεκατομμυρίων δολλαρίων
Το πολυνομοσχέδιο δαπανών που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επιτρέπει τη χρηματοδότηση της έρευνας για διαγονιδιακά βρώσιμα εμβόλια, παρόλο που η Βουλή προηγουμένως ψήφισε ομόφωνα να μην επιτρέψει τη χρηματοδότηση.


Τα lockdown είναι «αποικιοκρατικά»: Συνασπισμός Αφρικανών επιστημόνων κατηγορεί τον ΠΟΥ για «κλασσικό δυτικό ιμπεριαλισμό από την πίσω πόρτα» με σαρωτική νέα συνθήκη πανδημίας
Η ομάδα υποστήριξε ότι τα lockdown ήταν ένα «ταξικό και αντιεπιστημονικό εργαλείο»


Συνθήκη πανδημίας του ΠΟΥ: Πολιτική προστασία ή αναγκαστική θεραπεία από την πίσω πόρτα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπόσχεται «υγειονομική ασφάλεια» και ισχυρίζεται ότι απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο συνθηκών με κεντρική δομή διοίκησης και στρατιωτική γλώσσα. Προσοχή όμως! Τουλάχιστον από τις ενέσεις γονιδιακού δηλητηρίου, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι πρέπει να προσέχουμε τις «προσφορές» που αποφασίζονται βίαια. Μια σοβαρή σύσταση για την υγεία είναι πάντα εθελοντική. Πώς δικαιολογεί ο ΠΟΥ ακόμη και τη θέσπιση κανονισμών για την υγεία μας;


Η ΕΕ επιτρέπει τη βιομετρική μαζική επιτήρηση
Η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη δυστοπία της ψηφιακής επιτήρησης. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας τη μόνιμη βιομετρική αναγνώριση προσώπου.


Οι συντηρητικοί των ΗΠΑ ζητούν τον τερματισμό του ΠΟΥ
Το φόρουμ γύρω από τον Τραμπ καλεί τα «κράτη που αγαπούν την ελευθερία» να εγκαταλείψουν τον ΠΟΥ. Αυτή είναι η συνέπεια της μεταρρύθμισης του ΠΟΥ, για την οποία κατηγορούνται οι Δημοκρατικοί, ο Γκέητς και η Κίνα.


Ανοιχτή επιστολή προς κορυφαίους πολιτικούς: Απορρίψτε τις νέες συνθήκες του ΠΟΥ
Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάϊο θα είναι κρίσιμες ημέρες για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι. Η επιστημονική πρωτοβουλία Health Leads Austria προτρέπει τους κορυφαίους πολιτικούς να απορρίψουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ.


Η Bundestag για τη δική της αποδυνάμωση υπέρ του ΠΟΥ
Μια δεύτερη συζήτηση στην Bundestag την Πέμπτη έδειξε μια σαφή εικόνα: το CDU/CSU και ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη είναι πεπεισμένοι για έναν ενισχυμένο ΠΟΥ και θέλουν de facto να αποδυναμωθούν.


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας υποστηρίζει το παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας στη σύνοδο κορυφής για την τεχνολογία
Για τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Anjay Banga και άλλους μη εκλεγμένους παγκοσμιοποιητές, η ψηφιακή ταυτότητα είναι το κλειδί για την απελευθέρωση της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα - τη συγχώνευση εταιρειών και κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!