Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Bolsonaro της Βραζιλίας κατηγορείται για 1η φορά για φερόμενη παραποίηση της κατάστασης εμβολιασμού του



ΑΠΟ MAURICIO SAVARESE
Ενημερώθηκε στις 9:17 μ.μ. EET, 19 Μαρτίου 2024


Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro κατηγορήθηκε επίσημα την Τρίτη ότι πλαστογράφησε την κατάσταση εμβολιασμού του κατά του COVID-19, σηματοδοτώντας το πρώτο κατηγορητήριο για τον μαχόμενο ακροδεξιό ηγέτη, με περισσότερους ισχυρισμούς να αναμένονται.

Το κατηγορητήριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας που κυκλοφόρησε από το Ανώτατο Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι ο Bolsonaro και 16 άλλοι εισήγαγαν ψευδείς πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων δημόσιας υγείας για να φανεί ότι ο τότε πρόεδρος, η 12χρονη κόρη του και αρκετοί άλλοι στον κύκλο του είχαν λάβει το εμβόλιο COVID-19.

Ο ντετέκτιβ της αστυνομίας Fábio Alvarez Shor, ο οποίος υπέγραψε το κατηγορητήριο, δήλωσε στην έκθεσή του ότι ο Bolsonaro και οι βοηθοί του άλλαξαν τα αρχεία εμβολιασμού τους προκειμένου να «εκδώσουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά (εμβολιασμού) τους και να τα χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν τους τρέχοντες υγειονομικούς περιορισμούς».

«Η έρευνα βρήκε αρκετές ψευδείς καταχωρίσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, καθώς και πολλές ενέργειες χρήσης πλαστών εγγράφων», πρόσθεσε ο Shor.

Ο ντετέκτιβ ανέφερε στο κατηγορητήριο ότι ο βοηθός του Bolsonaro, Mauro Cid, είπε στους ανακριτές ότι ο πρώην πρόεδρος του ζήτησε να εισαγάγει τα ψευδή δεδομένα στο σύστημα τόσο για τον ίδιο όσο και για την έφηβη κόρη του. Ο Cid είπε επίσης ότι παρέδωσε προσωπικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Μπολσονάρου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Bolsonaro ήταν ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που καταφέρθηκαν εναντίον του εμβολίου. Αψήφησε ανοιχτά τους υγειονομικούς περιορισμούς και ενθάρρυνε άλλους Βραζιλιάνους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Η κυβέρνησή του αγνόησε αρκετές προσφορές από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer να πουλήσει στη Βραζιλία δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια το 2020 και επέκρινε ανοιχτά την κίνηση του κυβερνήτη της πολιτείας του Σάο Πάολο να αγοράσει εμβόλια από την κινεζική εταιρεία Sinovac όταν δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες δόσεις.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα χρησιμοποιήσει το κατηγορητήριο για να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Bolsonaro στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση προέρχεται από μία από τις πολλές έρευνες που στοχεύουν τον Bolsonarο, ο οποίος κυβέρνησε από το 2019 έως το 2022.

Ο δικηγόρος του Bolsonaro, Fábio Wajngarten, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο του πελάτη του «παράλογο» και είπε ότι δεν είχε πρόσβαση σε αυτό.

«Όταν ήταν πρόεδρος, απαλλασσόταν εντελώς από την επίδειξη οποιουδήποτε είδους πιστοποιητικού στα ταξείδια του. Πρόκειται για πολιτική δίωξη και μια προσπάθεια να ακυρωθεί το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που έχει μόνο αυξηθεί», δήλωσε ο Wajngarten.

Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία κατά τη διάρκεια της ανάκρισης τον Μάϊο του 2023.

Η Gleisi Hoffmann, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, του οποίου ο υποψήφιος νίκησε τον Bolsonaro, γιόρτασε το κατηγορητήριό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι ελπίζει ότι ο πρώην πρόεδρος θα δικαστεί σε πολλές άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης προσπάθειάς του να γλιστρήσει 3 εκατομμύρια δολλάρια σε κοσμήματα με διαμάντια στη χώρα και την πώληση δύο πολυτελών ρολογιών που έλαβε ως δώρα από τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Έχει πει ψέμματα μέχρι σήμερα για τη φαύλη διοίκησή του, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αλήθεια στα δικαστήρια. Το κατηγορητήριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας που εστάλη στους εισαγγελείς είναι μόνο το πρώτο από πολλά», δήλωσε η Hoffmann. «Τι συμβαίνει τώρα, δειλέ; Θα το αντιμετωπίσεις αυτό ή θα φύγεις στο Μαϊάμι;»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έχει ήδη κατασχέσει το διαβατήριο του Bolsonaro.

Η αστυνομία κατηγορεί τον Bolsonaro και τους βοηθούς του ότι αλλοίωσαν τη βάση δεδομένων του υπουργείου Υγείας λίγο πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο μήνες αφότου έχασε την προσπάθεια επανεκλογής του από τον Luiz Inácio Lula da Silva.

Ο Bolsonaro χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθει στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του και τους πρώτους μήνες της θητείας του Lula. Ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει κάνει ποτέ εμβόλιο κατά του COVID-19.

Εάν καταδικαστεί για παραποίηση δεδομένων υγείας, ο 68χρονος πολιτικός θα μπορούσε να περάσει έως και 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα ή μόλις δύο χρόνια, σύμφωνα με τον νομικό αναλυτή Zilan Costa. Ο μέγιστος χρόνος φυλάκισης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι τέσσερα χρόνια, είπε.

«Αυτό που θα υποστηρίξει ο Bolsonaro σε αυτή την περίπτωση είναι αν εισήγαγε τα δεδομένα ή επέτρεψε σε άλλους να το κάνουν ή όχι. Και αυτό είναι απλό και ξεκάθαρο: Είτε έχετε τα αποδεικτικά στοιχεία είτε δεν έχετε. Είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα με πολύ σκληρή ποινή για όσους καταδικάστηκαν», δήλωσε ο Costa στο Associated Press.

Ο Shor είπε επίσης ότι αναμένει πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να «διευκρινίσει εάν οι υπό έρευνα έκαναν χρήση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την άφιξή τους και την παραμονή τους στην αμερικανική επικράτεια».

Εάν ναι, θα μπορούσαν να απαγγελθούν περαιτέρω κατηγορίες εναντίον του Bolsonaro, έγραψε ο Shor χωρίς να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Το κατηγορητήριο ρίχνει νέο φως σε μια έρευνα επιτροπής της Γερουσίας που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με σύσταση για εννέα ποινικές κατηγορίες εναντίον του Boslonaro που ισχυρίζεται ότι κακοδιαχειρίστηκε την πανδημία. Στη συνέχεια, ο γενικός εισαγγελέας Augusto Aras, ο οποίος θεωρήθηκε ευρέως σύμμαχος του Bolsonaro, αρνήθηκε να προωθήσει την υπόθεση.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο διάδοχος του Aras, Paulo Gonet, είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τους νομοθέτες αργότερα την Τρίτη για να συζητήσει τη δυνατότητα απαγγελίας κατηγοριών.

Ο Bolsonaro διατηρεί σταθερή πίστη στην πολιτική του βάση, όπως φαίνεται από ένα ξέσπασμα υποστήριξης τον περασμένο μήνα, όταν περίπου 185.000 άνθρωποι έφραξαν την κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο για να επικρίνουν αυτό που αυτοί - και ο πρώην πρόεδρος - χαρακτηρίζουν ως πολιτική δίωξη.

Το κατηγορητήριο δεν θα απενεργοποιήσει τους υποστηρικτές του και θα επιβεβαιώσει μόνο τις υποψίες των επικριτών του, δήλωσε ο Carlos Melo, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Insper στο Σάο Πάολο.

«Είναι σίγουρα χειρότερο γι 'αυτόν στα δικαστήρια», δήλωσε ο Melo. «Θα μπορούσε να εισέλθει σε μια τάση καταδίκης και στη συνέχεια σύλληψης».

Το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας έχει ήδη αποφανθεί ότι ο Bolsonaro δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα μέχρι το 2030, με το σκεπτικό ότι καταχράστηκε την εξουσία του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2022 και δημιούργησε αβάσιμες αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας.

Μια άλλη έρευνα σχετίζεται με τη φερόμενη συμμετοχή του στην εξέγερση της 8ης Ιανουαρίου 2023 στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Lula. Η εξέγερση έμοιαζε με την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον πριν από δύο χρόνια. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι διέπραξε αδίκημα και στις δύο περιπτώσεις.

Ο Shor έγραψε ότι το κατηγορητήριο θα αναδιπλωθεί στην έρευνα της 8ης Ιανουαρίου, η οποία εποπτεύεται από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes. Αυτή η δικαιοσύνη επέτρεψε την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου.



ΠΗΓΗ: Brazil: Bolsonaro indicted over alleged falsification of vaccination data | AP News

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!