Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΤΕΧΝΗ Ή ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΟΣ; (ΒΙΝΤΕΟ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ)

Τόσο ανησυχητική ήταν η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής (;) Πρωτεύουσας της Ευρώπης Bad Ischl

Σε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο, άνδρες και γυναίκες εμφανίστηκαν γυμνοί στη σκηνή για αρκετά λεπτά. Κατά τη διάρκεια του θεάματος ποικιλλομορφίας, χορευτές όλων των υποβάθρων και σχημάτων σώματος κουνούσαν τα γεννητικά τους όργανα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι προφανώς υπήρχαν και παιδιά παρόντα.

Φανταστείτε να πηγαίνετε σε ένα ωραίο ταξείδι το Σαββατοκύριακο με το παιδί σας. Εκεί στο Bad Ischl κοντά στο Σάλτσμπουργκ θα πρέπει να υπάρχει μια ωραία διασκέδαση, σας είπε ο γείτονας. Με παιδικό τραγούδι, μουσική μπάντας χάλκινων πνευστών και ούτω καθεξής. 

Το ORF μεταδίδει ζωντανά από την αυστριακή τηλεόραση. Πάμε λοιπόν! σκέφτεσαι και κατευθύνεσαι προς την πολιτιστική εκδήλωση – με τα μικρά σου από το χέρι. 

Αυτό πρέπει να συνέβη για πολλούς γονείς στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πόλη είχε προσκληθεί στην τελετή έναρξης του έτους 2024 της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Παρόντες είναι επίσης ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας Werner Kogler και ο Υφυπουργός Τεχνών και Πολιτισμού Andrea Mayer.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο ταξείδι των ονείρων: Μετά από περίπου μισή ώρα προγράμματος με ομιλίες από υψηλόβαθμους πολιτικούς, ολόκληρη η σκηνή γεμίζει με παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου λίγο μετά τις 6:00 μ.μ. Όταν τα μικρά αγόρια και κορίτσια, υποστηριζόμενα από πνευστά και το τραγούδι του κοινού, τραγουδούν μαζί ένα παραδοσιακό τραγούδι 'yodel', η καρδιά σας σκιρτά - και τα μικρά σας τραβούν επίσης από τα χέρια, ανυπομονώντας να τα σηκώσετε για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Δεν είναι τα μόνα παιδιά στο ακροατήριο, υπάρχουν πολλά παιδιά στην πολυσύχναστη πλατεία – όλα αιχμαλωτισμένα από κάμερες της ομάδας ORF. 

Η μικρή σας  οικογένεια είναι ενθουσιασμένη και αποφασίζει να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα στο περίπτερο βάφλας μετά το τέλος του 'yode'. Θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά για λίγο, οπότε χρειάζεται μισή ώρα για να παλέψετε τελικά να επιστρέψετε μέσα από το πλήθος στη σκηνή. Είναι τώρα περίπου 6:40 μ.μ. - και στη σκηνή είναι μια αυστηρή γυναίκα με εκκεντρικό κότσο σε ψηλά τακούνια, η οποία έχει τυλιχτεί με ένα κομψό μαύρο παλτό. Από μια συζήτηση κοντά, καταλαβαίνετε ότι είναι η αυστριακή χορεύτρια Doris Uhlich, η οποία εκτελεί τώρα τον "χορό της σκόνης" όπως τον αποκαλεί.
(από το 1:11:48 αρχίζει το αηδιαστικό πανηγύρι της ντροπής Eröffnung Kulturhauptstadt Bad Ischl vom 20.01.2024 um 17:30 Uhr – ORF-TVthek)

"Σώματα που χορεύουν σε σύννεφα σκόνης"

Σιγά-σιγά, η γυναίκα ξεκουμπώνει το παλτό, μετά το σκίζει και βρίσκεται – γυμνή. Βλέπετε το σώμα μιας γυναίκας περίπου 45 ετών, με τρίχωμα στο εφηβαίο, ρυτίδες και τις μικρές "λαβές αγάπης" όπως τις αποκαλούν, κοινώς πιασιματάκια. Όταν αρχίζει να πασπαλίζει εκκεντρικά το σώμα της με λευκή σκόνη λικνιζόμενη στο μουσικό κομμάτι «Χειμώνας» του Βιβάλντι, ξαφνικά ευχαριστείται την τύχη σας που τα παιδιά σας είναι ακόμα πολύ μικρά για να μπορέσουν να δουν τη σκηνή μέσα από το πλήθος. Εκνευρισμένοι, βλέπετε τη γυναίκα να κουνάει το καλυμμένο με πούδρα σώμα της σε κάθε πιθανή στάση, σείοντας το στήθος, τις κοιλιακές πτυχές και τους γλουτούς της στο ρυθμό της μουσικής.

Βγάζετε τα smartphones σας από τις τσέπες και αναζητάτε βιαστικά  την περιγραφή της παράστασης στη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook. «Τα σώματα χορεύουν σε σύννεφα σκόνης, κάνουν κύματα, δονούνται, κάνουν το λίπος τους να χορεύει (😝) και γιορτάζουν τη σωματική ποικιλλομορφία και την ατομική ομορφιά», γράφει στα αγγλικά. Χμ, έτσι νομίζεις εσύ, κυρία μου. Ο καθένας όπως τη 'βρίσκει'. 

Στη συνέχεια, η σκηνή σκουραίνει. Και τότε η αναπνοή σας σταματά. Ξαφνικά, δεν υπάρχει πλέον μόνο μία γυμνή γυναίκα στη σκηνή, αλλά πολλά γυμνά σώματα. Μεταξύ αυτών ήταν δύο χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ένας από αυτούς εντελώς χωρίς πόδια. Οι δύο αυτοί, μαζί με ένα φαινομενικά 'queer' άτομο με κόκκινα μαλλιά, σκουλαρίκια και πέος, έναν χοντρό άνδρα με μακριά σγουρά μαλλιά, έναν λεπτό ηλικιωμένο πολίτη και έναν μαύρο κύριο με φαλακρό κεφάλι, αρχίζουν να πασπαλίζουν τα σώματά τους με λευκή σκόνη σε έναν φρενήρη ρυθμό.

Είναι το απόλυτο θέαμα διαφορετικότητας. Κάθε σχήμα, χρώμα, ηλικιακή ομάδα και προέλευση εκπροσωπείται επί σκηνής. Όλοι ταρακουνούν αυτό που τους έχει δώσει ο καλός Κύριος. Το ξεκάθαρο μήνυμα: Όλοι ανήκουν σε αυτό. Ακόμα και όταν η ομάδα καλύπτει συλλογικά τα οπίσθιά τους για το κοινό και κουνούν, ο άνδρας χωρίς πόδια κουνάει την πίσω πλευρά του αναπηρικού αμαξιδίου του. Είναι μια γιορτή του λεγόμενου 'body positivity' – αλλά με κάποιο τρόπο δεν υπάρχει τίποτα «θετικό» σε αυτή την παρέλαση σωμάτων. Όλα φαίνονται παράξενα, παραμορφωτικά, παρανοϊκά, ντροπιαστικά, ακόμη και κάπως επιθετικά, αποκρουστικά.

Όταν κάποια στιγμή ο παράξενος κύριος με τα μακριά σγουρά μαλλιά κάνει μια σόλο παράσταση χορεύοντας με techno μουσική, στην οποία στροβιλίζει τα γεννητικά  του όργανα σαν ηλεκτρισμένος, έχετε φτάσει στο "αμήν" και φεύγετε. Άσκηση τέλους σκέψης. Ζητώ συγγνώμη αν έχετε μείνει να κοιτάζετε τον τοίχο αποσβολωμένοι και  με αηδία. Δεν το ήθελα αυτό. Αλλά: Αυτό που ήταν ένα εισαγωγικό παιχνίδι για εσάς θα μπορούσε πραγματικά να είχε συμβεί το Σάββατο.

Παρακολουθούσαν παιδιά;
Όπως δείχνουν οι ηχογραφήσεις του ORF, πολλά παιδιά ήταν πραγματικά παρόντα στην εκδήλωση. Όσον αφορά το χρόνο, η παιδική παράσταση στη σκηνή και το γυμνό πρόγραμμα είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο που μπορεί να υποτεθεί ότι οι νέοι τραγουδιστές άκουσαν ακόμα την παράσταση. 

Τώρα, κάποιοι πιθανότατα θα έλεγαν ότι δεν είναι λάθος από μόνο του να κανονικοποιούμε το γυμνό και την εικόνα του σώματος προς τα παιδιά. 

Αλλά όσο και καλή θέληση να έχει κανείς, αυτή η παράσταση πρέπει να τρόμαξε ακόμη και παιδιά που έχουν δει τους γονείς τους γυμνούς πολλές φορές.

Όταν παρακολουθεί κανείς την παράσταση, αναρωτιέται επίσης μήπως απλά μερικές από τις κυρίες και τους κυρίους στη σκηνή πράγματι αισθάνονται κάπως περίεργη χαρά κουνώντας τα γεννητικά τους όργανα μπροστά στο κοινό. Είτε ήταν φετίχ είτε απλώς μια ενοχλητική καλλιτεχνική παράσταση – πραγματικά δεν ήταν κατάλληλη για παιδιά και είναι περίεργο που μια τόσο επίσημη εκδήλωση με πολιτική επίσκεψη επιτρέπει μια τέτοια παράσταση. 

Και ας είμαστε ειλικρινείς: Κανονικά, θα προτιμούσαμε να τοποθετήσουμε μια τέτοια παράσταση στο Βερολίνο ή την Κολωνία. 

Η γενική επιδείνωση του αισθήματος της ντροπής – τώρα έφτασε ακόμη και στο Bad Ischl.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

6 σχόλια:

  1. 1. Α η δ ί α!
    2. Α η δ ί α!
    3. Α η δ ί α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΤΕ!
    ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ!
    1.000% !
    ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ;
    ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμάν φίλε δεν ξανατρώω πατσά. Ρε σεις κάτι τέτοια με.το μαλακό. Έχουμε και στομάχι ρε παιδιά. Όχι σκουπιδοντενεκέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το χειρότερο όλων είναι ότι εξαπατούν τους ανθρώπους.

    Τα περί "θετικής" αντιμετώπισης του ανθρώπινου σώματος είναι μια κατάφωρη κοροϊδία, ιδιαίτερα σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

    Εξευτελίζουν το σώμα και τις ανθρώπινες ατέλειες, αδυναμίες, την αναπηρία, ανεβάζοντας ταλαίπωρους ανθρώπους επί της σκηνής και στήνοντας ένα διεστραμμένο "freak show" προς γελοιοποίηση του ανθρώπου.

    Μόνο ο αντίθετος θα μπορούσε να βάλει στο μυαλό των οργάνων του την σύλληψη τέτοιων θεαμάτων με σκοπό τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης και για να χλευάσει τον Θεό ωθώντας το δημιούργημα σε τέτοιες πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις απόλυτο δίκοιο Μαριγώ Ζαραφοπούλα, όντως μόνο ο "αντίθετος" τούς βάζει αυτές τίς βαθύτατα αρρωστημένες "ιδέες", αφού έχουν αφεθεί όλοι αυτοί νά τούς κυβερνά αποκλειστικώς αυτός!
    Καί ως πολύ άρρωστοι χρήζουν επειγούσης φαρμακευτικής αγωγής καί θεραπείας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι προσυλητισμός στην διαστροφή, στην παρέκκλιση κάθε μορφής είναι ένα "παράθυρο του Overton" για κάθε διεστραμμένο άτομο ανεξαρτήτως φύλου που θέλει να παρακολουθήσει την παράσταση. Οι διεστραμμένοι θέλουν να συναγελάζονται με ομοίους τους για να παίρνουν ιδέες γιατί με τους φυσιολογικούς πρέπει να προσποιούνται ότι είναι και αυτοί φυσιολογικοί. Αυτά περί προσποίησης ισχύουν σε έναν κόσμο που βασίζεται σε ηθικά κριτήρια και έστω άγραφους ηθικούς νόμους αν όχι γραπτούς, γιατί σε μια κοινωνία που θα έχει αποδεχθεί την σήψη της οι ανώμαλοι δεν θα έχουν πλέον αναστολές να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Η τέχνη έχει πάντα όρια, δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα για την τέχνη και να το βαφτίζεις "τέχνη για την τέχνη". Αυτό το συγκεκριμένο δεν είναι τέχνη, είναι εμπορευματοποίηση με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος πουλώντας βία, σεξ και διαστροφή μιας χρήσης. Δεν θα μπορούσε να είναι σε καμιά περίπτωση τέχνη από την στιγμή που δεν προάγει με κανένα τρόπο τον άνθρωπο ως προσωπικότητα, δεν περιλαμβάνει κανένα ηθικό δίδαγμα, δεν συμβάλει στην ιστορική γνώση, ιστορική μνημόνευση γεγονότων ή αναπαράστασής τους, δεν περιλαμβάνει μηνύματα ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο ή έστω αλληλεγγύης σε μια μειονότητα που έχει κάτι σημαντικό να πει που θα πρέπει οι πλειοψηφίες να κάτσουν να ασχοληθούν μαζί τους, δεν δίνει πληροφορία έστω για ένα κοινωνικό πρόβλημα ή μια ανάγκη για στήριξη κάποιας συντεχνίας που θέλει να προσφέρει στο τόπο.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΣΑΣ; ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΕΧΝΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΑΜΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥ.

    Ακόμα και αν σου δέσουν τα μάτια και σε πάνε σε μια τέτοια παράσταση χωρίς να ξέρει το περιεχόμενο της από πριν, έχεις την δυνατότητα να φύγεις από εκεί πολύ πριν λήξη η παράσταση κρατώντας τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό σου, ακόμα κι αν αυτό σε φέρει σε διαφωνία με κάποιο άτομο που συνοδεύεσαι στην θέαση ως παρέα. Είναι απλά οι ηθικοί σου κώδικες που τους έχεις σε υψηλή στάθμιση σε σχέση με άλλους. Θα πει κάποιος-α θεατής ότι μπορεί κανένας τους να μην έκανε κάτι ανήθικο αλλά να ξέρεις ότι σε τέτοιες παραστάσεις το υποσυνείδητο δέχεται διαρκή επίθεση και τελικά διαπλάθεται με την διαρκή επανάληψη του ανήθικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!