Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Βάσεις της CIA στην Ουκρανία: Η έρευνα των «New York Times» αποδεικνύει ότι η Μόσχα είχε δίκοιο

MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN P / KEYSTONE

Wladimir Kornilow

Αυτό το κείμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ρωσική κρατική διαδικτυακή πύλη RT.de.
Η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT) παραδέχτηκε ότι η CIA έχει χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως βάση για δραστηριότητες κατασκοπείας και δολιοφθοράς κατά της Ρωσσίας κατά την τελευταία δεκαετία. Σε ένα εκτενώς ερευνημένο άρθρο, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν πώς τουλάχιστον δώδεκα μυστικές βάσεις στα σύνορα με τη Ρωσσία δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία και εξακολουθούν να λειτουργούν για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσσίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αντιδράσεις στο άρθρο στη Δύση και στη Ρωσσία ήταν αρκετά διαφορετικές. Ενώ το άρθρο είχε την επίδραση μιας βόμβας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρήθηκε ως αίσθηση, στη Ρωσσία το κύριο ερώτημα είναι: "Για ποιον ήταν μυστικό;"

Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η Ουκρανία ήταν και συνεχίζει να ενδιαφέρει τους ηγέτες των ΗΠΑ αποκλειστικά ως πηγή απειλής και πεδίο ανάπτυξης για πράξεις δολιοφθοράς κατά της Ρωσσίας. Αυτή η χώρα, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια ενός αποτυχημένου κράτους, δεν έχει άλλη πρακτική χρήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσσία έχει επανειλημμένα παρουσιάσει στοιχεία ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε ανατρεπτικές δραστηριότητες εναντίον της Ρωσσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Αλλά το άρθρο των NYT είναι αξιοσημείωτο ακριβώς επειδή τα γεγονότα που γνωρίζουμε τελικά επιβεβαιώνονται από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Όλα όσα οι πολιτικοί εκεί είχαν υποτιμητικά απορρίψει ως «θεωρίες συνωμοσίας» τώρα αποδεικνύονται αληθινά. «Η ιδέα ότι η CIA έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία για πάνω από μια δεκαετία και διεξάγει έναν μυστικό πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας δεν είναι πλέον μια θεωρία συνωμοσίας», σχολίασε ο επιχειρηματίας David Sacks σχετικά με τις ομολογίες της εφημερίδας.

«Είναι μια από εκείνες τις στιγμές που αναρωτιέσαι: "Είμαστε εμείς οι κακοί;"», δήλωσε ο Jeffrey Tucker, διευθυντής του Ινστιτούτου Brownstone, μιας δεξαμενής σκέψης κοινωνικοοικονομικών μελετών.

Και όλα αυτά συνέπεσαν με τις άνευ προηγουμένου κραυγές των δυτικών ελίτ με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Μόλις έσβησε η ομόφωνη χορωδία που κατηγορούσε τη Ρωσσία για «απρόκλητη επιθετικότητα εναντίον ενός γειτονικού κράτους», μια από τις πιο σημαντικές εφημερίδες των ΗΠΑ επιβεβαίωσε όλα τα επιχειρήματα με τα οποία ο πρόεδρος της Ρωσσίας δικαιολόγησε τις ενέργειές μας.

Στην ιστορική ομιλία του με την ευκαιρία της έναρξης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Πούτιν επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη στρατιωτική ανάπτυξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι στα γειτονικά μας εδάφη – προσέξτε, τα ιστορικά μας εδάφη – δημιουργείται μια "αντι-Ρωσσία" που είναι ο εχθρός μας, ο οποίος ελέγχεται πλήρως από έξω... Για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αυτή είναι μια λεγόμενη πολιτική περιορισμού της Ρωσσίας, η οποία προφανώς φέρνει γεωπολιτικά μερίσματα. Αλλά για εμάς, είναι τελικά ζήτημα ζωτικής επιβίωσης, το ζήτημα του ιστορικού μας μέλλοντος ως λαού. Και δεν είναι υπερβολή, είναι αλήθεια. Είναι μια πραγματική απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ύπαρξη και την κυριαρχία του κράτους μας ως τέτοιου. Γι' αυτήν ακριβώς την κόκκινη γραμμή έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Το έχουν ξεπεράσει».

Αργότερα, ήδη κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε αρκετές φορές ότι ο αγώνας για την ασφάλεια της Ρωσσίας διεξάγεται στη Novorossiya: «Το έχω ήδη πει αρκετές φορές: Εάν δημιουργηθεί μια τέτοια αντιρωσική περιοχή ανάπτυξης στα σύνορά μας, θα πρέπει να ζούμε συνεχώς με αυτήν την απειλή, κάτω από αυτή τη δαμόκλειο σπάθη».

Με τη σειρά της, η Δύση τόνιζε συνεχώς ότι οποιεσδήποτε ρωσικές δηλώσεις ήταν αβάσιμες και αναπόδεικτες. Και μετά έρχεται: Δύο νικητές του βραβείου Πούλιτζερ επιβεβαιώνουν στις σελίδες των NYT όλες τις δικαιολογίες για τη στρατιωτική επιχείρηση, της οποίας ηγήθηκε ο αρχηγός του κράτους της Ρωσσίας! Αυτό σημαίνει ότι εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν από το 2022, έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ρωσσίας μια περιοχή στάσης για ανατρεπτικές δραστηριότητες - συμπεριλαμβανομένων πράξεων δολιοφθοράς και τρομοκρατικών επιθέσεων - κατά της Ρωσσίας. Για εμάς δεν είναι είδηση, αλλά για το δυτικό κοινό είναι μια αποκάλυψη και απόδειξη ότι ο Πούτιν έχει δίκοιο.

Ο δημοφιλής Αμερικανός blogger Jack Posobiec αναφώνησε έκπληκτος: «Αποδεικνύεται ότι οι New York Times συμφωνούν απόλυτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν!»

Ο Posobiec επεσήμανε επίσης στο ακροατήριό του ότι όλες οι βάσεις της CIA για τη διεξαγωγή ενός «σκιώδους πολέμου κατά της Ρωσίας» ιδρύθηκαν από τον τότε επικεφαλής της υπηρεσίας, John Brennan. Ήταν ακριβώς αυτός ο άνθρωπος που βρισκόταν στο επίκεντρο του σκανδάλου "Russiagate", σκοπός του οποίου ήταν η δολοφονία χαρακτήρα του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump. «Καταλαβαίνετε, αγόρια; Το "Russiagate" δεν ήταν ποτέ ένα "Russiagate", ήταν πάντα ένα "Ukrainegate"», δήλωσε ο Posobiec, εφιστώντας την προσοχή σε γεγονότα που είναι προφανή σε εμάς.

Την ίδια στιγμή, το άρθρο των NYT ανέφερε κυριολεκτικά παρεμπιπτόντως σε μια γραμμή: «Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να κυνηγήσουν Ρώσους πράκτορες που παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016». Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί ποτέ ίχνη παρέμβασης, αυτό που πιθανώς εννοείται είναι ανεπιτυχείς προσπάθειες παραγωγής ψευδών ειδήσεων σχετικά με τέτοιες παρεμβάσεις με τη βοήθεια των Ουκρανών. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις «υποκλαπείσες συνομιλίες» που υποτίθεται ότι απέδειξαν τη συμμετοχή της Ρωσσίας στην καταστροφή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου MH17 πάνω από το Donbass το 2014. Εδώ οι συγγραφείς έκαναν ένα λάθος: προφανώς δεν γνώριζαν ότι αυτές οι «υποκλαπείσες συνομιλίες» (οι λεγόμενες κασέτες Nalivachenko) δεν χρησιμοποιήθηκαν καν ως αποδεικτικά στοιχεία στην αντίστοιχη δίκη παρωδία στη Χάγη. Ήταν πολύ προφανές ότι ήταν ψεύτικες.

Στο άρθρο των NYT, υπάρχει μια άλλη λεπτομέρεια που έχει λάβει λίγη προσοχή μέχρι στιγμής. Είναι δύσκολο να πούμε αν έγινε από αμέλεια ή σκόπιμα, αλλά για πρώτη φορά στον κυρίαρχο τύπο των ΗΠΑ, οι συντάκτες της έρευνας νομιμοποίησαν de facto άλλες ηχογραφήσεις, δηλαδή τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Σε αυτές τις ηχογραφήσεις, που δημοσιεύθηκαν από τον Ουκρανό πολιτικό Andrii Derkach, ο Μπάιντεν επέπληξε τον Ουκρανό υφιστάμενό του για την αποτυχία της επιχείρησης δολιοφθοράς στην Κριμαία τον Αύγουστο του 2016. Εκείνη την εποχή, ξεκίνησε μια εκστρατεία εκκαθάρισης εναντίον αυτών των πληροφοριών στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η οποία παρουσιάστηκε ως «ειδική επιχείρηση του Κρεμλίνου», «ψεύτικο», «προσεκτικά επεξεργασμένο αρχείο» και ούτω καθεξής. Και τώρα οι συγγραφείς των NYT επιβεβαίωσαν: «Ναι, υπήρξε μια τέτοια επιχείρηση, η ηχογράφηση της συνομιλίας είναι πραγματική».

Αλλά αν αυτές οι «κασέτες Derkach» είναι αληθινές, τότε οι συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Ποροσένκο για την απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ο οποίος προσπάθησε να ερευνήσει την εταιρεία «Burisma» (διάβαζε: Hunter Biden), είναι επίσης γεγονός και όχι προπαγάνδα του Κρεμλίνου! Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, σε αυτές τις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαπίστωσε το γεγονός της κρατικής προδοσίας και υποσχέθηκε ότι ο προκάτοχός του θα λογοδοτήσει γι' αυτό. Φυσικά, ξέχασε γρήγορα την υπόσχεσή του - αμέσως μόλις ένας από τους συνομιλητές έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο σκοπός αυτής της σημαντικής δημοσίευσης στους NYT είναι προφανής: οι συγγραφείς προσπαθούν να μετατοπίσουν την ευθύνη για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος, στους Ουκρανούς υφισταμένους. Μπορεί να το κάνουν με βάση μια επείγουσα σύσταση από την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ, προκειμένου να εκτρέψουν τις υποψίες για τρομοκρατικές επιθέσεις που βρίσκονται ακόμη σε προετοιμασία μακριά από τις ΗΠΑ εκ των προτέρων. 

Ωστόσο, ο κατάλογος των εχθρικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσσίας, που παραδέχθηκε μέσω της εφημερίδας, αρκεί για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα των ενεργειών μας. Η Ουκρανία έχει πράγματι μετατραπεί σε μια «αντιρωσική» περιοχή στάσης και δεν θα μπορέσουμε να ησυχάσουμε όσο η Δύση απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την τάξη μας από αυτή την περιοχή ανάπτυξης.

-

Ο Vladimir Kornilov είναι Σοβιετικός, Ουκρανός και Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και κοινωνικός ακτιβιστής. Πρώην επικεφαλής του ουκρανικού παραρτήματος του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ στο Κίεβο και επικεφαλής του Κέντρου Ευρασιατικών Σπουδών στη Χάγη. Μετά την έντονη κριτική του για το Euromaidan, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και εργάζεται ως αρθρογράφος για τη Rossiya Sevodnya από το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!