Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μελέτη: Κρέμες ακμής, όπως το Clearasil και το Clinique ενδέχεται να περιέχουν πολλές φορές το όριο μιας ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ χημικής ουσίας!!!



Αυτό αναφέρει η New York Post. Το υπόβαθρο σε αυτό είναι μια ολοκληρωμένη ανάλυση από το εργαστήριο Valisure. Έχει δοκιμάσει δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν επίσης καρκινογόνες ουσίες.

«Κρέμες ακμής όπως η Clinique της Estee Lauder, η Proactiv της Toro Pharmaceuticals και η Clearasil της Reckitt Benckiser περιέχουν το χημικό υπεροξείδιο του βενζολίου, το οποίο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο», αναφέρει η New York Post.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης από το εργαστήριο Valisure, το οποίο έχει δοκιμάσει δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν επίσης καρκινογόνες ουσίες.

Το Valisure, ένα εργαστήριο δοκιμών με έδρα το New Haven του Κοννέκτικατ, υπέβαλε αίτηση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Με το έγγραφο αυτό, ανέφερε ότι είχε δοκιμάσει 66 διαφορετικά προϊόντα, το κύριο συστατικό των οποίων είναι το υπεροξείδιο του βενζολίου. Το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι ένα τοπικό αντισηπτικό, το οποίο είναι ένα τοπικό απολυμαντικό που βρίσκεται σε κρέμες και πλύσεις προσώπου για την καταπολέμηση των σπυριών. Η New York Post γράφει:

Σύμφωνα με το εργαστήριο, η ποσότητα βενζολίου που βρέθηκε στα προϊόντα ήταν έως και 12 φορές υψηλότερη από την ποσότητα που επιτρέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων - ένα «απαράδεκτα υψηλό» επίπεδο καρκινογόνου που έχει συνδεθεί με τη λευχαιμία.

Σύμφωνα με το Valisure, τόσο τα μη συνταγογραφούμενα όσο και τα συνταγογραφούμενα προϊόντα μπορούν να περιέχουν «περισσότερο από 800 φορές το όριο των δύο μερών ανά παραγγελία βενζολίου του FDA».

Άλλα προϊόντα στα οποία έχει ανιχνευθεί βενζόλιο είναι το PanOxyl, μια μπάρα σαπουνιού ακμής από την Walgreens και η κρέμα ακμής Equate Beauty της Walmart.

Μια δήλωση από την εταιρεία του διανομέα Clearasil Reckitt Benckiser, που δόθηκε στη New York Post, ανέφερε:

"Η Reckitt είναι πεπεισμένη ότι όλα τα προϊόντα Clearasil είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέττα. Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την προβλεπόμενη χρήση τους».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα του εργαστηρίου «αντικατοπτρίζουν μη ρεαλιστικά σενάρια και όχι πραγματικές συνθήκες» και ότι τα προϊόντα Clearasil είναι «σταθερά υπό τις συνθήκες αποθήκευσης που περιγράφονται στη συσκευασία, οι οποίες είναι όλες προβλέψιμες συνθήκες».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει ακόμη απαντήσει στην αίτηση του εργαστηρίου Valisure, σύμφωνα με τη New York Post. Εμβαθύνει επίσης λίγο στην ιστορία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2022, η εταιρεία Banana Boat ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλέσει τρεις παρτίδες του αντηλιακού της για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, αφού οι δοκιμές έδειξαν ότι περιείχε ίχνη βενζολίου.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, περισσότερα από δύο δωδεκάδες δημοφιλή προϊόντα αεροζόλ ξηρού σαμπουάν από την πολυεθνική Unilever ανακλήθηκαν λόγω «πιθανώς αυξημένων επιπέδων βενζολίου».

Το 2021, η αλυσίδα φαρμακείων λιανικής CVS ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει δύο επώνυμα προϊόντα από την αγορά, αφού η Johnson & Johnson (J&J) ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει πέντε αντηλιακά για την ανίχνευση χαμηλών επιπέδων βενζολίου.

Οι καταναλωτές έχουν καταθέσει ακόμη και ομαδική αγωγή εναντίον της J&J για την ανάκληση των επηρεαζόμενων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού αερολύματος Aveeno Protect + Refresh και τεσσάρων αντηλιακών Neutrogena.

Εν τω μεταξύ, το εργαστήριο Valiser είχε επίσης επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα επεξεργασίας ακμής διέφερε σημαντικά από τις άλλες περιπτώσεις. Ο David Light, συνιδρυτής και πρόεδρος του Valisure, φέρεται να είπε:

«Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντηλιακά και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν μολυσματικές ουσίες που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, το βενζόλιο στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου.



ΠΗΓΗ: Studie: Aknecremes wie Clearasil und Clinique können von krebserregender (...) - Transition News (transition-news.org)




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!