Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Χειρουργοί μεταμοσχεύουν ένα νεφρό από έναν χοίρο επεξεργασμένο με γονίδιο CRISPR σε έναν ζωντανό ασθενή



Από εδώ:

Surgeons perform first xenotransplant using CRISPR'd pig kidney - STAT (statnews.com)


Σε μια νέα δοκιμή ξενομεταμόσχευσης, μια ιατρική ομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, για πρώτη φορά, είχε μεταμοσχεύσει ένα νεφρό από έναν χοίρο επεξεργασμένο με γονίδιο CRISPR σε έναν ζωντανό ασθενή.

Οι χειρουργοί πραγματοποίησαν τη διαδικασία ορόσημο σε διάστημα τεσσάρων ωρών το Σάββατο 16 Μαρτίου, χωρίς επιπλοκές. Ο λήπτης οργάνων, ένας 62χρονος άνδρας ονόματι Richard Slayman, είχε προηγουμένως υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού από άνθρωπο, αλλά απέτυχε μετά από περίπου πέντε χρόνια, απαιτώντας από αυτόν να συνεχίσει την αιμοκάθαρση το 2023.

Από το πρωί της Πέμπτης, ο Slayman, διευθυντής στο Τμήμα Μεταφορών της Μασσαχουσέτης, μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει - μέχρι 20 γύρους την ημέρα γύρω από το θάλαμο - ένας από τους γιατρούς του είπε στο STAT. Τα νεφρά του λειτουργούν αρκετά καλά ώστε να μην έχει υποβληθεί σε αιμοκάθαρση μετά τη χειρουργική επέμβαση, δήλωσε ο Leonardo Riella, ιατρικός διευθυντής της MGH για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού. Αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα».

Το Time κάλυψε την ιστορία εδώ:


«Ο Δρ Tatsuo Kawai, διευθυντής του Κέντρου Legorreta του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης για την Κλινική Ανοχή στις Μεταμοσχεύσεις... "

«Το μέγεθος του νεφρού του χοίρου ήταν ακριβώς το ίδιο με το ανθρώπινο νεφρό», δήλωσε ο Kawai κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. «Μετά την αποκατάσταση της ροής του αίματος στο νεφρό, το νεφρό ροζ αμέσως και άρχισε να παράγει ούρα. Όταν είδαμε την πρώτη παραγωγή ούρων, όλοι στο χειρουργείο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ήταν πραγματικά το πιο όμορφο νεφρό που έχω δει ποτέ».

«Αρκετές γενετικές καινοτομίες τις τελευταίες δεκαετίες κατέστησαν δυνατό ένα τέτοιο κατόρθωμα. Τα κύτταρα των χοίρων υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν πολύ ακριβείς γενετικές αλλαγές στα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα CRISPR χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη δημιουργία κλώνων χοίρων, έτσι ώστε οι χοίροι να έχουν πανομοιότυπες και συνεπείς γενετικές αλλαγές. Τα νεφρά τους στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν πρώτα σε πρωτεύοντα θηλαστικά και τελικά στον Slayman.

Συνολικά, τα νεφρά των χοίρων περιείχαν 69 γενετικές αλλαγές σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Οι επιστήμονες έβγαλαν νοκ άουτ ή εξάλειψαν τρία γονίδια χοίρων που προκαλούν άμεση απόρριψη από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, πρόσθεσαν επτά ανθρώπινα γονίδια για να κάνουν τον ιστό χοίρου να φαίνεται πιο ανθρώπινος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και αδρανοποιημένα ιικά γονίδια σε κύτταρα χοίρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Χρησιμοποίησαν επίσης ένα μοναδικό κοκτέηλ θεραπειών αντισωμάτων για να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανοσολογική αντίδραση και να δώσουν στον μεταμοσχευμένο νεφρό την καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης στον ασθενή.

«Η ομάδα του Mass General Brigham ελπίζει να πραγματοποιήσει περισσότερες από αυτές τις μεταμοσχεύσεις για να πάρει μια καλύτερη ιδέα για το πόσο καιρό μπορούν να λειτουργήσουν τα νεφρά των χοίρων και αν μπορούν να παρατείνουν ουσιαστικά τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι η αιμοκάθαρση θα γινόταν μια δια βίου λύση για τη νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ Leonardo Riella, διευθυντής μεταμόσχευσης νεφρού στο Mass General Brigham και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής.

«Ωστόσο, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για περισσότερους από 600.000 ασθενείς στις ΗΠΑ. η αιμοκάθαρση έχει γίνει δυστυχώς η τελευταία τους λύση για τη διαχείριση της ασθένειάς τους. Τώρα φανταστείτε μια διαφορετική αφήγηση, όπου τα υγιή νεφρά είναι άμεσα διαθέσιμα για μεταμόσχευση. Σήμερα προσφέρουμε μια αχτίδα ελπίδας που μπορεί μια μέρα να είναι δυνατή για πολλούς περισσότερους ασθενείς».

Καλή τύχη στον Richard Slayman.



ΠΗΓΗ: Holy sow! Surgeons transplant a kidney from a CRISPR gene-edited pig into a living patient (substack.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ,ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΒΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ,ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΑΜΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΙΝ ΝΕΦΡΟΥ ΑΠΟ ΧΟΙΡΟΥ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ!ΕΠΟΜΕΝΩΣ,ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΙΝ,ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΙΝ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΧΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ!ΚΑΛΟΝ ΑΓΩΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!