Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ! Επίθεση στη Μόσχα: Το Κίεβο δηλώνει ότι δεν έχει «απολύτως τίποτα» να κάνει με αυτό – Η FSB αναφέρει 40 νεκρούς (Λίστα με τα ονόματα των πρώτων νεκρών - ανάμεσά τους και 3 ΠΑΙΔΙΑ -)


.



Φωτογραφία: Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency/AP/dpa

Άγνωστοι εισέβαλαν σε αίθουσα εκδηλώσεων στην περιοχή της Μόσχας, γίνεται λόγος για τρομοκρατική ενέργεια. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο κτιριακό συγκρότημα. Όλες οι αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις για αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν ακυρωθεί.

Μετά την επίθεση σε αίθουσα εκδηλώσεων στην περιοχή της Μόσχας, η ρωσική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών FSB επιβεβαίωσε νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Epoch Times
22 Μαρτίου 2024


Πυροβολισμοί, εκρήξεις και πυρκαγιά: άγνωστοι επιτέθηκαν σε αίθουσα εκδηλώσεων βορειοδυτικά της Μόσχας. Σύμφωνα με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας FSB, ένοπλοι σκότωσαν 40 ανθρώπους στην επίθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο "Δημαρχείο Crocus" στην πόλη Krasnagorsk, ανέφερε η αρχή από το πρακτορείο Interfax. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά.

Η Κεντρική Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσσίας ξεκίνησε δίκη για φερόμενη «τρομοκρατική ενέργεια». Αυτό ανακοινώνεται από την αρχή στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. 

Άγνωστοι με ρούχα παραλλαγής εισέβαλαν στο «Δημαρχείο του Crocus» λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας και άνοιξαν πυρ, ανακοίνωσε το γραφείο του Ρώσου γενικού εισαγγελέα.

9:37 μ.μ.: "Μαζικός πανικός", "όλοι έτρεξαν στην κυλιόμενη σκάλα"

Το Reuters κάνει λόγο για πέντε δράστες που άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων με αυτόματα όπλα. Πρέπει να έγιναν δύο εκρήξεις στο χώρο. Αναφέρθηκε επίσης ότι ορισμένοι από τους ένοπλους άνδρες είχαν οχυρωθεί κάπου στο κτίριο.

Ένας μάρτυρας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters: «Ξαφνικά, ακούστηκαν χτυπήματα πίσω μας – πυροβολισμοί. Ένας καταιγισμός πυροβολισμών – δεν ξέρω τι». Και επίσης: «Άρχισε ένας μαζικός πανικός, όλοι έτρεξαν στην κυλιόμενη σκάλα», είπε ο μάρτυρας. «Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν».

Η Ρωσσία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και σε όλη την πρωτεύουσα, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 21 εκατομμυρίων. Ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη δημόσιες δηλώσεις.

9:28 μ.μ.: Το ρωσικό ερευνητικό σώμα δημοσιεύει προκαταρκτικό κατάλογο θυμάτων

Στο 'X' (Twitter), το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο αυτοκίνητο των επιτιθέμενων. Επιπλέον, η αρχή δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων. Τα περισσότερα από τα θύματα υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς ή / και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

.



9:22 μ.μ.: Το Κίεβο αναφέρει: Δεν έχουν απολύτως καμμία σχέση με την ένοπλη επίθεση στη Μόσχα

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις, δεν έχει «απολύτως τίποτα» να κάνει με την ένοπλη επίθεση. «Ας καταστήσουμε σαφές ότι η Ουκρανία δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με αυτά τα γεγονότα», έγραψε στο Telegram το βράδυ της Παρασκευής ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Mykhailo Podolyak.

«Η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε ο Podolyak. Για την Ουκρανία, είναι «σημαντικό να διεξαχθούν αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για την καταστροφή του τακτικού ρωσικού στρατού» και να τερματιστεί η εισβολή που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσσίας, μια ομάδα Ρώσων μαχητών κατά του Κρεμλίνου με έδρα την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιεί τακτικά ένοπλες επιδρομές σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας.

«Τονίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν μάχεται εναντίον Ρώσων αμάχων», ανέφερε η ομάδα στο Telegram, κατηγορώντας το «τρομοκρατικό καθεστώς» του επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «προετοιμάζει» αυτή την «αιματηρή πρόκληση» καθώς και την «κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης» της.

9:07 μ.μ.: Ο Πούτιν ενημερώνεται

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την υποτιθέμενη τρομοκρατική επίθεση «από το πρώτο λεπτό». Ο Πούτιν λαμβάνει συνεχώς όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

9:03 μ.μ.: Απειλή αντιποίνων

Η επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Valentina Matviyenko, απείλησε τους εγκεφάλους της επίθεσης με αντίποινα. «Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτό το φρικτό έγκλημα θα λάβουν την επάξια και αναπόφευκτη τιμωρία γι' αυτό», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram.

Ταυτόχρονα, το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πενθούντες, ανακοίνωσε. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης βοήθεια.
Μετά τους πυροβολισμούς στις 22 Μαρτίου 2024 στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα: Αστυνομικοί σε υπηρεσία μπροστά από την φλεγόμενη αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall. Ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ σε αίθουσα συναυλιών στο προάστιο της Μόσχας στις 22 Μαρτίου 2024, αφήνοντας νεκρούς και τραυματίες. Μετά από αυτό, μια μεγάλη πυρκαγιά εξαπλώθηκε στο κτίριο. Φωτογραφία: STRINGER/AFP via Getty Images


8:50 μ.μ.: Πυροβολισμοί για 15 έως 20 λεπτά

«Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα», έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν έκανε λόγο για «τρομερή τραγωδία».

Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν 15 έως 20 λεπτά, ανέφερε. Πολλοί επισκέπτες της συναυλίας θα μπορούσαν να είχαν δραπετεύσει στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης, η πυροσβεστική ήταν σε θέση να φέρει περίπου εκατό ανθρώπους σε ασφαλές μέρος μέσω του υπογείου.

Τα κανάλια Basa και Mash στην ηλεκτρονική υπηρεσία Telegram, τα οποία βρίσκονται κοντά στις δυνάμεις ασφαλείας, δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν μεγάλες στήλες μαύρου καπνού και φλόγες να βγαίνουν από το κτίριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, το ένα τρίτο του κτιρίου τυλίχθηκε στις φλόγες. Η οροφή λέγεται ότι κατέρρευσε.


Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών: «Φρικιαστικές εικόνες»

Το Φόρεϊν Όφις στο Βερολίνο έγραψε στην ηλεκτρονική υπηρεσία 'X': «Οι εικόνες της τρομερής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Δημαρχείο Crocus κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές». Το ιστορικό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί γρήγορα.

Στο παρελθόν, η Ρωσσία έχει γίνει στόχος επιθέσεων από ισλαμιστικές ομάδες, μεταξύ άλλων, αλλά και επιθέσεων που αποδίδονται σε ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους.

Το 2002, Τσετσένοι μαχητές πήραν ομήρους 912 άτομα στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας για να απαιτήσουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Η ομηρία έληξε με επίθεση από ειδικές δυνάμεις και το θάνατο 130 ανθρώπων, σχεδόν όλοι από τους οποίους πέθαναν από ασφυξία από το αέριο που χρησιμοποίησε ο στρατός.


Το φλεγόμενο κτίριο του Δημαρχείου Crocus μετά τους πυροβολισμούς στις 22 Μαρτίου 2024. Φωτογραφία: STRINGER/AFP via Getty Images

8:33 μ.μ.: Ένας επιτιθέμενος συνελήφθη

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ένας φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και απομακρύνθηκε. Ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στο έδαφος.


8:19 μ.μ.: Η FSB κάνει λόγο για 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες

Η ρωσική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών FSB έκανε λόγο για 40 νεκρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο «Δημαρχείο Crocus», ανέφερε η αρχή το βράδυ της Παρασκευής από το πρακτορείο Interfax.

Το κτίριο γέμισε με φλόγες και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού. Υπάρχουν χιλιάδες θέσεις στα αμφιθέατρα:


20:08 Ο δήμαρχος ακυρώνει όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο φλεγόμενο σπίτι κάποια στιγμή. Σύμφωνα με τις αρχές, δεκάδες ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται και πολλά λεωφορεία χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος.

Πιο πρόσφατα, οι δυτικές πρεσβείες είχαν προειδοποιήσει για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο το είχε περιγράψει ως πρόκληση από τη Δύση.

Στη Μόσχα, όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Όλες οι αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί για το Σαββατοκύριακο, γράφει ο δήμαρχος στο κανάλι του στο Telegram. Ζήτησε κατανόηση για το μέτρο.


Στο Δημαρχείο Crocus στις 22 Μαρτίου 2024. Φωτογραφία: STRINGER/AFP via Getty Images

8:03 μ.μ.: Ο Λευκός Οίκος δηλώνει: «προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις» εμπλοκής του Κιέβου

Λίγο μετά την αποκάλυψη της επίθεσης, υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό. Όταν ρωτήθηκε, ο Λευκός Οίκος είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί είχαν οποιαδήποτε σχέση με τους πυροβολισμούς», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζων Κίρμπι στην Ουάσινγκτον.

Δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε πολλά για τις λεπτομέρειες, αλλά σε αυτό το πρώιμο στάδιο συμβουλεύει έντονα να μην υποτεθεί ότι υπάρχει σύνδεση με την Ουκρανία.

«Οι εικόνες είναι απλά φρικιαστικές», δήλωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις τους είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ στο έδαφος να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

7:44 μ.μ.: Η πυροσβεστική δεν μπορεί ακόμα να σβήσει τη φωτιά

Όπως αναφέρθηκε στο 'X' / Twitter, δεν είναι ακόμη δυνατό να ξεκινήσει η κατάσβεση της φωτιάς:


Ο ρωσικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας "Russia Today" (RT) έδειξε εικόνες από το φλεγόμενο "Δημαρχείο Crocus" και μίλησε για "αρκετούς νεκρούς". Εικόνες έδειξαν αρκετούς ανθρώπους να πυροβολούν τριγύρω. Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν πριν από μια συναυλία, ανέφερε το RT. Το περαιτέρω υπόβαθρο ήταν αρχικά εντελώς ασαφές.


Το Δημαρχείο Crocus άνοιξε το 2009 και αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος με εμπορικό κέντρο, καθώς και διάφορα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην περιοχή Krasnogorsky, βορειοδυτικά της περιφερειακής οδού της Μόσχας.

7:35 μ.μ.: Η FSB επιβεβαιώνει νεκρούς και τραυματίες

Ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ σε αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας στις 22 Μαρτίου 2024, αφήνοντας νεκρούς και τραυματίες. Μια μεγάλη πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο.

Συγκεκριμένα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες της υποτιθέμενης τρομοκρατικής επίθεσης δεν δόθηκαν ακόμη το βράδυ. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει επίσης τους νεκρούς, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες επί τόπου, νεκρών και τραυματιών.

Τα θύματα λέγεται ότι είναι τόσο υπάλληλοι όσο και επισκέπτες στο Δημαρχείο Crocus στην πόλη Krasnogorsk, βορειοδυτικά της Μόσχας, αναφέρει το πρακτορείο. Αρχικά, δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση αυτού. Στα κοινωνικά δίκτυα, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Πλάνα κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα του κτιρίου, το ένα τρίτο του οποίου λέγεται τώρα ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες και του οποίου η οροφή είναι πιθανό να καταρρεύσει. Έγινε επίσης λόγος για εκρήξεις. Το ιστορικό του περιστατικού παραμένει ασαφές. Ξανά και ξανά γινόταν λόγος για πιθανή «τρομοκρατική επίθεση». (AFP/dpa/ks)


ΠΗΓΗ: TICKER Anschlag in Moskau: Kiew erklärt, „absolut nichts“ damit zu tun zu haben – FSB meldet 40 Tote (epochtimes.de)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή κάλυψη μέ όλα τά έως τώρα στοιχεία, του εκτάκτου συμβάντος στήν Μόσχα!
    Θερμές ευχαριστίες Μαριγώ Ζαραφοπούλα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!