Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Fake News Alert: Ο Πούτιν ΔΕΝ υποβάθμισε τις απειλές του ISIS-K πριν από την επίθεση Crocus



Αυτή η θεωρία συνωμοσίας καταρρίπτεται από το τεκμηριωμένο γεγονός ότι διέταξε την FSB λίγες μέρες πριν από την επίθεση να εντείνει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές της «με ουσιαστικό τρόπο» και τους υπενθύμισε πόσο επικίνδυνες θα μπορούσαν να είναι τέτοιες απειλές εάν συνδέονται με το Κίεβο ή / και τους δυτικούς προστάτες του, όπως υπονόησε.

Andrew Korybko
23 Μαρτίου 2024

Η τελευταία θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν υποβάθμισε τις απειλές του ISIS-K κατά την προετοιμασία της, με τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία να είναι αυτά που είπε στην FSB αρκετές ημέρες πριν. «Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις ορισμένων επίσημων δυτικών δομών σχετικά με πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσσία. 
Όλες αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με τον απόλυτο εκβιασμό και την πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Αυτό το απόσπασμα προωθήθηκε από αυτό το μέσο ενημέρωσης για να φανεί σαν να απέρριψε αλαζονικά την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας για μια επικείμενη επίθεση εναντίον «μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών», στις 48 ώρες μετά την κατάρρευση ενός πυρήνα ISIS-K από την FSB στις αρχές Μαρτίου.

Μια πηγή των ειδικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε επίσης το Σάββατο ότι η Ρωσσία έλαβε πληροφορίες «γενικής φύσης, χωρίς λεπτομέρειες», από τις ΗΠΑ. Αυτό που αυτή η θεωρία παραλείπει, ωστόσο, είναι τα υπόλοιπα που είπε ο Πρόεδρος Πούτιν στην FSB:

«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, μαζί με άλλες ειδικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, να εντείνουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές τους σε όλους τους τομείς με ουσιαστικό τρόπο, με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή να διαδραματίζει τον συντονιστικό της ρόλο.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τρομερό και επικίνδυνο αντίπαλο που έχει ένα ευρύ φάσμα ενημερωτικών, τεχνικών και οικονομικών εργαλείων στο μανίκι του.

Μην κάνετε κανένα λάθος, γνωρίζουμε τι είναι ικανοί να κάνουν σε όλους αυτούς τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών, και γνωρίζουμε επίσης τις τρομοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν. Αρκεί να αναφέρουμε τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Θα κατέφευγαν σε ο,τιδήποτε».

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, υπονοούσε ότι το Κίεβο ή / και οι δυτικοί προστάτες του θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να συνδεθούν με τις απειλές του ISIS-K που προηγήθηκαν της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής το βράδυ, γι' αυτό διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να «εντείνουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές τους σε όλους τους τομείς με ουσιαστικό τρόπο». Η σύλληψη των τρομοκρατών την επομένη επέκτεινε την αξιοπιστία σε αυτές τις υποψίες, αφού αποκαλύφθηκε ότι προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου φέρεται να είχαν επαφές.

Μακριά από το να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο Ρώσος ηγέτης προσπαθούσε προληπτικά να αποτρέψει τις απειλές του ISIS-K, τις οποίες οι υπηρεσίες ασφαλείας του ενημέρωσαν ότι θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να συνδεθούν με το Κίεβο ή / και τους δυτικούς προστάτες του. Δεδομένου ότι η μητροπολιτική περιοχή της Μόσχας έχει περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, είναι αδύνατο να προστατευθεί προληπτικά κάθε μεγάλος δημόσιος χώρος, καθώς και οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια να γίνει αυτό θα διαταράξει την καθημερινή ζωή και θα κινδύνευε να προκαλέσει πανικό.

Η μη δημιουργία λεπτομερών σημείων ελέγχου ασφαλείας και η τοποθέτηση ένοπλων φρουρών στις εισόδους τους δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν υποβαθμίζει αυτές τις απειλές, δεδομένου ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από οποιονδήποτε ηγέτη να το κάνει αυτό ως απάντηση σε πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή επικείμενη επίθεση. Η κριτική του για αυτές τις δυτικές δηλώσεις νωρίτερα αυτό το μήνα δεν αποτελεί απόδειξη αυτού, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό (όπως σκόπευαν να κάνουν) και να υποδείξει ότι γνωρίζουν περισσότερα για αυτά τα σχέδια από ό, τι η FSB κάνει αν τα ενέκρινε.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με απόλυτο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας», επειδή υπαινίχθηκαν ψευδώς ότι αυτές οι χώρες γνωρίζουν πράγματι περισσότερα για μια πιθανή επικείμενη επίθεση από ό, τι η δική του. 

Σε περιπτώσεις όπου μια χώρα μοιράζεται οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία σχετικά με αυτό με μια άλλη, ακόμη και αν είναι μόνο «γενική» και «χωρίς λεπτομέρειες» όπως έκαναν οι ΗΠΑ, ο διπλωματικός κανόνας είναι να μην δημοσιεύονται δημόσιες δηλώσεις σχετικά με αυτό, εκτός εάν ο εταίρος τους το κάνει πρώτα.

Κάνοντας ό, τι έκαναν, ήθελαν σαφώς να προκαλέσουν πανικό και να δυσφημίσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσσίας, γι' αυτό ο πρόεδρος Πούτιν τους επέκρινε στη συνάντησή του με την FSB τις ημέρες πριν από αυτή την επίθεση. Εάν υποβάθμιζε πραγματικά τις απειλές του ISIS-K πριν από αυτό που συνέβη, τότε δεν θα τους διέταζε να εντείνουν τις αντιτρομοκρατικές τους προσπάθειες «με ουσιαστικό τρόπο» και θα τους υπενθύμιζε πόσο επικίνδυνες θα μπορούσαν να είναι τέτοιες απειλές εάν συνδέονται με το Κίεβο ή / και τους δυτικούς προστάτες του, όπως υπονόησε.

Επομένως, δεν είναι παρά ψευδείς ειδήσεις να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτός ή οποιοσδήποτε στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του είναι υπεύθυνος για αυτήν την τρομοκρατική επίθεση, επειδή φέρεται να αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις εκ των προτέρων.

Εκείνοι που διαδίδουν αυτή τη θεωρία συνωμοσίας το κάνουν για σκοπούς πληροφοριακού πολέμου, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Πούτιν άφησε να συμβεί αυτό ως μέρος μιας «συνωμοσίας ψευδούς σημαίας» για να δικαιολογήσει τη μετατροπή της ειδικής επιχείρησης σε πόλεμο σύμφωνα με τα νομικά πρότυπα της Ρωσσίας και δεν πρέπει να ακουστεί.



ΠΗΓΗ: Fake News Alert: Putin Didn’t Downplay ISIS-K Threats In The Run-Up To The Crocus Attack (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!