Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Αποσαφήνιση των γεγονότων σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα

 



Κάποιες εικασίες σε λογικά πλαίσια, όπως το να αναρωτιέσαι αν η Ουκρανία ή / και οι ΗΠΑ συμμετείχαν είναι εντάξει, δεδομένου ότι  διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας, αλλά είναι απαράδεκτο να εκμεταλλευτούμε αυτό το περιστατικό για να διασπείρουμε θεωρίες συνωμοσίας για μια ψεύτικη σημαία, τον Τραμπ, την Υεμένη ή ο,τιδήποτε άλλο.

Μια μικρή ομάδα βαριά οπλισμένων τρομοκρατών σκότωσε τουλάχιστον πέντε δωδεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100 σε επίθεση στο χώρο του Δημαρχείου Crocus έξω από τη Μόσχα την Παρασκευή. Αν και το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνητο RT India έγραψε στο Twitter ότι «Η ευρέως διαδεδομένη εικόνα αυτού που ισχυρίζεται ότι είναι μια δήλωση από την ομάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιστατικό χρησιμοποιεί ένα πρότυπο ειδήσεων που το ISIS προφανώς εγκατέλειψε πριν από πολλά χρόνια». Ως εκ τούτου, παραμένει ασαφές ποιος ήταν πίσω από αυτή την επίθεση έως ότου οι ρωσικές αρχές μοιραστούν επιβεβαίωση.

Ωστόσο, το ISIS-K εξακολουθεί να είναι ο κύριος ύποπτος, δεδομένου ότι η FSB απέτρεψε την προγραμματισμένη επίθεσή της εναντίον μιας συναγωγής της Μόσχας νωρίτερα αυτό το μήνα και οι πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν στα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε» για την ανάληψη ευθύνης. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε επίσης δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «παρακολουθεί αναφορές ότι οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, να συμπεριλάβουν συναυλίες και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις».

Αν και η προειδοποίησή τους ήταν μόνο για τις επόμενες 48 ώρες από τις 7 Μαρτίου, συνέπεσε με την FSB να διαλύει τον τρομοκρατικό πυρήνα ISIS-K, αν και πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παρουσιάσει τη δήλωσή τους ως υποτιθέμενη απόδειξη ότι η Αμερική είχε εκ των προτέρων γνώση ότι μια άλλη μεγάλη επίθεση επρόκειτο να συμβεί. Άλλοι, όπως ο πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εικάζουν ότι εμπλέκεται το Κίεβο, αν και οι αρχές δεν έχουν ακόμη μοιραστεί στοιχεία που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσσίας ανέφερε επίσης στην ίδια δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει «καταστολή των οικογενειών [των τρομοκρατών]», η οποία απηχεί αυτό που έγραψε λίγο μετά τον βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας το περασμένο καλοκαίρι. Εκείνη την εποχή, απαίτησε ότι «είναι απαραίτητο να ανατινάξουν τα σπίτια τους και τα σπίτια των συγγενών τους», αν και είναι απίθανο ο πρόεδρος Πούτιν να ακολουθήσει τη συμβουλή του να τιμωρήσει συλλογικά τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσσία λειτούργησε ποτέ όταν διεξήγαγε αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η συναισθηματική αντίδραση του Μεντβέντεφ είναι κατανοητή, αλλά σίγουρα θα συνειδητοποιήσει μόλις ηρεμήσει ότι η λύση του κινδυνεύει μόνο να προκαλέσει περισσότερη τρομοκρατία δημιουργώντας νόμιμα παράπονα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ριζοσπάστες για να χειραγωγήσουν τα θύματα ώστε να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις. Αντί να πατάξει τις οικογένειες των ενόχων, η Ρωσσία θα συνεχίσει την έρευνά της, η οποία θα της επιτρέψει να προσδιορίσει ακριβώς τι συνέβη και την πλήρη έκταση της ξένης εμπλοκής.

Αν και το ISIS-K είναι ο κύριος ύποπτος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η ομάδα μπορεί να καθοδηγήθηκε έμμεσα από εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών για να επιτεθεί στη Ρωσσία, κάτι που είναι δυνατό εάν είχαν έναν πληροφοριοδότη υψηλού επιπέδου ή μια ομάδα στις τάξεις τους. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων Alpha της FSB Σεργκέϊ Γκοντσάρωφ, για παράδειγμα, πιστεύει ότι ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Kirill Budanov είχε εμπλακεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, αλλά είναι επίσης πρόωρο να απορριφθεί αυτή η θεωρία.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στον Donald Trump και δεν συνδέεται με την Υεμένη με οποιονδήποτε τρόπο, σε αντίθεση με τις θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρει ένας κορυφαίος influencer της Alt-Media στο 'X'. 

Αυτό το άτομο εικάζει το πρώτο στη βάση ότι ο ιδιοκτήτης του Δημαρχείου Crocus είναι φίλος του πρώην προέδρου, ο οποίος κάποτε διοργάνωσε διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» εκεί, ενώ το δεύτερο οδηγήθηκε από αναφορές ότι οι Χούθι συμφώνησαν να μην στοχεύσουν ρωσικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένα τόσο εξέχον πρόσωπο θα εισήγαγε τέτοιες γελοίες εικασίες στη συζήτηση, καθώς αυτό κινδυνεύει να δυσφημίσει τους σεβαστούς εταίρους τους συνειρμικά. Έχουν φιλοξενηθεί από μια κορυφαία ρωσική δεξαμενή σκέψης, έχουν τακτικό πρόγραμμα σε μια από τις ξενόγλωσσες πλατφόρμες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, εμφανίστηκαν σε ένα κορυφαίο ρωσικό talk show και πήραν συνέντευξη από έναν επίτροπο από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μεταξύ άλλων ισχυρισμών για φήμη. Κανένας από αυτούς τους εταίρους δεν εμπλέκεται σε θεωρίες συνωμοσίας.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει να είναι το ίδιο πρόσωπο που έγραψε νωρίτερα ότι: Η Ρωσσία εξέταζε μια ναυτική νηοπομπή με την Tουρκία που θα προστατευόταν από τα στρατιωτικά της μέσα στη Συρία. Υπάρχει μια «σχεδόν συναίνεση» μεταξύ του ρωσικού βαθέως κράτους ότι «το Ισραήλ μπορεί να είναι de facto εχθρός» της χώρας τους, ότι η Ρωσσία «στρέφεται προς την Παλαιστίνη», ότι η βοήθειά της στη Γάζα περιλαμβάνει το «στρατιωτικό φάσμα» και ότι ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη στο Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Οι τελευταίες θεωρίες συνωμοσίας τους είναι εξίσου γελοίες και σαφώς ψευδείς.

Αυτή η εικασία για τον Τραμπ δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι υπάρχουν πιο άμεσοι τρόποι για να του στείλουμε ένα μήνυμα από το να επιτεθούμε σε έναν χώρο στον οποίο εμφανίστηκε κάποτε πριν από μια δεκαετία στα μισά του κόσμου, ενώ αυτή η ανάλυση εδώ βασίζεται σε επίσημες ρωσικές δηλώσεις για να καταρρίψει τον ισχυρισμό μιας συμμαχίας με τους Χούτι. Η Ρωσσία έχει διάλογο με αυτή την ομάδα, η οποία δικαιολογημένα θέλει την πολιτική της υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά έχει επίσης καταδικάσει τις επιθέσεις τους εναντίον πολιτικών πλοίων και υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση.

Αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτές που διαδίδονται από αυτόν τον κορυφαίο influencer των Alt-Media, δυσφημούν ολόκληρη την κοινότητα των μη mainstream Media και τους διάσημους συνεργάτες αυτού του ατόμου εντός της Ρωσσίας. Είναι άλλο πράγμα να αναρωτιέται κανείς αν εμπλέκονται εκείνοι που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ περιέγραψε άνευ προηγουμένου ότι διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας και άλλο να γράφει ότι «δεν είναι δύσκολο να κάνουμε τις πράξεις» για να δούμε ότι αυτή η επίθεση συνδέεται με τον Τραμπ και την Υεμένη. Το πρώτο είναι λογικό, ενώ το δεύτερο είναι γελοίο.

Τα αντικειμενικά υπάρχοντα γεγονότα είναι ότι:

1) το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο που εγκατέλειψαν πριν από χρόνια, γι' αυτό και η αλήθεια αυτής της δήλωσης αμφισβητήθηκε από το RT India και η FSB διέλυσε τα μέλη της νωρίτερα αυτό το μήνα πριν μπορέσουν να επιτεθούν σε μια συναγωγή στη Μόσχα. 

2) Οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης προειδοποίηση προς τους πολίτες τους στη συνέχεια να αποφύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις όπως συναυλίες για τις επόμενες 48 ώρες και οι πηγές πληροφοριών τους δήλωσαν αργότερα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν αμφιβάλλουν για τη συμμετοχή του ISIS-K σε αυτή την επίθεση.

Η έρευνα θα καθορίσει όλους εκείνους που έπαιξαν οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό που μόλις συνέβη, αλλά δεδομένου ότι προφανώς μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να ολοκληρωθεί, οι άνθρωποι θα μοιραστούν φυσικά τις δικές τους θεωρίες σχετικά με αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. 

Κάποιες εικασίες σε λογικά πλαίσια, όπως το να αναρωτιέσαι αν η Ουκρανία ή / και οι ΗΠΑ συμμετείχαν είναι εντάξει, δεδομένου ότι  διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας, αλλά είναι απαράδεκτο να εκμεταλλευτούμε αυτό το περιστατικό για να διασπείρουμε θεωρίες συνωμοσίας για μια ψεύτικη σημαία, τον Τραμπ, την Υεμένη ή ο,τιδήποτε άλλο.


ΠΗΓΗ: Clarifying The Facts About The Crocus City Hall Terrorist Attack In Moscow (substack.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!