Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Γερμανική ειρηνευτική πολιτική για την Ουκρανία. Ανοικτές επιστολές του υποστράτηγου (ε.α.) Gerd Schultze-Rhonhof


17 Φεβρουαρίου 2024


«Δεν υπηρέτησα ως στρατιώτης για 37 χρόνια για να διατηρήσω την ειρήνη στη Γερμανία, ώστε τώρα να παρακολουθώ χωρίς να μπορώ να σχολιάσω ή να δράσω, καθώς η Γερμανία οδεύει αργά αλλά κατά πάσα πιθανότητα προς την ενεργό συμμετοχή της σε έναν ξένο και παράλογο πόλεμο». 

(Υποστράτηγος (ε.α.) Gerd-Schultze-Rhonhof)

Παρακάτω δημοσιεύω δύο ανοικτές επιστολές του υποστράτηγου (ε.α.) Gerd Schultze-Rhonhof. Οι επιστολές του και οι λεπτομερείς ειρηνευτικές προτάσεις του για τη διευθέτηση του παράλογου πολέμου στην Ουκρανία αγνοήθηκαν – με δύο εξαιρέσεις – από πρώην αντιρρησίες συνείδησης στην πολιτική. Είθε οι επιστολές και οι προτάσεις του να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και να ανοίξουν το δρόμο προς την ειρήνη. Ακολουθεί η επιστολή του κ. Schultze-Rhonhof προς τους συντάκτες των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης με ημερομηνία 14.02.2024:

Κυρίες και κύριοι στα εκδοτικά γραφεία!

Για περισσότερο από ένα χρόνο, προσπαθώ μάταια να ενθαρρύνω μια ενεργή γερμανική ειρηνευτική πολιτική για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, στέλνοντας προτάσεις σε γερμανούς πολιτικούς και βουλευτές με επιστολές και γραπτά. Σας αποστέλλω τις πιο πρόσφατες επιστολές μου προς ενημέρωσή σας. Αν θέλετε, μπορείτε να το αναφέρετε, να παραθέσετε ή να το σχολιάσετε. Σας ζητώ μόνο, πριν το κάνετε, να διαβάσετε πλήρως τις αιτιολογικές εκθέσεις μου στο παράρτημα 1.


Με
εκτίμηση, Gerd Schultze-Rhonhof


Ακολουθεί η πρώτη επιστολή (Δεκέμβριος 2023) του υποστράτηγου (ε.α.) Gerd Schultze-Rhonhof:

Δεν υπηρέτησα ως στρατιώτης για 37 χρόνια για να διατηρήσω την ειρήνη στη Γερμανία, ώστε τώρα να παρακολουθώ χωρίς να μπορώ να σχολιάσω ή να δράσω, καθώς η Γερμανία οδεύει αργά αλλά κατά πάσα πιθανότητα προς την ενεργό συμμετοχή της σε έναν ξένο και παράλογο πόλεμο. 

Στα νεώτερα χρόνια τους, οι «Τρεις Βασιλιάδες» μας, ο καγκελάριος Scholz, ο υπουργός Lindner και ο υπουργός Δρ Habeck, όλοι αρχικά αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία για το νόμο και την ελευθερία της Γερμανίας και τη διατήρηση της δημοκρατίας μας. Τώρα δαπανούν πολύ περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων ετησίως για το «δίκαιο», την «ελευθερία», τη «δημοκρατία» και τις δυτικές αξίες σε ένα ξένο κράτος που δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε αντιπροσωπεύει τις δυτικές αξίες. Με τα χρήματα των φορολογουμένων μας και το αίμα των ξένων κληρωτών, παρατείνουν έναν πόλεμο που έχει πλέον καταστεί άσκοπος.

Η Ουκρανία δεν είναι σε καμμία περίπτωση δημοκρατία και οι αξίες της δεν είναι οι δικές μας. 

Στην Ουκρανία, απαγορεύονται 11 κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ζελένσκι απαγόρευσε τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024. Στην Ουκρανία, όλα τα μέσα ενημέρωσης ευθυγραμμίζονται. Δεν επιτρέπονται αναφορές από Γερμανούς δημοσιογράφους που επικρίνουν την Ουκρανία από την Ουκρανία (σχόλια Γερμανών δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Ρωσσία είναι αρκετά συνηθισμένα από τη Μόσχα). Στην Ουκρανία, οι πολιτικές δολοφονίες είναι στην ημερήσια διάταξη (σύμφωνα με τα πρωτόκολλα 3 εβδομάδων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αγωγής του Πολίτη μέχρι την έναρξη του πολέμου).

Η Ουκρανία και η Ρωσσία είναι μαζί τα δύο πιο διεφθαρμένα κράτη στην Ευρώπη (σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια). Τα λύτρα από τη στρατιωτική θητεία είναι εξίσου συνηθισμένα στην Ουκρανία όπως και στη Ρωσσία. Η Ουκρανία, με τον κατάλογο των αμαρτιών των παραβιάσεων των κρατικών συνθηκών και των παραβιάσεων των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών χαρτών, δεν είναι σε καμμία περίπτωση κατώτερη από το ρωσικό μητρώο σε συχνότητα και σοβαρότητα. Η φύση και η συχνότητα των ουκρανικών εγκλημάτων πολέμου είναι η ίδια με αυτά που διαπράττονται από τη ρωσική πλευρά, μόνο η κατάχρηση ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο ως ασπίδες για τα μαχόμενα στρατεύματα συμβαίνει μόνο στην ουκρανική πλευρά (σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΕ της 29.6.2022).

Αυτή η Ουκρανία δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε αντιπροσωπεύει τις αξίες μας, όπως μας κάνουν να πιστεύουμε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και η πλειοψηφία των κομμάτων μας. Η επίσημη ερμηνεία που μας παρουσιάστηκε ότι η Ουκρανία θα συν-υπερασπιστεί τις αξίες μας είναι τόσο ανόητη όσο ήταν η «άμυνα της Γερμανίας στο Hindu Kush» του Struck. (σχετ. Protecting Freedom at the Hindukush: Source of Famous Afghanistan Quote Dies - Afghanistan Analysts Network - English (afghanistan-analysts.org ΚΑΙ: Power struggle in the Hindu Kush – DW – 06/26/2021)

Αναμένω από τους πρώην αντιρρησίες συνείδησης στην Bundestag και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αγωνιστούν ενεργά για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να απελευθερωθούν από τις μη ρεαλιστικές φανταστικές ιδέες τους για νίκη στην Ουκρανία. Το ίδιο περιμένω και από όλους τους άλλους κυβερνώντες και βουλευτές. 

Η ιδέα μιας πιθανής επανένωσης δύο φιλονικούντων και πλέον αλληλομισούμενων τμημάτων ενός εθνικού λαού, που πολεμούσε ο ένας εναντίον του άλλου για 8 χρόνια πριν από τη ρωσική εισβολή, σε μια μελλοντική Ουκρανία παλαιών διαστάσεων είναι το όνειρο σε έναν χορό των τρελλών. 

Όσον αφορά την προθυμία της πλειοψηφίας των γερμανικών κομμάτων να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να νικήσουν με χρήματα και παραδόσεις όπλων, έρχεται στην μνήμη μου ένα ρητό του Ρώσου αντιστράτηγου Alexander Lebed, ο οποίος είπε στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας: «Επιτρέψτε μου να στρατολογήσω έναν λόχο από τους γιους της ελίτ και ο πόλεμος θα τελειώσει την επόμενη μέρα». (Ο Lebed υπήρξε ένας αποτυχημένος προεδρικός υποψήφιος στη Ρωσσία το 1996.)

Το δεύτερο ερώτημα που διακυβεύεται εδώ είναι εάν, μετά την αποχώρησή της από την Κεντρική Ευρώπη, η Ρωσική Ομοσπονδία απείλησε πραγματικά τη Δύση, ή ακόμα και μόνο μια χώρα του ΝΑΤΟ ή άλλη γειτονική χώρα μετά το τέλος της διαδικασίας αποσύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης. Θα απαντήσω λεπτομερώς σε αυτό το ερώτημα στην αιτιολογική έκθεση της ακόλουθης επιστολής προς τους πολιτικούς. Η αιτιολόγηση αυτή ακολουθεί ως παράρτημα 1 του παρόντος μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από τις 15 Αυγούστου 2022, προσπαθώ να εκπαιδεύσω εκατοντάδες βουλευτές του ΕΚ σχετικά με την ιστορία της ρωσικής εισβολής και τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, πρότεινα στον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο και πρώην καγκελάριους και κορυφαίους πολιτικούς με διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα που ήταν ακόμα ανοιχτοί μια γερμανική πρωτοβουλία για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Έστειλα την τελευταία μου προσπάθεια τα Χριστούγεννα του 2023 με την ακόλουθη επιστολή στα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων της Bundestag, σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων και γενικούς γραμματείς και σε όλους τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Μόνο δύο αρχηγοί κομμάτων από την πλευρά του Σώματος ανταποκρίθηκαν με επιδοκιμασία αν καθόλου, αλλά με το μήνυμα ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε

Μόλις έλαβα μια ευγενική αλλά απορριπτική απάντηση από τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του οποίου την απόκρυψη και την άγνοια της μακράς ιστορίας του πολέμου δεν αποδέχομαι και του οποίου τους υπαινιγμούς κατά του Πούτιν σε μεγάλο βαθμό δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Παρεμπιπτόντως, δήθεν αποδεδειγμένοι αλλά αδικαιολόγητοι υπαινιγμοί ήταν επίσης μέρος της εκρηκτικής ύλης των δύο παγκοσμίων πολέμων. Παρ' όλη την ευγένεια, η απάντηση δίνει την εντύπωση ότι ο συντάκτης της δεν έχει διαβάσει καθόλου την αιτιολογική έκθεση της πρότασής μου (Παράρτημα 1 Bei Schneider - Begründung zum Entwurf des Ukrainisch-Russischen Friedensvertrags).

Ένα μέρος του γερμανικού λαού έχει πλέον κουραστεί να μην ενημερώνεται για το παρασκήνιο του πολέμου στην Ουκρανία και να επενδύει 10 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε έναν παράλογο, ξένο πόλεμο και τους περαιτέρω θανάτους δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών και Ρώσων. 
Εάν η γερμανική κυβέρνηση, αγνοώντας τα γερμανικά συμφέροντα, διακινδυνεύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε ανάφλεξη - όπως φοβόταν αρχικά ο καγκελάριος Scholz - και να συμπεριλάβει και τη Γερμανία, ο ίδιος ο λαός πρέπει να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση το πρώτο της καθήκον. Μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών πολιτικών ενδιαφέρεται πρωτίστως για μια νίκη των Ουκρανών και μια ήττα των Ρώσων, και μόνο δευτερευόντως για την ειρήνη. Παρακαλώ διαβάστε την χριστουγεννιάτικη επιστολή μου στους «πολιτικούς» και μεταφέρω τις σκέψεις μου σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Και προσπαθήστε να πείσετε τους βουλευτές σας για τη δυνατότητα πρόωρου τερματισμού του πολέμου.

Με εκτίμηση, Gerd Schultze-Rhonhof
Τέλος 1ης επιστολής

-

Δεύτερη επιστολή με ημερομηνία 24.12.2023

Αυτή η επιστολή στάλθηκε

σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, τους γενικούς γραμματείς των κομμάτων, τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή και τους υπουργούς-προέδρους των ομόσπονδων κρατιδίων.

Χαίρετε!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα, ούτε καν μια πρακτική ώθηση από τη Γερμανία που θα μπορούσε να επιφέρει ένα πρόωρο τέλος στον πόλεμο.

Αφού στράφηκα ανεπιτυχώς και χωρίς απάντηση στον καγκελάριο Scholz και στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή με μια πρόταση σχετικά με αυτό το ζήτημα, απευθύνω τώρα αυτήν την επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων, στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ομάδων στη γερμανική Bundestag, στους γενικούς γραμματείς των κομμάτων και στις κυρίες και τους κυρίους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατών, με το αίτημα: να παροτρύνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μεσολαβήσει για την εξεύρεση ταχείας ειρηνευτικής λύσης κατά την έννοια της ακόλουθης πρότασης (παράρτημα 2).

Με νηφάλιο υπολογισμό και σκέψη, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορεί να κερδηθεί από καμμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, εκτός εάν κλιμακωθεί τελικά σε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ωστόσο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και, εντός των προαναφερθεισών κοινοτήτων κρατών, πρώτα και κύρια η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, υποστηρίζουν τον πόλεμο σαν να μπορούσε να κερδηθεί από την Ουκρανία. Αυτό βοηθά και υποκινεί τη στρατιωτική καθυστέρηση της χρεοκοπίας της Ουκρανίας και τη σκόπιμη αποδοχή της συνέχισης των μαζικών δολοφονιών και καταστροφών στην εμπόλεμη ζώνη. 

Φαίνεται ότι οι ηγετικές πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με τη στρατιωτική επιλογή «Ρωσσία ή Ουκρανία». Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει συνειδητά να αντιμετωπίσουμε την πολιτική επιλογή «πόλεμος ή ειρήνη». Δεν είναι δυνατόν να έχουμε και τα δύο μαζί, μια στρατιωτική νίκη μόνο μιας αντιμαχόμενης πλευράς και μια διαρκή και συμφιλιωτική ειρήνη.

Από μια νηφάλια και αντικειμενική άποψη, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας βρίσκονται μέχρι στιγμής αντιμέτωποι με οκτώ (πρόσφατα 9) θεωρητικά πιθανές εξελίξεις. Όλες οι επιλογές που ήταν ανοιχτές μέχρι στιγμής υπόσχονται ένα κακό αποτέλεσμα. Τίποτε δεν τελειώνει σε τίποτε καλύτερο από μια παγωμένη κατάπαυση του πυρός. Καμμία από τις επιλογές δεν οδηγεί σε πραγματική ειρήνη. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και, με αμφότερες, η Γερμανία βρίσκονται σε αδιέξοδο με την πολιτική τους για την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Οι αναφερόμενες 8 (πρόσφατα 9) θεωρητικές δυνατότητες είναι:

1. Η Ρωσσία κερδίζει με την έννοια ότι παίρνει τον έλεγχο της Ουκρανίας. Τότε η Γερμανία και η Δύση από τη μία πλευρά, και η Ρωσσία από την άλλη, θα βρεθούν και πάλι σε έναν Ψυχρό Πόλεμο η μία εναντίον της άλλης για πολύ καιρό, εις βάρος και των δύο πλευρών.

2. Η Ουκρανία κερδίζει με την έννοια ότι ανακαταλαμβάνει όλα τα εδάφη που κατείχε προηγουμένως η Ρωσσία. Στη συνέχεια, τα περίπου 8 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες της Ουκρανίας απειλούνται με τρομερές διώξεις και τιμωρίες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι το έχει ανακοινώσει αρκετές φορές. Και η Γερμανία απειλείται από το επόμενο κύμα προσφύγων.

3. Υπάρχει στρατιωτικό αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης χωρίς επακόλουθη φιλική ειρηνευτική διευθέτηση. Τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή «κορεατική λύση» με έναν Ψυχρό Πόλεμο και μια μόνιμη πηγή κινδύνου στην Ευρώπη.

4. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί ασταμάτητα χωρίς αδιέξοδο και νίκη. Τότε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί και Ρώσοι θα πεθάνουν χωρίς λόγο και θα ακρωτηριαστούν. Η Ουκρανία θα συνεχίσει να καταστρέφεται και η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει και να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία χωρίς τέλος.

5. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τότε θα υπάρξουν μήνες, αν όχι χρόνια, από τις αμοιβαίες προϋποθέσεις που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και από τη σκλήρυνση των θέσεων και του μίσους που έχει πλέον συμβεί, και λόγω της παρέμβασης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία είναι σίγουρα αναμενόμενη. Κατά συνέπεια, η καταστροφή και οι ανθρωποθυσίες «συνεχίζονται». Με τις τρέχουσες ουκρανικές και ρωσικές προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις, είναι προβλέψιμο ότι δεν θα υπάρξουν καν διαπραγματεύσεις.

6. Υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Οι εκεχειρίες δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα του πολέμου, αλλά απλώς ένα διαδικαστικό βήμα. Μετά από αυτό, πρέπει να υπάρξει ισορροπία συμφερόντων μεταξύ των εχθρικών γειτονικών κρατών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προς το παρόν, ούτε οι αντιμαχόμενες πλευρές, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε ο «πολιτικός κόσμος» της Γερμανίας είναι πρόθυμοι να συμβιβάσουν τα συμφέροντά τους.

7. Η Ουκρανία πλησιάζει εμφανώς στην ήττα. Έπειτα, υπάρχει ο κίνδυνος το ΝΑΤΟ, και επομένως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να παρέμβουν στον πόλεμο. Όλες οι προηγούμενες υποσχέσεις για βοήθεια από το ΝΑΤΟ και τις χώρες της ΕΕ το δείχνουν αυτό, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο.

8. Το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας με τα δικά του στρατεύματα. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσσία να φτάσει στα όρια της αμυντικής της ικανότητας και, με κίνδυνο της δικής της ήττας, να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη

Η Ρωσσία δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πόλεμος θα διεξαχθεί στην Ευρώπη μας. Προφανείς στόχοι για τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη θα ήταν τα κέντρα διοίκησης των ΗΠΑ, από τα οποία παρέχεται και κατευθύνεται ήδη η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, το Ramstein και το Wiesbaden. ( Προσθήκη της 6.2.2024 από τη συνέντευξη Tucker Carlson-Putin, 69ο λεπτό και 40ο δευτερόλεπτο: Ο Carlson παραθέτει τον γερουσιαστή των ΗΠΑ από τις 5.2.2024 από τη συζήτηση των ΗΠΑ σχετικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία: «Είτε υποστηρίζουμε την Ουκρανία τώρα είτε οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παρελάσουν και θα πολεμήσουν στην Ουκρανία». )

Μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν πλήρως από την οικονομική και υλική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Στη συνέχεια, η ΕΕ, και μαζί της ο κύριος χρηματοδότης της, η Γερμανία, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με πολύ αυξημένες δικές της συνεισφορές τόσο ανεπιτυχώς όσο πριν και θα κρατήσει τον πόλεμο «σιγοβράζει». Όλες οι υποσχέσεις πίστης και υποστήριξης από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο το υποδηλώνουν. Αυτό θα έφερνε τη Γερμανία όλο και πιο έντονα στο βάλτο του χρέους της Ουκρανίας από πριν.

Δεδομένου ότι όλες οι λύσεις που δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα δεν οδήγησαν παρά σε περαιτέρω παράταση του πολέμου, πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος μέσω μιας διαφορετικής προσέγγισης. Η προσέγγιση για ένα πρόωρο τέλος του πολέμου μπορεί να είναι μια διαιτητική απόφαση με τη μορφή μιας πλήρως και ολοκληρωμένα διατυπωμένης συνθήκης ειρήνης που είναι διαπραγματεύσιμη και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η πρόταση πρέπει να ικανοποιεί τα ζωτικά συμφέροντα (όχι αιτήματα) των δύο αντιμαχόμενων λαών – Ουκρανών και Ρώσων – κατά συνέπεια να απαιτεί εύλογες θυσίες και από τις δύο πλευρές, να ικανοποιεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του θιγόμενου μόνιμου πληθυσμού και να παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αναμένεται ούτως ή άλλως μετά την περαιτέρω πορεία του πολέμου με νηφάλια θεώρηση. Η διαδικασία διαιτητικής απόφασης απέτρεψε δύο φορές το ξέσπασμα «αερομεταφερόμενων» πολέμων τον περασμένο αιώνα. 

Προτείνοντας ένα τέτοιο κείμενο συνθήκης, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα είναι σε θέση να κρίνουν αν θα μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά στη βάση του και να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν χωρίς «αδιαπραγμάτευτες» προϋποθέσεις ή αν θα προτιμούσαν τη συνέχιση της αιματηρής και θυσιαστικής διαδικασίας του πολέμου. Η διαιτητική απόφαση επρόκειτο να υποβληθεί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – και για βάσιμους λόγους μόνο από αυτές – στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Όλες οι προηγούμενες εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις από κύκλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνδέονταν με μονομερείς όρους εξαίρεσης αποκλειστικά προς τη Ρωσσία και, ως εκ τούτου, ήταν ακατάλληλες. Σχεδόν όλες οι προηγούμενες κλήσεις δεν είχαν συγκεκριμένη προσφορά προς τη Ρωσσία.

Έχω περάσει 20 χρόνια ερευνώντας και γράφοντας βιβλία σχετικά με τα αίτια των πολέμων, των ειρηνευτικών προσπαθειών και των συνθηκών ειρήνης. Με αυτή την προηγούμενη γνώση, παίρνω το θάρρος να σας υποβάλω μια πρόταση για ένα τόσο πλήρως διατυπωμένο κείμενο της Συνθήκης στο Παράρτημα 2 αυτής της επιστολής. Η κατευθυντήρια αρχή αυτής της πρότασης είναι ο συμβιβασμός συμφερόντων και ο στόχος της μακροπρόθεσμης συμφιλίωσης.

Δεδομένου ότι αυτή η προσέγγιση είναι ακατανόητη κατά την πρώτη ανάγνωση, δεδομένων των δύο ετών φιλοουκρανικών αναφορών και σχολίων στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, και ενόψει των μονόπλευρων αντεγκλήσεων κατά της Ρωσσίας που είναι ευρέως διαδεδομένες εδώ στη Γερμανία, παίρνω το θάρρος να σας παρουσιάσω μια λεπτομερή αιτιολόγηση της πρότασής μου στο παράρτημα 1 αυτής της επιστολής.

Ενόψει της σκληρής, μονομερούς αυτοδιάθεσης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτό το θέμα, θα αποφύγω να υποβάλω αυτήν την πρόταση μέσω του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είναι το ίδιο υπεύθυνο.

Σας ζητώ να υποστηρίξετε μια τέτοια γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εάν το επιθυμείτε, είμαι στη διάθεσή σας για μια συζήτηση σχετικά με το περαιτέρω υπόβαθρο της πρότασής μου. ( προσφορά Δεκεμβρίου 2023 σε πολιτικούς και βουλευτές )

Με ένδειξη του σεβασμού μου,

Gerd Schultze-Rhonhof


ΠΗΓΗ: Bei Schneider - Deutsche Friedenspolitik für die Ukraine. Offene Briefe von Generalmajor a.D. Gerd Schultze-Rhonhof


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ (και πολύ ενδιαφέροντα, για λίγους):

Ο καγκελάριος της ειρήνης Scholz εναντίον των πολιτικά αναλφάβητων στην πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και την Bundeswehr!

Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσσίας του υποστράτηγου (ε.α.) Gerd Schultze-Rhonhof


Αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο συνθήκης ειρήνης Ουκρανίας-Ρωσσίας


Υποστράτηγος Gerd Schultze-Rhonhof: Είναι πραγματικά ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου;


Η άλλη αφήγηση - Μέρος 1. Η προϊστορία της Ουκρανίας


Η άλλη αφήγηση - Μέρος 2. Τα αίτια του πολέμου


Η άλλη αφήγηση – Μέρος 3: Η αρχή του Ζελένσκι


Η άλλη αφήγηση – Μέρος 4: Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου 2022 και η «υπόθεση Bucha»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!