Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Να γιατί η GUR της Ουκρανίας, και όχι το ISIS-K, είναι ο κύριος ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus



Η GUR (*) έμαθε τα πάντα για την τρομοκρατία από τη CIA, αλλά δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι ένα νοκ-άουτ, έκανε μια σειρά από ατημέλητα λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα την ενοχοποίηση της Ουκρανίας αντί να προσδώσουν ψευδή αξιοπιστία στην αφήγηση του ISIS-K.

Andrew Korybko
24 Μαρτίου 2024

Οι εικασίες οργιάζουν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής το βράδυ στο χώρο του Δημαρχείου Crocus στη Μόσχα σχετικά με το αν το ISIS-K ήταν πραγματικά υπεύθυνο, όπως ισχυρίστηκε η ομάδα, ή αν η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας GUR ενορχήστρωσε τα πάντα υπό την κάλυψη των πρακτόρων της που παρουσιάζονται ως μέλη αυτής της ομάδας. 

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τρέχουν με το πρώτο σενάριο, ενώ κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσφημίσουν το δεύτερο, αλλά η υπενθύμιση της τρομοκρατικής ιστορίας της GUR και των δεσμών της με ριζοσπάστες ισλαμιστές δείχνει ότι δεν είναι υπεράνω υποψίας.

Ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα το καλοκαίρι του 2022, τη διεξαγωγή της βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό στη γέφυρα της Κριμαίας το φθινόπωρο, τη δολοφονία του Βλάντλεν Τατάρσκι την άνοιξη του 2023 και τις διασυνοριακές-σύνορο τρομοκρατικές επιδρομές του λεγόμενου «Ρωσικού Εθελοντικού Σώματος» τον περασμένο χρόνο. 

Συνδέονται επίσης με τρομοκράτες Τατάρους της Κριμαίας και συνδέονται με Τσετσένους που το ISIS. Η CIA συνδέεται επίσης με αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες και ομάδες, αφού η Washington Post ανέφερε το περασμένο φθινόπωρο ότι ανοικοδόμησαν την GUR από το μηδέν μετά το 2014.

Η σύγχρονη GUR είναι προϊόν της CIA, η οποία σίγουρα μοιράστηκε με τους προστατευόμενούς της όλα όσα έμαθε κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου υβριδικού πολέμου στην Συρία, για να μην αναφέρουμε και τις τρομοκρατικές επαφές τους. 

Ήταν μέσω αυτής της σχολαστικής καλλιέργειας που ο επικεφαλής της GUR Kirill Budanov απέκτησε τη δίψα του για αίμα που είδαμε σε πλήρη επίδειξη την περασμένη άνοιξη, όταν δήλωσε ότι «σκοτώνουμε Ρώσους και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε σε αυτόν τον κόσμο μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας».

Γιατί όσο θανατηφόρα και αν έχει γίνει η GUR την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να είναι ένα νοκ άουτ της CIA, γι' αυτό αναμένεται να κάνει ατημέλητα λάθη από καιρό σε καιρό. 

Αυτό είναι σχετικό όταν πρόκειται για την τελευταία επίθεση αφού το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη χρησιμοποιώντας ένα ξεπερασμένο πρότυπο ειδήσεων, υποδηλώνοντας έτσι ότι κάποιος άλλος διεκδίκησε πίστωση στο όνομά του στην αρχή, αλλά στη συνέχεια το ISIS-K έτρεξε ευκαιριακά μαζί του για επιρροή. 

Λαμβάνοντας υπόψη την τρομοκρατική ιστορία του και τους δεσμούς του με ριζοσπάστες ισλαμιστές, αυτός ο μυστηριώδης ηθοποιός ήταν αναμφισβήτητα η GUR.

Αυτό που πιθανότατα συνέβη είναι ότι οι πράκτορές τους παρουσιάστηκαν ως μέλη αυτής της τρομοκρατικής ομάδας, προκειμένου να διατηρήσουν εύλογη δυνατότητα άρνησης σε περίπτωση που η προγραμματισμένη επίθεση ματαιώθηκε ή οι τρομοκράτες συλλαμβάνονταν αργότερα. 

Ένας από τους Τατζίκους που συνελήφθη στο αυτοκίνητο που έτρεχε προς τα ουκρανικά σύνορα ισχυρίστηκε ότι στρατολογήθηκαν από τους επιμελητές ενός ριζοσπαστικού καναλιού στο 'Telegram' μόλις πριν από ένα μήνα για να πραγματοποιήσουν την επίθεση χρησιμοποιώντας ήδη αποθηκευμένα όπλα με αντάλλαγμα μια πληρωμή χρεωστικής κάρτας περίπου 5000 δολλαρίων ο καθένας.

Αυτοί οι υπήκοοι πιθανότατα επιλέχθηκαν από την GUR, δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν προδιάθεση για θρησκευτικό ριζοσπαστισμό λόγω της παρατεταμένης κληρονομιάς του εμφυλίου πολέμου του Τατζικιστάν εμπνευσμένου από το Ισλάμ από τη δεκαετία του 1990, η χώρα τους εφάπτεται με το αφγανικό αρχηγείο του ISIS-K και έχουν ταξιδιωτικά προνόμια χωρίς βίζα στη Ρωσσία.

Κατά συνέπεια, φέρεται να στρατολογήθηκαν μέσω ενός ριζοσπαστικού καναλιού στο 'Telegram', η συμμετοχή του ISIS-K δεν φαίνεται εντελώς απίθανη και ήταν σε θέση να εισέλθουν εύκολα στη Ρωσσία με ελάχιστο έλεγχο.

Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά ριζοσπαστικοί για να βγουν έξω με πυροβόλα όπλα ή σε μια έκρηξη αυτοκτονίας, όπως είναι γνωστό το ISIS-K, αλλά εξακολουθούσαν να είναι αρκετά συμπαθείς με την ιδεολογία αυτής της ομάδας για να πραγματοποιήσουν αυτό που πίστευαν ότι ήταν η τελευταία αποστολή της με αντάλλαγμα χρήματα. 
Αυτό εξηγεί γιατί έφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος, κάτι που είναι αντίθετο με αυτό που θα έκανε ποτέ οποιοσδήποτε συνεργάτης αυτής της ομάδας, αφού πυροβόλησαν δεκάδες ανθρώπους και έβαλαν φωτιά στο χώρο.

Αν είχαν φτάσει στην Ουκρανία, όπου η FSB επιβεβαίωσε ότι είχαν επαφές και ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «ένα παράθυρο είχε ετοιμαστεί για αυτούς... να περάσουν", τότε πιθανότατα θα είχαν σκοτωθεί από την GUR για να καλύψουν τα πάντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα έμαθε πώς να διεξάγει τρομοκρατία από τη CIA, η οποία με τη σειρά της τελειοποίησε αυτή την πρακτική στη Συρία τα τελευταία 13 χρόνια του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εκεί, αλλά η GUR εξακολουθεί να είναι ένα νοκ άουτ και γι' αυτό έκαναν τρία απρόσεκτα λάθη.

Με τη σειρά που συνέβησαν, το πρώτο τους λάθος ήταν η στρατολόγηση ανθρώπων που δεν ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στον τόπο της επερχόμενης τρομοκρατικής τους επίθεσης. Αυτό οδήγησε τους ενόχους να συλληφθούν και να αποκαλύψουν για το πώς στρατολογήθηκαν με αντάλλαγμα χρήματα, κάτι που είναι ένα από τα σημάδια ότι το ISIS-K δεν ήταν πίσω από αυτό που συνέβη, αφού τα μέλη τους πάντα περιμένουν να πεθάνουν ως «μάρτυρες». Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι έγινε αυτό το λάθος υποδηλώνει ότι η GUR ήταν απελπισμένη να προχωρήσει με τα σχέδιά της.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι δεν είπαν στους πληρεξούσιούς τους να καταφύγουν σε ένα ασφαλές σπίτι αμέσως μετά την επίθεση για να συναντήσουν μια επαφή που θα τους βοηθούσε στην συνέχεια να φτάσουν στα σύνορα αργότερα, αλλά που στην πραγματικότητα θα τους σκότωνε μόλις συναντιόντουσαν για να καλύψουν τα πάντα. 

Αυτό τους οδήγησε να τρέξουν προς τα ουκρανικά σύνορα, δείχνοντας έτσι σε όλους ότι τουλάχιστον ένοιωθαν ότι θα έβρισκαν καταφύγιο εκεί, γεγονός που έκανε τον ισχυρισμό της Ρωσσίας για ουκρανική εμπλοκή πολύ πιο πιστευτό για πολλούς σκεπτικιστές Δυτικούς.

Και τέλος, το τελευταίο λάθος ήταν ότι η GUR χρησιμοποίησε ένα ξεπερασμένο πρότυπο ειδήσεων για να διεκδικήσει τα εύσημα για την επίθεση για λογαριασμό του ISIS-K, το οποίο σωστά προέβλεψε ότι θα έτρεχε ευκαιριακά μαζί του για επιρροή. 
Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, σηματοδότησαν ότι η ίδια η ομάδα δεν έπαιξε ρόλο στην οργάνωση του τι συνέβη, διαφορετικά θα είχε χρησιμοποιηθεί το πιο σύγχρονο πρότυπό τους. 

Συνολικά, αυτά τα τρία απρόσεκτα λάθη δυσφήμισαν την αφήγηση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και επέστησαν την προσοχή στην GUR.

Σε συνδυασμό με την τρομοκρατική ιστορία της και τους δεσμούς της με ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, οι οποίες αποδεικνύουν αντίστοιχα ότι έχει τις δυνατότητες και την πρόθεση να πραγματοποιήσει την επίθεση Crocus, καθώς και τις γνώσεις που απαιτούνται για την πλαστοπροσωπία εξτρεμιστών στο διαδίκτυο για σκοπούς στρατολόγησης, όλα αυτά καθιστούν την GUR τον κύριο ύποπτο. 

Έμαθε τα πάντα για την τρομοκρατία από τη CIA, αλλά δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι ένα νοκ-άουτ, έκανε μια σειρά από λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα την ενοχοποίηση της Ουκρανίας αντί να προσδώσουν ψευδή αξιοπιστία στην αφήγηση του ISIS-K.



ΠΗΓΗ: Here’s Why Ukraine’s GUR, And Not ISIS-K, Is The Prime Suspect In The Crocus Terrorist Attack (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





(*) GUR: Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (Ουκρανία) (GUR, ГУР), η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της ουκρανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!