Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Η Ρωσσία απέτρεψε τη συνωμοσία του ISIS-K για να προκαλέσει διαθρησκευτική διχόνοια



Προκλήσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις προϋπάρχουσες διαιρέσεις, προσδίδοντας ψευδή αξιοπιστία στους ισλαμοφοβικούς ριζοσπάστες που θέλουν μια λεγόμενη «Ρωσσία για τους Ρώσους».

Andrew Korybko
9 Μαρτίου 2024

Η FSB εξάρθρωσε ένα παρακλάδι του τρομοκρατικού πυρήνα ISIS-K με έδρα το Αφγανιστάν την Πέμπτη που σχεδίαζε να επιτεθεί σε συναγωγή της Μόσχας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει διαθρησκευτική διχόνοια εάν η επίθεση δεν είχε ματαιωθεί. 

Η Ρωσσία είναι ένας ιστορικά κοσμοπολίτικος πολιτισμός-κράτος του οποίου οι άνθρωποι έχουν μια ισχυρή αίσθηση εθνικής ενότητας, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι οι προκλήσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις προϋπάρχουσες διαιρέσεις, προσδίδοντας ψευδή αξιοπιστία στους ισλαμοφοβικούς ριζοσπάστες που θέλουν μια λεγόμενη «Ρωσσία για τους Ρώσους».

Ο Navalny είχε κάποτε αγκαλιάσει αυτή την τοξική ιδεολογία, η οποία καταστέλλεται αυστηρά από τις υπηρεσίες ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 282 του ρωσικού ποινικού κώδικα, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να κυκλοφορεί μεταξύ ορισμένων περιθωριακών στοιχείων της κοινωνίας. Το περιστατικό του περασμένου Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Makhachkala στην αυτόνομη μουσουλμανική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, για το οποίο οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα εδώ αν δεν το είχαν παρακολουθήσει εκείνη τη στιγμή, απείλησε να δώσει νέα πνοή σε αυτό το φασιστικό κίνημα.

Η οπτική ήταν τέτοια που φαινόταν σαν κάποιοι ντόπιοι Ρώσοι μουσουλμάνοι να είχαν αγκαλιάσει εξτρεμιστικές απόψεις, η εντύπωση των οποίων έδωσε ψευδή αξιοπιστία στους προαναφερθέντες ισλαμοφοβικούς ριζοσπάστες που θέλουν μια λεγόμενη «Ρωσσία για τους Ρώσους» επιτρέποντας τον διαχωρισμό των πλειοψηφικά μουσουλμανικών περιοχών της. Οι αρχές διευκρίνισαν γρήγορα ότι τα ξένα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν από υπηρεσίες πληροφοριών ήταν υπεύθυνα για τη χειραγώγηση αυτών των ανθρώπων, αλλά εξακολουθούσε να γίνεται κάποια ζημιά στις αντιλήψεις γι' αυτούς.

Αν η τελευταία συνωμοσία του ISIS-K δεν είχε σταματήσει και οι Εβραίοι σφαγιάζονταν στη συναγωγή τους, όπως μερικοί από τους προαναφερθέντες χειραγωγημένους ντόπιους υπονοούσαν την πρόθεση να σφαγιάσουν φημολογούμενες αφίξεις Εβραίων στο αεροδρόμιο αρκετούς μήνες πριν, τότε το αντιδραστικό ισλαμοφοβικό συναίσθημα θα μπορούσε να έχει αυξηθεί μεταξύ ορισμένων στην κοινωνία. Το περιστατικό θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης Ισραήλ-Χαμάς της Ρωσσίας, εάν το Τελ Αβίβ το εκμεταλλευόταν ως πρόσχημα για να στείλει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία με την ψευδή βάση ότι η Μόσχα δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τους Εβραίους.

Σε αντίθεση με τα τέλη Οκτωβρίου, αυτή η ματαιωμένη επίθεση στις αρχές Μαρτίου συνδέεται με μια ξένη τρομοκρατική ομάδα και ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας Shoigu προειδοποίησε για τρομοκρατικές απειλές που προέρχονται από το Αφγανιστάν. Το ISIS-K είχε ήδη βομβαρδίσει τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά η απόπειρα επίθεσης αυτού του μήνα στη Μόσχα είναι η πρώτη φορά που στόχευσε άμεσα το έδαφος της χώρας και μπορεί να μην είναι ούτε η τελευταία φορά.

Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid επέπληξε τον Shoigu ισχυριζόμενος ότι «Δυόμισι χρόνια κυριαρχίας των Ταλιμπάν έχουν αποδείξει ότι καμία απειλή από το Αφγανιστάν δεν στοχεύει κανέναν», αλλά τώρα έχει αυγό στο πρόσωπό του, αφού η FSB ισχυρίστηκε ότι οι τρομοκράτες συνδέονταν με έναν πυρήνα ISIS-K με έδρα το Αφγανιστάν. Αυτό δείχνει ότι το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των Ταλιμπάν να εξαλείψουν αυτές τις απειλές. Αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις της Αμερικής, τότε ίσως να ήταν πιο επιτυχημένες.

Συνολικά, τα συμπεράσματα από αυτό το περιστατικό είναι ότι: 1) οι συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ εμποδίζουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες των Ταλιμπάν. 2) οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα το Αφγανιστάν να συνεχίσει να αποτελεί απειλή για όλους· 3) Το ISIS-K επικεντρώνεται τώρα εκ νέου στη Ρωσσία. και 4) σχεδιάζει επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν μέγιστη διαθρησκευτική διχόνοια. αλλά 5) το τελευταίο σταμάτησε λόγω της επιμέλειας του FSB. Κοιτάζοντας μπροστά, περισσότερες απειλές αναμένεται να υλοποιηθούν και εκείνες που δεν σταματούν μπορεί να έχουν τεράστιο πολιτικό αντίκτυπο.

ΠΗΓΗ: Russia Thwarted ISIS-K’s Plot To Trigger Inter-Religious Discord (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!