Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Όλα όσα ΠΡΕΠΕΙ νά γνωρίζετε, γιά τόν ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΠΛΟΥΤΟ καί τίς σκιερές προσφορές του βαρόνου Jacob Rothschild !....


© AP Photo / Sang Tan

Από την Svetlana Ekimenko

Η οικογένεια Rothschild έχει διατηρήσει την πολυπόθητη θέση μιας από τις πιο ισχυρές παγκόσμιες δυναστείες που εκτείνεται πάνω από 200 χρόνια. 

Ο 4ος βαρόνος Rothschild, Nathaniel Charles Jacob Rothschild, ήταν κληρονόμος έβδομης γενιάς της τραπεζικής οικογένειας. Η κόρη του Hannah Rothschild θα αναλάβει τώρα ως πρόεδρος του Ιδρύματος Rothschild.

Ο λόρδος Jacob Rothchild πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του στις 26 Φεβρουαρίου.


«Ο πατέρας μας Jacob ήταν μια σημαντική παρουσία στη ζωή πολλών ανθρώπων – ένας εξαιρετικά επιτυχημένος χρηματοδότης, ένας υπέρμαχος των τεχνών και του πολιτισμού, ένας αφοσιωμένος δημόσιος υπάλληλος, ένας παθιασμένος υποστηρικτής φιλανθρωπικών σκοπών στο Ισραήλ και τον εβραϊκό πολιτισμό, ένας ένθερμος περιβαλλοντολόγος και πολύ αγαπημένος φίλος, πατέρας και παππούς», δήλωσε η οικογένειά του σε δήλωση τύπου. 

Δεν δόθηκε αιτία θανάτου.

Ακόμη και άνθρωποι μακριά από τον κόσμο των οικονομικών γνωρίζουν το όνομα Rothschild, το οποίο είναι συνώνυμο με τεράστιο πλούτο, δύναμη και επιρροή. 

Η ιστορική φυλή ξεκίνησε με τον Mayer Amschel Rothschild, γεννημένο το 1744. 

Η δυναστεία έχει προχωρήσει πολύ από τότε, με τις συμμετοχές της οικογένειας Rothschild να κυμαίνονται από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έως βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, η ενέργεια, η ακίνητη περιουσία και η φιλανθρωπία.

Εκτός από τον καθορισμό διαφόρων περιόδων στην οικονομική ιστορία, οι Rothschilds έχουν πιστωθεί με τη χρηματοδότηση κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών, στρατιωτικών επιχειρήσεων και προεκλογικών εκστρατειών σε όλο τον κόσμο. 

Φημολογείται ότι συμμετείχαν σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Διακήρυξη Μπάλφουρ της Μεγάλης Βρετανίας, που δεσμεύτηκε να δημιουργήσει «ένα εθνικό σπίτι για τον εβραϊκό λαό» στην Παλαιστίνη το 1917, το οποίο αργότερα οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ.

Το Sputnik πρόσφατα ερεύνησε το υπόβαθρο του Λόρδου Jacob Rothschild, εξέχοντος δισεκατομμυριούχου χρηματοδότη, επενδυτή και φιλάνθρωπου, ο οποίος έχει επίσης συνδεθεί με μυστικές και σκιερές παρασκηνιακές επιχειρηματικές συναλλαγές.

Πρώτα χρόνια & οικογένεια
Ο Jacob Rothschild γεννήθηκε στο Berkshire της Αγγλίας στις 29 Απριλίου 1936. Ήταν ο μοναδικός γιος του Victor Rothschild, του 3ου βαρόνου Rothschild, και της πρώτης συζύγου του, Barbara Hutchinson.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Eton College, συνέχισε να σπουδάζει ιστορία στο Christ Church College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ήταν παντρεμένος με τη Serena Mary Dunn, η οποία πέθανε το 2019. Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά: τους Hannah Mary Rothschild, Matilda Rothschild, Emily Magda Rothschild και Nathaniel Philip Victor James Rothschild.

Σταδιοδρομία
Ο Jacob Rothschild ξεκίνησε την καρριέρα του το 1963 στην οικογενειακή τράπεζα - NM Rothschild & Sons. Το 1980, επέλεξε να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία, αφήνοντας την οικογενειακή επιχείρηση να συνιδρύσει την τότε J Rothschild Assurance Group (τώρα St James's Place plc).

Ο Rothschild έγινε πρόεδρος της RIT Capital Partners - ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά καταπιστεύματα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - το 1988. Παραιτήθηκε το 2019.

Ο Rothschild ήταν επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της BSkyB Television μεταξύ 2003 και 2008.
Όντας προστάτης των τεχνών, ο Jacob Rothschild υπηρέτησε ως πρόεδρος των διαχειριστών της Εθνικής Πινακοθήκης (1985 - 1991) και πρόεδρος του Heritage Lottery Fund (1994 - l 1998).

Ο χρηματοδότης ίδρυσε επίσης την Windmill Hill Asset Management για να διαχειριστεί τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της οικογένειας. 

Ο τραπεζίτης κατείχε επίσης τη θέση του επίτιμου προέδρου στο Ινστιτούτο Έρευνας Εβραϊκής Πολιτικής. Μετά το θάνατο του Jacob Rothschild, το Ίδρυμα Rothschild θα διευθύνεται τώρα από την κόρη του, Hannah.

Η καθαρή περιουσία του Jacob Rothschild εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολλάρια το 2023 σύμφωνα με το Forbes, τοποθετώντας τον ως το ανεπίσημο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο.

Τι γίνεται με τις σκιερές συμφωνίες του βαρόνου;

Το 2006, αποκαλύφθηκε ότι ο Jacob Rothschild ενεργούσε ως φιγούρα για τον Ρώσο ολιγάρχη Μikhail Khodorkovsky, τον πρώην ιδιοκτήτη της Yukos, μιας ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας που χρεοκόπησε την ίδια χρονιά.

Ο Khodorkovsky είχε συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990. Συνελήφθη το 2003 με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και της φορολογικής απάτης. 

Ο έλεγχος των μετοχών του Khodorkovsky στη Yukos μεταβιβάστηκε στον Jacob Rothschild στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας» που είχαν συνάψει νωρίτερα, ανέφεραν τότε οι Sunday Times.

Ο Khodorkovsky και ο Λόρδος Rothschild χρηματοδότησαν από κοινού έργα του εγγεγραμμένου στο Ηνωμένο Βασίλειο Open Russia Foundation.

Η ιδιωτική ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τους μετόχους της Khodorkovsky και της Yukos Oil Company το 2001 απαγορεύτηκε ως «ανεπιθύμητη» από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσσίας το 2017.

Ο Jacob Rothschild απέκτησε επίσης μερίδιο 5% στην Genie Energy, μια ενεργειακή θυγατρική της IDT Corporation με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία είχε εξασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα πετρελαίου σε μια περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν το 2010. 

Μαζί του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Dick Cheney, ο πρώην διευθυντής της CIA James Woolsey, ο διαχειριστής hedge fund Michael Steinhardt και ο ίδιος ο Rothschild. Οι αναφορές έδειξαν ότι οι μετοχές του Rothschild στην Genie Energy αποτιμήθηκαν σε 10 εκατομμύρια δολλάρια.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκτεταμένης καρριέρας του, ο Jacob Rothschild συνεργαζόταν με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger, τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ όπως Ρόναλντ Ρέηγκαν και Μπιλλ Κλίντον, την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιττεράν, τον Αμερικανό επιχειρηματία, επενδυτή και φιλάνθρωπο Warren Buffet, ο οποίος αποσύρθηκε τελικά από την επιχειρηματική του καρριέρα το 2008.

Πέρυσι, το διάσημο δίδυμο φαρσέρ της Ρωσίας Vladimir Kuznetsov και Alexei Stolyarov, γνωστοί επαγγελματικά ως Vovan και Lexus, ξεγέλασαν Αlexander der Rotschild,  εκτελεστικό πρόεδρο της Rothschild & Co και δισέγγονο του ιδρυτή της διαβόητης δυναστείας τραπεζιτών Rothschild, να αποκαλύψει ορισμένες βασικές λεπτομέρειες.

Πιστεύοντας ότι μιλούσε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Rothschild αποκάλυψε τα σχέδια της εταιρείας του να συμμετάσχει στην «αποκατάσταση της Ουκρανίας» σε τομείς όπως η ενέργεια, η κατασκευή κατοικιών και η εφοδιαστική. 

Ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του εργάζεται προς το συμφέρον της ουκρανικής κυβέρνησης από το 2017.
ΠΗΓΗ: Everything You Need to Know About Late Baron Jacob Rothschild's Colossal Wealth & Shady Deals (sputnikglobe.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!