Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΤΕ - Martin Kulldorf: Το Χάρβαρντ ποδοπατά την αλήθεια


Όσον αφορά τη συζήτηση για τα lockdown του Covid, το μότο του θυρεού 'Veritas' (λατ. αλήθεια) δεν ήταν η κατευθυντήρια αρχή του πανεπιστημίου.

Το κοινό δεν πρέπει να εμπιστεύεται επιστήμονες, ακόμη και επιστήμονες του Χάρβαρντ, απρόθυμους να συζητήσουν τις θέσεις τους με συναδέλφους επιστήμονες.


Δεν είμαι πλέον καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ. Το σύνθημα του Χάρβαρντ είναι 'Veritas', λατινικά για την αλήθεια. Αλλά, όπως ανακάλυψα, η αλήθεια μπορεί να σε απολύσει. Αυτή είναι η ιστορία μου - μια ιστορία ενός βιοστατιστικού του Χάρβαρντ και επιδημιολόγου μολυσματικών ασθενειών, προσκολλημένου στην αλήθεια καθώς ο κόσμος έχασε το δρόμο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.

Στις 10 Μαρτίου 2020, πριν από οποιαδήποτε κυβερνητική προτροπή, το Χάρβαρντ δήλωσε ότι θα «αναστείλει τα προσωπικά μαθήματα και θα μεταβεί στην ηλεκτρονική μάθηση». Σε όλη τη χώρα, πανεπιστήμια, σχολεία και πολιτειακές κυβερνήσεις ακολούθησαν το παράδειγμα του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, ήταν σαφές, από τις αρχές του 2020, ότι ο ιός τελικά θα εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο και ότι θα ήταν μάταιο να προσπαθήσουμε να τον καταστείλουμε με lockdown. Ήταν επίσης σαφές ότι τα lockdown θα προκαλούσαν τεράστιες παράπλευρες απώλειες, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ψυχική υγεία. Θα ασχοληθούμε με τη ζημιά που γίνεται για δεκαετίες. 

Τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι, η μεσαία τάξη, η εργατική τάξη και οι φτωχοί σε όλο τον κόσμο – όλοι θα υποφέρουν.

Τα σχολεία έκλεισαν και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά κάτω από έντονη διεθνή κριτική, η Σουηδία κράτησε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της ανοιχτά για τα 1,8 εκατομμύρια παιδιά της, ηλικίας ενός έως 15 ετών. Γιατί; Ενώ ο καθένας μπορεί να μολυνθεί, γνωρίζουμε από τις αρχές του 2020 ότι ισχύει περισσότερο από χίλιες φορές διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας Covid μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων. Τα παιδιά αντιμετώπισαν μικροσκοπικό κίνδυνο από τον Covid και η διακοπή της εκπαίδευσής τους θα τα έθετε σε μειονεκτική θέση για τη ζωή, ειδικά εκείνα των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ιδιωτικά σχολεία, σχολεία pod ή δασκάλους ή κατ' οίκον εκπαίδευση.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα την άνοιξη του 2020; Με τα σχολεία ανοιχτά, η Σουηδία είχε μηδενικούς θανάτους Covid στην ηλικιακή ομάδα ενός έως 15 ετών, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν την ίδια θνησιμότητα με τον μέσο όρο άλλων επαγγελμάτων. Με βάση αυτά τα γεγονότα, που συνοψίζονται σε μια έκθεση της 7ης Ιουλίου 2020 από τη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, όλα τα σχολεία των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν ανοίξει ξανά. Το γεγονός ότι δεν το έκανε αυτό οδήγησε σε «εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με την απώλεια μάθησης» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μεταξύ των παιδιών της κατώτερης και μεσαίας τάξης, μια επίδραση που δεν παρατηρήθηκε στη Σουηδία.

Η Σουηδία ήταν η μόνη μεγάλη δυτική χώρα που απέρριψε το κλείσιμο των σχολείων και άλλα lockdown υπέρ της επικέντρωσης στους ηλικιωμένους και η τελική ετυμηγορία είναι τώρα. Με επικεφαλής έναν έξυπνο σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό (συγκολλητή), η Σουηδία είχε τη χαμηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λιγώτερο από το ήμισυ αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι θάνατοι από Covid στη Σουηδία ήταν κάτω από τον μέσο όρο και απέφυγε την παράπλευρη θνησιμότητα που προκλήθηκε από τα lockdown.

Ωστόσο, στις 29 Ιουλίου 2020, το New England Journal of Medicine που εκδόθηκε από το Χάρβαρντ δημοσίευσε ένα άρθρο δύο καθηγητών του Χάρβαρντ σχετικά με το αν τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν ξανά, χωρίς καν να αναφέρουν τη Σουηδία. Ήταν σαν να αγνοούμε την ομάδα ελέγχου του εικονικού φαρμάκου κατά την αξιολόγηση ενός νέου φαρμακευτικού φαρμάκου. Δεν είναι αυτός ο δρόμος προς την αλήθεια.

Εκείνη την άνοιξη, υποστήριξα τη σουηδική προσέγγιση σε άρθρα γνώμης που δημοσιεύθηκαν στη γενέτειρά μου, τη Σουηδία, αλλά παρά το γεγονός ότι ήμουν καθηγητής του Χάρβαρντ, δεν μπόρεσα να δημοσιεύσω τις σκέψεις μου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι προσπάθειές μου να διαδώσω τη σουηδική σχολική έκθεση στο Twitter (τώρα 'X') με έβαλαν στην μαύρη λίστα της πλατφόρμας. Τον Αύγουστο του 2020, το άρθρο μου σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων και τη Σουηδία δημοσιεύθηκε τελικά από το CNN - αλλά όχι αυτό που σκέφτεστε. Το έγραψα στα ισπανικά και το CNN-Español το έτρεξε. Το CNN-English δεν ενδιαφέρθηκε.

Δεν ήμουν ο μόνος επιστήμονας δημόσιας υγείας που μίλησε ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων και άλλα αντιεπιστημονικά αντίμετρα. Ο Scott Atlas, μια ιδιαίτερα γενναία φωνή, χρησιμοποίησε επιστημονικά άρθρα και γεγονότα για να αμφισβητήσει τους συμβούλους δημόσιας υγείας στον Λευκό Οίκο του Trump, τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων Anthony Fauci, τον διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Francis Collins και τη συντονίστρια Covid Deborah Birx, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Όταν 98 από τους συναδέλφους του καθηγητές του στο Στάνφορντ επιτέθηκαν άδικα στον Atlas σε μια ανοιχτή επιστολή που δεν παρείχαν ούτε ένα παράδειγμα για το πού έκανε λάθος, έγραψα μια απάντηση στην φοιτητική Stanford Daily για να τον υπερασπιστώ. Τελείωσα την επιστολή επισημαίνοντας ότι:


Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για τις επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων, πολλοί από εμάς υποστηρίζουμε εδώ και καιρό μια στρατηγική με στόχο την ηλικία, και θα ήμουν ευτυχής να το συζητήσω αυτό με οποιονδήποτε από τους 98 υπογράφοντες. Οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν την καθηγήτρια Sunetra Gupta στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την κορυφαία επιδημιολόγο μολυσματικών ασθενειών στον κόσμο. Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει προκατάληψη εναντίον των έγχρωμων επιστημόνων, καλώ τους καθηγητές και τους φοιτητές του Στάνφορντ να διαβάσουν τις σκέψεις της.

Κανένας από τους 98 υπογράφοντες δεν δέχτηκε την προσφορά μου για συζήτηση. Αντ' αυτού, κάποιος στο Στάνφορντ έστειλε παράπονα στους ανωτέρους μου στο Χάρβαρντ, οι οποίοι δεν ενθουσιάστηκαν μαζί μου.

Δεν είχα καμμία διάθεση να υποχωρήσω. Μαζί με την Gupta και τον Jay Bhattacharya στο Στάνφορντ, έγραψα τη Διακήρυξη του Great Barrington, υποστηρίζοντας την προστασία με βάση την ηλικία αντί για καθολικά lockdown, με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να προστατεύσουμε καλύτερα τους ηλικιωμένους, αφήνοντας παράλληλα τα παιδιά και τους νέους ενήλικες να ζουν κοντά στην κανονική ζωή.

Με τη Διακήρυξη του Great Barrington, η φίμωση έσπασε. Ενώ είναι εύκολο να απορριφθούν μεμονωμένοι επιστήμονες, ήταν αδύνατο να αγνοηθούν τρεις ανώτεροι επιδημιολόγοι μολυσματικών ασθενειών από τρία κορυφαία πανεπιστήμια.

Η δήλωση κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε επιστημονική συναίνεση για το κλείσιμο των σχολείων και πολλά άλλα μέτρα αποκλεισμού. Σε απάντηση, όμως, οι επιθέσεις εντάθηκαν – και μάλιστα έγιναν συκοφαντικές.

Ο Collins , ένας εργαστηριακός επιστήμονας με περιορισμένη εμπειρία στη δημόσια υγεία που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού ιατρικής έρευνας του έθνους, μας αποκάλεσε «περιθωριακούς επιδημιολόγους» και ζήτησε από τους συναδέλφους του να ενορχηστρώσουν μια «καταστροφική δημοσιευμένη κατάργηση». Κάποιοι στο Χάρβαρντ υποχρεώθηκαν.

Ένας εξέχων επιδημιολόγος του Χάρβαρντ αποκάλεσε δημοσίως τη δήλωση «μια ακραία περιθωριακή άποψη», εξισώνοντάς την με εξορκισμό για την εκδίωξη δαιμόνων. Ένα μέλος του Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Χάρβαρντ, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, με κατηγόρησε ότι «τρολλάρω» και ότι έχω «ιδιοσυγκρασιακή πολιτική», ισχυριζόμενος ψευδώς ότι «δελεάστηκα . . . με τα χρήματα του Koch», «καλλιεργείται από δεξιές δεξαμενές σκέψης» και «δεν θα συζητήσει κανέναν». (Η ανησυχία για τους λιγώτερο προνομιούχους δεν σας κάνει αυτόματα δεξιούς!) Άλλοι στο Χάρβαρντ ανησυχούσαν για την «επιστημονικά ανακριβή» και «δυνητικά επικίνδυνη θέση μου», ενώ «αντιμετώπιζαν τις προστασίες που προσφέρει η ακαδημαϊκή ελευθερία».

Αν και ισχυροί επιστήμονες, πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης την κατήγγειλαν έντονα, η Διακήρυξη του Great Barrington συγκέντρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων από επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας. Ήμασταν λιγώτερο μόνοι απ' όσο νομίζαμε.

Ακόμη και από το Χάρβαρντ, έλαβα περισσότερα θετικά παρά αρνητικά σχόλια. Μεταξύ πολλών άλλων, η υποστήριξη ήρθε από μία τέως πρόεδρο του Τμήματος Επιδημιολογίας - τέως κοσμήτορα, κορυφαία χειρουργό και εμπειρογνώμονα αυτισμού, η οποία είδε από πρώτο χέρι τις καταστροφικές παράπλευρες απώλειες που επέβαλαν τα lockdown στους ασθενείς της. Ενώ μέρος της υποστήριξης που έλαβα ήταν δημόσιο, οι περισσότεροι ήταν πίσω από τα παρασκήνια από καθηγητές απρόθυμους να μιλήσουν δημόσια.

Δύο συνάδελφοι του Χάρβαρντ προσπάθησαν να κανονίσουν μια συζήτηση μεταξύ εμού και της αντίθετης σχολής του Χάρβαρντ, αλλά όπως και με το Στάνφορντ, δεν υπήρχαν λήπτες. Η πρόσκληση για συζήτηση παραμένει ανοικτή. Το κοινό δεν πρέπει να εμπιστεύεται επιστήμονες, ακόμη και επιστήμονες του Χάρβαρντ, απρόθυμους να συζητήσουν τις θέσεις τους με συναδέλφους επιστήμονες.

Ο πρώην εργοδότης μου, το νοσοκομειακό σύστημα Mass General Brigham, απασχολεί την πλειοψηφία της σχολής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης του NIH - πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολλάρια ετησίως από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Ως μέρος της επίθεσης ενάντια στη Διακήρυξη του Great Barrington, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Mass General, η Rochelle Walensky, συνάδελφος καθηγήτρια του Χάρβαρντ που είχε υπηρετήσει στο συμβουλευτικό συμβούλιο του διευθυντή του NIH Collins, με ενέπλεξε σε μια μονοκατευθυντική «συζήτηση». 

Αφού ένας ραδιοφωνικός σταθμός της Βοστώνης μου πήρε συνέντευξη, η Walensky εμφανίστηκε ως επίσημος εκπρόσωπος του Στρατηγού Μπρίγκαμ για να μου απαντήσει, χωρίς να μου δώσει την ευκαιρία να απαντήσω. Λίγους μήνες αργότερα, έγινε η νέα διευθύντρια του CDC.

Σε αυτό το σημείο, ήταν σαφές ότι αντιμετώπιζα μια επιλογή μεταξύ της επιστήμης ή της ακαδημαϊκής μου καρριέρας. Επέλεξα το πρώτο. Τι είναι επιστήμη αν δεν επιδιώκουμε ταπεινά την αλήθεια;

Στη δεκαετία του 1980, εργάστηκα για μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα. Παρείχαμε όλο το εικοσιτετράωρο διεθνή φυσική συνοδεία σε φτωχούς αγρότες, συνδικαλιστές, ομάδες γυναικών, φοιτητές και θρησκευτικές οργανώσεις. Η αποστολή μας ήταν να προστατεύσουμε όσους μίλησαν ενάντια στις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις που διαπράχθηκαν από τη δεξιά στρατιωτική δικτατορία, η οποία απέφυγε τον διεθνή έλεγχο της βρώμικης δουλειάς της. Αν και ο στρατός μας απείλησε, μαχαίρωσε δύο συναδέλφους μου και έριξε μια χειροβομβίδα στο σπίτι όπου όλοι ζούσαμε και εργαζόμασταν, μείναμε για να προστατεύσουμε τους γενναίους κατοίκους της Γουατεμάλας.

Επέλεξα τότε να διακινδυνεύσω τη ζωή μου για να βοηθήσω στην προστασία ευάλωτων ανθρώπων. Ήταν μια σχετικά εύκολη επιλογή να διακινδυνεύσω την ακαδημαϊκή μου καριέρα για να κάνω το ίδιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ενώ η κατάσταση ήταν λιγότερο δραματική και τρομακτική από αυτή που αντιμετώπισα στη Γουατεμάλα, τελικά διακυβεύονταν πολύ περισσότερες ζωές.

Ενώ το κλείσιμο των σχολείων και τα lockdown ήταν η μεγάλη διαμάχη του 2020, μια νέα διαμάχη προέκυψε το 2021: τα εμβόλια Covid. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, βοήθησα το CDC και το FDA να αναπτύξουν τα συστήματα ασφάλειας εμβολίων μετά τη διάθεση στην αγορά. Τα εμβόλια είναι μια ζωτικής σημασίας ιατρική εφεύρεση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αποκτήσουν ανοσία χωρίς τον κίνδυνο που προέρχεται από το να αρρωστήσουν. Μόνο το εμβόλιο της ευλογιάς έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Το 2020, το CDC μου ζήτησε να υπηρετήσω στην Τεχνική Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια των Εμβολίων Covid-19. Η θητεία μου δεν κράτησε πολύ – αν και όχι για τον λόγο που ίσως νομίζετε.

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) για τα εμβόλια Covid δεν σχεδιάστηκαν σωστά. Ενώ έδειξαν τη βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι συμπτωματικής λοίμωξης, δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τη νοσηλεία και το θάνατο, κάτι που έχει σημασία.

Σε μεταγενέστερες συγκεντρωτικές αναλύσεις RCT ανά τύπο εμβολίου, ανεξάρτητοι Δανοί επιστήμονες έδειξαν ότι τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) δεν μείωσαν τη βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, ενώ τα εμβόλια φορέα αδενοϊού (Johnson & Johnson, Astra-Zeneca, Sputnik) μείωσαν τη θνησιμότητα, κατά τουλάχιστον 30%.

Έχω περάσει δεκαετίες μελετώντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και εμβολίων χωρίς να παίρνω χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες. Κάθε ειλικρινής άνθρωπος γνωρίζει ότι τα νέα φάρμακα και εμβόλια έρχονται με πιθανούς κινδύνους που είναι άγνωστοι όταν εγκριθούν. Αυτός ήταν ένας κίνδυνος που άξιζε να ληφθεί για τους ηλικιωμένους με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας Covid - αλλά όχι για τα παιδιά, τα οποία έχουν ελάχιστο κίνδυνο θνησιμότητας Covid, ούτε για εκείνους που είχαν ήδη ανοσία που είχε αποκτηθεί από λοίμωξη. Σε μια ερώτηση σχετικά με αυτό στο Twitter το 2021, απάντησα:


Η σκέψη ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν είναι τόσο επιστημονικά λανθασμένη όσο η σκέψη ότι κανείς δεν πρέπει. Τα εμβόλια COVID είναι σημαντικά για τα ηλικιωμένα άτομα υψηλού κινδύνου και τους φροντιστές τους. Εκείνοι με προηγούμενη φυσική μόλυνση δεν το χρειάζονται. Ούτε παιδιά.

Κατ' εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το Twitter λογόκρινε το tweet μου για παραβίαση της πολιτικής του CDC. Έχοντας επίσης λογοκριθεί από το LinkedIn, το Facebook και το YouTube, δεν μπορούσα να επικοινωνήσω ελεύθερα ως επιστήμονας. Ποιος αποφάσισε ότι τα αμερικανικά δικαιώματα ελευθερίας του λόγου δεν ισχύουν για ειλικρινή επιστημονικά σχόλια σε αντίθεση με εκείνα του διευθυντή του CDC;

Μπήκα στον πειρασμό να το βουλώσω, αλλά μία συνάδελφος του Χάρβαρντ με έπεισε για το αντίθετο. Η οικογένειά της ήταν ενεργή κατά του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη και μου υπενθύμισε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ανοίγματα μπορούσαμε να βρούμε – ενώ αυτολογοκρίναμε, όταν ήταν απαραίτητο, για να αποφύγουμε να ανασταλούμε ή να απολυθούμε.

Ως προς αυτό, ωστόσο, απέτυχα. Ένα μήνα μετά το tweet μου, απολύθηκα από την Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια των Εμβολίων Covid του CDC - όχι επειδή ήμουν επικριτικός για τα εμβόλια αλλά επειδή ήρθα σε αντίθεση με την πολιτική του CDC. 

Τον Απρίλιο του 2021, το CDC διέκοψε το εμβόλιο J&J μετά από αναφορές θρόμβων αίματος σε λίγες γυναίκες κάτω των 50 ετών. Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι επωφελούνται περισσότερο από το εμβόλιο. Δεδομένου ότι υπήρχε γενική έλλειψη εμβολίων εκείνη την εποχή, υποστήριξα σε ένα άρθρο γνώμης ότι το εμβόλιο J&J δεν πρέπει να τεθεί σε παύση για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς. Αυτό είναι που με έβαλε σε μπελάδες. Είμαι ίσως το μόνο άτομο που απολύθηκε ποτέ από το CDC επειδή ήταν πολύ υπέρ του εμβολίου. Ενώ το CDC ήρε την παύση τέσσερις ημέρες αργότερα, η ζημιά είχε γίνει. Μερικοί ηλικιωμένοι Αμερικανοί αναμφίβολα πέθαναν εξαιτίας αυτής της «παύσης» του εμβολίου.

Η σωματική αυτονομία δεν είναι το μόνο επιχείρημα κατά των εντολών εμβολίων Covid. Είναι επίσης αντιεπιστημονικό και ανήθικο.

Με μια γενετική πάθηση που ονομάζεται ανεπάρκεια άλφα-1 αντιθρυψίνης, η οποία με αφήνει με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είχα περισσότερους λόγους να ανησυχώ προσωπικά για τον Covid από τους περισσότερους καθηγητές του Χάρβαρντ. Περίμενα ότι ο Covid θα με χτυπούσε σκληρά και αυτό ακριβώς συνέβη στις αρχές του 2021, όταν το αφοσιωμένο προσωπικό στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ στο Κοννέκτικατ μου έσωσε τη ζωή. Αλλά θα ήταν λάθος για μένα να αφήσω την προσωπική μου ευπάθεια στις λοιμώξεις να επηρεάσει τις απόψεις και τις συστάσεις μου ως επιστήμονας δημόσιας υγείας, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην υγεία όλων.

Η ομορφιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ότι όσοι αναρρώνουν από μια λοίμωξη προστατεύονται εάν και όταν εκτεθούν ξανά. Αυτό είναι γνωστό από την εποχή του αθηναϊκού λοιμού του 430 π.Χ., αλλά δεν είναι πλέον γνωστό στο Χάρβαρντ. 

Τρεις εξέχοντες καθηγητές του Χάρβαρντ συνέγραψαν το πλέον διαβόητο μνημόνιο «συναίνεσης» στο The Lancet, αμφισβητώντας την ύπαρξη ανοσίας που αποκτήθηκε από τον Covid. Συνεχίζοντας να επιβάλλει το εμβόλιο για φοιτητές με προηγούμενη λοίμωξη Covid, το Χάρβαρντ αρνείται de facto 2.500 χρόνια επιστήμης.

Από τα μέσα του 2021, γνωρίζουμε, όπως θα περίμενε κανείς, ότι η ανοσία που αποκτήθηκε από τον Covid είναι ανώτερη από την ανοσία που αποκτήθηκε με εμβόλιο. Με βάση αυτό, υποστήριξα ότι τα νοσοκομεία πρέπει να προσλαμβάνουν, όχι να απολύουν, νοσηλευτές και άλλο νοσοκομειακό προσωπικό με ανοσία που αποκτήθηκε από τον Covid, καθώς έχουν ισχυρότερη ανοσία από τους εμβολιασμένους.

Οι εντολές εμβολίων είναι ανήθικες. Τα RCT ενέγραψαν κυρίως νέους και μεσήλικες ενήλικες, αλλά μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι τα εμβόλια Covid απέτρεψαν τις νοσηλείες και τους θανάτους Covid για ηλικιωμένους. Εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων, ήταν ανήθικο να επιβάλλω το εμβόλιο σε μαθητές χαμηλού κινδύνου ή σε εκείνους σαν εμένα που είχαν ήδη ανοσία από το να είχαν Covid, ενώ ο 87χρονος γείτονάς μου και άλλοι ηλικιωμένοι υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο. Κάθε άτομο υπέρ του εμβολίου θα έπρεπε, μόνο για αυτόν τον λόγο, να έχει αντιταχθεί στις εντολές εμβολίων Covid.

Για επιστημονικούς, δεοντολογικούς, υγειονομικούς και ιατρικούς λόγους, αντιτάχθηκα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά στις εντολές εμβολίων Covid. Είχα ήδη ανώτερη ανοσία που αποκτήθηκε από λοίμωξη. Και ήταν επικίνδυνο να με εμβολιάσουν χωρίς κατάλληλες μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε ασθενείς με τον τύπο της ανοσολογικής ανεπάρκειας μου. Αυτή η στάση οδήγησε στην απόλυσή μου από το Mass General Brigham - και κατά συνέπεια απολύθηκα από τη θέση μου στη σχολή του Χάρβαρντ.

Ενώ αρκετές εξαιρέσεις εμβολίων δόθηκαν από το νοσοκομείο, το αίτημά μου για ιατρική εξαίρεση απορρίφθηκε. Ήμουν λιγώτερο έκπληκτος που το αίτημά μου για θρησκευτική εξαίρεση απορρίφθηκε: «Έχοντας νοσήσει από COVID, έχω ισχυρότερη ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας από τους εμβολιασμένους (Gazit et al). Ελλείψει επιστημονικής λογικής, οι εντολές εμβολιασμού συνιστούν θρησκευτικό δόγμα και ζητώ θρησκευτική εξαίρεση από τον εμβολιασμό κατά του COVID».

Αν το Χάρβαρντ και τα νοσοκομεία του θέλουν να είναι αξιόπιστα επιστημονικά ιδρύματα, θα πρέπει να επαναπροσλάβουν όσους από εμάς απέλυσαν. Και το Χάρβαρντ θα ήταν συνετό να εξαλείψει τις εντολές εμβολίων Covid για φοιτητές, όπως έχουν ήδη κάνει τα περισσότερα άλλα πανεπιστήμια.

Οι περισσότεροι καθηγητές του Χάρβαρντ επιδιώκουν επιμελώς την αλήθεια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αλλά η Veritas (η αλήθεια) που γράφει στον θυρεό του δεν ήταν η κατευθυντήρια αρχή των ηγετών του Χάρβαρντ. Ούτε η ακαδημαϊκή ελευθερία, η πνευματική περιέργεια, η ανεξαρτησία από εξωτερικές δυνάμεις ή το ενδιαφέρον για τους απλούς ανθρώπους καθοδήγησαν τις αποφάσεις τους.

Το Χάρβαρντ και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να αξίζουν και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Τα πρώτα βήματα είναι η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η ακύρωση της κουλτούρας ακύρωσης. Όταν οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις για θέματα δημόσιας σημασίας, τα πανεπιστήμια πρέπει να οργανώνουν ανοιχτές και πολιτισμένες συζητήσεις για την αναζήτηση της αλήθειας. Το Χάρβαρντ θα μπορούσε να το είχε κάνει αυτό – και εξακολουθεί να μπορεί, αν το επιλέξει.

Σχεδόν όλοι συνειδητοποιούν τώρα ότι το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών και άλλα lockdown, ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος. Ο Francis Collins αναγνώρισε το λάθος του να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον Covid χωρίς να λάβει υπόψη τις παράπλευρες απώλειες στην εκπαίδευση και τα αποτελέσματα της υγείας εκτός Covid. Αυτό είναι το ειλικρινές πράγμα που πρέπει να κάνουμε και ελπίζω ότι αυτή η ειλικρίνεια θα φτάσει στο Χάρβαρντ. Το κοινό το αξίζει και η ακαδημαϊκή κοινότητα το χρειάζεται για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Η επιστήμη δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια κοινωνία που δεν εκτιμά την αλήθεια και δεν προσπαθεί να την ανακαλύψει. Η επιστημονική κοινότητα θα χάσει σταδιακά την υποστήριξη του κοινού και σιγά-σιγά θα αποσυντεθεί σε μια τέτοια κουλτούρα. 

Η αναζήτηση της αλήθειας απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία με ανοιχτό, παθιασμένο και πολιτισμένο επιστημονικό λόγο, με μηδενική ανοχή στη συκοφαντία, τον εκφοβισμό ή την ακύρωση. Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια μέρα, το Χάρβαρντ θα βρει το δρόμο του πίσω στην ακαδημαϊκή ελευθερία και ανεξαρτησία.

*

Ο Martin Kulldorff είναι πρώην καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Mass General Brigham. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας για την Επιστήμη και την Ελευθερία.

Photo by Erica Denhoff/Icon Sportswire via Getty Images






ΠΗΓΗ: Harvard Tramples the Truth | City Journal (city-journal.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!