Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μητροπολίτης Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης [ † 09 Σεπτεμβρίου 1906 ] / ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

 


Καλπίδης Φώτιος (1862 - 09 Σεπτεμβρίου 1906) Διετέλεσε Μητροπολίτης Κορυτσάς

Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

 Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Φώτιος (κατά κόσμον Ηλίας Καλπίδης) γεννήθηκε το 1862 στο χωριό Τσαγκράκ της Κερασούντας του Πόντου και είχε άλλα έξι αδέλφια.


Έμαθε γράμματα στο σχολείο του χωριού του, τελείωσε από το Γυμνάσιο της Κερασούντας και σπούδασε στη Γυμνασιακή Σχολή της Κερασούντας και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε μετά από τέσσερα χρόνια. 

Όταν επέστρεψε στον Πόντο το 1890, ανέλαβε για λίγο τη διεύθυνση των σχολείων της Κερασούντας και εκτελούσε τα καθήκοντά του με ζήλο γιατί ήξερε πως με αυτόν τον τρόπο ευγνωμονούσε την πατρίδα που τον γέννησε. 

Το 1893 καλείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το οποίο και χειροτονείται διάκονος με το όνομα Φώτιος, αναλαμβάνει χρέη υπογραμματέα και κατόπιν αρχιγραμματέα της Συνόδου του Πατριαρχείου. 

Το 1897 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και, μετά από λίγο καιρό, Αρχιμανδρίτης.

Στις 19 Μαΐου 1902 χειροτονείται Μητροπολίτης Κορυτσάς και Πρεμετής, όπου στήριξε τον ακμάζοντα Ελληνισμό από τη βουλγαρική, την αλβανική και τη ρουμανική προπαγάνδα, οι οποίες δρούσαν στη περιοχή. 

Ριψοκινδύνευε και τη ζωή του πολλές φορές για χάρη του ποιμνίου του, παρά τις προειδοποιήσεις κάποιων. 

Ίδρυσε στην Κορυτσά ένα σύλλογο για τους νέους «Τα πάτρια», που αποτέλεσε προμαχώνα του εκεί Ελληνισμού. 

Κοντά του όλοι οι Έλληνες ένιωθαν ασφάλεια και τον σέβονταν πάρα πολύ. 

Ακόμα και οι ξένοι θαύμαζαν το ηθικό του μεγαλείο.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1906, πηγαίνοντας να τελέσει Θεία Λειτουργία στο χωριό Μπρατβίτσα του όρους Μόραβα, δολοφονήθηκε από όργανα της βουλγαρικής, αλβανικής και ρουμανικής προπαγάνδας με συνέργεια του ανθέλληνα Κωστούρη, που τον μισούσε αφάνταστα. 

Ο τελευταίος μάλιστα, μετά από αυτό το έγκλημά του, κρύφτηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκε και εκτελέστηκε από ένοπλους Έλληνες.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β008) Κελαϊδή Πάρη Στ, Μακεδονομάχοι και Ηπειρομάχοι από τα Σφακιά, Τόμος 1ος: Μακεδονικός Αγώνας 1903 – 1908, Εκδόσεις Καράβι και Tόξο, Αθήνα 1992.
  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.
  • (Β021) Παπαδημητρίου Ρούλας Μιχ, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1991.

Πηγές

https://macedonian-fighters.com/index.php?title=%CE%A6%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

1 σχόλιο:

  1. Καλό Παράδεισο νά έχει ο μακαριστός Μητρ. Κορυτσάς Φώτιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!