Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 11-9-2004

 



Η ημερομηνία 11/9 έχει διεθνώς ταυτιστεί με την ημέρα που έλαβαν χώρα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους των ΗΠΑ από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάϊντα. Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που διατάραξε την ασφάλεια όλου του πλανήτη και είναι αναμφίβολο, παρόλο που έχουν περάσει 23 χρόνια, εάν έχουμε επανέλθει πλήρως στον τρόπο ζωής που επικρατούσε πριν τα αεροπλάνα χτυπήσουν την καρδιά του παγκόσμιου εμπορίου. Στην Ελλάδα αυτή η ημερομηνία συνδέεται και με ένα άλλο τραγικό δυστύχημα που συνέβη την χρονιά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην γενέτειρά τους (2004) και πιθανότατα αρκετοί το έχουν ξεχάσει. Αναφέρομαι στην μοιραία πτήση του ελικόπτερου (Ε/Π) Chinook προς το Αγ. Όρος, η οποία κόστισε τις ζωές όσων επέβαιναν σε αυτήν.

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 στις 09:15 το υπ’ αριθμόν ΕΣ:916 Ε/Π Chinook που ανήκε στο 4ο ΤΕΑΣ απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων με προορισμό το Στρατόπεδο «ΣΑΚΚΕΤΑ» στον Καρέα, προκειμένου να παραλάβει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ’ μαζί με την συνοδεία του που θα πήγαιναν στο Αγ. Όρος για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Βατοπεδίου*. Στην 09:45 το Ε/Π προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο του Στρατοπέδου, ο Πατριάρχης μαζί με τη συνοδεία του επιβιβάζονται και το αεροπορικό ταξίδι προς το Αγ. Όρος ξεκινά. Για το πλήρωμα ήταν μία πτήση ρουτίνας με επιβαίνοντες Υψηλά Πρόσωπα (VIPS) και προγραμματισμένη άφιξη στις Καρυές στις 11:05. Η ώρα έχει περάσει και το Ε/Π δεν είχε φτάσει ακόμη στον προορισμό του. Στις 12:24 ο πρώτος άνθρωπος που αρχίζει να ανησυχεί είναι ο τότε αναπληρωτής Διοικητής του Αγ. Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, που παίρνει την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από εδώ και πέρα ξεκινά ένα επικοινωνιακό κομφούζιο σχετικά με την τύχη του Ε/Π.

Στις 11:05 ο πύργος ελέγχου αεροδρομίου Μακεδονία ρωτάει το ραντάρ του Χορτιάτη εάν έχουν επαφή με το Ε/Π και η απάντηση είναι θετική. Στις 11:24 το ραντάρ ενημερώνει τον πύργο ελέγχου ότι το Ε/Π προσγειώθηκε. Μία ώρα μετά ο Α. Κασμίρογλου ψάχνει να μάθει τι απέγινε το Ε/Π, και αφού χάθηκαν 61 πολύτιμα λεπτά, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Αεροπορίας Θεσσαλονίκης ενημερώνει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ότι το Ε/Π αγνοείται. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο τραγελαφική. Στις 12:33 το ραντάρ της Πάρνηθας μιλάει με τον πύργου ελέγχου στην Πάχη και ένας δεκανέας αναφέρει ότι όλα βαίνουν… καλώς καθότι πριν από δέκα λεπτά είχε συνομιλήσει με τον κυβερνήτη στο κινητό του !

Στις 13:49 με καθυστέρηση τριών ωρών τα πρώτα σωστικά μέσα απογειώνονται από την Αθήνα. Στις έρευνες συμμετέχουν και πτητικά της ΠΑ καθώς και απλοί ψαράδες που μόλις έμαθαν το γεγονός προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν. Στις 15:46 εντοπίζονται τα πρώτα συντρίμμια του Ε/Π σε απόσταση 5,5 νμ από την Σιθωνία. Μαζί με αυτά αρχίζουν να επιπλέουν και τα πρώτα πτώματα των επιβαινόντων. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα όπου και εντοπίστηκε η σορός του Πατριάρχη. Στη συνέχεια ανευρέθηκαν  τα πτώματα της συνοδείας του και των μελών του πληρώματος. Ακολούθησε η νεκροψία η οποία έδειξε ότι όλα τα πτώματα ήταν αρτιμελή, εκτός από ένα που του έλειπε ένα άκρο. Τα σώματα είχαν πολλαπλές κακώσεις σε πολλά σημεία, συνέπεια της σφοδρής πρόσκρουσης του Ε/Π στη θάλασσα και κανένας δεν είχε απεβίωσε από πνιγμό.

Τα αίτια της πτώσης του Chinook, το οποίο είχε ενταχθεί σε υπηρεσία μόλις 1,5 χρόνιο πριν, είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης στο πόρισμα της ανέφερε ότι υπήρξε απώλεια της πίεσης στο δεήυτερο υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσης με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πάρει αριστερή καθοδική κλίση και εντός 26’’ να βρεθεί στη θάλασσα. Επίσης η επιτροπή απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση δολιοφθοράς, έκρηξης, πειρατείας και δεν διαπίστωσε κάποια αμέλεια ή ελλιπή συντήρηση στο ελικόπτερο. Παρόλα αυτά οι δικαστές που κλήθηκαν να διαλευκάνουν την υπόθεση, αν και έλαβαν αρκετές καταθέσεις και εξέτασαν το υφιστάμενο υλικό, δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στα ακριβή αίτια της πτώσης προκειμένου να αποδώσουν τις ευθύνες στους υπαίτιους, ενώ στο πόρισμα γίνεται σαφής λόγος για μηχανική βλάβη.

Οι ευθύνες έπεσαν μόνο για ότι ακολούθησε μετά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου  και ειδικότερα όσον αφορά στην ενημέρωση και την έναρξη των ερευνών που άρχισε με καθυστέρηση άνω των δύο ωρών, χρόνος κρίσιμος για την τύχη των επιβαινόντων.

Πέραν αυτών, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή στα γεγονότα πιο σκοτεινή και μυστηριώδης. Λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα ήρθαν στο φως αναφορές του θανούντος Διοικητή της Μονάδας στις οποίες γινόταν λόγος για έλλειψης σε τεχνικό προσωπικό που προκαλούσε δυσχέρειες στην συντήρηση των Ε/Π. Επίσης ήρθαν στο φως σημαντικά έγγραφα που αποκάλυπταν προβλήματα σε συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες Chinook οι οποίες είχαν παρουσιάσει ρωγμές. Σε αλληλογραφία με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing που εκείνη την εποχή αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ο Θωμάς Λιακουνάκος, δινόντουσαν οδηγίες για το πως θα έπρεπε να γίνεται ο έλεγχος στις πτέρυγες με το πρόβλημα. Συνολικά 26 πτέρυγες με πρόβλημα ρωγμών είχαν εντοπιστεί σ΄ όλο το κόσμο, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονταν στην μπροστινή πτέρυγα του μοιραίου ελικοπτέρου! Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη πτέρυγα βρίσκεται στο βυθό της Σιθωνίας, είναι κάτι που επιβεβαιώνει την εν λόγω συνωμοτική εκδοχή. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κατά παράξενο τρόπο και οι δύο καταγραφείς βλαβών (τα λεγόμενα μαύρα κουτιά) τύπου DECU (Digital Engine Control Unit) που αντιστοιχούν στους δύο κινητήρες του Ε/Π και θα μπορούσαν να ρίξουν φως στη διερεύνηση των συνθηκών της πτώσης ο ένας καταγραφέας δεν ανελκύστηκε και ο άλλος, παρότι ανελκύστηκε και εστάλη στην εταιρεία στις ΗΠΑ, καταστράφηκε κατά παράξενο τρόπο όταν ένας τεχνικός της εταιρείας Boeing έριξε «κατά λάθος» (;) ένα κατσαβίδι μέσα του !

Η πτώση του Chinook στη χερσόνησο του Άθω αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο πολύνεκρη VIP πτήση στην ιστορία της Ελλάδας. Ένας αρχηγός κράτους με τη συνοδεία του και πέντε έμπειρα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού βρήκαν τραγικό θάνατο χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος για τον οποίο σκοτώθηκαν. Είκοσι χρόνια μετά η υπόθεση δεν έχει κλείσει και οι οικογένειες των θυμάτων, πέρα από την οικογένεια του θανούντος κυβερνήτη η οποία έλαβε ως αποζημίωση 650.000 για ψυχική οδύνη, αναζητούν την δικαίωση τους ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αδικοχαμένους ανθρώπους τους. Η δικαιοσύνη έχει χρέος έστω και αργά να ολοκληρώσει το έργο της, να αναζητήσει τους ενόχους που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα μας και να τους οδηγήσει ενώπιον της για να τους κρίνει σύμφωνα με τους νόμους και το δίκαιο του κράτους.

*Στο Άγ, Όρος ισχύει το Ιουλιανό ημερολόγιο, επομένως ο εορτασμός της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου θα εορταζόταν στις 12 Σεπτεμβρίου 2004.

Πηγές:

https://daily.nb.org/featured/ptosi-sinouk-2004-apozimiosi-650-000-evro-stin-oikogeneia-tou-kyverniti/

https://www.militaire.gr/chinook-1192004/

https://www.orthodoxianewsagency.gr/istoria-ethnika-themata/11-septemvriou-2004-i-ptosi-tou-sinouk-pou-pagose-tin-ellada/

Αντλήθηκε υλικό από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας» - Εκδόσεις Πατάκη   




5 σχόλια:

  1. Κοττάκης: Δεν αντέδρασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Κάσο με εντολή Μητσοτάκη;

    https://www.youtube.com/watch?v=a50TzNxcTtY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Λέτε νά ήταν "θαυματουργό" τό κατσαβίδι του τεχνικού, που του..."έπεσε μέσα" ; ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!