Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Χρυσή κίνηση: Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας αγοράζει κρυφά 160 τόνους χρυσού στην Ελβετία



Συμβολική εικόνα. γ) R24/KI

Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας αποθηκεύει κρυφά χρυσό, όπως καθιστά σαφές μια πρόσφατη ανάλυση. Προφανώς, η εμπιστοσύνη στο δολλάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα μειώνεται περισσότερο από ό, τι θα ήθελε κανείς να παραδεχτεί επίσημα. Ο χρόνος των αγορών έχει επίσης ενδιαφέρον.


Εν τω μεταξύ, έχει γίνει γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SAMA) έχει κάνει κρυφά μαζικές αγορές χρυσού στην Ελβετία τα τελευταία χρόνια. 


Σύμφωνα με ανάλυση του Jan Nieuwenhuijs της Money Metals, η Σαουδική Αραβία έχει αποκτήσει περίπου 160 τόνους χρυσού από τις αρχές του 2022, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική αγοράς χρυσού της χώρας.


Αυτή η σημαντική εξαγορά πραγματοποιήθηκε αθόρυβα και αποκαλύφθηκε μόνο μέσω προσεκτικής εξέτασης των εμπορικών στατιστικών και των δεδομένων των καταναλωτών. Η ανάλυση δείχνει ότι οι εισαγωγές χρυσού της Σαουδικής Αραβίας υπερβαίνουν σταθερά την εγχώρια κατανάλωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, υποδεικνύοντας σημαντικές αγορές από την κεντρική τράπεζα.





Η χρονική στιγμή αυτών των αγορών χρυσού είναι αξιοσημείωτη. Ξεκίνησαν λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν οι δυτικές χώρες πάγωσαν τα ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία σε δολλάρια.

Αυτό υποδηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία, όπως και άλλες ασιατικές χώρες, προτιμά όλο και περισσότερο τον φυσικό χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο έναντι του δολλαρίου ΗΠΑ.


Ο Nieuwenhuijs εξηγεί: «Μέχρι πρόσφατα, η ζήτηση χρυσού της Σαουδικής Αραβίας μειωνόταν όταν η τιμή του χρυσού αυξανόταν και ενισχυόταν όταν έπεφτε η τιμή. Αυτό περιόρισε τη μεταβλητότητα στην αγορά χρυσού, η οποία κυριαρχούνταν από τη Δύση για δεκαετίες. Ωστόσο, η τρέχουσα τάση δείχνει μια απόκλιση από αυτό το μοτίβο, καθώς η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να εισάγει παρά την αύξηση των τιμών του χρυσού.


Η SAMA δεν έχει ενημερώσει τα επίσημα αποθέματα χρυσού της από τον Φεβρουάριο του 2008, όταν ανέφερε 332 τόνους. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι τα πραγματικά αποθέματα είναι σημαντικά υψηλότερα. "Η Σαουδική Αραβία κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό, τι ο κόσμος θα ήθελε να πιστέψετε", δήλωσε ο Nieuwenhuijs.




Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην οποία οι ασιατικές χώρες επενδύουν όλο και περισσότερο τα εμπορικά πλεονάσματά τους σε χρυσό - ένα αποδεδειγμένο, ουδέτερο και ανθεκτικό στις κυρώσεις αποθεματικό μέσο. 


Εκτός από τους 160 τόνους της SAMA, ο Nieuwenhuijs εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αγοράσει περίπου 1.600 τόνους χρυσού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


Ο αντίκτυπος αυτών των μαζικών αγορών χρυσού στην παγκόσμια αγορά χρυσού είναι σημαντικός. Συμβάλλουν στην τρέχουσα ανοδική αγορά στην αγορά χρυσού και σηματοδοτούν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο μέλλον του πολύτιμου μετάλλου ως διεθνούς αποθέματος. 

Ενώ η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση σχετικά με αυτές τις αγορές χρυσού, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες το βλέπουν ως σαφές μήνυμα αυξανόμενου ενδιαφέροντος για εναλλακτικά αποθεματικά νομίσματα και πιθανή επανευθυγράμμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής τάξης.





Αυτή η εξέλιξη θα παρακολουθείται αναμφίβολα στενά από οικονομολόγους, πολιτικούς και παρατηρητές των χρηματοπιστωτικών αγορών παγκοσμίως, καθώς θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη διεθνή νομισματική πολιτική και στον ρόλο του χρυσού στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μένει να δούμε πώς αυτή η τάση θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του δολλαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.



ΠΗΓΗ: Goldener Schachzug: Saudi-Arabiens Zentralbank kauft heimlich 160 Tonnen Gold in der Schweiz (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!