Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ελβετία: Το Συμβούλιο Επικρατείας εγκρίνει την ηλεκτρονική ταυτότητα – η προστασία των δεδομένων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παραμένουν αμφιλεγόμενες




Μετά την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τον νέο νόμο για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κράτους (E-ID).

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πιθανή συγκέντρωση ισχύος σε μεγάλες εταιρείες. Επικριτές όπως ο δικηγόρος Philipp Kruse ζητούν ισχυρότερη προστασία της ψηφιακής ακεραιότητας των πολιτών.


Η πολιτική πορεία προς την εισαγωγή μιας κρατικής ηλεκτρονικής ταυτότητας (e-ID) στην Ελβετία σημειώνει ταχεία πρόοδο. 

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, το Συμβούλιο της Επικρατείας - το Ελβετικό Καντονικό Επιμελητήριο - ενέκρινε τον ομοσπονδιακό νόμο για την ηλεκτρονική απόδειξη ταυτότητας σχεδόν ομόφωνα - με 43 ψήφους έναντι 1, παρόμοιο με το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ψήφισε υπέρ του νόμου την άνοιξη, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA. 

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελβετία να λάβει κρατική ηλεκτρονική ταυτότητα έως το 2026, η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες να αποδείξουν την ταυτότητά τους στον ψηφιακό κόσμο με ασφαλή και κρατικά ελεγχόμενο τρόπο.

Ωστόσο, η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα δεν θα αντικαταστήσει τα σημερινά δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια και θα παραμείνει προαιρετική. 

Πρόκειται να διατίθεται δωρεάν στα δημόσια γραφεία διαβατηρίων και επίσης στο διαδίκτυο. 

Αυτή η δεύτερη προσπάθεια ηλεκτρονικής ταυτοποίησης διαφέρει σημαντικά από την πρώτη, η οποία απορρίφθηκε από τον λαό το 2021. 

Εκείνη την εποχή, προβλεπόταν να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας. 

Αυτό είχε οδηγήσει σε εκτεταμένες ανησυχίες ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι θα μπορούσαν να χειριστούν εσφαλμένα ευαίσθητα δεδομένα. 

Τώρα την ηλεκτρονική ταυτότητα διαχειρίζεται πλήρως το κράτος και πολλές από τις αρχικές επικρίσεις φαίνεται να έχουν επιλυθεί.

Παρά την πρόοδο, ωστόσο, θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. 

Το Συμβούλιο Επικρατείας θα πρέπει να συντονιστεί εκ νέου με το Εθνικό Συμβούλιο για την επίλυση διαφορών στους τομείς της προστασίας δεδομένων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. 

Ενώ τα πρακτικά οφέλη μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι αδιαμφισβήτητα στο κοινοβούλιο, οι επικριτές ανησυχούν ότι η ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά - ιδίως μέσω της ανεπαρκούς ασφάλειας των βιομετρικών δεδομένων ή της ανεξέλεγκτης χρήσης αυτών των δεδομένων από τρίτους.

Ο Philipp Kruse, δικηγόρος και κριτικός παρατηρητής του νόμου, επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ABF Switzerland (Aktionsbündnis freie Schweiz) μια σειρά από άλυτα προβλήματα που, κατά τη γνώμη του, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ταυτότητας. 

Τονίζει ότι ιδίως η προστασία των χρηστών από την ισχύ των μεγάλων εταιρειών στην αγορά δεν είναι επαρκώς εγγυημένη. 

Αν και ο νόμος επιτρέπει στους χρήστες να αποφασίζουν επιλεκτικά ποια δεδομένα δημοσιεύουν, δεν υπάρχουν σαφείς διατάξεις για την προστασία από τις λεγόμενες «υπερταυτοποιήσεις», σύμφωνα με τον Kruse. 

Αυτό σημαίνει ότι ισχυρές εταιρείες, όπως τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν περιττά ιδιωτικά δεδομένα χωρίς επαρκή μηχανισμό προστασίας από αυτά.

Ο Kruse βλέπει ένα άλλο κεντρικό πρόβλημα στην ασφάλεια των βιομετρικών δεδομένων που πρόκειται να συλλεχθούν για την ηλεκτρονική ταυτότητα. 

Στο παρελθόν, υπήρξαν αρκετά περιστατικά στα οποία μη εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα. 

Ο Kruse φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο μέλλον, καθώς το τρέχον νομοσχέδιο δεν περιέχει επαρκείς προφυλάξεις ασφαλείας για να αποφευχθεί αποτελεσματικά αυτό. 

Είναι ιδιαίτερα επικριτικός για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη τελικά σχέδια για την τεχνική εφαρμογή της λύσης e-ID. 

Το αντίστοιχο λογισμικό και η αντίστοιχη υποδομή δεν πρόκειται να παρασχεθούν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας (FDJP) μέχρι το τέλος του 2024, έτσι ώστε η πραγματική ασφάλεια της ηλεκτρονικής ταυτότητας να μην μπορεί να αξιολογηθεί οριστικά μέχρι τότε.

Ο Kruse επικρίνει επίσης την έλλειψη διαφάνειας στην προσφορά για τη διαδικασία ηλεκτρονικής επαλήθευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε βουλευτές, ούτε εμπειρογνώμονες ούτε δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση στα έγγραφα του διαγωνισμού. 

Αυτό εγείρει το ερώτημα πόσο ασφαλές και αξιόπιστο θα είναι τελικά το σύστημα εάν οι βασικές πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες παραμείνουν μυστικές.

Ένα άλλο ανησυχητικό σημείο στο οποίο αναφέρεται ο Kruse αφορά τη συμβατότητα της ελβετικής ηλεκτρονικής ταυτότητας με το δίκαιο της Ε.Ε.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προσπαθεί να βρει μια λύση συμβατή με τον κανονισμό της Ε.Ε. "eIDAS" (κανονισμός για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά). 

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτόματη διασταύρωση βιομετρικών δεδομένων στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας με την Ε.Ε.. 

Αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα στο πλαίσιο του κανονισμού Prüm II, ο οποίος ρυθμίζει την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με την αστυνομική συνεργασία. Ο Kruse φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καταπατήσεις της ψηφιακής ιδιωτικής ζωής των πολιτών στο μέλλον.

Ο Kruse ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανή σύνδεση της ηλεκτρονικής ταυτότητας με άλλα ψηφιακά συστήματα στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων. 

Επισημαίνει πρωτοβουλίες όπως το "ID2020", μια παγκόσμια στρατηγική που στοχεύει στην τυποποίηση των ψηφιακών ταυτοτήτων παγκοσμίως. 

Σε συνδυασμό με άλλα συστήματα, όπως τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού, οι κάρτες δωρητών οργάνων ή ενδεχομένως ακόμη και το ψηφιακό χρήμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), πιστεύει ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα θα μπορούσε να γίνει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ελέγχου

Η ανησυχία αυτή υποστηρίζεται από διεθνή έγγραφα στρατηγικής, όπως η «ψηφιακή στρατηγική της Ε.Ε.» και οι «17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης» του ΟΗΕ, τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη παγκόσμιας δικτύωσης τέτοιων συστημάτων μακροπρόθεσμα.

Ο Kruse προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσης, όπως κατά τη διάρκεια πανδημίας ή οικονομικής έκτακτης ανάγκης, για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών.

Βλέπει αυτούς τους κινδύνους ιδίως εάν η ψηφιακή υποδομή δεν προστατεύεται επαρκώς από την κατάχρηση. Ενόψει αυτών των πιθανών κινδύνων, ο Kruse, μαζί με την οργάνωση ABF Switzerland (Action Alliance Free Switzerland), ζητά ισχυρότερες προφυλάξεις για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών. Ειδικότερα, ζητεί τα εξής:


  • Οι χρήστες να προστατεύονται αποτελεσματικά από την ακούσια κλοπή ή κατάχρηση των δεδομένων τους.
  • Θα πρέπει να θεσπιστούν σαφείς κανόνες για την προστασία από τη γνωστοποίηση περιττών δεδομένων.
  • Τα άτομα που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική ταυτότητα δεν θα υφίστανται διακρίσεις και θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
  • Θα διασφαλίζεται ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν αφήνει ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά ίχνη που μπορούν να αξιολογηθούν από τρίτους.



Παρά την ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων. 

Το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να εφαρμοστούν τα υποσχεθέντα μέτρα ασφαλείας. 

Επικριτές όπως ο Philipp Kruse ζητούν, συνεπώς, μια πιο ενδελεχή εξέταση και εγγυημένη προστασία των πολιτών από καταχρήσεις και συγκέντρωση εξουσίας. 

Περαιτέρω συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο θα δείξουν εάν και πώς αυτές οι ανησυχίες θα ενσωματωθούν στον τελικό σχεδιασμό του νόμου.

Δεδομένης της εκρηκτικότητας του θέματος, μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί και τελικά θα αποφασιστεί ο νόμος στην κάλπη.



ΠΗΓΗ: Schweiz: Ständerat stimmt E-ID zu – Datenschutz und Cybersicherheit bleiben (…) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η ηλεκτρονική ταυτότητα βρίσκεται σε άνοδο. Προφανώς μόνο πλεονεκτήματα. Ποιοι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπόψη;
Philipp Kruse, δικηγόρος, LL.M., ABF Ελβετία



Η τελευταία «λύση» της Big Tech στον πανικό της τεχνητής νοημοσύνης: Προώθηση μιας ατζέντας ψηφιακής ταυτότητας
Ένα ολοκληρωμένο πράγμα: Με αποδεδειγμένο τρόπο, οι ισχυροί άνθρωποι θέλουν να πουλήσουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι - και φυσικά να επωφεληθούν από αυτό.



Νιγηρία: Τελικό τελεσίγραφο για τη δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας
Εάν δεν έχετε συνδέσει τα βιομετρικά σας δεδομένα με την κάρτα SIM του κινητού σας τηλεφώνου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει τη σύνδεση δικτύου.



Ψηφιακή επιτήρηση: Η Γερμανία πρωτοστατεί στα ερωτήματα των χρηστών στην Ευρώπη
Σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν παρακολουθεί τις δραστηριότητες των πολιτών της στο Διαδίκτυο όσο η Γερμανία. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι λεγόμενες «φιλελεύθερες δημοκρατίες» ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δεδομένα των χρηστών των πολιτών τους. Σε ποιο βαθμό ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης παίζει ρόλο σε αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!