Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτοψία: στα ίχνη της αφρικανικής «μ α φ ί α ς του έ ρ ω τ α»


Συμβολική εικόνα: Ένας γλυκός πειρασμός για μερικές κυρίες. γ) Report/KI (το μαχαιράκι που ετοιμάζει δεν το έπιασε ολόκληρη η φωτό)



Διακοπές, ήλιος, φοίνικες και θάλασσα: οι γυναίκες πιστεύουν στη μεγάλη αγάπη των διακοπών, στα πραγματικά συναισθήματα και το πάθος 😂. Αλλά συχνά αυτό το όνειρο μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη. 

Γιατί οι «συναισθηματικοί γκάνγκστερ» περιμένουν τα ανυποψίαστα θύματά τους, τα οποία ενδιαφέρονται μόνο για δύο πράγματα: τα χρήματα των τουριστών ή έναν γάμο μαζί τους για να εξαπατήσουν μια άδεια παραμονής για την Ευρώπη. 

Πιστοί στο σύνθημα: «Κατακτούμε την καρδιά σας και καθαρίζουμε τον λογαριασμό σας!» 

Πριν από χρόνια, πήγα στην Ανατολική Αφρική με συναδέλφους για να καταγράψω το σύστημα της «μαφίας του έρωτα» και να δείξω τα κόλπα των Beznessers μπροστά σε μια κρυφή κάμερα. Μιλήσαμε με θύματα και δράστες.


Από τον Guido Grandt (gugra-media-verlag.de)

Προκαταρκτική παρατήρηση: Ο όρος "Bezness" αποτελείται από τη γερμανική λέξη 'Beziehung' (: σχέση) και την αγγλική λέξη 'business'. Αυτό αναφέρεται στην επιχείρηση της προσποίησης του έρωτα, της αρπαγής των ευρωπαίων παραθεριστών σε ανατολίτικες-εξωτικές χώρες. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμμία σχέση με τον συμβατικό σεξουαλικό τουρισμό. Κάθε χρόνο, περίπου 5.000 γυναίκες πέφτουν θύματα σε απατεώνες. Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων είναι πολύ υψηλότερος. 

Μια επιχείρηση εκατομμυρίων δολλαρίων. Μόνο η Bezness λέγεται ότι προκαλεί ζημιά περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως στο γερμανικό κοινωνικό σύστημα: μέσω εκροών χρημάτων στο εξωτερικό, για βλάβες στην υγεία και κοινωνική πρόνοια / Hartz IV για χρεωμένα θύματα ή δράστες που παντρεύτηκαν στη Γερμανία και για διαφορές επιμέλειας. Μερικές φορές προστίθενται έξοδα απέλασης.





Οι αρχές είναι συνήθως εντελώς αβοήθητες μπροστά σε αυτή τη «διαπολιτισμική απάτη» μέσω του «συναισθηματικού εγκλήματος». Σε διάφορες περιπτώσεις, η Bezness έχει μαφιόζικες δομές, επειδή οι δράστες εργάζονται μερικές φορές με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Εάν καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη, οι απάτες τους μπορούν ακόμη και να κορυφωθούν με την απαγωγή των παιδιών τους που γεννήθηκαν εκεί στις πατρίδες τους (το Beznesser) (το οποίο βιώσαμε από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, π.χ. στην Τυνησία). 

Η «διαπολιτισμική απάτη» ασκείται πλέον σχεδόν σε όλες τις χώρες διακοπών όπου επικρατεί φτώχεια και διαφθορά. Οι πιο γνωστές μεταξύ τους είναι η ΤΟΥΡΚΙΑ, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Κένυα ...


Κένυα, Μομπάσα, Διεθνές Αεροδρόμιο Moi. Μετά από μια πτήση 10.000 χιλιομέτρων από τη Φρανκφούρτη, δεν είμαστε μόνο κουρασμένοι, αλλά και εξαιρετικά τεταμένοι. Εμείς, αυτό είναι το «δόλωμα» μας η Betty (όλα τα ονόματα σε αυτό το ρεπορτάζ έχουν αλλάξει), ο εικονολήπτης μου Bernd και εγώ. Επειδή η «μυστική έρευνα» μας δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Ως συνήθως, μεταμφιεζόμαστε σε τουρίστες, ώστε να μην προσελκύσουμε την προσοχή μόλις εισέλθουμε στη χώρα.



Ένας απατηλός παράδεισος

Καθώς βγαίνουμε από το απλό κτίριο του αεροδρομίου, το οποίο κλιματίζεται με παλιά κλιματιστικά, μας υποδέχεται η τροπική ζέστη και αυτό το μοναδικό φως που φαίνεται να υπάρχει μόνο στην Αφρική. Δίνει στο περιβάλλον εξαιρετικά καθαρά και ευκρινή περιγράμματα. Ένας άνεμος διανθισμένος με κάθε είδους μυρωδιές και αρώματα μπαχαρικών φυσάει προς το μέρος μας. Η υγρασία είναι σχεδόν ενενήντα τοις εκατό, οδηγώντας τον ιδρώτα από όλους τους πόρους μας.


Αυτή η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική, καθώς υποδηλώνει – όπως και στα μετέπειτα θύματα της Bezness που φτάνουν εδώ – ότι βρίσκονται σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Στον οποίο ακόμη και μεγαλύτερες έως ηλικιωμένες, υπέρβαρες ή αδύναμες γυναίκες μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο τις λευκές παραλίες και τον τροπικό ήλιο, αλλά και μεγάλα συναισθήματα: πάθος και ίσως ακόμη και "πραγματική" αγάπη.😏 

Για πολλές γυναίκες, η κοινή λογική και η προσοχή εγκαταλείπονται σαν δεύτερο δέρμα κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο.




Εικόνα 1: Το ορόσημο της κενυατικής πόλης-λιμάνι της Μομπάσα (Φωτογραφία: Guido Grandt)



Το Ελντοράντο των «γκάνγκστερ του έρωτα»

Από το λιμάνι της Μομπάσα οδηγούμε μιάμιση ώρα νότια στον τουριστικό μαγνήτη Diani Beach, κοντά στο χωριό Ukunda στην κομητεία Kwale. Σε μια λευκή αμμώδη παραλία μήκους είκοσι πέντε χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό, παρατάσσονται ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και ντίσκο. Ένα πραγματικό Eldorado για τουρίστες πακέτων διακοπών και για «γκάνγκστερ του έρωτα», όπως θα μάθουμε αργότερα.



Εικόνα 2: Γραφικές παραλίες στον δημοφιλή τουριστικό μαγνήτη Diani Beach (Φωτογραφία: Guido Grandt)


Η λευκή αμμουδιά μπροστά από το ξενοδοχείο μας πολιορκείται από τα λεγόμενα "beach boys". Ζουν κυρίως κοντά στις εγκαταστάσεις, οργανώνονται σε συμμορίες, πωλούν εκδρομές σαφάρι, ξυλόγλυπτα ή υφάσματα. Γι' αυτό πολιορκούν και παρενοχλούν τους τουρίστες.

Μεταξύ αυτών είναι επίσης Beznessers που έχουν μόνο ένα πράγμα στο μυαλό: "λευκές" γυναίκες από τη Δύση, οι οποίες ονομάζονται "Mzungu" εδώ.



Εικόνα 3: Ένα "καταφύγιο" των αγοριών της παραλίας στην παραλία (Φωτογραφία: Guido Grandt)



Εικόνα 4: Ο Guido Grandt περιτριγυρισμένος από αγόρια της παραλίας κατά τη διάρκεια της έρευνάς του



«Nakupenda sana – σ' αγαπώ!»

Ένας από αυτούς τους «γκάνγκστερ του έρωτα» είναι ο 25χρονος Ago. Είναι ψηλός, λεπτός, συμπαθής και μιλάει σχεδόν τέλεια γερμανικά. Ο ρομαντισμός του μαύρου πολεμιστή βοηθά τον ίδιο, καθώς και τους συνεργούς του, να συνδεθούν με τα ανυποψίαστα και εύπιστα θύματα σχετικά γρήγορα, προκειμένου να τα ξεγελάσουν αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης βόλτας της Betty στην παραλία, ο Ago την ακολουθεί αμέσως σαν δεύτερη σκιά, κυριολεκτικά από κοντά και προσωπικά, ενώ ο Bernd και εγώ κινηματογραφούμε κρυφά τα πάντα. Κατά τη διάρκεια της μικρής συζήτησης, πιάνει αμέσως δουλειά και μετά από μισή ώρα μουρμουρίζει τις υποτιθέμενες μαγικές λέξεις "Nakupenda sana - σ 'αγαπώ!"😅 Χωρίς να ερωτηθεί, δίνει στην 50χρονη (!!!!!!!!) τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και απαιτεί και το δικό της. Το βράδυ, κανονίζουν να συναντηθούν σε ένα beach bar.


Σαν ανάκριση

Κατά τη διάρκεια του ρομαντικού ραντεβού κάτω από τους φοίνικες και τον απαλό ήχο της θάλασσας, η ωραία Betty ακούει πρώτα: «Από πού έρχεσαι από τη Γερμανία; Τι κάνεις; Πόσα κερδίζεις; Τι είδους αυτοκίνητο οδηγείς; Έχεις οικογένεια; Είσαι ανύπαντρη;»




Φυσικά, η συνάδελφός μας Betty εμμένει στο προηγουμένως συμφωνημένο «σενάριο», απαντά όπως θέλει να ακούσει ο γκάνγκστερ του έρωτα, ο οποίος στη συνέχεια αναφωνεί με ενθουσιασμό: «Ω ελεύθερη γυναίκα και εγώ ελεύθερος άντρας, τέλεια».

Οι Ευρωπαίες και ιδιαίτερα οι Γερμανίδες και οι Αυστριακές είναι οι «καλύτερες» επειδή είναι τόσο γενναιόδωρες και ανεκτικές.

Ο ίδιος ο Ago προφανώς δεν είναι παντρεμένος, πιστεύει στην «Αληθινή Αγάπη» (😅) καθώς και στον ονειρεμένο γάμο με μια Ευρωπαία. Έτσι, δεν το βάζει κάτω, γνωρίζοντας ότι έχει το πολύ δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος των διακοπών της Betty για να πάρει την καρδιά της, τα χρήματά της και ενδεχομένως ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι όρκοι αγάπης έρχονται γρήγορα και μέσω SMS μέσω των αριθμών κινητής τηλεφωνίας που ανταλλάχθηκαν προηγουμένως.



Με ζεστούς ρυθμούς, οι αναστολές πέφτουν

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη ντισκοτέκ Shakatak, το μεγαλύτερο λάκκο ανασκαφής στην παραλία Diani. Δύο εβδομάδες μετά την παραμονή μας εκεί, ισλαμιστές εξτρεμιστές από την τρομοκρατική οργάνωση Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, οι οποίοι εισβάλλουν επανειλημμένα στην Κένυα από τη Σομαλία, θα ανατινάξουν το μικρό μπαρ δίπλα του με χειροβομβίδες. Αλλά φυσικά δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή.




Εικόνα 5: Disco Shakatak - τον μεγαλύτερο "λάκκο" σε άμεση γειτνίαση με την Ukunda (Φωτογραφία: Guido Grandt)




Σε κάθε περίπτωση, οι ντόπιοι, κυρίως πολύ νέες γυναίκες και άνδρες, συναντιούνται στο Shakatak με μεσήλικες έως αρκετά ηλικιωμένους τουρίστες για να χορέψουν, να φλερτάρουν και να πιουν.

Με καυτούς ρυθμούς και σωματική επαφή, ο Ago καθιστά επίσης σαφές στην Betty τι σκοπεύει να κάνει μαζί της. Πιστεύει ότι έχει βρει την «Mzungu του», η οποία θα τον πάρει στη Γερμανία και θα ζήσει μια υπέροχη ζωή μαζί του εκεί. Φαινομενική αγάπη κάθε ώρα, να το πω έτσι.



Τα βάσανα των ντόπιων μητέρων

Από μια πολύ νεαρή, η οποία πηγαίνει επίσης για «τουριστικό ψάρεμα» στο Shakatak, μαθαίνουμε παρεμπιπτόντως ότι οι περισσότεροι άνδρες της Κένυας απεχθάνονται τα προφυλακτικά και αργότερα αφήνουν τις ντόπιες μητέρες να κάθονται με τα παιδιά τους αντί να τις  παντρευτούν.

Επειδή τα χρήματα για μία νύφη είναι ακριβά, γι' αυτό προτιμούν να προσεγγίσουν τους προσοδοφόρους τουρίστες.




Εικόνα 6: Νεαρή μας λέει την ιστορία της θλίψης της μπροστά σε μια κρυφή κάμερα (Φωτογραφία: Guido Grandt)



Αντί να πληρώνουν χρήματα, μπορούν να κλέψουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Τόσο απλή είναι η «επιχείρηση». Για το λόγο αυτό, οι νέες γυναίκες που έχουν εγκαταλειφθεί με τέτοιο τρόπο, που πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για επιβίωση, αναγκάζονται να εκπορνεύονται.



Γδάρσιμο σε «μεγάλη κλίμακα»

Όταν πηγαίνουμε στο Disco Shakatak μια μέρα αργότερα χωρίς την Betty, ανακαλύπτουμε τον Ago, ο οποίος έχει πει προηγουμένως ψέμματα στην συνάδελφό μας τη Betty ότι είναι πολύ κουρασμένος για να βγει σήμερα. Βλέπουμε πώς χτυπά μια εξηντάχρονη (😱) Αυστριακή γυναίκα με το συνηθισμένο κόλπο του.

Αλλά συναντάμε επίσης τον Samir, έναν 30χρονο μουσουλμάνο. Η γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά του ζουν στο μακρινό Ναϊρόμπι, ενώ ο ίδιος πουλάει σαφάρι στην παραλία Diani. Αλλά τα χρήματα δεν είναι αρκετά, γι' αυτό κλέβει και τις ηλικιωμένες Ευρωπαίες.

Αργότερα ανακαλύπτουμε ότι εμπορεύεται επίσης ναρκωτικά. Σε ένα σημείο, τοποθετεί ένα περίστροφο μεγάλου διαμετρήματος στο τραπέζι μπροστά μας. Έτσι κάνεις εντύπωση σε αυτή τη χώρα. Και καθιστά σαφές ότι δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει το "όπλο", ανεξάρτητα σε ποιον.




«Υπάρχουν άντρες που παίρνουν 1000 ευρώ»

Η δόλια εγκληματική προσέγγιση του Samir δεν διαφέρει επίσης από εκείνη του Ago.

«Γνωρίζω τις τουρίστριες στη ντίσκο, στην παραλία, στο σαφάρι ή στο δρόμο», μας εξομολογείται μπροστά σε μια κρυφή κάμερα. «Έχω τρεις με τις οποίες πάω τη μία μετά την άλλη. Πληρώνουν τα πάντα!»




Εικόνα 7: Ο "Beznesser" Samir αποκαλύπτεται μπροστά από μια κρυφή κάμερα (Φωτογραφία: Guido Grandt)

Αμέσως αναφέρεται σε αυτές τις γυναίκες ως «αγελάδες γαλακτοπαραγωγής». Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Samir λέει λακωνικά: «Αυτή δεν είναι καλή λέξη, αλλά το λέω στις γυναίκες που δεν αγαπώ και από τις οποίες θέλω απλώς να ρουφήξω χρήματα.

Πληρώνουν επίσης όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Τους λέω ότι είμαι άρρωστος ή ότι η επιχείρησή μου δεν πάει καλά. Στη συνέχεια, καθεμία από αυτές μεταφέρει περίπου 200 ευρώ το μήνα. Μπορώ να ζήσω καλά από αυτό εδώ και έχω χτίσει ακόμη και ένα σπίτι».



Ο Samir γνωρίζει άλλους που διευθύνουν επίσης αυτή την «επιχείρηση». «Υπάρχουν άνδρες που παίρνουν 1.000 ευρώ το μήνα. Πραγματικά, σας ορκίζομαι!» Ακτινοβολεί.

Αφού κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του Samir λίγο αργότερα, μας δείχνει φωτογραφίες των θυμάτων του και των εμβασμάτων τους ως επιβεβαίωση. Αμέσως μετά, ακόμη και το νεόκτιστο σπίτι του στη φτωχή συνοικία Ukunda. Κόστισε ένα εκατομμύριο σελίνια Κένυας για ένα αστρονομικό ποσό με αυτά τα πρότυπα, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 ευρώ τη στιγμή των γυρισμάτων μας.



Εικόνα 8: Ο "Beznesser" Samir και ο Guido Grandt στο δρόμο τους προς την παραγκούπολη της Ukunda (Φωτογραφία: Guido Grandt)





Εικόνα 9: Φτωχή περιοχή Ukunda (Φωτογραφία: Guido Grandt)




«Εγώ πάρω πιστόλι και ...πάνγκ!!! Τελείωσε!»

Το επόμενο πρωί, η συνάδελφός μας Betty έχει μια συνάντηση με τον Zahir, έναν σερβιτόρο που την πλησίασε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας. Την παίρνει μαζί του στο χωριό του, στη γυναίκα και την κόρη του. Λέει στην πεντάχρονη να καλωσορίσει τη (νέα) «μητέρα» της, γιατί θέλει την Betty ως δεύτερη σύζυγο και επίσης ένα «σοκολατένιο μωρό» από αυτήν.

Ο Zahir, φυσικά, απαιτεί χρήματα για το ταξείδι στο χωριό του και για μια ένδοξη προοπτική ενός μέλλοντος με αυτόν και την οικογένειά του. Στην αντίρρηση ότι είναι ήδη παντρεμένος, απαντά ότι δεν τίθεται θέμα. «Αυτό δεν είναι πρόβλημα». Και όταν η Betty τον ρωτάει αν ζηλεύει, εκείνος απαντά ξεκάθαρα: «Όταν ζηλέψω, εγώ πάρω πιστόλι και ...πανγκ!!! Τελείωσε!» Με αυτό πιθανότατα εννοεί το καθάρισμα του τοπίου από τον ανταγωνιστή.




Λίγο σαν το The White Maasai

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, συναντάμε διάφορα «θύματα Bezness». Μία από αυτά είναι η 55χρονη χήρα Sonja, η οποία αποκαλύπτει ένα είδος συνδρόμου βοηθού και ένα προστατευτικό ένστικτο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας και βρίσκει ακόμη και τις παραλαβές των ντόπιων ανδρών ρομαντικές. Λίγο σαν το μπεστ σέλλερ της Corinne Hofmann The White Maasai.

Η Sonia καταδιώκεται επίσης από τους «άνδρες των ονείρων της» μέσω γραπτού μηνύματος και ερωτεύεται κάθε φορά εκ νέου. Έχει ήδη χάσει πολλά χρήματα, αλλά όχι την ελπίδα να βρει τον έρωτα της ζωής της στην Αφρική τελικά. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν μόνο οριακά με τον συμβατικό «σεξουαλικό τουρισμό».






Εικόνα 10: "Θύματα και δράστες Bezness" στην Ukunda (Φωτογραφία: Guido Grandt)

Χρησιμοποιημένη, λερωμένη, εξαπατημένη

Γνωρίζουμε επίσης την Ingrid. Μετά από διακοπές στην Κένυα, η 52χρονη Ελβετίδα παντρεύτηκε το 25χρονο beach-boy Kovu, ο οποίος μετακόμισε στη Ζυρίχη.

Αλλά κάποια στιγμή βρίσκει την απόδειξη μιας μεταφοράς χρημάτων σε μια γυναίκα που δεν γνωρίζει. Όπως αποδεικνύεται, είναι η «πρώτη σύζυγος» του νέου συζύγου της, με τον οποίο έχει ακόμη και δύο παιδιά. Ο Zahir υπεκφεύγει. Αλλά όχι πολύ αργότερα, η Ingrid ανακαλύπτει e-mail από μια άλλη Ελβετίδα, με την οποία ο Kovu είναι επίσης σε επαφή. Έτσι, το «αγόρι των ονείρων της» έχει μια πολύπλευρη προσέγγιση. Και αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό.

Για την Ingrid, ένας κόσμος καταρρέει. Τελικά, πρόκειται για διαζύγιο.

Ingrid: «Έπρεπε να του πληρώσω 27.200 φράγκα από το συνταξιοδοτικό μου ταμείο, παρ' όλο που έδωσα στην οικογένειά του 10.000 φράγκα και τα χρησιμοποίησε για να χτίσει το δικό του σπίτι στην Κένυα»

Συνοψίζει πικρά: «Θα συμβούλευα κάθε λευκή γυναίκα που ταξιδεύει στην Αφρική να προσέχει, γιατί τις βλέπουν ότι φέρνουν τα χρήματα, γιατί μπορείς να τις κλέψεις, τις λευκές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Σήμερα νοιώθω χρησιμοποιημένη, λερωμένη, προδομένη, εξαπατημένη και ληστευμένη. Αυτός είναι η πόρνη και νοιώθω βρώμικη! Δεν το εύχομαι αυτό σε κανέναν!»





Τα συναισθήματα μόνο ως μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού

Έτσι, όλα πάνε γρήγορα στην ονειρική παραλία Diani: φλέρτ, ρομαντικές και ιδιαίτερες στιγμές, εξαπάτηση, ίσως ακόμη και ένας γάμος και ένα εισιτήριο για την Ευρώπη. Είτε είναι μάγειρας, σερβιτόρος, αργυραμοιβός, beach boy - είναι όλοι φτωχοί και θέλουν να πάνε στον υποσχόμενο παράδεισο.

Μαθαίνουμε επίσης ότι μερικές φορές οργανώνονται και εναλλάσσονται όταν ένας από αυτούς δεν έχει την ευκαιρία.

Τα συναισθήματα των τουριστριών δεν παίζουν ρόλο για τους ανθρώπους της Bezness, είναι απλώς ένα μέσο για έναν σκοπό. Αυτό έχει αποδειχθεί σαφώς από την επιτόπια έρευνά μας στον παράδεισο διακοπών της Κένυας.

Παρεμπιπτόντως: Υπάρχουν επίσης παρόμοια νέα να αναφέρουμε από την Τουρκία. Αλλά αυτό ήταν ένα διαφορετικό ταξείδι και μια διαφορετική ιστορία...





Εικόνα 12: Πόνος και δυστυχία στην Ukunda (Φωτογραφία: Guido Grandt)


Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, παραπεμφθήκαμε στη μεγαλύτερη πλατφόρμα της Ευρώπης κατά της απάτης του γάμου και της Bezness. Μπορείτε να τα βρείτε – με λεπτομερείς περιγραφές αληθινών γεγονότων – σε αυτή τη διεύθυνση: https://www.1001geschichte.de/


Βιβλία σχετικά με το θέμα:






ΠΗΓΗ: Vor Ort - auf der Spur der afrikanischen „Liebesmafia“ (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!