Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Η εκδήλωση Musk-Meloni συγκλονίζει το εξέχον 'think tank' της Ουάσινγκτον DC


Το Ατλαντικό Συμβούλιο θα απονείμει στην Giorgia Meloni το Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη στις 22 Σεπτεμβρίου σε ένα γκαλά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. | Φωτογραφία από τον Phil Noble




Ορισμένοι υπάλληλοι του διατλαντικού 'think tank' είχαν ήδη επικρίνει την προηγούμενη εγγύτητα της Μελόνι με τη Ρωσσία, καθώς και την αντιμεταναστευτική και αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα του κόμματός της. 


Περαιτέρω δυσαρέσκεια προκλήθηκε από την απόφαση να παρουσιαστεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός από τον Elon Musk στην τελετή απονομής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Των Phelim Kine, Joe Gould, Joseph Gedeon και Daniel Lippman


Εσωτερική δυσαρέσκεια επικρατεί στο Ατλαντικό Συμβούλιο για την απόφαση του 'think tank' της Ουάσιγκτον να τιμήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni σε ένα επερχόμενο γκαλά στη Νέα Υόρκη και να καλέσει τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα της τεχνολογίας Elon Musk να την παρουσιάσει.


Το Ατλαντικό Συμβούλιο θα απονείμει στη Meloni  το Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη στις 23 Σεπτεμβρίου σε ένα γκαλά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε αναγνώριση του «πρωτοποριακού ρόλου της ως πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας, της ισχυρής υποστήριξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία και της προεδρίας της στην Ομάδα των Επτά το 2024».

Η συμπερίληψη της Meloni ήταν από μόνη της λόγος για ορισμένους υπαλλήλους στο εξέχον κατάστημα πολιτικής της Ουάσιγκτον να γκρινιάζουν, λόγω της προηγούμενης οικειότητάς της με τη Ρωσσία και της αντιμεταναστευτικής και αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής του πολιτικού της κόμματος. Ωστόσο, πρώην και νυν στελέχη του Ατλαντικού Συμβουλίου, που έλαβαν ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα, δήλωσαν στην NatSec Daily ότι ο θυμός έφτασε σε σημείο βρασμού όταν το 'think tank' ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος της Meloni, θα την συστήσει ο Musk.

Πολλοί εμπειρογνώμονες και προσωπικό του συμβουλίου υποστηρίζουν την Ουκρανία και ο Musk συχνά φαίνεται να λαμβάνει μέτρα ή να εκδίδει δηλώσεις που έχουν υπονομεύσει το Κίεβο στη μάχη του με τη Ρωσσία. 


Η προώθηση της παραπληροφόρησης από τον Musk ανησύχησε επίσης ορισμένα στελέχη του συμβουλίου, καθώς η απόφαση του Musk να κυκλοφορήσει τα «Twitter Files» το 2022 προκάλεσε ένα κύμα παρενόχλησης εναντίον των στελεχών του think tank που εστιάζουν στην παραπληροφόρηση.

Πολλά από τα στελέχη του 'think tank' εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε μια κλήση στις 3 Σεπτεμβρίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Atlantic Council FREDERICK KEMPE. Ένα μέλος του προσωπικού του συμβουλίου δήλωσε στην NatSec Daily ότι η γενική αίσθηση ήταν «δεν μας αρέσει αυτό. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλο για αυτό που προσπαθεί να προβάλει το συμβούλιο».

Οι αγώνες του Ατλαντικού Συμβουλίου, το οποίο έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση στην Ουάσιγκτον μέσω των προσπαθειών του να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ ηγετών και αξιωματούχων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έρχονται καθώς η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια κινούνται και ταρακουνούν στην πρωτεύουσα του έθνους παλεύουν με τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας με δεξιούς πολιτικούς και ετερόδοξους επιχειρηματικούς ηγέτες.

Αυτό το δίλημμα είναι πιθανό να αυξηθεί εάν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump κερδίσει τον Νοέμβριο και για άλλη μια φορά ταρακουνήσει τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας διορίζοντας συμμάχους που θα είναι λιγότερο διατεθειμένοι να υποκύψουν στις εχθρικές «ελίτ» στην Ουάσιγκτον.

Η ιταλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της Tesla, της εταιρείας του Musk, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Kempe υποστήριξε κατά τη διάρκεια της κλήσης της 3ης Σεπτεμβρίου ότι το συμβούλιο ήταν ακομμάτιστο και ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί το αίτημα της Meloni με βάση αποκλειστικά τις απόψεις του Musk, σύμφωνα με τον σημερινό υπάλληλο. Και από την πλευρά του, ο Kempe δεν ανησυχεί ότι οι εντάσεις θα αμαυρώσουν το έργο του Ατλαντικού Συμβουλίου στο μέλλον.

«Το προσωπικό μας περιλαμβάνει άτομα με διάφορες απόψεις και δεν είναι ασυνήθιστο για ζωντανές συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με διάφορες πτυχές του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τις διεθνείς υποθέσεις. Αυτή η ποικιλομορφία της σκέψης ενισχύει τη δουλειά μας», δήλωσε ο Kempe σε δήλωσή του στο NatSec Daily.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!